JOHN KEFUSS -- PČELARENJE BEZ KEMIJSKIH ZAŠTITNIH SREDSTAVA

senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Re: JOHN KEFUSS -- PČELARENJE BEZ KEMIJSKIH ZAŠTITNIH SREDST

Post Postao/la medonosa »

Dobra tema evo jos nekoliko pcelara iste prakse:
Iz Svedske: http://www.beesource.com
Iz NjemackePcelar Stefan,na Kanarskim Ostrvima: http://www.resistantbees.com
i Njegovo predavanje u Austriji higjensko ponasanje pcela!
Isto tako bi i naveo mog velikog prijatelja Ivana Brndusica -Brnda,da nam se pridruzi na ovoj temi,i zelim da mu se zahvalim na prijateljskom pozivu i mome predstavljanju na jednom drugom forumu,kao i saradnji oko izmjene podataka,zapazanja i zakljucaka!Brnda hvala jos jednom i vjerujem da si se se odmorio od seobe pcelinjaka u Novom Zelandu,pa da nam se pridruzis!
SPAHA
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la SPAHA »

nesto sam razumio sa ovog videa..zanimljivo.izgleda da je bitna velicina celija za radilice,manja nego ove nase i vremenom ce se i pcele snaci u borbi protiv varoe.ako ima neko bolje objasniti sve ovo. i kako doci do manjih celija,proizvodi li neko takve satne osnove.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

SPAHA je napisao/la:nesto sam razumio sa ovog videa..zanimljivo.izgleda da je bitna velicina celija za radilice,manja nego ove nase i vremenom ce se i pcele snaci u borbi protiv varoe.ako ima neko bolje objasniti sve ovo. i kako doci do manjih celija,proizvodi li neko takve satne osnove.
Bitna je velicina celija saca koju je pcelar promjenio 1728g,tada je i bila velicina celije 4,9mm,radi boljeg iskoristavanja saca i kosnice povecana je na 5,4mm!Isto tako kod smanjenja celije saca na 4,9mm povecava se povrsina prostora legla,meda i polena,tako onda npr DB kosnica sa 12 okvira je "prevelika" kao plodiste pa se smanjuje broj okvira na 10!Preporucuje se i smanjivanje hofmanovog razmaka sa 35mm na 32 radi odrzavanja toplote medju ulicama,smanjenja prostora za manevar varoe,a povecanje manevra obrane pcela od varoe,sa tim smanjivanjem hofmanovog razamaka na 32 mm dolazimo i do toga da u jedan nastavak LR-a moze da stane 11 okvira,neparan broj ramova,a kolega Brnda je u svojim posmatranjima pcela u prirodnim stanistima dosao do saznanja i zakljucka da pcele u prirodnim stanistima uvjek prave neparan broj satina!Ima jos dosta zanimljivoga na videu!
saperica
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la saperica »

http://www.resistantbees.com/index.php?r=01

link na kojemu je podrobno pod kategorijama poslagano čak i s video materijalom o veličini ćelija satnih osnova, uzgoju VSH pčela i naravno drugih tema kao i izrada satnih osnova od vlastita voska.
georg
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la georg »

na forumu SPOSa u rubrici Varoa podnaslov Klimatski uslovi u kosnici i utjecaj na varou
Rudi Paulovic iznosi veoma interesantne zakljucke
tako reci u potpunossti se slaze sa Brndusicem
ako je ovo neko procitao zanimaju me vasa iskustva iz prakse
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

georg je napisao/la:na forumu SPOSa u rubrici Varoa podnaslov Klimatski uslovi u kosnici i utjecaj na varou
Ne bih rekao da se u potpunosti slažu. ćak bih rekao da su se vrlo brzo razišli u nekim stvarima . Kolega Brndušić je proučavao pčele u prirodi i sigurno je da u
vezi toga puno zna . R.Paulovic opet znanstvenik pun znanja i mogučnosti, kojem se može diviti, opet kao i svaki znanstvenik isključiv i misli da sve zna .
Povjest je prepuna znanstvenih promašaja i kasnijih ispravaka, koji će docnije biti ponovo ispravljani. Praksa nemože bez teorije , ali opet da bi se teoretski
nešto obradilo ,prije toga mora postojati neko praktično iskustvo.
Što se tiče iskustva sa košnicom koju je predlagao Paulović, sumnjam da ga itko ima na ovom forumu. Razlog je jednostavan, treba uraditi plodište od prirodnog
saća visine cca 60 cm, a poslje toga dva medišna nastavka (koliko se sjećam) od kojih je tek gornji za pčelara .Treba oko tri godine da bi se dobio med iz takve
košnice. To sebi može priuštiti samo veliki zaljubljenik uz uslov da ima vanredne uslove za pčelarenje (kao Peron u Argentini)
Što se tiče manjih čelija 4,9 mm i razmaka 32 mm , sve je zanimljivo i nisam ni sam nesklon tom razmišljanju . Međutim za to treba vremena i prelazak je postepen.
Također manji razmak je usko vezan sa veličinom čelija, jer iz šire čelije izlaze krupnije i duže radilice, pa je dubina čelije veća . Ako bi odmah stavili razmak 32 mm,
oduzeli širinu ulice cca 8 mm ,najveća moguća dubina čelije manje je od 12 mm (ima i pregradni zid između čelija sa dvije strane), što je nedovoljno za krupnije pčele.
Ima još nešto . Postoji Brdušićeva tvrdnja da pčele na različitim nadmorskim visinama grade različite veličine čelija i da su veće što je veća visina.
Na kraju da ne ispadne da sam ja protiv znanosti ili nauke, nisam i mnogim se znanstvenicima divim , ali sam i sam dosta toga pročitao i nekad smatrao da sve postoji
u knjigama (danas na internetu ). Kasnije sam se uvjerio da je večina toga prepisivanje, a da najveći dio nije provjeravan. Tako ako ja ispred svog imena (može biti i
izmišljeno ) stavim ono dr. pf. ili sc. i slično, napišem nešto na ovoj spravi , odmah će se pojaviti na internetu i neko će se sigurno "upecati" ( pogotovo vidljivo u
domenima zdravstva i ishrane i svih mogučih reklama).
Inače u svojim dokumentima imam sve najznačajnije što su pisali na forumima oni koje moramo cijeniti (naravno u pčelarstvu).
Zaboravio sam uputiti pozdrav Saši P. uz molbu da nešto napiše u rubrici za predstavljanje (naravno ako želi ).
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
georg
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la georg »

ma slazem se ja stobom ali su mi u oci upale neke stvari
obojica se zalazu za prirodno sace
obojica se zalazu za nemenjanje saca
obojica preporucuju malo leto Paulovic 60*8mm Brndusic okruglo 25mm
obojica kazu kvadratna kosnica
obojica iskljucuju price o ventilaciji i govore o mikro klimi u kosnici
svestan sam da razlike postoje ali mislim da postoje i slicnosti
ovime ne zelim da nikoga negiram i omlovazujem vec naprotiv
i ja veoma cenim Brndusica i zelio bih da od njega naucim sto vise
nadam se da sam sada malo jasniji
oprosti ako sam se u ranijem javljanju lose izrazio
pozdrav
saperica
Čita i piše, vrlodobar

kao i warre s rirodno izvučenim saćem i odgovarajućom mikroklimom
medonosa
Aktivan
Kontakt:

