Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
Re: Moj pcelinjak-Blasko-Apifarma Maja
POZ
Kolega kazes da ces tretirati sa mli.kiselinom pa me interesuje
na koji nacin tretiras kad je vrijeme hladno.
Prskanje ili nakapavanje.
MK
MK
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Kolega prskanjem,sutra je temperatura +10C,pa nije toliki problem!mirsad je napisao/la:POZ
MK
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Jeli mliječna kiselina samo zimski tretman? Zašto ne može nakapavanjem?medonosa je napisao/la:Kolega prskanjem,sutra je temperatura +10C,pa nije toliki problem!mirsad je napisao/la:POZ
MK
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Ne mlijecnom kiselinom moze se tretirati cijele godine ona drustav iz koji se nece vrcati med!Nakapavanje bih radio da je hladnije,posto su pcele na +10C aktivne i lete vani,onda cu i da iskoristim priliku i da pregledam da drustva(pokusna)pa i poprscem po pcelama,ramovima itd sa mlijecnom kiselinom!senad je napisao/la:Jeli mliječna kiselina samo zimski tretman? Zašto ne može nakapavanjem?medonosa je napisao/la:Kolega prskanjem,sutra je temperatura +10C,pa nije toliki problem!mirsad je napisao/la:POZ
MK
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ne mlijecnom kiselinom moze se tretirati cijele godine ona drustav iz koji se nece vrcati med!Nakapavanje bih radio da je hladnije,posto su pcele na +10C aktivne i lete vani,onda cu i da iskoristim priliku i da pregledam da drustva(pokusna)pa i poprscem po pcelama,ramovima itd sa mlijecnom kiselinom![/quote]medonosa je napisao/la:
Jeli mliječna kiselina samo zimski tretman? Zašto ne može nakapavanjem?
Zar se neplašiš da bi moglo dospjeti u med prskanjem i kako djeluje na pčele ?!
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Zar se neplašiš da bi moglo dospjeti u med prskanjem i kako djeluje na pčele ?![/quote]senad je napisao/la:Ne mlijecnom kiselinom moze se tretirati cijele godine ona drustav iz koji se nece vrcati med!Nakapavanje bih radio da je hladnije,posto su pcele na +10C aktivne i lete vani,onda cu i da iskoristim priliku i da pregledam da drustva(pokusna)pa i poprscem po pcelama,ramovima itd sa mlijecnom kiselinom!medonosa je napisao/la:
Jeli mliječna kiselina samo zimski tretman? Zašto ne može nakapavanjem?
Neka dospije u med,pogoduje probavnom traktu pcele,protiv nozemoze!U ljeto prscem i po otvorenom leglu kod rojeva od kojih se nece vrcati med,nema nikakvih znakova stete,na pcele djeluje umirujuce,kao prskanje vodom,8ml po jednoj strani okvira,i uvjek prskati niz vjetar!
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Rezultati tretiranja od juce 15.12.2012

dobar pad a dobra i potrošnja hrane
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ
Kolega izgleda da varoa nikad ne miruje[ceka priliku kad ce pcelar da zaboravi tretman].
Samo redovno tretiranje protiv ovog napasnika moze nas spasiti.
MK
Kolega izgleda da varoa nikad ne miruje[ceka priliku kad ce pcelar da zaboravi tretman].
Samo redovno tretiranje protiv ovog napasnika moze nas spasiti.
MK
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
cce 200 komada za 24 h . ako može rezultat za 72 h
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Vidjet cu u utorak ok 15h tada bi trebalo biti 72 sata!senad je napisao/la:cce 200 komada za 24 h . ako može rezultat za 72 h
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
medonosa je napisao/la:Vidjet cu u utorak ok 15h tada bi trebalo biti 72 sata!senad je napisao/la:cce 200 komada za 24 h . ako može rezultat za 72 h
Pad varoe nakon 96 sati- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Odlično oboreno 418 varroa. To je od OK . Šta je sa mliječnom imali rezultata?
