Priprema za zimu:prihrana i borba protiv varoe i moljca

Pčelarski razgovori
sahista
Aktivan

Re: Priprema za zimu:prihrana i borba protiv varoe i moljca

Post Postao/la sahista »

balasevic je napisao/la:znaci nije problem hladno vrijeme slobodno mogu dati sirup jer mi je rekao jedan celar kad zahladi da nebi trebao davati sirup
Zvones je sve lijepo objasnio.Ako po tvojoj procjeni nema dovoljno zaliha,dodaji,nemas sta izgubiti.Nemas previse izbora.Sa druge strane,prepostavljam da vec imaju nesto zaliha,tako da mozes krajem drugog mjeseca dodavati pogace.Ako ne uradis nista,ostajes bez pcela.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

danas sam ih obilazijo imaju jos oko pola kilograma pogace i napravio sam 750 sirupa sirup sam spravio od pola kilograma secera i 250 mililitara vode za svaku kosnicu pa cu ima dati nocas ima nesto unosa polena vidi se a i vrjeme je lijepo mislim da imaju zaliha ali dat cu jos po 2 obroka svakom i to bi bilo to sa sirupom ako vidim da su sve potrosile dodat cu im jos jednu pogacu nije mi problem kupiti pogace ili davati sirup jer imam samo njih dvije pa nisu troskovi veliki nego samo strahujem da im previse nedadnem jer neki kazu da je i to lose pozdrav
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

balasevic je napisao/la:danas sam ih obilazijo imaju jos oko pola kilograma pogace i napravio sam 750 sirupa sirup sam spravio od pola kilograma secera i 250 mililitara vode za svaku kosnicu pa cu ima dati nocas ima nesto unosa polena vidi se a i vrjeme je lijepo mislim da imaju zaliha ali dat cu jos po 2 obroka svakom i to bi bilo to sa sirupom ako vidim da su sve potrosile dodat cu im jos jednu pogacu nije mi problem kupiti pogace ili davati sirup jer imam samo njih dvije pa nisu troskovi veliki nego samo strahujem da im previse nedadnem jer neki kazu da je i to lose pozdrav
Koliko ramova meda imas u gornjim nastavku.Pregledaj ramove sa strane,pa onda sredisnje ramove.Ti ramovi moraju imati medne vijence,visine5-8 cm.Sredjni ram moze i manje.Mozdas imas i previse hrane.Balas, moras znati situaciju....
Pozdrav.
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

uredu sahista sutra cu ako bude lijepo vrjeme ici pogledati pa cu opisati stanje ako mognem uslikat cu pa da vi procjenite jer nisam jos otvaro kosnice jer mi je taj pcelar rekao da se cuvam grabezi
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

balasevic je napisao/la:uredu sahista sutra cu ako bude lijepo vrjeme ici pogledati pa cu opisati stanje ako mognem uslikat cu pa da vi procjenite jer nisam jos otvaro kosnice jer mi je taj pcelar rekao da se cuvam grabezi
Ma kakva grabez.Uradi to na brzinu.Ne mozes uci sa zajednicoma u zimu,a da ne znas zalihe sa hranom.Nista se neboj.
Pozdrav.
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

samo me zabrinjava kako cu vaditi ramove kad na njima ima pola pogace to mi je problem
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

