Evo sto kažu slovenci o pogačama

Pčelarski razgovori
Odgovorite
boris
Registrovan

Evo sto kažu slovenci o pogačama

Post Postao/la boris »

Evo link pa komentirajte: http://www.czs.si/Upload/Obvestilo_za_javnost.pdf
Pozdrav.
sahista
Aktivan

Re: Evo sto kažu slovenci o pogačama

Post Postao/la sahista »

Slabo divanim Slovenski.
Ono sto malo kuzim,izgleda da nije dobro.
U mom udruzenju,pcelari koriste Ambrosia sirup.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Veliki uvoz jeftinije pogače za koju je lako dokazati veći udio HMF-a -( jer su osnove pregrijane sastavne komponente )-koji je toksičan za pčele ili im drastično umanjuje vijek , veličinu, sposobnosti...
Izuzeti uzorci dato na analizu , ako prelazi granicu od 40mg/kg ne zadovoljava.

Ova granica je postavljena za HMF u medu a evo proširiše je i na pogače i to većinom uvozne .
Izgleda da nitko kod njih ne proizvodi pogače osim APIS Vrhnika gdje je <10 što se i ne mjeri . Čisto sumnjam.
Da li je netko davao svoje pogače na anlizu HMF-a i u koju ustanovu zanima me cijena analize ?
Poslao bi svoje - naše domaće izrade jer takodjer sumnjam na pojačan HMF .

POzz Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Nije samo problem pregrijavanje koji je osnovni, imamo tu i šećer lošeg kvaliteta koji kad rastopitte u hladnoj vodi već tad ima visoku prisutnost HMF-a da ne spominjem kad ga zagrijemo.
Ja sam ove godine kupio od više proizvođača šećer i vršio odokativnu analizu na prisustvo HMF-a i naj bolji se pokazao šećer šećerane iz Hrvatske, nažalos kupio sam 150 kg i napravio pogače a poslje ga nisu nabavljali jer trgovina je bez vjere i duše, samo zarada. Poslje su uvozili iz Alžira, pa Kosovo i td.
teslinjo
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la teslinjo »

Ja još ne pravim pogače. Kupujem u poljoprivrednoj trgovini i to uglavnom od PIP-a.
Kakva su vaša iskustva s istima.
Med je med svima sladak samo je pčelarima gorak.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Kada sam objavio,moj nacin pravljena pogace,bilo je pozitivni i negativni komentara,negativni komentari su se odnosili na sumnju o velikom prisustvu HMF u pogaci jer su neki clanovi Foruma ili na drugome Forumu pisali saznanja,veci dio nisu to saznanja iz prakse vec prepisivanje!Ne zelim nikome pametovati ,neka svako dodaje ili ne dodaje pogace,pravljene ili kupovne,ovakve ili onakve,pogace koje ja pravim na opisan nacin imaju manje HMF nego bilo koja druga pogaca!Za ovu tvrdnju samo cu reci dvije stvari,radim 16god u prehranbenoj industriji(gdje se secer u milionima tona godisnje preradi) a druga stvar na koju cu se pozvati je,ovo sam vec spomenuo jednom na Forumu,U Holandiji je prije 5-6god doslo do velikog pomora pcelinjih zajednica(oko 700 zajednica)kao posljedica NEPRAVILNOG SKLADISTENJA POGACA,kolicina HMF je se toliko izmjenila da je "med"kojeg su pcele proizvele iz pogace kristalisao!!pozz
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Medonosa za mene je nedostatak tvog nacina to sto nije praktican u slucaju pravljenja vecih kolicina pogaca, nje problem ako imas uslove tj. znatno vece posude I sl. Koliko sadrze hmf neznan ni za svoje a gledajuci kad si pravio meni se cini da su tvoje pune hmf :) :) , ja sam skonto kad u hladnoj vodi rastvorim odredjenu kolicinu secera I ako dobijem malo zutkastu boju rastvora da takav secer ostavi I ne koristim, samo cisti I prozirni rastvor, sad koliko gresimo o daljnim postupcima ja to neznam.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Osvjedočio sam se da boja rastvora šećera kod nas nije puzdan faktor .
Šećer je i sa raznih kontinenata i različitog porijekla te tehnologije prerade.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Marin je napisao/la:Osvjedočio sam se da boja rastvora šećera kod nas nije puzdan faktor .
Šećer je i sa raznih kontinenata i različitog porijekla te tehnologije prerade.
Slažem se kolega, ali ako je struka utvrdila da je prozirni rastvor kvalitetniji a ja nemam mogućnost provjerit da li je neki tamniji rasvor iste kvalitete kao onaj prozirni ja jednostavno biram prozirni. Po tome kako počele jedu pogače od šećara kojeg sam spomenuo mislim da je za klasu bolji od drugih na našem tržištu, da li je to slučajno ili se na ovaj metod odabira može računat neznam, sve bi to trebalo provjerit, iamamo udruženja pa će mo to regulisat bez problema :) da ne radimo pojedinačne analize nema smisla...
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Ovdje se može napraviti paralela između meda i šečernog sirupa , bez obzira u kakvom će obliku sirup kasnije biti. Naime grijanjem meda u njemu se javlja HMF,
koji raste ukoliko pregrijavanje duže traje. U početku ćak i kod kuvanja meda (gube se neki sastojci) HMF ne prelazi dozvoljenu granicu ali svjetlo i vrijeme utiču
da HMF raste . Isto se dešava i sa sirupom napr. neko otopi šečer u hladnoj vodi, pa ostavi na suncu, kako bi se potpuno otopio. Zatvorena, providna posuda utiče
na dizanje temperature i javljanje HMF-a koji zatim raste što je sirup duže izložen svjetlosti. Zato i postoji uputstvo za mnoge stvari, držati na tamnom i hladnijem
mjestu. Ovdje se još može dodati invertovanje pomoću kiselina. Kiseline također svojim djelovanje dovode do pojave HMF-a koji je veći što je količina kiseline
veća. Zato i postoje naputci koliko se može staviti i prosjećno idu 2 ml ili 2 gr. na kg šečera ,a sirčetna može i do 3 ml.Usporedba je dobra sa tretiranjem oksalnom
kiselinom koja u pripravku ide bliz 30 puta više , nego ova kod invertovanja. Po uputstvima koja su sa Apimondije 2005. pripravak se može držti nekoliko sedmica
na temperaturi ispod 15°C i tamnom mjestu, a ispod +4°C i godinama da HMF ne raste.
Dakle Blaško je u pravu , način skladištenja i njegova dužina su osnov HMF-a.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Po boji pogače može se otprilike odrediti HMF.
Hidrometil furfural ( HMF )je tamno smeđe mrke boje i on oboji pogače.
Što ga više ima pogača će biti tamnija.
Bijele pogače imaju vrlo malo HMF-a.
Blijedo žute imaju više HMF-a ali nisu opasne za pčele.
Svijetlo smeđe pogače već sadrže puno HMF-a , Ja ih ne bi davao ali netko daje i takve.
Smeđe pogače imaju previše HMF-a i nije ih dobro davati pčelama.
Tamno smeđe pogače to je otov živi.
Ovo vrijedi za pogače pravljene od šećera i invertnog sirupa.
Dodatci pogačama kao što su polen i kvasac isto oboje pogaču pa se oni dodaju na kraju kada se utvrdi boja pogače i
vidi dali je pogača dovoljno bijela.
Opasnost nastaje prilikom invertovanja sirupa jer se tada stvara HMF.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
apisa
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la apisa »

Ja sam kupio par pogača od PIP-a i svijetlo-žute su boje. Valjda je to ok :)
Odgovorite