sahista napisao:Ermin.ef. napisao:Ja sam danas razgovarao sa jednim kolegom o tome a on mi kaže kako je pokusavao al nece kao pcele da grade i pune polunastavke i kako je to vrcati veliki posao a meni se licno sviđa onaj skraceni ram u djevicanskom sacu sav poklopljen to bi bio idealan poklon za neke posebne goste. Kod mene ce vjerovatno biti duga i tiha paša pa sad neznam da li bih pokusao da imam bar jednu košnicu sa polunastavcima. Inace ako bi koristio dva polunastavka koji odgovaraju jednom LR nastavku a njih ce trebati prvo izgraditi kako bi bilo npr. u sredinu ubaciti jedan normalan ram zatvorenog legla koji bi prolazio kroz gornji i donji polunastavak da li bi ih to stimulisalo da prije izgrade poluramove?
Kod mene su dosta brze gradile polunastavke nego nastavke.Lakse je napraviti vikendicu nego zgradu.
Ne trebas nista dodavati.Kad krene pasa,pcele koriste turbo.
Pozdrav.
Sve je taćno samo postoji mali ali . Zapravo na širim prostorima bivše, polunastavci se neizostavno koriste za DB košnice jer bi DB kao medište bilo teško dizati. Što se tiče
LR, cijena polunastavka i okvira za njega je gotovo ravna cijeni nastavka . Obzirom da je potrebno za medište najmanje 2 polunastavka , umjesto jednog nastavka, onda
se u besparici pčelari rijetko opredjeljuju za takvo što uz napomenu da postoji pravo šarenilo polunastavaka za LR . Ima ipak pčelara koji su se opredjelili da koriste
polunastavak i tada je obično jedan u konfiguraciji LR košnice . Najčešće se tada koristi kao tzv. magacin hrane , iza zadnjeg vrcanja ide ispod plodišta i tada služi za
stimuliranje i pojačanje medne kape, a u vrijeme pripreme za glavnu pašu ide iodmah iznad plodišta kao njegov produžetak. Na takav način je najviše pčelario pok.
Vener , pa nije loše pročitati njegovu knjigu i pogledati filmove ,a ima ih. Slično je radio i Velagić , a ima i njegova knjiga .
Koliko znam sa polunastavkom radi kolega Fahrudin ( neznam dali na Venerov način) ali teško je obrazložit cjelokupni sistem pčelarenja , pa na kraju ipak preporuka
za praćenje literature .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !