Premještanje-dislokacija djela pčelinjaka udaljenost 800 met

Tehnike pčelarenja
Odgovorite
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Evo obećao sam slike dislokacije djela pčelinjih zajednica,pčelinjak br. 2 GAJEVI

Pčelinjak br. 2 GAJEVI udaljen je 800 metara zračne linije u pravcu jugo-istok od baznog pčelinjaka.
Dislokacija je obavljena 24.03 2010 u večernjim satima i prebačeno je ukupno 23 pčelinje zajednice.

Slike govore sve kako sam postupio , a o čemu sami ranije govorio ,, uz dotatak Stipinog načina sa malo trave na lijetu....

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Nasjeće se ti granja i šiblja Senade za novu lokaciju. Šalu na stranu nego da pitam kako su pčele podnijele novu lokaciju, jesu li se vraćale nazad na staro mjesto.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

nacin senade ovako bi i ja mogao svoje pcele prenijeti 200 metara,nisil ti imao niki problema....................
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Stipo je napisao/la:Nasjeće se ti granja i šiblja Senade za novu lokaciju. Šalu na stranu nego da pitam kako su pčele podnijele novu lokaciju, jesu li se vraćale nazad na staro mjesto.
Stipo dobro pitanje.-....

Ove slike su nastale juče, znači slikao sam nakon 7 dana, a od sada će biti više slika jer sam dobio foto aparat.

Imao sam u planu da sve oko pčelinjaka njive iskrčim jer se ne obrađuju i samije korov,,, da bi ličili na nešto međutim ,bez obzira što se nudim da to očistim o mom trošku ne žele osim jednog koji je dozvolio,,,,,,,plašim se požara ,, ,,neki dan jedan pčelar je spržio 1 hektar ,, sve se odigralo oko njegovog pečlinjaka koji je udaljen nekih 300 metara od mog,,,,,požar je izazvala gljiva kojom se dime pčele ,,, :) ))))))

Ovo sa limom sam radio prošle godine na jednoj pčelinjoj zajednici i razlika je bila nekih 5 metara,,,, prošle godine nisam nešto posebno bio zabrinut jer je bila eksperimentalna,,,,, i dobro je bilo ,,, jer su pečel podjednako učestvovale na bagremu....

A što se tiče ovih 23 pčelinje zajednice baš sam nekako bio pod stresom ,,,,, dodao sam trave na lijeto da se provlače ,,, pa u jednom momentu se vratim pa opet ponovim sa travom da ih baš ono natjeram na novu orjentaciju,,,,,,,,

Mnogo bolje jeispalo nego sam očekivao,,,,,,

Iz predostrožnosti na dvije palete sam ostavio po jednu košnicu akose eventualno budu vraćale da ulaze u te košnice,,,, na trećoj paleti postavio sam prazan sanduk , ,, dda vidim šta će se desiti jer na one dvije košnice pčele su aktivne tako da je teško razlikovate pčele .....

I zaista na ovu praznu košnicu počele su da dolaze pčele sa polenom ,,,,,, malo samse uplašio,,, pa sam skokno nazad na novu lokaciju,,,,, kada sam vidio da donose polen odahno sam i moglo je se vidjeti kako uzimaju novu orjentaciju,,,, bilo je prekrasno gledat ,,šteta što to nisam zabilježio fotkama,,,,

Ponovo se vraćam na bazni pčelinjak i ulazim u ove košnice da vidim da li je se povećao fond pčela,,,,,, nism primjetni da je bilo nekog većeg povratka,,,,

Moja procjena da sa 23 pčelinje zajednice nije se vratilo 500 -1000 pčela,,, prije bi rekaoda je to oko 500 pčela,,, jer na onoj košnici štoje bila potpuno prazna nije bilo nešto naroćito pčela sa polenom tako da je moja procijena takva kakva jest......

treći dan napravio sam upadni ugao pogodniji za pčele,, a 7 dan ujutro sam upadni ugao povećao i osjeti se kako su pčele navikle na vertikalno spuštanje,,, predveče sam limove uklonio..

Imam osjećaj da bi možda treći dan mogli se limovi maket ,,ja samostavio iz predostrožnosti,,,,,

Napomenuo bih da pčele prije dislokacije nisu aktivno izlazile 2 -3 dana ako nešto znači....