zvones je napisao/la:
georg je napisao/la:na forumu SPOSa u rubrici Varoa podnaslov Klimatski uslovi u kosnici i utjecaj na varou
Ne bih rekao da se u potpunosti slažu. ćak bih rekao da su se vrlo brzo razišli u nekim stvarima . Kolega Brndušić je proučavao pčele u prirodi i sigurno je da u
vezi toga puno zna . R.Paulovic opet znanstvenik pun znanja i mogučnosti, kojem se može diviti, opet kao i svaki znanstvenik isključiv i misli da sve zna .
Povjest je prepuna znanstvenih promašaja i kasnijih ispravaka, koji će docnije biti ponovo ispravljani. Praksa nemože bez teorije , ali opet da bi se teoretski
nešto obradilo ,prije toga mora postojati neko praktično iskustvo.
Što se tiče iskustva sa košnicom koju je predlagao Paulović, sumnjam da ga itko ima na ovom forumu. Razlog je jednostavan, treba uraditi plodište od prirodnog
saća visine cca 60 cm, a poslje toga dva medišna nastavka (koliko se sjećam) od kojih je tek gornji za pčelara .Treba oko tri godine da bi se dobio med iz takve
košnice. To sebi može priuštiti samo veliki zaljubljenik uz uslov da ima vanredne uslove za pčelarenje (kao Peron u Argentini)
Što se tiče manjih čelija 4,9 mm i razmaka 32 mm , sve je zanimljivo i nisam ni sam nesklon tom razmišljanju . Međutim za to treba vremena i prelazak je postepen.
Također manji razmak je usko vezan sa veličinom čelija, jer iz šire čelije izlaze krupnije i duže radilice, pa je dubina čelije veća . Ako bi odmah stavili razmak 32 mm,
oduzeli širinu ulice cca 8 mm ,najveća moguća dubina čelije manje je od 12 mm (ima i pregradni zid između čelija sa dvije strane), što je nedovoljno za krupnije pčele.
Ima još nešto . Postoji Brdušićeva tvrdnja da pčele na različitim nadmorskim visinama grade različite veličine čelija i da su veće što je veća visina.
Na kraju da ne ispadne da sam ja protiv znanosti ili nauke, nisam i mnogim se znanstvenicima divim , ali sam i sam dosta toga pročitao i nekad smatrao da sve postoji
u knjigama (danas na internetu ). Kasnije sam se uvjerio da je večina toga prepisivanje, a da najveći dio nije provjeravan. Tako ako ja ispred svog imena (može biti i
izmišljeno ) stavim ono dr. pf. ili sc. i slično, napišem nešto na ovoj spravi , odmah će se pojaviti na internetu i neko će se sigurno "upecati" ( pogotovo vidljivo u
domenima zdravstva i ishrane i svih mogučih reklama).
Inače u svojim dokumentima imam sve najznačajnije što su pisali na forumima oni koje moramo cijeniti (naravno u pčelarstvu).
Zaboravio sam uputiti pozdrav Saši P. uz molbu da nešto napiše u rubrici za predstavljanje (naravno ako želi ).
Zvones,sto se tice 4,9mm i hofmanovog razmaka,njemacki pcelar na kanarskim ostrvima,Stefan,radi na nacin da kupuje plastice okvire,na koje naseljava pcele i prihranjuje sa medom,dodaje maticu u kavezu,koje pcele nakon nekoliko dana oslobode,posto su pcele unijele med u sace kojim su hranjenje,nece napustiti ovaj nukleus,kada matica zaleze 3 okvira(plasticna)dodaje SO sa 4,9mm da pcele grade sace,nakon izvjesnog vremena ne rijetko dolazi do tihe smjene matice,on objasnjava da matica je "prevelika"za male celije,i kada se nova matica oplodi i zanese svih 5 okvira nukleus prebacuje u normalan nastavak,i ponovo formira nukleus na plasticnim okvirima!Kada je velika najezda varoe tretira sa secerom u prahu,a nerijetko se pred kosnicom nadje pregrs izbacenih larvi legla koje su ostecene od varoe,-higjenska navika se razvila kod pcela!
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

medonosa je napisao/la: Zvones,sto se tice 4,9mm i hofmanovog razmaka,njemacki pcelar na kanarskim ostrvima,Stefan,radi na nacin da kupuje plastice okvire,na koje naseljava pcele i prihranjuje sa medom,dodaje maticu u kavezu,koje pcele nakon nekoliko dana oslobode,posto su pcele unijele med u sace kojim su hranjenje,nece napustiti ovaj nukleus,kada matica zaleze 3 okvira(plasticna)dodaje SO sa 4,9mm da pcele grade sace,nakon izvjesnog vremena ne rijetko dolazi do tihe smjene matice,on objasnjava da matica je "prevelika"za male celije,i kada se nova matica oplodi i zanese svih 5 okvira nukleus prebacuje u normalan nastavak,i ponovo formira nukleus na plasticnim okvirima!Kada je velika najezda varoe tretira sa secerom u prahu,a nerijetko se pred kosnicom nadje pregrs izbacenih larvi legla koje su ostecene od varoe,-higjenska navika se razvila kod pcela!
Vrlo zanimljivo i uvijek me oduševi dosjetljivost . Pored toga što mi je jasno što si napisao , zbog kratkoće nije i razjašnjeno .
Ako sam dobro razumio on u nukleus stavlja plastične okvire sa hofmanovim razmakom(ili one nemaju taj razmak) i večim čelijama od 4,9 (pitanje koliko većim) zatim
prihrani toliko da pčele popune okvire i dodaje maticu (dali je dodaje prije ili poslje prihrane) . Matica ima malo čelija za polaganje ili čeka da joj pčele oslobode. Kad
matica zaleže tri okvira dodaje satne osnove sa 4,9 mm . Sad je bitno koje okvire vadi, zaležene ili one sa medom , dali jedan po jedan ili više odjednom. Jasno je , ako
je matica imala problema sa leglom ili ako joj se oduzima leglo, pčele lako povlače matičnjake tihe smjene i ako sam dobro prokužio one će to učiniti na čelijama 4,9, jer
jedino tu ima mjesta. Zaista dobro ali eto zanima me proces . Koje je njegovo objašnjenje za razvijanje higijenskih navika kod tih pčela ?
Inače , ja neznam da se kod nas imaju gdje nabaviti bilo plastične osnove, okviri , ili satne osnove sa manjim čelijama od 5,4 mm. Uglavno ko želi, mora nabaviti vani,
barem koliko ja znam.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
georg
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la georg »

Ispravite me ako gresim ali mislim da Brndusic i Paulovic "smanjuju" pcele samim tim sto ne menjaju sace
to i prava mikroklima pomazu pcelama da se same bore protiv varoe
medonosa
Aktivan
Kontakt:

zvones je napisao/la:
medonosa je napisao/la: Zvones,sto se tice 4,9mm i hofmanovog razmaka,njemacki pcelar na kanarskim ostrvima,Stefan,radi na nacin da kupuje plastice okvire,na koje naseljava pcele i prihranjuje sa medom,dodaje maticu u kavezu,koje pcele nakon nekoliko dana oslobode,posto su pcele unijele med u sace kojim su hranjenje,nece napustiti ovaj nukleus,kada matica zaleze 3 okvira(plasticna)dodaje SO sa 4,9mm da pcele grade sace,nakon izvjesnog vremena ne rijetko dolazi do tihe smjene matice,on objasnjava da matica je "prevelika"za male celije,i kada se nova matica oplodi i zanese svih 5 okvira nukleus prebacuje u normalan nastavak,i ponovo formira nukleus na plasticnim okvirima!Kada je velika najezda varoe tretira sa secerom u prahu,a nerijetko se pred kosnicom nadje pregrs izbacenih larvi legla koje su ostecene od varoe,-higjenska navika se razvila kod pcela!
Vrlo zanimljivo i uvijek me oduševi dosjetljivost . Pored toga što mi je jasno što si napisao , zbog kratkoće nije i razjašnjeno .
Ako sam dobro razumio on u nukleus stavlja plastične okvire sa hofmanovim razmakom(ili one nemaju taj razmak) i večim čelijama od 4,9 (pitanje koliko većim) zatim
prihrani toliko da pčele popune okvire i dodaje maticu (dali je dodaje prije ili poslje prihrane) . Matica ima malo čelija za polaganje ili čeka da joj pčele oslobode. Kad
matica zaleže tri okvira dodaje satne osnove sa 4,9 mm . Sad je bitno koje okvire vadi, zaležene ili one sa medom , dali jedan po jedan ili više odjednom. Jasno je , ako
je matica imala problema sa leglom ili ako joj se oduzima leglo, pčele lako povlače matičnjake tihe smjene i ako sam dobro prokužio one će to učiniti na čelijama 4,9, jer
jedino tu ima mjesta. Zaista dobro ali eto zanima me proces . Koje je njegovo objašnjenje za razvijanje higijenskih navika kod tih pčela ?
Inače , ja neznam da se kod nas imaju gdje nabaviti bilo plastične osnove, okviri , ili satne osnove sa manjim čelijama od 5,4 mm. Uglavno ko želi, mora nabaviti vani,
barem koliko ja znam.
Pokusat cu da malo slikovitije objasnim ovu metodu,Brndi sam ovo tj.predavanje od ovog Pcelara preveo pa on zna o cemu se radi,Brnda je jednu stvar odbacio od navedenog za koje ima svoje cinjenjice i koje ja akceptiram!Pokusavam da koristim i doibijam saznjanja svih ovi strucnjaka na ovoj temi,pa nezlim da necija umanjivam a necija uvelicivam!
Zvones on formira nukleus sa 3 rama plasticna,koje nabavlja u USA!Ni jedna firma ne pravi precizne celije 4,9mm,osim jedne firme u Svedskoj,pa sam kolegu Mirsada kontaktirao oko ovoga,dobio sam djelomicne odgovore,pa sam sam uspio da dobijem SO 4,9mm iz Svedske 1kgSO za LR 10 eur+postarina!Brnda mi je potvrdio valjanost ovih SO i mjera,sto mi je veoma vazno!
Znaci nukleus se formira na 3 okvira na plasticnom sacu i dodaje se matica u kavezu,i prihrana u medu,dok pcele oslobode maticu,one i deponuju u med u plasticno sace,sto je garancija da nece napustiti ovaj nukleus poslije oslobadjanja matice!Matica ce se privici i poceti leci jaja pod dobrom prihranom meda i veoma brzo zaleci 3 okvira,onda dolazi korak dva;dodavanje okvira sa SO 4,9mm,kojega se dodaje do legla,od 10 nukleusa 8 ih izgradi pravilno,sto ovaj pcelar potrkepljuje izrekom"pcele to mogu i znaju,samo pcelar nezna!Kada pcele napune nukleus na 5 okvira cijeli nukleus prebacuje u normalni nastavak LR!Sa time da plasticne okvire stavlja na krajnje pozicije koji ce se brzo osloboditi od legkgla i izvaditi za formiranje novih nukleusa,a dodavanje novih SO 4,9mm!Objasnjenje za higjenske navike pcela,je da u celijama 4,9mm varoa ide vecinom u trutovsko leglo,zato svaku SO na jednom cosku zalomi za 5cm2 da bi pcele izgradile trutovske celije gdje ce matica zaleci i varoa uci vrlo rado,u vecini slucaja se desava da pcele pred samo poklapanje trutovskog legla sve larve izbacaju(moze se vidjeti na videu koje sam postavio)jer je varoa vec ucinila prvi harac!Drugo kompaktnost legla,u 3nastavka LR imas isto toliko celija kao i u 2 nastavka LR sa 4,9mm celijama!Hofmanov razmak sa 32mm pridonosi boljoj mikroklimi,brzem izleganju pcela i do nekoliko sati -do 1 dana nego inace,i bolji obranbeni manevarski prostor pcele protiv varoe,navodim da su ovo sve navodi od pcelara Stefana,koji je odrzao predavanje,i vrlo rado pomaze oko nabavke opreme i strucnih savjeta,veoma srdacan covjek!

slikaokvir sa 4,9mm plasticnim sacem koji se moze naruciti i u Madjarskoj
slikaoformljen nukleus
slikamatica je oslobodjenja i pocela je sa leglom
slikanova matica iz tihe smjene na 4,9mm celijama
slikanukleus prebacen u normalan nastavak LR,a plasticno sace na kraj nastavka
slika"Pcele mogu i znaju praviticelije 4,9mm samo pcelar to nezna"!Izgradjena SO 4,9mm
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

osim jedne firme u Svedskoj,pa sam kolegu Mirsada kontaktirao oko ovoga,dobio sam djelomicne odgovore,pa sam sam uspio da dobijem SO 4,9mm iz Švedske 1kgSO za LR 10 eur+postarina!
Dajte mi adresu ove firme iz Švedske da naručim sebi jako će mi pomoće kod prikupljanja matične mliječi i formiranje oplodnjaka :)
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

senad je napisao/la:
osim jedne firme u Svedskoj,pa sam kolegu Mirsada kontaktirao oko ovoga,dobio sam djelomicne odgovore,pa sam sam uspio da dobijem SO 4,9mm iz Švedske 1kgSO za LR 10 eur+postarina!
Dajte mi adresu ove firme iz Švedske da naručim sebi jako će mi pomoće kod prikupljanja matične mliječi i formiranje oplodnjaka :)
Mislio sam da znas sta ima u Svedskoj,nema maticni nosaca vjestackih maticnjaka od Nicota-"Nije Beg cicija" :D
preporucujem kupovinu prese za SO4,9mm silikonske,svoj vosak najbolje

http://www.biredskapsfabriken.se/svensk/index.html
Plasticno sace sa 4,9mm iz Madjarske narudjbe
Telephon : 0036307378220
mail: favus@gmail.hu
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Još uvijek me zbunjuju ovi plastični okviri prvopostavljeni .Jeli to plastično sače sa normalnim čelijama ili plastične osnove sa normalnim čelijama .Nukleus je koliko sam
shvatio petoramni. Dali on dodaje 4,9 satne osnove (voštane) na izgradnju na slobodna mjesta ili vadi neki od okvira postojećih.
koristi u vojne svrhe !
medonosa
Aktivan
Kontakt:

zvones je napisao/la:Još uvijek me zbunjuju ovi plastični okviri prvopostavljeni .Jeli to plastično sače sa normalnim čelijama ili plastične osnove sa normalnim čelijama .Nukleus je koliko sam
shvatio petoramni. Dali on dodaje 4,9 satne osnove (voštane) na izgradnju na slobodna mjesta ili vadi neki od okvira postojećih.
Ovo sace plasticno je sa 4,9mm celijama,i daje 3 okvira sa plasticnim sacem,i dodaje okvire sa SO 4,9mm na prazna mjesta da bi pcele izgradjivale takvo sace!
saperica
Čita i piše, vrlodobar

pozdrav i medno na ovome linku http://www.resistantbees.com/index.php?r=01 imate mnoštvo informacija o ćelijama saća 4,9mm kao i Houselovom pozicioniranju, izradi satnih osnova kao što medonoša reče s zalomljenim krajem za uzgoj trutova.
definitivno vrhunski site s većinom odgovora na sva naša pitanja. također dobra galerija s video materijalima. nadam se da će te podrobno proći ovaj site jer je zaslužio pažnju svih nas.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Sad je sve jasno, a prije tvog posta sam pisao odgovor Georgu , pa ispravi ili dopuni ako vidiš da je potrebno .
koristi u vojne svrhe !
medonosa
Aktivan
Kontakt:

saperica je napisao/la:pozdrav i medno na ovome linku http://www.resistantbees.com/index.php?r=01 imate mnoštvo informacija o ćelijama saća 4,9mm kao i Houselovom pozicioniranju, izradi satnih osnova kao što medonoša reče s zalomljenim krajem za uzgoj trutova.
definitivno vrhunski site s većinom odgovora na sva naša pitanja. također dobra galerija s video materijalima. nadam se da će te podrobno proći ovaj site jer je zaslužio pažnju svih nas.
Pozdrav,naravno da poznajem ovu inter.stranicu jer sam je i sam objavio,i video sa nje!Houselovo poziciranje okvira i postizanje Y u celijama je Brnda opvrgao i zato ne spominjem to!
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

georg je napisao/la:Ispravite me ako gresim ali mislim da Brndusic i Paulovic "smanjuju" pcele samim tim sto ne menjaju sace
to i prava mikroklima pomazu pcelama da se same bore protiv varoe
Možda se varam, ali nevjerujem da će Brnda odgovoriti na ovo pitanje . Siguran sam zapravo da on nemisli da će pčele postati manje u starom saću , odnosno
da će se vremenom smanjivati zbog košuljica u starom saću, kako to tvrde zagovornici mjenjanja saća svake tri , a najduže četiri godine . Što se tiče mikroklime
i varoe, oko toga će se složiti obojica iako i tu ima pojedinosti gdje će imati posebno mišljenje napr. oko leta.
Da bi se u potpunosti razumio Paulovic treba u potpunosti pročitati temu " Klimatski uslovi u kosnici i utjecaj na varou" i to detaljno , jer se ponekad u "sitnicama"
kriju vrlo bitne stvari . Oko njegovih tvrdnji je bilo dosta razmimoilaženja na forumu SPOS-a, a on nema vremena za raspravljanje i izgleda da je potpuno napustio
forum.
georg je napisao/la:ma slazem se ja stobom ali su mi u oci upale neke stvari
obojica se zalazu za prirodno sace
obojica se zalazu za nemenjanje saca
obojica preporucuju malo leto Paulovic 60*8mm Brndusic okruglo 25mm
obojica kazu kvadratna kosnica
obojica iskljucuju price o ventilaciji i govore o mikro klimi u kosnici
svestan sam da razlike postoje ali mislim da postoje i slicnosti
ovime ne zelim da nikoga negiram i omlovazujem vec naprotiv
i ja veoma cenim Brndusica i zelio bih da od njega naucim sto vise
nadam se da sam sada malo jasniji
oprosti ako sam se u ranijem javljanju lose izrazio
pozdrav
Naknadno vidim ovaj post . Nemam ti ja što oprostiti i pogotovo ne zamjeram ništa , samo je vrlo teško prenijeti njihova razmišljanja, pogotovo što bi ponekad trebalo
secirati svaku riječ. To su posebni ljudi i ponekad ih je teško shvatiti u potpunosti, a često ni sami ne žele razjasniti ono što kažu , tako da nisam siguran ni da bi se sa
mojim tumačenjem potpuno složili. Tačno je da oni govore o mikroklimi i u nekim se stvarima slažu ali se negdje i razilaze , a to je osobito oko prirodnog saća ( jedno je
prirodno saće koje izrade uzgajane pčele ako im se doda prazan okvir, a drugo ono što će uraditi pčele u divljini). Oko nemjenjanja saća se slažu. Tačno je da Paulovic
predlaže malo leto , ali koliko se sjećam na podnici . Brdušić zagovara isključivo okruglo leto na plodištu i to na gornjem dijelu nastavka. Tu se razlikuju nukleus i LR kojim
je pčelario i na kojem preporučuje leto 35 mm . U fazama medenja preporučuje još jedno leto ali i to treba dobro pročitati . Neznam (a možda i znam) šta Brnda kaže ali
njegove košnice nisu kvadratne .Pčelario je (u Boru ) sa LR koja je imala 9 okvira i ona nemože biti nikako kvadratna. Petoramni nukleus je približno kvadratan ali nije
potpuno (koliko znam širina 190 mm , a dužina je pola satonoše LR (treba dobro izračunati jer kad se dva takva okvira sklope dobija se jedan standardni LR okvir ), znači
nekoliko cm više. Pored svega Brnda smatra da je bolje da se pčelama da satna osnova na izgradnju , nego da pčele potpuno grade saće ( za ovo treba pitati Brndu, zašto
je tako) . Ima dosta razlika .
koristi u vojne svrhe !
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Iznijet cu moje misljenje za Brndu!Rijetko koji pcelar iznosi svoje saznanje na ovakav nacin iako ga ljudi tesko razumiju!Brnda govori kako netreba da se pcelari a ne kao vecina strucnjaka kako se treba pcelariti,Brnda ne pise puno,ali zato svakome ko je se odlucio da primjeni njegovu tehnologiju i nacin(alpska,nukleus LR sa okruglim otvorima)napisat ce sve ako zapadne u probleme!
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

medonosa je napisao/la:Iznijet cu moje misljenje za Brndu!Rijetko koji pcelar iznosi svoje saznanje na ovakav nacin iako ga ljudi tesko razumiju!Brnda govori kako netreba da se pcelari a ne kao vecina strucnjaka kako se treba pcelariti,Brnda ne pise puno,ali zato svakome ko je se odlucio da primjeni njegovu tehnologiju i nacin(alpska,nukleus LR sa okruglim otvorima)napisat ce sve ako zapadne u probleme!
Da , zato sam i pisao ovako , svjestan da je teško pisati šta drugi misli i lako je upasti u zamku . Georg malo idealizuje stvari ( tako bi i sam prije nekog vremena) pa
sam pokušao malo razjasniti iako nisam siguran koliko sam uspio .
koristi u vojne svrhe !
georg
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la georg »

tacno je da Brndusic insistira na satne osnove
odgovor zasto daje na forumu SPOSa u temi Popricajmo sa cika Brndom
Ukratko on kaze da vosak kojim pcele grade sace sadrzi necistoca (teskih metala i dr.)
dok kod satnih osnova toga nema
Ispitivao je satne osnove iz vise zemalja kako i vise primeraka saca koje su pcele gradile bez SO
on cak mada nerado preporucuje plasticne satne osnove
bas iz tih razloga
saperica
Čita i piše, vrlodobar

medonoša nisam vidio direktni link a ovdje sam ga postavio u ovoj temi jer ga nije bilo.
dean stiglitz isto pčelaari i izdaje knjige o treatment free beekeeping-u.
Odgovorite