Hrane ima-uginulo društvo
Hrane ima-uginulo društvo
Želim upitati iskusnije pčelare, šta je razlog pa mi je jedno društvo uginulo iako sam našao da ima dovoljno hrane. Bilo na tri nastavka sa dovoljno hrane, našao ih uginule zajedno sa maticom između prvog i drugog A treći nastavak pun hrane. Zašto nisu prešle u treći nastavak jer kako am primijetio pojele su hranu u drugom nesto sasvim malo ostalo. Zašto nisu prešle na treći nastavak sa hranom.
Čvrsta ljudska volja i brda probija!
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Hrane ima-uginulo društvo
Da lije bilo hrane u prvom i drugom nastavku?Mensur je napisao/la:Želim upitati iskusnije pčelare, šta je razlog pa mi je jedno društvo uginulo iako sam našao da ima dovoljno hrane. Bilo na tri nastavka sa dovoljno hrane, našao ih uginule zajedno sa maticom između prvog i drugog A treći nastavak pun hrane. Zašto nisu prešle u treći nastavak jer kako am primijetio pojele su hranu u drugom nesto sasvim malo ostalo. Zašto nisu prešle na treći nastavak sa hranom.
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ Kolega pogledaj u tom drugom nastavku dali je bilo legla
ako je bilo legla onda su ostale bez hrene jer nisu htijele
da napuste leglom. Pcela ne napusta leglo po cijenu zivita.
MK
ako je bilo legla onda su ostale bez hrene jer nisu htijele
da napuste leglom. Pcela ne napusta leglo po cijenu zivita.
MK
Vjerovatno je u pitanju smrtni prostor i slabije društvo ga u vrijeme velikih hladnoća ne može premostiti da dođe do hrane pogotovo ako je bilo legla u drugom nastavku jer tada je potrošnja hrane izuzetno velika pa su svu dostupnu hranu potrošile. Međutim može se raditi i o nekoj bolesti pa je društvo postupno slabilo dok nije spalo na kritičnu masu i kao takvo se smrzlo jer je ostalo bez hrane na tim okvirima gdje je bilo klupko.Mensur je napisao/la:Želim upitati iskusnije pčelare, šta je razlog pa mi je jedno društvo uginulo iako sam našao da ima dovoljno hrane. Bilo na tri nastavka sa dovoljno hrane, našao ih uginule zajedno sa maticom između prvog i drugog A treći nastavak pun hrane. Zašto nisu prešle u treći nastavak jer kako am primijetio pojele su hranu u drugom nesto sasvim malo ostalo. Zašto nisu prešle na treći nastavak sa hranom.
1.Obezbijediti ili natjerati pčele u julu i avgustu da leglo bude jednim dijelom u gornjem(drugom ako su dva nastavka,trećem ako su tri nastavka) a drugim dijelom u nastavku ispod.
2.Obezbijediti zimnicu sa minimalno 10 do 15 kg hrane na način da poslije dopune "izmjeriš okom" tu količinu tako što računaš da je 0,5kg meda površina zatvorena meda s obje strane veličine ispružene šake tvoje ruke.Količinu hrane računaš samo u gornjem nastavku lr košnice jer u donjem skoro da je i nema.
3.Kvalitetno ostrani većinu varoe.
I onda možeš rahat nakriviti kapu.
2.Obezbijediti zimnicu sa minimalno 10 do 15 kg hrane na način da poslije dopune "izmjeriš okom" tu količinu tako što računaš da je 0,5kg meda površina zatvorena meda s obje strane veličine ispružene šake tvoje ruke.Količinu hrane računaš samo u gornjem nastavku lr košnice jer u donjem skoro da je i nema.
3.Kvalitetno ostrani većinu varoe.
I onda možeš rahat nakriviti kapu.
Hrane je bilo u trecem nastavku puno, 7 okvira puni meda,ali nisu presli na hranu, a pronasao sam ih izmedu prvog i drugog nastavka, i bilo ih je mnogo, pojako drustvo, i mnoge sam nasao zavucene u celije saca i tu ostale, ovaj smrtni prostor koji spominje stipo, prvi put cujem za to, sta je to. Mozda nisam trebao zazimiti na tri nastavka vec dva. Hvala svima koji su odgovorili i ucestvovali u odgovorima. I jos nesto, nisam nasao nikakvo leglo samo je drugi nastavak bio prazan od hrane pa me je zbunilo zasto nisu presli u treci gdje je bilo hrane.
Smrtni prostor je onaj prostor od 3-4 cm između nastavaka kojeg čine drvene letvvice okvira na kojima nema ništa osim drveta i malo zraka između gornje i dojnje letvice. Kada je jako hladno i klupko stegnuto on se može pomicati po okviru naprijed nazad nikako desno ili lijevo. Znači troše samo med na okvirima gdje se trenutno nalazi. Kada potroše tu med hladnoća im ne dozvoljava veći premještaj na susjedni okvir ili na nastavak iznad. Svaka pčela ili manja skupina koja pokuša dohvatiti tu hranu se smrzava i pad na podnicu i tako malo pomalo popadaju skoro sve pčele na podnicu. Ono malo pčela što se zavuklo u ćelije ližući tragove meda u ćelijama ne nalaze dovoljno hrane za stvaranje toplote opstanka i klube se potpuno ohladi i tako tu smrzne i umre. Da se to ne bi događalo pčelar treba uzimiti jaka društva sa dosta hrane na poziciji gornjeg nastavka. Kako to postići pa jednostavno zadnje leglo postaviti u sredinu gornjeg nastavka sa debelim mednim vijencima i 6 okvira punih meda i perge. Jako društvo će dosezati i dojnji nastavak ali će imati spoj i sa gornjim. Ne držati u dojnjem nastavku leglo i malo meda jer će pčele tu zauzeti klupko na tome leglu, a dio meda će prebaciti u gornji nastavak i tako smanjiti količinu meda u dojnjem nastavku. To par kila meda će brzo potrošiti, a zapravo u dojnjem nastavku klupko više troši hrane nego u gornjem nastavku iz razloga lošije klime i blizine leta i propuha. Može se klupko uzimiti i i dojnjem nastavku pod uslovom da je gornji nastavak krcato pun, a u dojnjem ima 7 do 8 kg meda.Mensur je napisao/la:Hrane je bilo u trecem nastavku puno, 7 okvira puni meda,ali nisu presli na hranu, a pronasao sam ih izmedu prvog i drugog nastavka, i bilo ih je mnogo, pojako drustvo, i mnoge sam nasao zavucene u celije saca i tu ostale, ovaj smrtni prostor koji spominje stipo, prvi put cujem za to, sta je to. Mozda nisam trebao zazimiti na tri nastavka vec dva. Hvala svima koji su odgovorili i ucestvovali u odgovorima. I jos nesto, nisam nasao nikakvo leglo samo je drugi nastavak bio prazan od hrane pa me je zbunilo zasto nisu presli u treci gdje je bilo hrane.
Ove zime potoršnja hrane je bila duplo veće nego ranijih godina pa ni tih 7 do 8 kg hrane nije bilo dovoljno. Zato ja uvjek baš uvjek natjeram po opisanoj metodi klupko da se formira u gornjem nastavku sa oko 15 kg meda i leglom u sredini gdje će se uhvatiti klupko. U dojnjem nastavku točno ispod klupka može biti okvir ili dva sa medom i ni okvir više.
Ako bude topla zima na mjestu u gornjem nastavku tamo gdje je bilo zadnje leglo ostat će prazne ćelije i za toplih zimskih dana pćele će dio tih ćelija premjestiti med iz dojnjeg nastavka sa ona max 2 okvira. Nikako nesmije da popune sve ćelije u srednjim gornjim okvirima jer bi se moglo dogoditi da matica rano počme sa zalijeganjem, a gor nema dovoljno praznih ćelija. Tada će se za par toplih zimskih dana matica spustiti u dojnji prazan nastavak da zaliježe za njom će se spustiti klupko da hrani i grije leglo. Međutim pošto je zima doći će jako hladni dani prije ili poslije. Pčele će se sklupčati oko legla da ga ugriju ali nestat će im brzo meda. Ostat će bez energije i tu će se sve smrznuti.
Baš ti hvala Stipo, ovo je bilo bas opsirno pojasnjenje i sada mi je jasno. Hvala ti za odvojeno vrijeme da bi mi ovo pojasnio. Zelim ti sve najbolje a najvise zdravlja.
Zanima me jeli krenulo leglo,ako jeste sta nam je raditi,kakva je situacija na terenu.
mislim da je još rano
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Prepostavljam da ima legla.Juce sam pregledao jednu slabu zajednicu,bilo je legla.Ispod poklopne daske kod svih pceljinjih zajednica cuje se brujanje pcela(bar kod mene),sto je znak da pcele griju leglo.Ovih dana bilo je nesto toplije pa se mogao vidjeti let novih mladih pcela.
Prosle godine prebacivao sam leglo u gornji nastavak.Imao sam vise nego dovoljno hrane,sva su drustva prezivjela i nisam imao gubitaka osim na jednoj zajednici gdje se dio klubeta odvojio i umro.Hajde neka bude da sam napravio gresku u rasporedu ramova.
Ove godina sam htio isto tako uraditi.Kod prve zajednice,vec sam se bio dobro oznojio.Sve zapeklo od meda.Zaperci izmedju gornjeg i donjeg nastavka.Med curi na sve strane.Ostecujem ramove sa medom pri prebacivanju.Pcele se uznemirile.Kontam,sahista nije to to.Zatvaram kosnicu.Ostala drustva ostavljam na miru.Pregledam gornji nastavak(bespotrebno jer znam da je pun meda),bez ikakvog prebacivanja legla zazimujem pcele.Oko Bozica tretiram,sva drustva u zivotu.Niti jedno drustvo se nije pomjerilo na stranu,jaca drustva na dva nastavka,uglavnom malo vise pcela jos uvjek u donjem nastavku.Nema mrtvih pcela,ni u ramovima niti na podnjaci.Za sada je tako.Vrijeme ce pokazati da li sam napravio gresku ili ne.Volio bih znati ko jos od uvazenih kolege neprebacuje leglo u gornji nastavam.Misljenja sam da jako drustvo uvjek nadje nacin da se iz donjeg nastavka prebaci u gornji.
Pozdrav.
Prosle godine prebacivao sam leglo u gornji nastavak.Imao sam vise nego dovoljno hrane,sva su drustva prezivjela i nisam imao gubitaka osim na jednoj zajednici gdje se dio klubeta odvojio i umro.Hajde neka bude da sam napravio gresku u rasporedu ramova.
Ove godina sam htio isto tako uraditi.Kod prve zajednice,vec sam se bio dobro oznojio.Sve zapeklo od meda.Zaperci izmedju gornjeg i donjeg nastavka.Med curi na sve strane.Ostecujem ramove sa medom pri prebacivanju.Pcele se uznemirile.Kontam,sahista nije to to.Zatvaram kosnicu.Ostala drustva ostavljam na miru.Pregledam gornji nastavak(bespotrebno jer znam da je pun meda),bez ikakvog prebacivanja legla zazimujem pcele.Oko Bozica tretiram,sva drustva u zivotu.Niti jedno drustvo se nije pomjerilo na stranu,jaca drustva na dva nastavka,uglavnom malo vise pcela jos uvjek u donjem nastavku.Nema mrtvih pcela,ni u ramovima niti na podnjaci.Za sada je tako.Vrijeme ce pokazati da li sam napravio gresku ili ne.Volio bih znati ko jos od uvazenih kolege neprebacuje leglo u gornji nastavam.Misljenja sam da jako drustvo uvjek nadje nacin da se iz donjeg nastavka prebaci u gornji.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Kod tebe je atlanska klima što znači da je za nekoliko stepeni uvijek toplije nego ovdje , a obzirom na dosta toplu jesen ništa nije čudo. Već sam pisao da i kod menesahista je napisao/la:Prepostavljam da ima legla.Juce sam pregledao jednu slabu zajednicu,bilo je legla.Ispod poklopne daske kod svih pceljinjih zajednica cuje se brujanje pcela(bar kod mene),sto je znak da pcele griju leglo.Ovih dana bilo je nesto toplije pa se mogao vidjeti let novih mladih pcela.
Pozdrav.
na nekoliko društava ima izbačena poneka lutka, a to već nije uobičajeno . Što se tiče tih zaperaka, grade to pčele krajem ljeta i u jesen između nastavaka u nekim
društvima više , negdje slabije , vjerovatno zato da im je lakše preći.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Kod mene su zaporci uvjek prisutni,iz razloga sto je kod mojih kosnica razmak izmedju nastavaka za razliku od Lr-a manji za otprlike 15mm.Cesto kod dizanja gornjeg nastavka imam problema i sa ramovima u donjem nastavku.Pcele ne zeli izgubiti kontakt sa gornjim nastavkom.Tako je i sa medisnim nastavkom.Imaju slike na mom dnevniku.Zbog uzimljavanja a da izbjegnem prebacivanje legla u gornji nastavak,sledece godine zelio sam letvicu(nosac ramova),spustiti za jedan centimetar,tako da razmak bude jos manji.Veci razmak izmedju medista i tog nastavka nebi trebalo prestavljati problem,jer jednog momenta ionako medista moram skidati.U planu sam da pcelama prepustim da same sebi prave raspored hrane,a da sebi olaksam posao oko pcelinje zajednice.Stvar je u ispitivanju.
Pozdrav.
Pozdrav.
Ne bih ti preporučio spuštanje donje letvice jer bi se mogao desiti premali razmak . Razmišljao sam o tome ranije i možda bi dobro rješenje bilo staviti užu letvicu , asahista je napisao/la:Kod mene su zaporci uvjek prisutni,iz razloga sto je kod mojih kosnica razmak izmedju nastavaka za razliku od Lr-a manji za otprlike 15mm.Cesto kod dizanja gornjeg nastavka imam problema i sa ramovima u donjem nastavku.Pcele ne zeli izgubiti kontakt sa gornjim nastavkom.Tako je i sa medisnim nastavkom.Imaju slike na mom dnevniku.Zbog uzimljavanja a da izbjegnem prebacivanje legla u gornji nastavak,sledece godine zelio sam letvicu(nosac ramova),spustiti za jedan centimetar,tako da razmak bude jos manji.Veci razmak izmedju medista i tog nastavka nebi trebalo prestavljati problem,jer jednog momenta ionako medista moram skidati.U planu sam da pcelama prepustim da same sebi prave raspored hrane,a da sebi olaksam posao oko pcelinje zajednice.Stvar je u ispitivanju.
Pozdrav.
isto tako i satonošu . Zbog produžavanja saća i zaperaka i jeste ova širina satonoše i naravno da mnogi ne žele zaperke, pa ni saće na satonoši .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZsahista je napisao/la:Kod mene su zaporci uvjek prisutni,iz razloga sto je kod mojih kosnica razmak izmedju nastavaka za razliku od Lr-a manji za otprlike 15mm.Cesto kod dizanja gornjeg nastavka imam problema i sa ramovima u donjem nastavku.Pcele ne zeli izgubiti kontakt sa gornjim nastavkom.Tako je i sa medisnim nastavkom.Imaju slike na mom dnevniku.Zbog uzimljavanja a da izbjegnem prebacivanje legla u gornji nastavak,sledece godine zelio sam letvicu(nosac ramova),spustiti za jedan centimetar,tako da razmak bude jos manji.Veci razmak izmedju medista i tog nastavka nebi trebalo prestavljati problem,jer jednog momenta ionako medista moram skidati.U planu sam da pcelama prepustim da same sebi prave raspored hrane,a da sebi olaksam posao oko pcelinje zajednice.Stvar je u ispitivanju.
Pozdrav.
Kolega kod mene sve letve su 10mm na ramu[ukrug sa svake strane]
Nastavci su[ 5mm gore i 5mm gore] veci od rama.
Za sad sam zadovoljan nema puno zaperaka.
MK
Razmak između dojnjih i gornjih ramova u dva sanduka ne smije biti veći od 10 mm idealno je 8 mm.sahista je napisao/la:Kod mene su zaporci uvjek prisutni,iz razloga sto je kod mojih kosnica razmak izmedju nastavaka za razliku od Lr-a manji za otprlike 15mm.Cesto kod dizanja gornjeg nastavka imam problema i sa ramovima u donjem nastavku.Pcele ne zeli izgubiti kontakt sa gornjim nastavkom.Tako je i sa medisnim nastavkom.Imaju slike na mom dnevniku.Zbog uzimljavanja a da izbjegnem prebacivanje legla u gornji nastavak,sledece godine zelio sam letvicu(nosac ramova),spustiti za jedan centimetar,tako da razmak bude jos manji.Veci razmak izmedju medista i tog nastavka nebi trebalo prestavljati problem,jer jednog momenta ionako medista moram skidati.U planu sam da pcelama prepustim da same sebi prave raspored hrane,a da sebi olaksam posao oko pcelinje zajednice.Stvar je u ispitivanju.
Pozdrav.