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Da ovo je od OK,a mlijecna daje iste rezultate, mene interesuje teza sporog proljetnog razvoja kod OK!senad je napisao/la:Odlično oboreno 418 varroa. To je od OK . Šta je sa mliječnom imali rezultata?
Pitanje prvo , jesi li čistio uloške poslje prvog pregleda ? Na drugo ćemo čekati do proljeća , jer kako ja mislim da oksalna nije povezana sa sporim razvojem u proljeće,medonosa je napisao/la:Da ovo je od OK,a mlijecna daje iste rezultate, mene interesuje teza sporog proljetnog razvoja kod OK!senad je napisao/la:Odlično oboreno 418 varroa. To je od OK . Šta je sa mliječnom imali rezultata?
veoma je dobro što ćeš ti moći potvrditi jednu ili drugu tezu , obzirom da si tretirao i mliječnom kiselinom, pa ćeš moći uspoređivati, naravno povezujući to i sa stanjem
zajednica prije tretiranja. Radujem se nalazu , kakav god bude , prvenstveno zato što su tvoje pčele bile stalno na nekoj paši i time imale kvalitetnu pripremu za zimu,
pa otpadaju pitanja o kvalitetu zimskih pčela .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Da Zvones,jesam cisti uloske(zvones je napisao/la:Pitanje prvo , jesi li čistio uloške poslje prvog pregleda ? Na drugo ćemo čekati do proljeća , jer kako ja mislim da oksalna nije povezana sa sporim razvojem u proljeće,medonosa je napisao/la:Da ovo je od OK,a mlijecna daje iste rezultate, mene interesuje teza sporog proljetnog razvoja kod OK!senad je napisao/la:Odlično oboreno 418 varroa. To je od OK . Šta je sa mliječnom imali rezultata?
veoma je dobro što ćeš ti moći potvrditi jednu ili drugu tezu , obzirom da si tretirao i mliječnom kiselinom, pa ćeš moći uspoređivati, naravno povezujući to i sa stanjem
zajednica prije tretiranja. Radujem se nalazu , kakav god bude , prvenstveno zato što su tvoje pčele bile stalno na nekoj paši i time imale kvalitetnu pripremu za zimu,
pa otpadaju pitanja o kvalitetu zimskih pčela .
medonosa je napisao/la:Da Zvones,jesam cisti uloske(medonosa je napisao/la:Da ovo je od OK,a mlijecna daje iste rezultate, mene interesuje teza sporog proljetnog razvoja kod OK!senad je napisao/la:Odlično oboreno 418 varroa. To je od OK . Šta je sa mliječnom imali rezultata?
Pitanje prvo , jesi li čistio uloške poslje prvog pregleda ? Na drugo ćemo čekati do proljeća , jer kako ja mislim da oksalna nije povezana sa sporim razvojem u proljeće,
pa otpadaju pitanja o kvalitetu zimskih pčela .mozes primjetiti da nema otpada od od voska kao u subotu!
)I mene to interesuje ta teza,danas sam otvorio jedno drustvoto je moje pokusno) izvadio jedan ram da vidim kako se pcele ponasaju preko zime,danas je +6 C sasvim normalna reakcija,bez nekih neuobicajnih pojava!
Naravno da se oba
slikati
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ode medonoša u hemičare uskoro i neko šerbe na bazi Ok i mliječne kiseline 
Raduju me ovi podaci i slike . Znači ima varroe i u Njemačkoj
Sve se mora brojat , slikat i prezentovat
. Sreća pa ovaj izum (veliki digitron) oko brojanja varoe dobro fercera 
Sve se mora brojat , slikat i prezentovat
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Nece Medonosa u hemicare ja samo kupim gotovo i usporedjujemsenad je napisao/la:Ode medonoša u hemičare uskoro i neko šerbe na bazi Ok i mliječne kiseline
Sve se mora brojat , slikat i prezentovat. Sreća pa ovaj izum (veliki digitron) oko brojanja varoe dobro fercera
Dobar ovaj digitron
19.12.2012 okruglo leto- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Danas dnevna temperaura +12C,sutra najavljeno +15 C,nepada kisa ali je oblacno,pcele izlaze,ciste podnice,procisni izlet obavljaju(morao sam poslije posjete pcelinjaku auto oprati
)

- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Danas sam otvorio jednu kosnicu(pokusna)i nakon toga jos 3,u svim kosnicama ima legla u svim stadijima,(od na 1 do na 4 rama)napolju je toplo-pretoplo za ovo doba godine+10C,mozda ce za 7-10 dana zahladniti,ali ne toliko dugo!Potrosnja hrane je enormna,vidi se i osjeti se u kosnici i po kosnici(tezini)koliko je dobro vidjet cemo do marta!Sva drustva su do danas ziva kao sto rece leglo je krenulo pcele donose vodu,priroda se budimedonosa je napisao/la:Danas dnevna temperaura +12C,sutra najavljeno +15 C,nepada kisa ali je oblacno,pcele izlaze,ciste podnice,procisni izlet obavljaju(morao sam poslije posjete pcelinjaku auto oprati)
Inace jos sam zaokupljen svim i svacim,dobio sam jos jedno mjesto za pcelinjak od mene udaljeno 2,5km velicine 22000m2!

- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Smanji veličinu slike !medonosa je napisao/la:http://i1103.photobucket.com/albums/g47 ... 43eb9d.jpg
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Jest da mogu i da znamsenad je napisao/la:Smanji veličinu slike !medonosa je napisao/la:http://i1103.photobucket.com/albums/g47 ... 43eb9d.jpg

Da nije ovdje jedna nula viška, a ako nije onda , oho ho !medonosa je napisao/la:Danas sam otvorio jednu kosnicu(pokusna)i nakon toga jos 3,u svim kosnicama ima legla u svim stadijima,(od na 1 do na 4 rama)napolju je toplo-pretoplo za ovo doba godine+10C,mozda ce za 7-10 dana zahladniti,ali ne toliko dugo!Potrosnja hrane je enormna,vidi se i osjeti se u kosnici i po kosnici(tezini)koliko je dobro vidjet cemo do marta!Sva drustva su do danas ziva kao sto rece leglo je krenulo pcele donose vodu,priroda se budimedonosa je napisao/la:Danas dnevna temperaura +12C,sutra najavljeno +15 C,nepada kisa ali je oblacno,pcele izlaze,ciste podnice,procisni izlet obavljaju(morao sam poslije posjete pcelinjaku auto oprati)
Inace jos sam zaokupljen svim i svacim,dobio sam jos jedno mjesto za pcelinjak od mene udaljeno 2,5km velicine 22000m2!
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Znaci legla u svim stadijima. Toga sam se i bojao nakon ovako toplog vremena. Bolje bi bilo da je drugacije, ali sta je tu je.
Lijeska otvorena, samo malo suvljeg vremena, i polena ko u prici.
Danas sam cistio zicom mrtve pcele s podnice, i vidim da u jednoj kosnici kapljice vode kako se slijevaju s unutarnje strane prenje stijenke.
Leglo. Moze se vidjeti i pokapljicama vode na podnjaci. Sad sve zavisi od nastavka zime, te kolicine i rasporeda hrane.
Ukoliko ostane ovako toplo, sezona pocinje vrlo rano, kao 2006. Tada je bilo jako toplo proljece i rano vrcanje i rojevi.
Lijeska otvorena, samo malo suvljeg vremena, i polena ko u prici.
Danas sam cistio zicom mrtve pcele s podnice, i vidim da u jednoj kosnici kapljice vode kako se slijevaju s unutarnje strane prenje stijenke.
Leglo. Moze se vidjeti i pokapljicama vode na podnjaci. Sad sve zavisi od nastavka zime, te kolicine i rasporeda hrane.
Ukoliko ostane ovako toplo, sezona pocinje vrlo rano, kao 2006. Tada je bilo jako toplo proljece i rano vrcanje i rojevi.