teslinjo napisao:Nabavi sam tri LR košnice na jednom nastavku početkom srpnja. Na ramovima je bilo malo meda i nešto više legla, (informacija od iskusnog pčelara). Zbog suše nisam nisam ni pokušao vrcati. Prehranjivao sam ih sirupom i pogačama. Prilikom pregleda košnica krajem rujna stanjeje bilo ovako:
koš br.1 - pčela na 3 ulica, malo meda, nešto legla,
koš br.2 - pčela na 5 ulica, meda dosta i nešto legla,
koš br.3- pčela na 8 ulica sa svi ramovi puni medom i peludi.
Krajem 10. mjeseca sam ih tertirao BeeVitalom tri puta, (zbog obične podnice nisam pratio opadanje VAORRE).
10.prosinca ponovno sam ih tretirao BeeVitalom i onako odoka zapazio slijedeće:
U sve tri košnice klupko je bilo na srednjim okvirima iznad leta.
koš.br.1 - društvo puno brojnije sa dosta meda(puno više nego prije).
koš.br.2 - pčela i meda približno kao i prije, klupko je kompaktnije i pčele su dosta mirne.
koš.br.3 - pčela manje nego prije, meda isto tako manje,( bojim se da im neće biti dovoljno).
Pregledom podnica kroz leto nema puno uginulih pčela na podnici.
Što se desilo sa koš. br.1 koja je bila najslabija i mislio sam da se neće izvući iz zime?
Šta se desilo sa koš br.3, koja je bila najjača sa najviše hrane, a sada je sa najmanje hrane?
sahista napisao:Marko,zasto tri ulice pcela ne bih izasle iz zime.Ako imaju dovoljno meda,a posebno perge,nema razloga da brines.Meni su takva drustva dala najvise meda.Ako imas kvalitetnu maticu,sve ce doci na svoje mjesto.Praktikuj da imas koji ram sa pergom u rezervi.Bolje ram perge na proljece nego ram meda.
U kosnici je vrlo tesko naci neki balans.Uglavnom,dosta meda-malo legla,malo legla dosta meda.
Pozdrav.
senad napisao:To su kristali , šećera ili ?
Vrati se na: DNEVNICI ČLANOVA FORUMA
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju