Nekad ranije sam pisao da razumijem Stipu ! Kad čitamo knjige majstora pčelarstva i oni pišu da zna biti i poneka slabija godina, ali za katastrofalne vjerovatno nisu znali.
Osim toga, kretanje nije bilo ničim ogranićeno, mogao si stati gdje hoćeš, ćak se divlje kampovalo uz more. O cijenama goriva ne treba ni govoriti, a tako i ostalom.
Međutim sad imamo smanjen teren, a klimatske promjene su eskalirale . Prije nekih 4 god. bila je jako loša godina i na širim prostorima su pisali " ne ponovilo se ". Iza toga
je slijedila nešto bolja , a zatim ponovo dvije sve gore. Treba li reči da bagrema za koji svi kažu da je najsigurnija paša, prošle godine nije bilo gotovo nigdje na prostorima
bivše države . Kod mene iako nije neka značajna paša podbacio je zadnjih 5 god. , a najčešćee ga kiša upropasti. Jedne god. odlično ponio i padne grad . Grad je padao na mikrolokaciji jer samo 3 , 4 kilometra dalje nije ga bilo.
Nedavno sam pisao šta se može učiniti udvostručavanjem za 20 godina . Vjerovatno su svi vrtjeli glavom, ali samo je neki odgovor dao onaj kome je to bilo upućeno.Radilo
se o moći matematike i naravno da je to neizvodljivo, jer osim silnog novca koji bi se dao za smještaj rojeva, treba ih i uzgojiti . Ako se samo uzme da za uzgoj jednog
okvira legla treba jedan okvir meda , za 1 kg voska po pisanju treba najmanje 3 , pa do 7 kg meda , a gdje je pelud , okviri , satne osnove i da ne nabrajam, pa ćak i da
se dio meda zamijeni šečerom , može svako vidjeti da rojevi idu debelo ispod cijene i da se na njima nemože zaraditi . Zaraditi se može samo kod ozbiljnog medenja , jer
tada rojevi pojedu onaj višak meda i oni mogu pokriti dio troškova za tu godinu . Zanimljivo je, da kad podbaci sezona i kad je potrebno prihraniti, ne samo da su troškovi
veći i da su u cjelini društva slabija, nego da upravo zbog toga treba i više društava imati, kako bi se pojačavanjem dovoljno razvila za nastupajuću sezonu. Ako ta ponovo
podbaci, onda se i postavlja pitanje, šta dalje ? Zato ja sebe i vidim kao hobistu , a svaki hobi košta . Pošto ja nisam nikad pušio (sportista u duši) , pčele mi puše otprilike
kutiju cigara dnevno

i ja sigurno neću iz ovih razloga prestat pčelariti , ali neke druge stvari me mogu prisiliti na to, a vrijeme će pokazati .
Bez obzira na stil pisanja i mja podrška kolegi .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !