Sahista-pcelar
Re: Sahista-pcelar
Koristio foliju u zimskom periodu, dva mjeseca sa otvorenom podnjacom.Vlaga je pocela uzimati maha,pa sam zbog toga promjenio nacin uzimljavanja.Jaca drustva vise vlage.Ispood folije su jednostavno kapale kapljice vode na satonose.Pcele u zimskom periodu nevole vlagu,dak je u ljetnom periodu(pogotovo na mojoj zadnjoj pasi),dobro dosla.Svu tu vlagu pcele mogu iskoristiti za svoje potrebe.Mozda konstrukcija kosnice igra neku ulogu,ali da vidis ramove mojih kolega(uvjek otvorene podnjace),ti bi se prepao.Prosle godine imao sam u prosjeku nekoliko ramova za pretapanje(unisteni od vlage),ako ovako ostane ova godina ce biti potuno drugacija.Kod mene je sve suvo ko barut,a nisam vadio krajnje ramove.Napravicu nesto slika.
Zajednicu koju sam citavo vrijeme drzao sa zatvorenom podnjacom,od nje sam dobio za tri pase preko 100 kila meda.U prosjeku davale su vise meda,a rojevi su se odlicno razvijali.Meni povod da dobro razmislim.Hladjenje kosnice vrsim zbog toga da matica prestane sa kasnim leglom.Pored toga zelim da tretiram zimski tretman bez legla.Posle toga zatvaram podnice.Pcelama toplije,rijesen problem vlage.Kao sto smo vec pricali,ja sam zaljubljenik Renson metode.Najednostavnija i najlaksa metoda pcelarenja koju sam ja do sada koristio.Drustva su naravno na dva nastavka.Polunastavak uvodim na svoj pcelinjak.Privlaci me i taj nacin pcelarenja.Moja zadnja i najaca pasa krece sredinom sedmog pa sve do kraja 9-tog mjeseca.Razmisljam i trazim nacin za onaj tkz. polunastavak(sa medom).Mozda ga prije pase skinem(ostavim na stacionaru),a drustvima dodam novi nastavak ili polunastavak,jer pasa je obilna i izrazito jaka.Nisam jos odlucio ali od sledece godine na nekim drustvima sigurno je i polunastavak u uporebi.Sva drustva dobivaju okrugla leta.Ne znam tacno za broj celija,mislim oko 30 hiljada.Sasvim dovoljno.Mislim da matica vise reaguje sto se tice legla na unos iz prirode nego na vanjsku tem.Moze napolju biti i plus 20,ako nema unosa matica smanjuje leglo.Mikroklima unatar kosnice je vec druga tema.Ima stvari koje su jos uvjek u fazi ispitivanja,neke ce se mjenjat,neke usavrsavat,ali ja ipak najvise za sada vjerujem svojim ocima.
Pozdrav.
Zajednicu koju sam citavo vrijeme drzao sa zatvorenom podnjacom,od nje sam dobio za tri pase preko 100 kila meda.U prosjeku davale su vise meda,a rojevi su se odlicno razvijali.Meni povod da dobro razmislim.Hladjenje kosnice vrsim zbog toga da matica prestane sa kasnim leglom.Pored toga zelim da tretiram zimski tretman bez legla.Posle toga zatvaram podnice.Pcelama toplije,rijesen problem vlage.Kao sto smo vec pricali,ja sam zaljubljenik Renson metode.Najednostavnija i najlaksa metoda pcelarenja koju sam ja do sada koristio.Drustva su naravno na dva nastavka.Polunastavak uvodim na svoj pcelinjak.Privlaci me i taj nacin pcelarenja.Moja zadnja i najaca pasa krece sredinom sedmog pa sve do kraja 9-tog mjeseca.Razmisljam i trazim nacin za onaj tkz. polunastavak(sa medom).Mozda ga prije pase skinem(ostavim na stacionaru),a drustvima dodam novi nastavak ili polunastavak,jer pasa je obilna i izrazito jaka.Nisam jos odlucio ali od sledece godine na nekim drustvima sigurno je i polunastavak u uporebi.Sva drustva dobivaju okrugla leta.Ne znam tacno za broj celija,mislim oko 30 hiljada.Sasvim dovoljno.Mislim da matica vise reaguje sto se tice legla na unos iz prirode nego na vanjsku tem.Moze napolju biti i plus 20,ako nema unosa matica smanjuje leglo.Mikroklima unatar kosnice je vec druga tema.Ima stvari koje su jos uvjek u fazi ispitivanja,neke ce se mjenjat,neke usavrsavat,ali ja ipak najvise za sada vjerujem svojim ocima.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Napokon.Posle duge i jake zime,juce i danas prelijepa dva dana.Takvo vrijeme ostaje do kraja sedmice.Tem. izmedju 13-16 stepeni.Suncano.Pcele izvrsile masovni procisni let.Bice ciscenja.Sva drustva u zivotu.Dosta mlade pcele.Iz znatizelje otvorio kosnicu sa Buckfast pcelom.Pet ramova(vise od pola rama) sa leglom.
Kosnica puna pcela.Za vikend dodajem jednu satnu osnovu.Pcele sporadicno unose polen.Obisao sam dosta lijeske,nisam primjetio previse pcela.Uglavnom donose polen sa prvih vrsta lala,lale u selu su eksplodirale.Vrba pred otvaranjem.Na podnjacama nema Vaaroe.Bar ja nisam primjetio.Uskoro sve pcele prebacujem u nove nastavke,naravno i nove podnjace.Pcele mirne.Posto u rezervi imam jedno 20-tak ramova sa mednim vjencima,do kraja mjeseca oduzimam ramove sa medom,a na ta mjesta dodajem dodajem te ramove,sa ciljem da matica ima mjesto za leglo.Do kraja mjeseca izvrcat cu visak meda.
Izabrao sam dva drustva(po mom ukusu),gdje cu izazvati rojevni nagan,ta drustva zelim vjestacki razdijeliti.Ako sve bude islo po planu.Meni je najvise drago,da sam sam sebi dokazao,da drustva bez problema mogu izaci iz zime,da da pcelar ne prebacuje niti da se mjesa u raspored legla,i zimske raspodjele hrane pcelinje zajednice.Pcele to znaju i bez nas odraditi na pravi nacin.Meni kao pcelaru manje fizickog i pshickog opterecenja.Uglavno izgleda za sada sve dobro,nadam se da je tako i kod mojih kolega.
Pozdrav.
Izabrao sam dva drustva(po mom ukusu),gdje cu izazvati rojevni nagan,ta drustva zelim vjestacki razdijeliti.Ako sve bude islo po planu.Meni je najvise drago,da sam sam sebi dokazao,da drustva bez problema mogu izaci iz zime,da da pcelar ne prebacuje niti da se mjesa u raspored legla,i zimske raspodjele hrane pcelinje zajednice.Pcele to znaju i bez nas odraditi na pravi nacin.Meni kao pcelaru manje fizickog i pshickog opterecenja.Uglavno izgleda za sada sve dobro,nadam se da je tako i kod mojih kolega.
Pozdrav.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Veoma diskutabilno?!Pcele to znaju i bez nas odraditi na pravi nacin.
U košnicama nastavljačama rizik je prepustiti pčelama da one odlučuju pogotovo tamo gdje je bila matična rešetka.
Ne znam.Kada sam prosle godine ¨prebacivao leglo,moje kolega iz udruzenja nisu ni znali za tu opciju.Uglavnom su to pcelari koji imaju vise pcelarskih godina prakse nego onoliko koliko sam ja star.U nasem udruzenju uzimljeno je 19 kosnica,sva su za sada izasle iz zime.Naravno da se desi da poneko drustvo i nastrada,ali ne u vecem obimu nego kod pcelara koji premestaju leglo.Ja koristim maticnu resetku.U svakom slucaju meni je cilj,da sto manje radim sa pcelinjim zajednicama,tako da mi ovo dodje ko kec na desetku.senad je napisao/la:Veoma diskutabilno?!Pcele to znaju i bez nas odraditi na pravi nacin.
U košnicama nastavljačama rizik je prepustiti pčelama da one odlučuju pogotovo tamo gdje je bila matična rešetka.
Senade,zasto je rizik.
Pozdrav.
-
senad grudic
- Čita i piše, vrlodobar
Bravo Sahista, drago mi je da su pcele prezivjele. Koliko vidim i vrijeme ti je dobro. Kod mene max 5-6 stepeni po danu tako da samo
stidljivo iz nukleusa izleti po koja pcelica (naravno okruglo leto) Evo najavljuju zahladjenje sto znaci minimalno 15-tak dana nece biti
procistnog leta. Pozdrav i svako dobro Senad G.
stidljivo iz nukleusa izleti po koja pcelica (naravno okruglo leto) Evo najavljuju zahladjenje sto znaci minimalno 15-tak dana nece biti
Senad Grudic
"Pčelnje društvo koje je jako, koje ima masu jake pčele, ono koje je sebi rasporedilo hranu kako ono želi, prezimit će da ga odnesete na vrh Vlašića- kaže Velagić" Citat iz BiH Pčelara
Nije problem ako se zimsko klupko formira u donjem sanduku, problem je ako nemaju hrane u tom nastavku a da bi je imale trba ih zazimiti sa većim količinom hrane inače će vjerovatno uginut iako iznad sebe imaju pune okvirove hrane, prilikom prvih februrskih pročisnih letova obično zamjenim mjesta nastavaka u slučaju ako je klupko u donjem sanduku (gore im je toplije jer leglo kreće) izuzev ako je klupka zauzela oba sanduka onda ih ne diram.
Nije problem ako se zimsko klupko formira u donjem sanduku, problem je ako nemaju hrane u tom nastavku a da bi je imale trba ih zazimiti sa većim količinom hrane inače će vjerovatno uginut iako iznad sebe imaju pune okvirove hrane, prilikom prvih februrskih pročisnih letova obično zamjenim mjesta nastavaka u slučaju ako je klupko u donjem sanduku (gore im je toplije jer leglo kreće) izuzev ako je klupka zauzela oba sanduka onda ih ne diram.
Ima puno logike u tvom odgovoru.pot je napisao/la:"Pčelnje društvo koje je jako, koje ima masu jake pčele, ono koje je sebi rasporedilo hranu kako ono želi, prezimit će da ga odnesete na vrh Vlašića- kaže Velagić" Citat iz BiH Pčelara
Sa sigurnoscu mogu tvrditi da su sva moja drustva(zimsko klupko) formirana u donjem nastavku.Svako drustvo uslo je u zimu sa nekih 30-tak kila meda.Onoliko koliko sam mogao vidjeti kroz poklopnu dasku(10 cm otvor) u zimskom periodu pcele su bile uglavnom jos uvjek velikom vecinom u donjem nastavku.Sada su se vec prebacile u gornji nastavak.Misljenja sam da jako drustvo uvjek nadje nacin da se prebaci ili obuhvati oba nastavka.Slabici za to nemaju dovoljno snage.
Nevjerujem da ovaj nacin uzimljavanja ima(mozda i ima)neke veze sa razvojom zajednice,ali sam primjetio da su zajednice sada vec jace nego prosle godine krajem aprila.Vjerujem da igra ulogu i hrana,jer sam pcele uzimio iskljucivo na medu.Nisam prihvatio cinjenicu da pcele tesko zimuju na medu koji je kristalizovan u sacu,tako da sam na repici odvoio jedan nastavak sa medom,dodao jednoj zajednici,to drustvo mi se ponasa sasvim normalno,i mogu reci da spada u jaca drustva.Ove godine zelim uzimiti jedno drustvo na medljici.Ne znam,mislim da ove godine necu vrsiti zamjenu nastavaka,sa ciljem razvoja zajednice. zajednice.Preko poklopne daske drustva ce dobiti visak ramova sa medom u cilju stimulacije.Naravno ako sve bude u redu...
Bio sam sasvim siguran(ociscene od Varroe,i uzimljena na medu)da ce drustva prezivjeti bez problema.Ima jedan problem.Mjesec Mart.Taj dio godine ne podnosim uopste.Uglavnom se razbolim i smrznem.Bojim se i za pcele.Ovih dana prelijepo vrijeme.Od nedelje nastaje ponovo ostra zima,neki izvori govore i do -17 stepeni.Vrbu i lijesku,mozemo zaboraviti.Vrba se skoro otvorila.Nadam se da ce pcele i ovo izdrzati,za vikend cu sve rupice zatvoriti.senad grudic je napisao/la:Bravo Sahista, drago mi je da su pcele prezivjele. Koliko vidim i vrijeme ti je dobro. Kod mene max 5-6 stepeni po danu tako da samo
Pozdrav.
Naravno 30 kg hrane da ne kažem meda koji ne može stati u jedan LR sanduk pa onda pčele dosta toga rasporede u donji sanduk gdje i da ne uspiju preći imaju dovoljno hran, kod nas bi trbalo dodat 20 kg šećera minimalno da bi zazimili sa 30 kg. Mada je po mom mjera do 20 kg "zimnice" za naše područje ali i to je za većinu nas nedostižno...
Pozdrav...
Pozdrav...
Ja sam isao logikom,od viska glava ne boli.Kolege koji pcelare pored mene,uzimili su sa manje kila hrane nego ja.Na srecu,i ta su drustva u zivotu.Uglavnom svi pcelari u mom okruzenju,jos nikada za sve svoje pcelarske godine nisu prebacivale leglo niti poznaju tu opciju.Kolega Kreso i Vahid,onoliko koliko sam ja razumio,isto ne prevjesavaju leglo niti prave raspored hrane kako oni misle da treba izgledati.To prepustaju pcelama.Gubici,kao i svagdje.Mislim da su bolesti veci uzorci gubitaka nego raspored legla i zaliha.pot je napisao/la:Naravno 30 kg hrane da ne kažem meda koji ne može stati u jedan LR sanduk pa onda pčele dosta toga rasporede u donji sanduk gdje i da ne uspiju preći imaju dovoljno hran, kod nas bi trbalo dodat 20 kg šećera minimalno da bi zazimili sa 30 kg. Mada je po mom mjera do 20 kg "zimnice" za naše područje ali i to je za većinu nas nedostižno...
Pozdrav...
Senad nije odgovorio zasto je diskutabilno,a pogotovo me interesuje ovo u vezi maticne resetke.Ja maticnu resetku nisam ni skidao sa pcelinjih zajednica.
Pozdrav.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
RAspored unutar pčelinje zajednice kada govorimo o LR košnici do glavne paše i nakon glavne paše u 95 % pčelara je isti bar što se tiče Bosne :sahista je napisao/la: Senad nije odgovorio zasto je diskutabilno,a pogotovo me interesuje ovo u vezi maticne resetke.Ja maticnu resetku nisam ni skidao sa pcelinjih zajednica.
Pozdrav.
Period poslije glavne paše pa do uzimljavanja izgleda ovako;
*podnjača
*jedan nastavak plodište
*matična rešetka
*dva nastavka medište
1 varijanta
Ako bi ostalo ovako kako sam naveo neminovno se gubi pčelinja zajednica u 99 % slučajeva
Zašto? Plodište je još uvjek puno legla , pčele će deponovati med iznad MR u medište te u krajnje okvire u plodištu. Do februara pčele će potrošiti hranu u plodištu i ugibaju od MR ne mogu u medište. Držati MR preko zime to je neozbiljno osim u slučaju da se postavi na podnjaču da štiti pčele od miševa umjesto češljeva ili da ostane na drugom nastavku pa da imamo situaciju da je prvi nastavak plodište a drugi medište. Čemu služi MR u tvom slučaju šahista?
2 varijanta
Ako samo skinemo MR a raspored ostane isti u LR košnicama vjerovatnoća je 50:50 da će ostati živa ili uginuti . Da će preživjeti ima slobodan prolaz do medišta ako je jako društvo. Društvo koje zauzima 8 ulica pčele u klubeti u januaru , Pitam se ko to ima?! I moj naklon do zemlje, respekt! Ako pčelinja zajednica nije jaka šta se dešava;
- u januaru obično kreće leglo , gdje je leglo tu pčela ostaje. Iznad u medištu može biti 100 tona meda džaba ,, Med koji je u plodištu do januara medne kape su otišle, sa strana i ako ga ima na velikim minusima pčele ne mogu dohvatiti, pa se može desiti da u nekim ulicama pčele stradaju a da u ulicama gdje je med pčele ostanu žive.
O ovome je i Zvone pisao njegova zapažanja pčelinjeg klubeta PČELINJE KLUPKO – ZANIMLJIVOSTI
Nesposobnost pčelinje zajednice da savlada takozvani SMRTNI PROSTOR od jednog do drugog nastavka . Taj razmak može biti i do 15 cm . UGIBAJU!
3 varijanata
Rotacija i zahvati da se pomogne pčelama na način da se plodište dovede na najgornju poziciju a ostalo ispod kao zaštita od moljca i samim time izbjegava se rizici i do 99 % da neće pčelinja zajednica stradati zbog gladi.
Dobra opcija je uzmiti sa dva nastavka da li prvi na podnjači bio FA ili LR nije bitno i na njih plodište .
Odlična opcija bi bila da se stavi prazan nastavak FA na podnjaču i na njega plodište ,
I siguno najbolja opcija da če pčele preživjet ako posmatramo u odnosu na hranu a to je podnjača i plodište.
Šahista tvoje košnice su daleko manje od LR ako sam dobro vidio na slikama i tvoje plodište je dva nastavka. Tvoji okviri su debljine 1 cm , tvoj razmak između nastavka je, mislim da ga skoro i nema jer stalno govorite da imate zaperke i ti zaperci su jako dobri u zimskom period pravi se kompaktibilnost unutra što pčelama odgovara , U prirodi nema smrtnog prostora saće je kompaktibilno i pčele uvjek su ukontaktu sa hranom dok kod nastaljača pogotovo kod LR to je veliki rizik!
Imamo bih još mnogo varijanti obrazložiti . Šta ako bi bilo ovo ili ono ili ako bi postavili ovako ili onako.
Kažem da je veoma diskutabilno i rizično u našim uslovima pustiti pčele da same odlučuju o sudbini pčelara. Da ,nisam se zabunio o mojoj sudbini jer sam uložio trud ,vrijeme i novac da bi imao koristi od njih a one neće da idu za hranom i ugibaju .
JA veom dobro znam šta znači izgubiti 7 ulica pčele u plodištu a iznad 15 kg hrane!;
Ja veoma dobro znam šta znači izgubiti 2 ulice pčele jer nisu bile na hrani a ostatak je bio!
Dobro se sjećam kada sam Božijom voljom spašavao jedno takvo društvo koje je ostalo u plodištu ,med iznad , pola pčele uginulo a pola je ostalo , Unosim ih u sobu oživljavam , primičem hranu , i pored tog ašto je 50 % uginulo pčele odradile su dobar poso na bagremu .
Definitivno , ma koliko tvoja praksa pokazivala šahista suprotono , pčele u nastavaljačama nemogu uspješno prezimiti i opstati bez pčelareve pomoći , Oko ovoga su se svi eminentni stručnjaci složili koje i ti cijeniš .
Ovo je dobro receno i mogu samo potpisati nase kosnice su drugacije nije dimenzija mnogo bitna nego razmak izmedu ramova mnogo je manji i nema smrtnog prostora .senad je napisao/la:U prirodi nema smrtnog prostora saće je kompaktibilno i pčele uvjek su ukontaktu sa hranom dok kod nastaljača pogotovo kod LR to je veliki rizik!
Pcelar u bijelom svijetu.
Imamo vremena,tako da ce mo obradjivati temu po varijantima.
Za prvu varijantu nemam sta posebno reci.
Jesam pocetnik od pocetnika ali nisam budala.
.
Posto sam koristio Rensona i kom. sa jednim plodisnim nastavkom,tu gornju maticnu resetku(ispod medista) nisam skidao.Ta maticna je super zabetonirana od pcela.Maticnu izmedju dva nastavka...naravno da sam je skinuo jos u sedmom mjesecu.Plodisni nastavak koji je bio na podnjaci,pa maticna,pa medista izbacujem iz mog nacina pcelarenja.Mrsko mi da dizem nastavke, bespotrebno matletiranje i mene i pcele.Gubljenje vremena.
Sve ostalo su odradile pcele...
Pozdrav.
Za prvu varijantu nemam sta posebno reci.
Jesam pocetnik od pocetnika ali nisam budala.
Posto sam koristio Rensona i kom. sa jednim plodisnim nastavkom,tu gornju maticnu resetku(ispod medista) nisam skidao.Ta maticna je super zabetonirana od pcela.Maticnu izmedju dva nastavka...naravno da sam je skinuo jos u sedmom mjesecu.Plodisni nastavak koji je bio na podnjaci,pa maticna,pa medista izbacujem iz mog nacina pcelarenja.Mrsko mi da dizem nastavke, bespotrebno matletiranje i mene i pcele.Gubljenje vremena.
Sve ostalo su odradile pcele...
Pozdrav.
Druga varijanta.
Ovu varijantu,mozemo podijeliti na vise varijanata.Ne znam za ove vjerovatnoce,ali izgleda da kolege i ja sam imamo ludu srecu.Predsjednik naseg udruzenja vec 50 godina.Nije bitno.Slaba drustva ne treba ni uzimljavati.Preskocio si mjesece do januara.Prebacim leglo,lijepo vrijeme,a mlada matica se spusti u donji nastavak pa polozi jaja.Onda zahladni.Sta si napravio nista.Sto se tice zaliha,pa naravno ako su pcele izgubile kontakt sa medom,da ce umrijeti od gladi.Jel to do pcelara ili do pcele.To se desava i u gornjem nastavku,pa kuku lele dodaji pogace.Posto citam i neke druge forume(onoliko koliko znam strane jezike),cini mi se da ne postoji zemlja gdje se vise dodaju pogace nego kod nas.Radi se o zalihama hrane.Naravno da je manje hrane lakse rasporedit u pcelinjoj zajednici.Misljenja sam da ko god dodaje pogace u toku zime,stedio je na zimskim zalihama.Pcela nije imalo dovoljno meda da napravi raspored onako kako radi vec milionima godina.Sve moje zajednice(osim jedne) prebacile su se u gornji nastavak baz mog uplitanja.Presle su i taj famozni smrtni prostor..o tome u trecem dijelu.
Pozdrav.
Ovu varijantu,mozemo podijeliti na vise varijanata.Ne znam za ove vjerovatnoce,ali izgleda da kolege i ja sam imamo ludu srecu.Predsjednik naseg udruzenja vec 50 godina.Nije bitno.Slaba drustva ne treba ni uzimljavati.Preskocio si mjesece do januara.Prebacim leglo,lijepo vrijeme,a mlada matica se spusti u donji nastavak pa polozi jaja.Onda zahladni.Sta si napravio nista.Sto se tice zaliha,pa naravno ako su pcele izgubile kontakt sa medom,da ce umrijeti od gladi.Jel to do pcelara ili do pcele.To se desava i u gornjem nastavku,pa kuku lele dodaji pogace.Posto citam i neke druge forume(onoliko koliko znam strane jezike),cini mi se da ne postoji zemlja gdje se vise dodaju pogace nego kod nas.Radi se o zalihama hrane.Naravno da je manje hrane lakse rasporedit u pcelinjoj zajednici.Misljenja sam da ko god dodaje pogace u toku zime,stedio je na zimskim zalihama.Pcela nije imalo dovoljno meda da napravi raspored onako kako radi vec milionima godina.Sve moje zajednice(osim jedne) prebacile su se u gornji nastavak baz mog uplitanja.Presle su i taj famozni smrtni prostor..o tome u trecem dijelu.
Pozdrav.
Ne rade svi pcelari rotaciju.Belgijanci koriste LR.Nema prebacivanja legla.Nijemci takodje.Nije bitno.
Postoje tehnologije pcelarenja gdje je nepotrebno prebacivati leglo.Velikan jugoslovenskog pcelarstva Vener to nije radio.Tehnologija nastavka i polunastavka.Neko je postavio link od gospodina Marjanovica,gdje covjek objasnjava kako on pcelari sa polunastavkom.Jel ima tamo prebacivanja,ili pcele naprave same raspored hrane.Malo je drugaciji raspred kosnice,ali nema prebacivanja.
E sad,u vezi smrtnog prostora.Kakve veze ima razmak od bubam 1,5 ili 3cm.Ako gledamo da pcele ne mogu proci taj prostor onda je i 1cm previse.Ove godine kada je bila najveca zima,ja sam izabrao najlakse drustvo,podigao gornji nastavak,i tako drzao drustvo preko minutu.U donjem nastavku bilo je dosta pcele,BEZ HRANE,posle sam vratio gornji nastavak,zatvorio kosnicu.Sta sad.Znaci pcele u donjem nastavku osudjene su na smrt.Prekino sam klube.IUzmedju pcela sada je tkz.smrtni prostor.Gle cuda.Posle sedam dana,ponovo provjera,pcele se ponovo spojile i dan danas su u zivotu.
Pozdrav.
Postoje tehnologije pcelarenja gdje je nepotrebno prebacivati leglo.Velikan jugoslovenskog pcelarstva Vener to nije radio.Tehnologija nastavka i polunastavka.Neko je postavio link od gospodina Marjanovica,gdje covjek objasnjava kako on pcelari sa polunastavkom.Jel ima tamo prebacivanja,ili pcele naprave same raspored hrane.Malo je drugaciji raspred kosnice,ali nema prebacivanja.
E sad,u vezi smrtnog prostora.Kakve veze ima razmak od bubam 1,5 ili 3cm.Ako gledamo da pcele ne mogu proci taj prostor onda je i 1cm previse.Ove godine kada je bila najveca zima,ja sam izabrao najlakse drustvo,podigao gornji nastavak,i tako drzao drustvo preko minutu.U donjem nastavku bilo je dosta pcele,BEZ HRANE,posle sam vratio gornji nastavak,zatvorio kosnicu.Sta sad.Znaci pcele u donjem nastavku osudjene su na smrt.Prekino sam klube.IUzmedju pcela sada je tkz.smrtni prostor.Gle cuda.Posle sedam dana,ponovo provjera,pcele se ponovo spojile i dan danas su u zivotu.
Pozdrav.
Vaha,onoliko koliko ja znam tvoje Serber kosnice imaju razmak izmedju nastavaka koji odgovara LR kosnici.Prebacujes li leglo.Vahid je napisao/la:Ovo je dobro receno i mogu samo potpisati nase kosnice su drugacije nije dimenzija mnogo bitna nego razmak izmedu ramova mnogo je manji i nema smrtnog prostora .senad je napisao/la:U prirodi nema smrtnog prostora saće je kompaktibilno i pčele uvjek su ukontaktu sa hranom dok kod nastaljača pogotovo kod LR to je veliki rizik!
Pozdrav.
-
senad grudic
- Čita i piše, vrlodobar
Sahista- mislio sam dali da ovo napisem ili ne?! Smatram da za prezimljavanje kljucnu ulogu igraju tri stvari:
a) Zdrava zajednica i ociscena od varoe
b)Jaka pc. zajednica sa kvalitetno dosta zimske pcele
c)Dovoljno hrane iznad glave (da ne umru od gladi)
Sve ovo sto sam napisao nije nista novo ali ako ove tri stvari odradimo na vrijeme i kvalitetno tad netreba da se mislimo za smrtni
prostor dali je 10 ili 20 mm jer on fakticki i ne postoji. Mozemo mi traziti uzroke ali uvjek cemo morati da se vratimo na pocetak ove price
a,b, i c. Pozdrav i svako dobro Senad G.
Sve ovo sto sam napisao nije nista novo ali ako ove tri stvari odradimo na vrijeme i kvalitetno tad netreba da se mislimo za smrtni
prostor dali je 10 ili 20 mm jer on fakticki i ne postoji. Mozemo mi traziti uzroke ali uvjek cemo morati da se vratimo na pocetak ove price
Senad Grudic
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Šahista teško mi te pratiti ovako razbacano , Nemogu se vraćat skroz na tvoje pisanje po varijantam jer nisam skužio šta si htio reć u prva dva posta ali evo ovo oko Venera i ostalog da napišem.sahista je napisao/la: Postoje tehnologije pcelarenja gdje je nepotrebno prebacivati leglo.
Velikan jugoslovenskog pcelarstva Vener to nije radio.
Tehnologija nastavka i polunastavka.Neko je postavio link od gospodina Marjanovica,gdje covjek objasnjava kako on pcelari sa polunastavkom.Jel ima tamo prebacivanja,ili pcele naprave same raspored hrane.Malo je drugaciji raspred kosnice,ali nema prebacivanja.
E sad,u vezi smrtnog prostora.Kakve veze ima razmak od bubam 1,5 ili 3cm.Ako gledamo da pcele ne mogu proci taj prostor onda je i 1cm previse.
Ove godine kada je bila najveca zima,ja sam izabrao najlakse drustvo,podigao gornji nastavak,i tako drzao drustvo preko minutu.U donjem nastavku bilo je dosta pcele,BEZ HRANE,posle sam vratio gornji nastavak,zatvorio kosnicu.Sta sad.Znaci pcele u donjem nastavku osudjene su na smrt.Prekino sam klube.IUzmedju pcela sada je tkz.smrtni prostor.Gle cuda.Posle sedam dana,ponovo provjera,pcele se ponovo spojile i dan danas su u zivotu.
Pozdrav.
Evo da to polahko rastabirimo: pa ću pojedinačno ponovo citirati ;
Da postoje. U mojim uslovima pčelarenja i kod većine čelara bar u Bosni mora se raditi zahvat ili okvirima ( 2-3 okvira prevješavanje ) ili cijeli nastavak, plodište , ili ništa ne dirati dati pčelama 45 kg meda i mirna Bosna .Postoje tehnologije pcelarenja gdje je nepotrebno prebacivati leglo.
Tko ti je rekao da nije radio?! ZAšta je služio polunastavak? Zašto se rotira polunastavak? Zašto taj polunastavak nije stajao iznad plodišta ?!Velikan jugoslovenskog pcelarstva Vener to nije radio.
Tehnologija nastavka i polunastavka.Neko je postavio link od gospodina Marjanovica,gdje covjek objasnjava kako on pcelari sa polunastavkom.Jel ima tamo prebacivanja,ili pcele naprave same raspored hrane.Malo je drugaciji raspred kosnice,ali nema prebacivanja.
KOja je to metoda, imali gdje pojašnjenje ? Ili možda demonstrira Venera . Ako demonstira Venera onda imaju zahvati rotacije.
Nikakve veze to nema, nikakvo to ČUDO NIJE, sa ovim što mi pričamo i ništa ne znači što si ti digao nastavak pa ga vratio za minut ,mogao si to uraditi i nakon tri dana pčele bi se spojile,pod uslovom da nisi imao velike minuse u Temp. jer ti je gro zajednice gore i tu je se pozicionirala. To što si ti razdvojio veliki dio pčele jednostavno se grupisao na tu donju letvicu i kada ssi vratio ništa se nije desilo odmah su se spojile.Ove godine kada je bila najveca zima,ja sam izabrao najlakse drustvo,podigao gornji nastavak,i tako drzao drustvo preko minutu.U donjem nastavku bilo je dosta pcele,BEZ HRANE,posle sam vratio gornji nastavak,zatvorio kosnicu.Sta sad.Znaci pcele u donjem nastavku osudjene su na smrt.Prekino sam klube.IUzmedju pcela sada je tkz.smrtni prostor.Gle cuda.Posle sedam dana,ponovo provjera,pcele se ponovo spojile i dan danas su u zivotu.
Problem je kada pčelinja zajednica počne zimovanje u donjem nastavku u kojem ima malo hrane, do januara ona je vjence meda pozobala i da bi se kretala prema hrani koja je iznad teško će to napravit ako nije snažna zajednica, pogotvo teško će napraviti taj korak ako je počelo leglo.
SMRTNI PROSTOR
Satonošta .............................................. 2 cm
Međuprostor............................................ 0.8 cm
Donja letvica okvira od gornjeg nastavka ......... 1 cm
Saće koje nije povezano sa donjom letvicom..... 2 cm
Prazno saće do meda zna bit i .....................10 cm
Da upravu si nekada je i 1 cm poguban za pčele zato se i radi prevješanje ili rotacija u mojim uslovima u sredinom 7 -mog mjeseca ilipočetkom 8 -mog mjeseca da bi imali pravlno pozicionirano klube od kojeg neće zaboljeti glava.
Meni je ponekad smješno spominjanje nekakvih cifre u milionima godina kako su pčele opstale . Što bi rekli NIĐE VEZE,,,, Mi govorimo o pčelarenju u košnicama nastavljačama koje u sebi kriju i razne zamke stoga je neophodno da pčelar interveniše .
Prirodno stanište ne zna za smrtni prostor, saće je kompaktibilno . NAjbolje zmovanje pčele ostvare u DB košnicama ali to većini pčelara ne odgovara u daljem radu.
Negdje sam pročitao da LR košnica konstruisana za A. mellifera ligustica, Talijanska pčela koja je poznata po dosta mesa i LR je zamišljen kao dva nastavka plodište i 1 medište.
Mi smo stavili krainsku u LR reducirali plodište na jedan nastavak uglavnom , mada ima pčelara koji pčelare bez MR i u takvim sulovima može se prepustiti pčelama jer je poznato da matica uvjek teži ka gore da polaže leglo.
Sve i da samo 100 % sigurni da neće biti problema tokom zimovanja ako se ne interveniše ipak ja volim da su mi pčele u najgornjem nastavku i hoću do su mi na oku nek se zna koje gazda. AKo zimuje dole duboku nemam preglednost i nemam uvid , neka njih gore ugodnije je i njima i meni.
Ne nikad to nisam ni radijo niti cu to ikad radit to kod mene moje ljepotice odrade same al ima ona vise ljudi i vise cudi svako ima svoj nacin rada ja nikad ni oksalnu ne koristim ja 3. tretmana u julu ili avgustu odradim i to je to al mnoge ce kolege rec ti si lud al eto ja jos nisam otiso na psihijtriju pa tako i ove rotacije neradim mozda grijesim al eto manje posla ovako i ide fercera jos.sahista je napisao/la:Vaha,onoliko koliko ja znam tvoje Serber kosnice imaju razmak izmedju nastavaka koji odgovara LR kosnici.Prebacujes li leglo.Vahid je napisao/la:Ovo je dobro receno i mogu samo potpisati nase kosnice su drugacije nije dimenzija mnogo bitna nego razmak izmedu ramova mnogo je manji i nema smrtnog prostora .senad je napisao/la:U prirodi nema smrtnog prostora saće je kompaktibilno i pčele uvjek su ukontaktu sa hranom dok kod nastaljača pogotovo kod LR to je veliki rizik!
Pozdrav.
Pcelar u bijelom svijetu.
Senade zasto nebih napisao.Odlicno napisano.senad grudic je napisao/la:Sahista- mislio sam dali da ovo napisem ili ne?! Smatram da za prezimljavanje kljucnu ulogu igraju tri stvari:
Treba ispuniti ove uslove,pogotovo pod c.Ako to ne uradis ne preostaje ti nista drugo nego da dizes ramove sa leglom i pravis novi raspored sa hranom.
Pozdrav.
Senade,na ovu temu vec se javilo nekoliko kolega koji nepremjestaju leglo.Ne samo oni,to ne radi skoro niko u Zapadnoj Evropi.Radi se o hiljadama pcelara.Milini kosnica.Marjanovic ne premjesta leglo,nego spusti polunastavak sa medom na podnjacu, pcele taj med prenesu u plodisni nastavak,a poslazu med tamo gdje njima odgovara.Bar sam ja tako razumio.Taj medisni nastavak je posebna prica,obecajem da cu jednom drustvu taj polunastavak ostaviti iznad plodisnog nastavka.Vidjecu rezultate.
Ja u potpunosti podrzavam tvoj rad i nacin uzimljavanja tvojih zajednica.Ti od toga jednim dijelom zivis,i nemoj uzimati nikakve rizike.Tvoj izbor.Ja imam za sada drugacija iskustva,ne samo ja neko sve kolege u mom okruzenju.Zao mi je sto prosle godine nisam poslusao uvazene kolege u mom udruzenju(posebno Kresu i Vahida),jer bih sigurno sebi olaksao posao.Eh sad,sto pcelari neuvazavaju ili jako rijetko poslusaju i primjene neke druge stvari,spada u posebnu temu.
Citiram..
sve i da samo 100 % sigurni da neće biti problema tokom zimovanja ako se ne interveniše ipak ja volim da su mi pčele u najgornjem nastavku i hoću do su mi na oku nek se zna koje gazda. AKo zimuje dole duboku nemam preglednost i nemam uvid , neka njih gore ugodnije je i njima i meni.
Sa ovim citatom,vrijeme je da zaokruzimo ovu temu.
Pozdrav.
Ja u potpunosti podrzavam tvoj rad i nacin uzimljavanja tvojih zajednica.Ti od toga jednim dijelom zivis,i nemoj uzimati nikakve rizike.Tvoj izbor.Ja imam za sada drugacija iskustva,ne samo ja neko sve kolege u mom okruzenju.Zao mi je sto prosle godine nisam poslusao uvazene kolege u mom udruzenju(posebno Kresu i Vahida),jer bih sigurno sebi olaksao posao.Eh sad,sto pcelari neuvazavaju ili jako rijetko poslusaju i primjene neke druge stvari,spada u posebnu temu.
Citiram..
sve i da samo 100 % sigurni da neće biti problema tokom zimovanja ako se ne interveniše ipak ja volim da su mi pčele u najgornjem nastavku i hoću do su mi na oku nek se zna koje gazda. AKo zimuje dole duboku nemam preglednost i nemam uvid , neka njih gore ugodnije je i njima i meni.
Sa ovim citatom,vrijeme je da zaokruzimo ovu temu.
Pozdrav.
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ
Zelio bi dodati na ovu temu da je vilika razlika kod pcelara
koji zazimljuju pcele sa minimalnom---makzimalnom kolicinom
hrane u kosnici.
Ko ima manje mora je rasporediti a ovi koji imaju i viska
nemaju tih problema.
Manje hrane vise rada i obrnuto.
MEDNO SVIMA
MK
Zelio bi dodati na ovu temu da je vilika razlika kod pcelara
koji zazimljuju pcele sa minimalnom---makzimalnom kolicinom
hrane u kosnici.
Ko ima manje mora je rasporediti a ovi koji imaju i viska
nemaju tih problema.
Manje hrane vise rada i obrnuto.
MEDNO SVIMA
MK
Neznam šta je sporno, to ti je isto ili slično Senad napisao . Dakle ako spusti dole polunastavak pčele su prenjele med u plodište koje je sada najgornje . Isto bi se desilo dasahista je napisao/la:Senade,na ovu temu vec se javilo nekoliko kolega koji nepremjestaju leglo.Ne samo oni,to ne radi skoro niko u Zapadnoj Evropi.Radi se o hiljadama pcelara.Milini kosnica.Marjanovic ne premjesta leglo,nego spusti polunastavak sa medom na podnjacu, pcele taj med prenesu u plodisni nastavak,a poslazu med tamo gdje njima odgovara.Bar sam ja tako razumio.Taj medisni nastavak je posebna prica,obecajem da cu jednom drustvu taj polunastavak ostaviti iznad plodisnog nastavka.Vidjecu rezultate.
Citiram..
Sa ovim citatom,vrijeme je da zaokruzimo ovu temu.![]()
Pozdrav.
su bila dva nastavka od kojih bi bilo jedno plodište ograničeno matičnom rešetkom kao donje. Tada se ono diže jer je u njemu matica i leglo , a podbacuje se ono u kojem je
više meda, a možeš ga zvati kako hoćeš, kako bi pčele prebacile (kao i kod Marjanovića ) u plodište gore . Tu se podrazumjeva da centaralni dio plodišta zauzimaju okviri iz
kojih je izlazilo leglo jer pčele u fazi zazimljavanja preferiraju takve okvire.
Sad ovaj zadnji citat gdje si citirao Senada neznam šta bi želio da se odgovori. Predpostavimo da u plodištu koje je ostalo dole ima malo meda , a da je medište iznad puno.
Pčele kad pojedu med u plodištu, ukoliko je jaka zima neće preči ni dva cm prema gore jer im je iznad glave hladno, nema mirisa meda. Naravno postoje i razna utopljavanja
koja bitno mjenjaju situaciju ali tada nemožemo pričati o prirodnom stanju, jer ga i nije bilo , a i o bolestima od krečnog legla, n.cerane, CCD , AG i pogotovo o tome da to
nisu intervencije . Bilo bi previše pisati kad počinje leglo i manipulacijama oko toga, a izgleda kod sviju kreće za praznike , a praznici su u različito vrijeme
Ako se pogleda bilo koje prirodno stanišete može se vidjeti da pčele prave klupko na centralnim satovima, tako što su pčele skoncetrisane u praznim čelijama odakle je izašlo
leglo , a med iznad njih u neprekinutim satovima . Takvo stanje u višekorpusnim košnicama se može organizovati samo u jednom nastavku , a moglo bi i u dva uz
uslov da nikako ne diramo košnice jer bi pčele izgradile mostove između nastavaka , leglo bi bilo stalno u centralnom dijelu, pa bi pčele imale odgovarajuće saće, također bi
se značajno popravilo stanje sa užim satonošama ili onakvim kao što je " Tošov ram " , jer bi pčele produžile sače , pa ga i sastavile , te bi na taj način imali neprekinuto.
Mirsade , mogao bih se složit sa tobom, ali onda ti nisu bili potrebni Brndini nukleusi . Možda se sjećaš da si pisao kako će centralni okvir biti kroz dva nastavka, a ja sam
rekao da bi bilo bolje da su tri ili možda svi takvi. Upravo je to nedavno potvrdio sam Brnda u svom postu , ali ako sam ga dobro razumio on nemjenja mjesta, ne radi prevješavanja, ograničavanja , okviri su mu vrlo stari , plodište mu je uvijek na istom mjestu , dakle u ovom neprekinutom saću gdje je i leglo i med za zimu .
Premda on više cijeni LR košnicu ipak i sam kaže da su najbolji nukleusi sa obrnutim DB ramom . Zašto je tako ? Dakle o ćemu onda pričamo .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ
Kolega postoji i IB kosnica upravo sa DB obrnuti ram konplet kosnica.
Uski a visoki ram je najbolji za pcelu sam sto to neodgovara
uvijek i pcelaru.
Stare poloske daju najbolje rezultate u prezimljavanju pcela.
Medno
MK
Kolega postoji i IB kosnica upravo sa DB obrnuti ram konplet kosnica.
Uski a visoki ram je najbolji za pcelu sam sto to neodgovara
uvijek i pcelaru.
Stare poloske daju najbolje rezultate u prezimljavanju pcela.
Medno
MK
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Kako prezime ovi nukleusi na 4 nastavka gdje dupli smtrni prostor,a duplo manje pcele nego u LR kosnici???zvones je napisao/la:Neznam šta je sporno, to ti je isto ili slično Senad napisao . Dakle ako spusti dole polunastavak pčele su prenjele med u plodište koje je sada najgornje . Isto bi se desilo dasahista je napisao/la:Senade,na ovu temu vec se javilo nekoliko kolega koji nepremjestaju leglo.Ne samo oni,to ne radi skoro niko u Zapadnoj Evropi.Radi se o hiljadama pcelara.Milini kosnica.Marjanovic ne premjesta leglo,nego spusti polunastavak sa medom na podnjacu, pcele taj med prenesu u plodisni nastavak,a poslazu med tamo gdje njima odgovara.Bar sam ja tako razumio.Taj medisni nastavak je posebna prica,obecajem da cu jednom drustvu taj polunastavak ostaviti iznad plodisnog nastavka.Vidjecu rezultate.
Citiram..
Sa ovim citatom,vrijeme je da zaokruzimo ovu temu.![]()
Pozdrav.
su bila dva nastavka od kojih bi bilo jedno plodište ograničeno matičnom rešetkom kao donje. Tada se ono diže jer je u njemu matica i leglo , a podbacuje se ono u kojem je
više meda, a možeš ga zvati kako hoćeš, kako bi pčele prebacile (kao i kod Marjanovića ) u plodište gore . Tu se podrazumjeva da centaralni dio plodišta zauzimaju okviri iz
kojih je izlazilo leglo jer pčele u fazi zazimljavanja preferiraju takve okvire.
Sad ovaj zadnji citat gdje si citirao Senada neznam šta bi želio da se odgovori. Predpostavimo da u plodištu koje je ostalo dole ima malo meda , a da je medište iznad puno.
Pčele kad pojedu med u plodištu, ukoliko je jaka zima neće preči ni dva cm prema gore jer im je iznad glave hladno, nema mirisa meda. Naravno postoje i razna utopljavanja
koja bitno mjenjaju situaciju ali tada nemožemo pričati o prirodnom stanju, jer ga i nije bilo , a i o bolestima od krečnog legla, n.cerane, CCD , AG i pogotovo o tome da to
nisu intervencije . Bilo bi previše pisati kad počinje leglo i manipulacijama oko toga, a izgleda kod sviju kreće za praznike , a praznici su u različito vrijeme.
Ako se pogleda bilo koje prirodno stanišete može se vidjeti da pčele prave klupko na centralnim satovima, tako što su pčele skoncetrisane u praznim čelijama odakle je izašlo
leglo , a med iznad njih u neprekinutim satovima . Takvo stanje u višekorpusnim košnicama se može organizovati samo u jednom nastavku , a moglo bi i u dva uz
uslov da nikako ne diramo košnice jer bi pčele izgradile mostove između nastavaka , leglo bi bilo stalno u centralnom dijelu, pa bi pčele imale odgovarajuće saće, također bi
se značajno popravilo stanje sa užim satonošama ili onakvim kao što je " Tošov ram " , jer bi pčele produžile sače , pa ga i sastavile , te bi na taj način imali neprekinuto.
Mirsade , mogao bih se složit sa tobom, ali onda ti nisu bili potrebni Brndini nukleusi . Možda se sjećaš da si pisao kako će centralni okvir biti kroz dva nastavka, a ja sam
rekao da bi bilo bolje da su tri ili možda svi takvi. Upravo je to nedavno potvrdio sam Brnda u svom postu , ali ako sam ga dobro razumio on nemjenja mjesta, ne radi prevješavanja, ograničavanja , okviri su mu vrlo stari , plodište mu je uvijek na istom mjestu , dakle u ovom neprekinutom saću gdje je i leglo i med za zimu .
Premda on više cijeni LR košnicu ipak i sam kaže da su najbolji nukleusi sa obrnutim DB ramom . Zašto je tako ? Dakle o ćemu onda pričamo .