Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Re: Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja
01.04.2013 Proljece je se pojavilo,nije ovo prvoaprilska sala!

Bas tako kolega. Malocas sam se vratio s pcelinjaka. Sunce lijepo grije, istocni vjetar dere, temperatura neki sedam ° C, ali pcelice ipak izlijecu kao natvojoj slici.
Sve stoji u pupoljcima ko'napeta puska, i samo par dana lijepog vremen a ce sve potaknuti na exploziju. Ali zasad jos nista.
Sve stoji u pupoljcima ko'napeta puska, i samo par dana lijepog vremen a ce sve potaknuti na exploziju. Ali zasad jos nista.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Danas je bilo zivo na pcelinjaku,unos peluda je za pozeliti,stabilizacija vremena,napokon! Razvoj drustava vise nego dobar!

-
cope
- Čita, piše dovoljno
blaško,jeli to betonski nosač ispod košnica
poz.....
poz.....
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Jeste Cope!pozzcope je napisao/la:blaško,jeli to betonski nosač ispod košnica
poz.....
Isto sam pitanje i ja mislio postavit, sad nemoram.medonosa je napisao/la:Jeste Cope!pozzcope je napisao/la:blaško,jeli to betonski nosač ispod košnica
poz.....
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Da, ovo što je medonoša napisao je točno, svuda se umiješa komercijala i profit pa tako i u pčelarske standarde. Samo je jedna "umiješanost" izumitelja (Langstrot) i industrijalca (Root) bila i više nego uspješna jer je Root neke orignalne dijelove prvobitne Langstrotove košnice poboljšao i uveo lakši način izrade i bržu kraće vrijeme kod upotrebe i baratanja nastavcima...
Sada se u Italiji i u Njemačkoj prodaju SO sa smanjenim dimenzijama ali je (bar u Italiji) cijena 60% skuplja nego za normalne SO! (Hic!)....
Medonoša, dali si ih već kupovao i imaš li kakvih saznanja dali ih upotrebljavaju u tvojem okruženju?
Schumy,evo posto sam ti obecao,ovo je moja resa za SO 5,1mm celije za LR ,vodeno hladjenje sa obje strane!Radim sa jos jednom presom SO trutovske celije!pozz

Sada se u Italiji i u Njemačkoj prodaju SO sa smanjenim dimenzijama ali je (bar u Italiji) cijena 60% skuplja nego za normalne SO! (Hic!)....
Medonoša, dali si ih već kupovao i imaš li kakvih saznanja dali ih upotrebljavaju u tvojem okruženju?
Schumy,evo posto sam ti obecao,ovo je moja resa za SO 5,1mm celije za LR ,vodeno hladjenje sa obje strane!Radim sa jos jednom presom SO trutovske celije!pozz

Lijepa presa kolega.Puno bolja od ove moje koja je bez hladjenja.
Jedino, neznam sta ce ti presa za trutovske celije.Pusti to pcelama neka rade. Pa moraju i one nesto.
Jedino, neznam sta ce ti presa za trutovske celije.Pusti to pcelama neka rade. Pa moraju i one nesto.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Kolega,hvala,kod seobe gradjevnjaci se srozaju jer nisu uziceni,u uzgoju matica,trutovi samo koje ja odaberem smiju se izleci,inace nema rezultata,radi toga pravim SO sa celijama za trutove!Kreso je napisao/la:Lijepa presa kolega.Puno bolja od ove moje koja je bez hladjenja.
Evo sta kaze kontrolna vaga od pocetka Aprila
[img]http://i1103.photobucket.com/albums/g472/medenosa/waga_zps9f632d57.png[/img]
nego što se tiče fumagilina ja sam ga vidio kako se nalazi u slobodnoj prodaji na pčelarskim sajmovima i u ponudi pčelarskih kuća iz EU. imaju fotografije na pcelinjak.hr koje to potkrepljuju.
mislio sam seliti na repicu ali kako mi se čini ništa od nje, slaba je i čini mi se da se neće razviti i da ću imati sve paše u 45-50 dana.
mislio sam seliti na repicu ali kako mi se čini ništa od nje, slaba je i čini mi se da se neće razviti i da ću imati sve paše u 45-50 dana.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Nije nista novo,slike za potkrepu netrebaju,mislim da je problem u mentalnom nivou,dok smo mi "balkanci" misljenja da zakon postoji da bi se krsio,zapadnjaci su misljenja da zakon postoji da bi se postovao!Trgovina je jedna od najstarijih zanimanja,trgovina svim i svacim i neznam zasto nekoga cudi da se necega ima za kupiti,kupovina nije protuzakonita vec potrosnja zabranjenjih sredstava,preparata,opojnih narkotika,itd!pozzsaperica je napisao/la:nego što se tiče fumagilina ja sam ga vidio kako se nalazi u slobodnoj prodaji na pčelarskim sajmovima i u ponudi pčelarskih kuća iz EU. imaju fotografije na pcelinjak.hr koje to potkrepljuju.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Grafika Kontrolne vage!
[img]http://i1103.photobucket.com/albums/g472/medenosa/bntrachtsinglespecgetchartdd-3_zps67fb15f9.png[/img]
[img]http://i1103.photobucket.com/albums/g472/medenosa/bntrachtsinglespecgetchartdd-3_zps67fb15f9.png[/img]
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
ULJANA REPICA

-
senad grudic
- Čita i piše, vrlodobar
Lijep pogled a i dobra pasa ce biti, ko je uspio da razvije pcele u ovakvim uslovima treba mu samo cestitati. Blasko ne sumnjam
da ces pasu iskoristiti maximalno. Puno lijepog vremena i puno medisnih nastavaka . Poz. Senad G.
da ces pasu iskoristiti maximalno. Puno lijepog vremena i puno medisnih nastavaka . Poz. Senad G.
Senad Grudic
-
cope
- Čita, piše dovoljno
bit će medenja Blasko,ima repice ko u priči
poz. i medno!
poz. i medno!
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Hvala Senade,razvoj je optimalan,sada sve ovisi o vremenu,a nastavaka nesmije za zafali 8)senad grudic je napisao/la:Lijep pogled a i dobra pasa ce biti, ko je uspio da razvije pcele u ovakvim uslovima treba mu samo cestitati. Blasko ne sumnjam
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Cope biti ce medenja,ako ovako vrijeme nastavi sa kojim pljuskom kise,a repice ima na svakome cosku,nemozes profulati gdje god stavis kosnice!cope je napisao/la:bit će medenja Blasko,ima repice ko u priči
poz. i medno!
kod mene repica šarena i slabo razvijena. Selidba se odgađa. Sad samo sirupmi pogača i nada u jabuku i livadu.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Pripreme za seobu u punom toku:

- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Selidba na Uljanu Repicu je prosla bez poteskoca,priprema je pola posla 8)

Svaka cast Medonosa.Izgleda prelijepo.
Medno majstore...
Pozdrav.
Medno majstore...
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ
MEDNO
Svakako da je priprema pola posla.
MK
MEDNO
Svakako da je priprema pola posla.
MK
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Stalno maštam da mi je repice da razvijem pčele do bagrema i da izgrade što više s.o. a izgleda da se poklapa medenje sa bagremom 
Najavljuju dosta kiše daj Bože da nešto uhvatimo ove godine.
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Senade,ova godina je specificna.Mi selimo tek sledece sedmice.Prosle godine selili smo oko 15 aprila.Tada je repica vec cvijetala.Ako sam dobro razumio ,repica je uglavnom u nekim normalnim uslovima,jedno dvije-tri sedmice ispred bagrema.senad je napisao/la:Stalno maštam da mi je repice da razvijem pčele do bagrema i da izgrade što više s.o. a izgleda da se poklapa medenje sa bagremom
Jel u Bosni nema nigdje repoice.Semberija?.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...