Razmake od 12 mm i više pčela popunjava zapercima.
-
balasevic
- Čita i piše, vrlodobar
pozdrav svim kolegama pcelarima imam jedno pitanje za vas danas 19.1.2012 kod mene temperatura oko 12C imam dvije kosnice i sad kod slabijeg drustvasu mi pcele izljetale vise ali sta mi je bilo cudno da su pcele izlazine kroz prolaz na poklopnoj dasci i zadrzavale se kod dtog prolaza lepezjcuci krilima i brujeci nekako cudno dali vi mozda znate sta bi to moglo da znaci
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Nema veze što izlaze na te otvore veći je problem to brujanje i lepezanje ,,vjerovatno je stradala matica,balasevic je napisao/la:pozdrav svim kolegama pcelarima imam jedno pitanje za vas danas 19.1.2012 kod mene temperatura oko 12C imam dvije kosnice i sad kod slabijeg drustvasu mi pcele izljetale vise ali sta mi je bilo cudno da su pcele izlazine kroz prolaz na poklopnoj dasci i zadrzavale se kod dtog prolaza lepezjcuci krilima i brujeci nekako cudno dali vi mozda znate sta bi to moglo da znaci
Osluškivat košnicu ako nastave brujat i ako pri izlasku iz košnice lepezaju krlima sigurno nema matice unutra.
Pogledat ovaj video ,moža će ti pomoć oko diagnostike
Na ovom video usporedne radnje sa maticom i bez matice
Svaka cast za ovo Senade inace dosta sam citao o tom stanju bez matice i zamjeni ali ovaj video vrijedi više od 1000 rijeci za pocetnika.
-
balasevic
- Čita i piše, vrlodobar
senade staanje nije ni slicno ovome to je poneka pcela mozda njih 3-4 tako izidju a na letu stanje normalno poneka pcela ulazi i izlazi i lepezaju a brujenje nije ni priblizno ovome nisam otvoro jer mi je to drustvo slabo sa pcelo al praticu jos pa cu vidjeti ako moradnem pa cu otvoriti hvala za video
Senade a i ostale kolege.Jedno pitanje.
U slucaju da drustvo ostane bez matice u zimskom periodu,da li je moguce da iz obezmaticenog drustva izvadimo ram sa medom,a na to mjesto dodamo ram sa maticom i svim pcelama.Znaci bez kaveza.
Pozdrav.
U slucaju da drustvo ostane bez matice u zimskom periodu,da li je moguce da iz obezmaticenog drustva izvadimo ram sa medom,a na to mjesto dodamo ram sa maticom i svim pcelama.Znaci bez kaveza.
Pozdrav.
-
balasevic
- Čita i piše, vrlodobar
senade drustvo se danas ponasa normalno samo problem mi je sto je veoma slabo sa pcelom dodao sam mu pogacu secernu i dali mogu uciniti jos sta za to drustvo jer bojim se dacemi uginuti
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Zašto bi riskirao , Možeš ti taj ram uzet zajedno sa pčelama a maticu stavi u kavez . Ja imam viška matica i mogao bi se igrati aliopet stavim u kavez.sahista je napisao/la:Senade a i ostale kolege.Jedno pitanje.
Pozdrav.
Mišljenja sam da ako je na vrijem primjećeno da nema matice da bi je prihvatile , ali opet postoji ono ali,, pa nema potrebe riskirati ako nisi dobar sa rezervama matica. U svakom slučaju bilo bi interesantno probat . Uglavnom u ovom periodu pčele veoma lahko prihvataju novu maticu koja se doda u kavezu .
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Opusti se, nije belaj ako i ugine. TAkvom društvu se nedaje pogača ono ima sasvimdovoljno hrane. Ono što bi mogao uraditi je to da ga ograničiš namanji prostor sa pregradom od stiropola 5 cm tvrdi. Ako ništa bar da sačuvaš maticu ako je mlada.balasevic je napisao/la:senade drustvo se danas ponasa normalno samo problem mi je sto je veoma slabo sa pcelom dodao sam mu pogacu secernu i dali mogu uciniti jos sta za to drustvo jer bojim se dacemi uginuti
-
balasevic
- Čita i piše, vrlodobar
znaci da povadim par okvira i sa obije strane stavim stiropor 5 a jes matica je ovogodisnja probat cu to cim mi vrjeme dozvoli odmah cu to uraditi hvala senade