Zadovoljan sam ovim načinom ,,, napravio sma i video materijal pa ćupostaviti i to
sijana
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la sijana »

Senade dolazim u kontrolu da li je to sve dobro obavljeno.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja odvozim pčele na vrijeskovu pašu svih 20 košnica, možda je to zračne linije 4-5 km, putem ima oko 7km.
Uvjek odvezem sve košnice, a u pčelinjaku ostavim jednu praznu i za 2-4 dana u nju se skupi 4-5 okvira pčela. Kada odvezem pčele na vrijesak ne primjenjujem nikakvu šok terapiju za novu orjentaciju. Pošto to radim krajem 7. mjeseca nisam siguran dali je rječ o pčelama koje su prenoćile negdje vani, a ujutro nisu pronašle svoju košnicu ili je riječ o pčelama koje su se vratile s vrijeskove paše. Ove godine ću ostavit jednu košnicu s maticom pa neka se u nju vraćaju ipak 5 okvira izletnica to je ljep broj pčela.
Esade ja vjerujem da je se u tvom slučaju vratilo nešto pčela u stari pčelinjak i da su se rasporedile po drugim košnicama po pčelinjaku. Bitno je to da su se imale gdje vratiti i još je važnije da su većina pčela na novom pčelinjaku uzele novu orjentaciju i nastavile skupljati polen. Drago mi je što si pokazao cjelom forumu i gostima da se uspješno mogu preseliti pčele 800 m bez velikih problema ako se poduzmu određene radnje i natjeraju pčele na novu orjentaciju i da se ne prenosi kompletan pčelinjak odjednom. Kako je to uradio tetak od moje žene pa izazvo velike probleme. NAPOMINJEM drugim čitaocima da prenose svaku drugu košnicu i da poduzmu način orjentacije kako si ti to uradio,a nakod 15 dana opet prenesu polovicu od preostalih pčela u starom pčelinjaku. Tako neće izgubiti ni jedne pčele jer će one koje se vrate na staro mjesto ući u preostale košnice i neće se stvoriti prevelika strka pčela.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

sijana je napisao/la:Senade dolazim u kontrolu da li je to sve dobro obavljeno.
MA svakako , :) ))))))))
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Evo video kako se pčele ponašaju sa novom orjentaciom
http://www.youtube.com/watch?v=VqMap-W-V0I
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Lijepo rade Senade i dobar unos polena.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Senade,ja na jednoj kosnici nabroja 6 farar nastavaka??? kako to,mozel malo objasnjenje,jer sad za ovaj period je rano za toliki prosror?ili se mozda varam...
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
pero perić
Čita i piše, nedovoljno

Re: Premještanje-dislokacija djela pčelinjaka udaljenost 800

Post Postao/la pero perić »

Ja ove godine planiram svojih 25 košnica umjetno razrojiti za dodatnih 15-ak,e sad mjesto gdje ću postaviti novogormirane zajednice je oko 1000m od baznog pčelinjaka.Ja na poletaljku i to na udaljenosti 5cm od leta kanim zabiti dva eksera i tu učvrstiti i na košnicu u visinu od 10-ak cm iznad leta prisloniti staklo koje biišlo punom širinom leta.O ovome načinu sam čitao i kažu da je uspješan.Ima li ko istustva sa ovime ili kakav savjet?
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Sve što će doprinijeti da pčela uzme novu orjentaciju je dobro , Ali dobro bi bilo i nalijeto postaviti trave nek to pčele same očiste i to je to
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Slobodno to uradi sa staklom ja radim tako i nikad nije bilo problema jer u dosta slucajeva to odradim na istom pcelinjaku. Nakon otprilike
mjesec dana poskidam staklo- Moze biti i veci komad stakla, Pozdrav Senad G:
Senad Grudic
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

senad grudic je napisao/la:Slobodno to uradi sa staklom ja radim tako i nikad nije bilo problema jer u dosta slucajeva to odradim na istom pcelinjaku. Nakon otprilike
mjesec dana poskidam staklo- Moze biti i veci komad stakla, Pozdrav Senad G:

Mjesec dana je dug period !
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la senad grudic »

Senade ja znam da je dug period vjerovatno moze na krac vrijeme. Pozdrav Senad G.
Senad Grudic
pero perić
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la pero perić »

10 dana mora biti dovoljno.
Odgovorite