ŽELITE LI POTICAJE, UMJESTO 15 PREDAJTE BAREM 10 KG MEDA

Ovdje možete ostaviti poruke vezano za proizvođače pčelarske opreme i ostalo

ŽELITE LI POTICAJE, UMJESTO 15 PREDAJTE BAREM 10 KG MEDA

PostPostao/la senad » 22 sij 2013, 20:08

Ministar Lijanović pčelarima: ŽELITE LI POTICAJE, UMJESTO 15 PREDAJTE BAREM 10 KG MEDA PO KOŠNICI

lijanovic-protesti2013Sarajevo, 17. januar 2013. - Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potpisalo je s Udruženjem poljoprivrednika u BiH i Savezom poljoprivrednih udruženja FBiH, Mirom Pejićem i Avdom Muslimovićem, sporazum o programu poticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2013.

No, Lijanovićev program zaustavio je sam federalni premijer Nermin Nikšić, jer se sa programom ne slažu sva poljoprivredna udruženja u Federaciji.

Lijanović nije ispunio obećanje pčelarima

Najnezadovoljniji Lijanovićevim programom, svakako, mogu biti pčelari.
Iako je početkom juna prošle godine ministar čvrsto obećao pomoć i reforme u oblasti poticaja za pčelare skoro da se ništa od toga nije desilo.
Pčelari koji žele Lijanovićevih 10 KM poticaja po košnici, i ove godine će med morati prodati otkupljivačima, za što će dobiti za oko tri puta manje novca po kilogramu meda, u odnosu na cijenu koju bi dobili da ga prodaju na svom kućnom pragu.

Jedina Lijanovićeva olakšica pčelarima jeste da više ne moraju otkupljivačima predati minimalno 15 kg po košnici žele li poticaje, već 10 kg.

No, ni na takvu ucjenu pčelari ne žele pristati.

- Od Lijanovića tražimo da ovogodišnji podsticaji budu isplaćeni kao jednokaratne pomoći, kao što je to bilo i prošle godine, 500 odnosno 800 KM po pčelaru, ovisno koliki broj košnica pčelar posjeduje. Od naredne godine tražio da se pčelarima poticaji dijeli po dva kriterija: na prvom mjestu po košnici, i na drugom mjestu po predatom kilogramu meda za komercijalne pčelare – izjavio je za BH pčelar Osman Ibrahimspahić, predsjenik Federalnog saveza pčelara.

Lijanović treba da zna, kategoričan je Ibrahimspahić, da pčelari neće pristati na uslovljavanje prodajom meda otkupljivačima, makar se radilo i o jednom kilogramu.

Prijati obustavljanjem poticaja

Program poticaja za poljoprivredu u 2013. godinu, koji je donio Lijanović, predviđa ukidanje sredstava za finansiranje udruženje, saveza, zadruga i komora u modelu ostalih vrsta podrški.
U njegovom programu se, navodno, nalaze i značajnije stavke koje se odnose na pripremanje bh. poljoprivrednika za pronalaženje alternativnih tržišta, nakon što tržište Hrvatske od 1. jula za naše izvoznike bude zatvoreno zbog primanja susjeda u članstvo EU.

Ministar napominje da je posebno važno nastaviti kampanju za kupovinu domaćih proizvoda, za koju su također izdvojena sredstva, jer ukoliko svaki građanin Federacije BiH za neki od domaćih proizvoda dnevno izdvoji jednu KM više nego za uvozni, to bi na godišnjem nivou iznosilo 700 miliona KM za bh. proizvođače.

- Program iz ovog sporazuma bit će upućen parlamentarnim odborima i Vladi FBiH i očekujem da bi do kraja januara trebao biti usvojen, čime bi bile stvorene pretpostavke za isplatu zaostalih poticaja iz 2012., i nastavak kontinuiteta isplate poticaja za tekuću godinu – izjavio je Lijanović.

Potcrtao je da bi eventualno neusvajanje njegovog programa značilo da neće biti isplate ni zaostalih poticaja iz prošle godine, kao ni onih koji su planirani za 2013., što za poljoprivrednike ne bi bilo prihvatljivo jer bi se našli u situaciji da se program „rasteže“ do maja ili juna kao što je bio slučaj prošle godine, čime bi u prvom polugodištu u potpunosti ostali bez sredstava.

Upitan zašto sporazum nisu potpisali predstavnici Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH koji su protestvovali ispred Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivanković Lijanović je kazao da se oni nisu pojavili na sastanku koji je on zakazao.

- Oni su tražili da razgovaramo o programu poticaja za 2012., a razgovarati o nečemu što je prošlo nema smisla jer se to ne može promijeniti - tvrdi Ivanković Lijanović.

Radikalne promjene

No, federalni premijer Nermin Nikšić izričit je u svojim namjerama. Tvrdi da Lijanovićev program neće biti usvojen dok se sa njim ne slože predstavnici svih udruženja poljoprivrednika.

- U proteklom periodu bilo je i previše problema na relaciji poljoprivrednici - Ministarstvo poljoprivrede i taj se odnos mora promijeniti kako bismo u budućnosti izbjegli situacije kakve smo, nažalost, imali jer su poticaji namijenjeni poljoprivrednicima, a ne za ispunjavanje nečijih predizbornih obećanja - kazao je premijer.
Ivanković-Lijanović obećao pčelarima čvršću pomoć

Izvor; http://bhpcelar.com/index.php
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3029
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: ŽELITE LI POTICAJE, UMJESTO 15 PREDAJTE BAREM 10 KG MEDA

PostPostao/la Asim » 23 sij 2013, 21:57

Jašta moj Senade a i samo prezime ministra govori o njegovom ljudstvu. A šta ovaj pusti insan neće doživjeti , ti mu povjeriš državu a on te ucjenjuje ko kakva jauz žena.
Avatar korisnika
Asim
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 415
Pridružen: 23 tra 2010, 15:47
Lokacija: Sarajevo

Re: ŽELITE LI POTICAJE, UMJESTO 15 PREDAJTE BAREM 10 KG MEDA

PostPostao/la Marin » 01 vel 2013, 12:14

Evo jutros objaviše kako je planirano u Srbiji za 2013.
http://spos.info
http://spos.info/propisi.php?tip=3 na red. br. 21
čl. 17 i 24 zakona /500 din po košnici/


Pozz marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Marin
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 565
Pridružen: 03 kol 2010, 00:15
Lokacija: LJubuški

Re: ŽELITE LI POTICAJE, UMJESTO 15 PREDAJTE BAREM 10 KG MEDA

PostPostao/la senad » 01 vel 2013, 18:15

Realno bi bilo da se kod nas plaća 10 € po košnici + poticaj za med. Da na svaku teglu meda dobiješ 30 % poticaja (tegla 900 gr. = 20 km ) a zauzvrat da platiš PDV 17% .

Mislim da bi tako pčelari bili stabilni a i Država bi profitirala, Poticaj za košnice da se isplaćuje u 6-tom mjesecu a za med na kraju godine. PDV 17% kojeg obračunavaš na kraju svakog mjeseca .
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3029
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: ŽELITE LI POTICAJE, UMJESTO 15 PREDAJTE BAREM 10 KG MEDA

PostPostao/la Stipo » 04 vel 2013, 00:29

Ne pije vode ni ta Lijanovićeva jednokratna pomoć od 500 KM do 800KM.
Uredno sam predao svu dokumentaciju koju su tražili i dobio sam odbijenicu.
Rarlog odbijanja navode da nisam predao potvrdu o količini predanog meda.
Ovo rješenje kojeg sam dobio je samo potvrda duplog mjerila.
Izgleda da postoje pčelari prvog i drugog reda.
Ne znam kako sam ja upao u pčelare drugog reda.
Možda sam se trebao učlaniti u njegovu stranku i tako biti pčelar prvog reda te dobiti jednokratnu pomoć.
Lijanoviću pošalji mi pristupnicu za 800KM rado ću je ispuniti.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: ŽELITE LI POTICAJE, UMJESTO 15 PREDAJTE BAREM 10 KG MEDA

PostPostao/la Zvoneto » 03 ožu 2013, 10:24

Jedino rješenje je da on ode ne sa vlasti nego u zatvor gdje mu je mjesto! Čini mi se da je na dobrom putu da tako i bude. Ja sam samo jednom dobio poticaj prve godine, nakon što su uveli uvjet poljoprivredno gazdinstvo i brdo papira nemam ništa. Lani prebacio na oca sve pošto on ima njivu- to je isto uvjet ili neko da ti potpiše najam njive, kad nisu ni njemu dali, obrazloženje je da prvi put predaje pa ne može dobiti, znači tek dogodine. Luda kuća u svakom slučaju kao i cijela država... :cry:
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 230
Pridružen: 28 lip 2010, 10:02
Lokacija: Mostar


Vrati se na: INFORMACIJE

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron