Registracija pcelarskog vozila
Registracija pcelarskog vozila
U mogucnosti sam da nabavim relativno jeftino Zastavu 640 u dobrom stanju za koju mislim sam napraviti ili pokretne platforme ili pcelarski kontejner jer jos ne znam koja je bolja kombinacija. Interesuje me sama registracija takvog vozila, koliko kosta, da li je to jednokratna registracija i kakva je sama procedura registracije. A ko pcelari na ovakav nacin mozemo i raspravljati o iskustvima selidbe na kontejneru ili platformama, po meni trenutno imaju prednost platforme jer su dosta jeftinije a i rad sa nastavcima je laksi a za utovar i istovar potreban je isti rad a i vrijeme.
Re: Registracija pcelarskog vozila
Zastava 64o AD je meni nekad vozilo pčele .Koš je bio 2.05 x 5. m. Stavalo je 72 moje košnice.Sad i namaš te kategorije karaserije sve je
2,25 ili 2.44 m bez obzira na duljinu.
Koliko znam registracija nema povlastica samo ima ograničenje da ukupna nosivost nije preko 7.5 tona kad ne može biti za osovne potrebe.Spremale su se neke izmjene ali nisam u toku da li je izmjenjeno i ima tu šarenila po županijama. Za samu platformu i nastavljače je malo košnica za negdje za dalje , a za kontejner je preusko nema širine pa je to ograničenje. Pozz marin
2,25 ili 2.44 m bez obzira na duljinu.
Koliko znam registracija nema povlastica samo ima ograničenje da ukupna nosivost nije preko 7.5 tona kad ne može biti za osovne potrebe.Spremale su se neke izmjene ali nisam u toku da li je izmjenjeno i ima tu šarenila po županijama. Za samu platformu i nastavljače je malo košnica za negdje za dalje , a za kontejner je preusko nema širine pa je to ograničenje. Pozz marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Pa ja sam razmisljao ako smijem ici u sirinu 2,30m da mogu napraviti platformu 4 reda po deset kosnica, mozda je to malo na daleko ali mislim manevrirati sa ovakve dvije platforme u krugu od 100 kilometara e sad ako je to malo...
Da li netko sa foruma ima registrirano pcelarsko vozilo?
Da li netko sa foruma ima registrirano pcelarsko vozilo?
Ako misliš nešto graditi onda gradi kontejner za 48 košnica. Za jedan kontejner vozilo ti ne treba. Jeftinije je platiti drugome da preveze pčele na više lokacija nego registrirati svoje vozilo.
Sve o kontejnerima imaš na SPOS-u.
Ja sam imao u planu izgraditi jedan kontejner ali sam to odgodio za neka bolja vremena.
Sve o kontejnerima imaš na SPOS-u.
Ja sam imao u planu izgraditi jedan kontejner ali sam to odgodio za neka bolja vremena.
Ma i meni Stipe skoro sve govori u korist kontejnera, procitao sam na SPOS-u sve od A do Ž o gradnji kontejnera, to je Slobodan Marjanovic fenomenalno objasnio i meni nikakav problem nije takav kontejner napraviti ali me nekako sam rad u kontejneru odbija a ima i jedna mala sitnica sto moje kosnice ako bi se odlucio na kontejner moram preuređivati zbog onih lajsni koje sam na tijela stavljao naprijed i nazad
da sam ih samo zašarafljivao nebi bio nikakav problem ali ja sam ih lijepio ono baš ko sebi pa možeš mislit kako to sada drži
A sve ostalo, od nacina selidbe do samog zimovanja govori u korist kontejnera. U takvom nacinu pcelarenja pošto je vanjski uticaj na kosnice zanemarljiv cini mi se košnice traju doživotno.
-
lukaletunic
- Čita i piše, dobar
Evo Ahmete ako ti nešto znači radio sam i u kontejneru i na platformi,nažalost ni jedno ni drugo nije moje nego sam pomagao kolegama,i prije nego se odlučiš za izradu bilo bi dobro da probaš raditi ili samo malo zaviriti u unutrašnjost kontejnera jer meni to sve izgleda skučeno i tjesno za raditi,dobro,nisam ja neko mjerilo zbog gabarita 199 cm/120kg
ali meni nije nikako sjelo i kada bi radio kontejner radio bi ga da u njega stanu u dva reda po četiri nastavka u visinu jer ako je rađen za tri nastavka onda je sve na knap i za uopće išta pogledat treba izvaditi cijeli treći nastavak,inače vjerojatno se čovjek navikne i nakon nekog vremena sve manje primjećuje mane,sa druge strane platforma me oduševila,istih je gabarita kao i kontejner ( 4 reda po 10 košnica ) ali sa njom je rad sličan kao na stacionaru i uvjek možemo košnicu sa kojom radimo slagat na susjednu a velika je prednost i rad na danjem svjetlu za razliku od kontejnera u kojem uvjek fali svijetla a da i ne govorim kada se zavuče vrućina unutra,znojiš se znatno više nego vanka a ako napraviš propuh onda te stegne u leđima jer si oznojan i radi svega toga prednost dajem platformi mada i kontejner ima svojih dobrih strana.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Evo Ahmete jos jedno rjesenjeAhmet je napisao/la:Ma i meni Stipe skoro sve govori u korist kontejnera, procitao sam na SPOS-u sve od A do Ž o gradnji kontejnera, to je Slobodan Marjanovic fenomenalno objasnio i meni nikakav problem nije takav kontejner napraviti ali me nekako sam rad u kontejneru odbija a ima i jedna mala sitnica sto moje kosnice ako bi se odlucio na kontejner moram preuređivati zbog onih lajsni koje sam na tijela stavljao naprijed i nazadda sam ih samo zašarafljivao nebi bio nikakav problem ali ja sam ih lijepio ono baš ko sebi pa možeš mislit kako to sada drži
A sve ostalo, od nacina selidbe do samog zimovanja govori u korist kontejnera. U takvom nacinu pcelarenja pošto je vanjski uticaj na kosnice zanemarljiv cini mi se košnice traju doživotno.

-
zukić pašezad
- Čita, piše dovoljno
Pozz..Upravo sam ovih dana naselio kontejner sa 40 LR košnica i nadam se da sam uradio pravu stvar. Međutim u izradi su i modifikovano plodište AŽ košnice sa deset okvira veličine okvira 42x27 zbog lakšeg rada a otali dijelovi košnice će sačinjavati LR polunastavci i nastavci.Sve se to radi s ciljem veće praktičnosti.Zavisno gdje pčelar sebe vidi u nekom narednom periodu i šta očekuje od te djelatnosti on će se shodno tome i prilagoditi a mi moramo poštovati svačiju odluku bez obzira da li to bio kontejner, platforma ili nešto treće.Što se tiče registracije pčelarskog vozila mislim da postoji mogućnost registracije vozila kao vozilo za prevoz pčela i ono se regristuje samo jednom kao i traktor.
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Daj Bože da je ovo istina, ja bih odmah kupio neki kamiončić, mislim da od toga nema ništa..zukić pašezad je napisao/la:Pozz..Upravo sam ovih dana naselio kontejner sa 40 LR košnica i nadam se da sam uradio pravu stvar. Međutim u izradi su i modifikovano plodište AŽ košnice sa deset okvira veličine okvira 42x27 zbog lakšeg rada a otali dijelovi košnice će sačinjavati LR polunastavci i nastavci.Sve se to radi s ciljem veće praktičnosti.Zavisno gdje pčelar sebe vidi u nekom narednom periodu i šta očekuje od te djelatnosti on će se shodno tome i prilagoditi a mi moramo poštovati svačiju odluku bez obzira da li to bio kontejner, platforma ili nešto treće.Što se tiče registracije pčelarskog vozila mislim da postoji mogućnost registracije vozila kao vozilo za prevoz pčela i ono se regristuje samo jednom kao i traktor.
Medonosa lijepo izgleda rijesenje ali steta da je prikolica zarobljena, ovakva dvoosovinska prikolica sa naletnom kocnicom i par platformi bi bilo idealno rijesenje.Ali kod nas su ovakve prikolice dosta skupe a i treba imati jace auto koje taj teret moze vuci.
zukić pašezad je napisao/la:Pozz..Upravo sam ovih dana naselio kontejner sa 40 LR košnica i nadam se da sam uradio pravu stvar. Međutim u izradi su i modifikovano plodište AŽ košnice sa deset okvira veličine okvira 42x27 zbog lakšeg rada a otali dijelovi košnice će sačinjavati LR polunastavci i nastavci.Sve se to radi s ciljem veće praktičnosti.Zavisno gdje pčelar sebe vidi u nekom narednom periodu i šta očekuje od te djelatnosti on će se shodno tome i prilagoditi a mi moramo poštovati svačiju odluku bez obzira da li to bio kontejner, platforma ili nešto treće.Što se tiče registracije pčelarskog vozila mislim da postoji mogućnost registracije vozila kao vozilo za prevoz pčela i ono se regristuje samo jednom kao i traktor.
To bi bilo super ali na zalost izgleda nista od toga. Ja sam se raspitivao u svom osiguranju i oni mi samo nude registraciju kao specijalno vozilo koje isto kao i ostala moram registrirati svake godine a i troskovi su neznatno manji. Izgleda da se ovaj zakon o vozilima za prevoz pcela razlikuje od grada do grada.
Da postoji ova mogucnost da se registruje kao traktor nebih se kao ni Zvone mislio ni sekunde odmah bi kupio neki kamioncic.
-
zukić pašezad
- Čita, piše dovoljno
Ahmete ja sam ubijeđen da ovo o čemu govorim postoji samo izgleda da se zakon dovoljno ne poznaje pa bih savjetovao da se raspitaš kod osoba koje dobro poznaju zakonsku regulativu.Ahmet je napisao/la:zukić pašezad je napisao/la:Pozz..Upravo sam ovih dana naselio kontejner sa 40 LR košnica i nadam se da sam uradio pravu stvar. Međutim u izradi su i modifikovano plodište AŽ košnice sa deset okvira veličine okvira 42x27 zbog lakšeg rada a otali dijelovi košnice će sačinjavati LR polunastavci i nastavci.Sve se to radi s ciljem veće praktičnosti.Zavisno gdje pčelar sebe vidi u nekom narednom periodu i šta očekuje od te djelatnosti on će se shodno tome i prilagoditi a mi moramo poštovati svačiju odluku bez obzira da li to bio kontejner, platforma ili nešto treće.Što se tiče registracije pčelarskog vozila mislim da postoji mogućnost registracije vozila kao vozilo za prevoz pčela i ono se regristuje samo jednom kao i traktor.
To bi bilo super ali na zalost izgleda nista od toga. Ja sam se raspitivao u svom osiguranju i oni mi samo nude registraciju kao specijalno vozilo koje isto kao i ostala moram registrirati svake godine a i troskovi su neznatno manji. Izgleda da se ovaj zakon o vozilima za prevoz pcela razlikuje od grada do grada.
Da postoji ova mogucnost da se registruje kao traktor nebih se kao ni Zvone mislio ni sekunde odmah bi kupio neki kamioncic.
Medonošaa je prezentirao slikom a evo i snimka: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Fz5Blx4upo
-
lukaletunic
- Čita i piše, dobar
Riješenje za izvlačenje je dobro samo šteta što to nije napravljeno na nekoj šasiji da se prikolica može izvući jer tada bi se moglo imati više platforma koje bi posluživala ista prikolica.
-
zukić pašezad
- Čita, piše dovoljno
Ova rješenja su prilično dobra, međutim treba dobro procijeniti koje je vozilo sposobno da za sobom vuče određenu prikolicu jer na sve se mora računati kao na primjer iznenadna kočenja i djelovanje sile inercije odnosno kako će se vozilo ponašati u tom momentu. Sva ta razmišljanja su me odvela od auto prikolicei pala je odluka na kontejner jer sam jedan određeni period vozio u auto prikolici i vidio sve opasnosti koje bi se eventualno mogle desiti.Poz...
-
lukaletunic
- Čita i piše, dobar
U potpunosti se slažem kolega,ovakve teške prikolice nisu preporučene za osobne automobile,terenci dolaze u obzir,samo ne ovi šminkerski ni jeftini tipa lada niva,dobro,po ravnom terenu je može vući svako vozilo ali kada dođemo na uzbrdicu i ako kojim slučajem treba krenuti sa uspona spržimo lamelu bez problema a da ne govorimo na strminama pogotovo na zemljavim potovima,naletna kočnica dosta pomaže ali dosta puta nije sinhronizirana sa autom pa kasno ili rano hvata i radi svega toga mislim da su platforme koje se voze kamionom dosta bolje i kudikamo sigurnije rješenje.
Pitao sam za registraciju vozila za prevoz pčela i može se vozilo registrirati ali pod određenim uvjetima.
Košnise u voziliu moraju biti učvršćene i osigurane od pomjeranja. (Atest vozila)
Vozilo mora imati otvor za izlaz i ulaz pčela. (Atest vozila)
Potvrdu da se bavite i da ste registrovani kao pčelar. ( hrpa papira i dozvola)
Ako imate sve to možete proći tehnički pregled. Naravno ako je sve ispravno.
Popust prilikom registracije je oko 50 % ali ne za sve stavke koje se plaćaju.
Registracija vrijedi 2 godine, ali imate redovni periodični pregled vozila.
Atest vozila i registraciju možete uraditi prvi put i bez pčela u vozilu.
No kada se vozilo jednom naseli pčelama nastaju problemi.
Morate na periodični, a pčele su na vozilu.
Tada imate 2 izbora.
1. Istovariti pčele i odvesti vozilo na tehnički pregled ( provjera košnica, sistema upravljanja i signalizacije).
2. Sa tehničkim pregledom dogovoriti pregled vozila ali po noći pa dovesti vozilo sa pčelama.
Kako to obično bude da paša još traje, a došlo vrijeme periodičnog pregleda. Nastupila je malo nezgodna situacija primoran si čekati kraj paše, a periodični odavno prošao. Ako poslje paše istjeramo takvo vozilo na cestu i naletimo na policiju platit ćemo kaznu.
Kada vozilo sa pčelama ostavimo na terenu ima tu još dosta poteškoća oko krađe dijelova vozila, goriva, guma i drugo.
Košnise u voziliu moraju biti učvršćene i osigurane od pomjeranja. (Atest vozila)
Vozilo mora imati otvor za izlaz i ulaz pčela. (Atest vozila)
Potvrdu da se bavite i da ste registrovani kao pčelar. ( hrpa papira i dozvola)
Ako imate sve to možete proći tehnički pregled. Naravno ako je sve ispravno.
Popust prilikom registracije je oko 50 % ali ne za sve stavke koje se plaćaju.
Registracija vrijedi 2 godine, ali imate redovni periodični pregled vozila.
Atest vozila i registraciju možete uraditi prvi put i bez pčela u vozilu.
No kada se vozilo jednom naseli pčelama nastaju problemi.
Morate na periodični, a pčele su na vozilu.
Tada imate 2 izbora.
1. Istovariti pčele i odvesti vozilo na tehnički pregled ( provjera košnica, sistema upravljanja i signalizacije).
2. Sa tehničkim pregledom dogovoriti pregled vozila ali po noći pa dovesti vozilo sa pčelama.
Kako to obično bude da paša još traje, a došlo vrijeme periodičnog pregleda. Nastupila je malo nezgodna situacija primoran si čekati kraj paše, a periodični odavno prošao. Ako poslje paše istjeramo takvo vozilo na cestu i naletimo na policiju platit ćemo kaznu.
Kada vozilo sa pčelama ostavimo na terenu ima tu još dosta poteškoća oko krađe dijelova vozila, goriva, guma i drugo.
-
zukić pašezad
- Čita, piše dovoljno
Stipo, ako je to tako onda postoji mnogo prepreka koje pčelaru otežavaju normalan rad. Tu bi kontejner olakšao sve te radnje ali nije i to rješenje koje će svakog zadovoljiti. Ja tu vidim nerad naših predstavnika po raznim savezima koji izgleda ne znaju ili svjesno neće da se bore za povoljniju zakonsku regulativu u oblasti pčelarstva,jer pčele nisu krompir pa da se može manipulisati sa njima kako se kome prohtije. Naši predstavnici u savezima moraju uraditi pravu stvar da se izbore za povoljniji ambijent u kome će pčelari raditi i biti od velike koristi društvenoj zajednici.Treba da se zapitamo ko i pod kakvim kriterijima dolazi na te funkcije ,da li su tu samo zato što su pojedinim interesnim skupinama podobni ili imaju i druge reference.Izvinjavam se što u ovoj temi malo razmišljam o tome ali mislim da je krajnje vrijeme da i od svojih predstavnika u organima Saveza tražimo da polože račune za svoj rad.Koristim priliku da vam svima čestitam 2013 godinu.
Točno tako kod nas je zakonska regulativa takva da je najbolje ništa ne raditi.zukić pašezad je napisao/la:Stipo, ako je to tako onda postoji mnogo prepreka koje pčelaru otežavaju normalan rad. Tu bi kontejner olakšao sve te radnje ali nije i to rješenje koje će svakog zadovoljiti. Ja tu vidim nerad naših predstavnika po raznim savezima koji izgleda ne znaju ili svjesno neće da se bore za povoljniju zakonsku regulativu u oblasti pčelarstva,jer pčele nisu krompir pa da se može manipulisati sa njima kako se kome prohtije. Naši predstavnici u savezima moraju uraditi pravu stvar da se izbore za povoljniji ambijent u kome će pčelari raditi i biti od velike koristi društvenoj zajednici.Treba da se zapitamo ko i pod kakvim kriterijima dolazi na te funkcije ,da li su tu samo zato što su pojedinim interesnim skupinama podobni ili imaju i druge reference.Izvinjavam se što u ovoj temi malo razmišljam o tome ali mislim da je krajnje vrijeme da i od svojih predstavnika u organima Saveza tražimo da polože račune za svoj rad.Koristim priliku da vam svima čestitam 2013 godinu.
Šta god pokušaš 100 prepreka te čeka. Mnoštvo zavrzlama i nepoznanica oduzima previše novca i vremena i na kraju ispadne da je najbolje ne raditi ništa. Zašto da pčelar vodu vari vodu hladi , a na kraju voda ostaje voda samo je manje ima i dobiješ čist gubitak uz mnogo patnje.
Dragi kolega naša patnja nikog ne zanima. Mi pčelari smo mali i slabi jer mi nemamo kapitala. Da mi imamo kapital nama bi se političari umiljavali i ljubili nam ruke. Naša jedina snaga i moć je u pčelarskom savezu, a kako nam radi pčelarski savez opet smo na kraju nula.
Mi trebamo raditi na jačanju pčelarskog saveza i tamo birati najbolje ljude. Birati ljude koji nisu podmitljivi nego birati one koji znaju stati ispred pčelara i boriti se za njihova prava.