balasevic je napisao/la:samo me zabrinjava kako cu vaditi ramove kad na njima ima pola pogace to mi je problem
Ovo su problemi zbog kojih si bio odgovaran da nabaviš pčele prije proljeća, ali sad što je tu je.
Ako nemaš pčelarske rukavice uzmi neke gumene ili one medicinske ili one za čišćenje . Pripremi dimilicu i lagano nadimi pčele kroz ventilacionu mrežu ili
ako je poklopna daska, ćim je počneš podizati . Tako će se dio pčela povući . Prićekaj malo pa podigni poklopnu dasku ili hranilicu, već šta imaš. Ako su pčele
uznemirene još malo nadimi. Sve radi lagano i poslje dimljenja ćeš moći podići pogaču. Pčele koje su ostale na pogači lagano skini (možeš i prstom jednu po
jednu). Vjerovatno će ramovi biti uljepljeni propolisom pa ih pokušaj pčelarskim nožem lagano razdvojiti . Izvadi jedan od predzadnjih ili krajnih ramova, a
najbolje je ako ima neki na kojima je malo pčela . Za izvađeni ram je najbolje da ga staviš u kakav rezervni nastavak , nukleus ili slično . Sada imaš prostora
da pregledaš sve ramove. Kad odvojiš neki, lagano ga izvlači sa obje ruke i pregledaj i jednu i drugu stranu . Ono što te interesuje su medni vijenci koji trebaju
biti sa obje strane u gornjem dijelu rama. Idealno stanje je ako je gornja polovina zauzeta poklopljenim medom , a dovoljno bi bila i trećina rama . U donjem
dijelu bi trebale biti prazne čelije ili zauzete leglom . I tu je raspon širok , pa bi bilo dovoljno da je donja trećina slobodna od meda .Ovi ramovi u kojima će biti
klupko kad zahladi bi trebali biti oni iz kojih je izlazilo leglo , znači tamniji , pa ako nađeš neki svjetli u središnjem dijelu ili neki pun poklopljenog meda, prebaci
ih prema kraju . Sve ramove koje nađeš da imaju legla stavi zajedno u središnji dio , a ramove pune meda prema kraju , a ako ima svjetlih, na sami kraj ili ako
nema meda u njima može se i izvaditi jedan ili dva . Poslje pregleda košnice zapiši koliko ima legla odnosno meda . Sada bi trebalo da ima malo legla i mahom
poklopljenog, a ako ima boljeg unosa može se desiti da je leglo ponovo krenulo , što se vidi i po unosu peluda . Ukoliko ima dovoljno meda, ja im ne bih više
stavljao pogaču, a mislim da bi u nedostatku meda ćak bilo bolje brzo dohraniti sirupom nego držati pogaču . Javi šta si našao .
Sad su pčele već smanjile izlet pa ih je tako i malo zainteresirano za grabež , osobito ako imaju dovoljno meda.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

zvones sve sam opisao kako si rekao i stanje je sljedece svi su okviri tamniji ima jedan svjetliji taj je na samom kraju zabrinulo me je to sto na krajnjim okvirima po dva sa svake strane nastavka nemaju meda nikako potpuno su prazi e onda ide ono sa poklopljenim leglom u srednjem okviru ima najvise legla mozda velicine srednje ruke kod covjeka a na drugima manje velicina legla na ovim sto ima manje je mozda kao dno kod salice za caj ako me shvatas medni vjenci po mojoj procjeni su losi totalno jer debljine oko 4-5 canata su i vise legla su i protezu se duz rama i sad su pocele formirati oko legla vjence kako sam im dao sirup za noc su unejele oko pola litra svaka znaci stanje je tu negdje isto u obadvije kosnice stim da u jednoj srednji ramovi su bas teski ali su i pcele agrasivnije u toj kosnici gdje su ramovi tezi dok su drugi bile totalno mirne molim te reci sta dalje vratio sam pogacu i hranilice pa im planiram dodavati jos sirupa donje nastavak odnosno plodiste nisam dirao pa dole neznam stanje
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Balas,u nekoj idealnoj situaciji,krajnja dva rama sa lijeve i desne strane moraju biti popunjeni sa medom.Onda treci i sedmi ram u kombinaciji perga i med.Ostali ramovi sa mednim vjencima.
4x2,5=10kg meda.Krajnji ramovi.
Ostalo ramovi otprilike po kilu mede.Znaci od 15-17 kila meda mora biti u kosnici.Ako sam dobro razumio takva situacija nije kod tebe.Mislim da zajednice moras obilno prihraniti.Ja ne pcelarim sa LR kosnicama,tako da ove cifre mozes uzeti sa rezervom.Ali otprilike je tako.
Pozdrav.
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

druže mislilm da su ti u ovom momentu pogači naj blaže rečeno suvišne, što se tiče sirupa pogledaj na forumu način invertovanja sirupa pa koji bude naj prihvatljiviji primjeni isti jer nemaš puno vremena (zahladit će) a invertovani će pčele prije pripremiti za zimu...... pozdrav
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

balasevic je napisao/la:zvones sve sam opisao kako si rekao i stanje je sljedece svi su okviri tamniji ima jedan svjetliji taj je na samom kraju zabrinulo me je to sto na krajnjim okvirima po dva sa svake strane nastavka nemaju meda nikako potpuno su prazi e onda ide ono sa poklopljenim leglom u srednjem okviru ima najvise legla mozda velicine srednje ruke kod covjeka a na drugima manje velicina legla na ovim sto ima manje je mozda kao dno kod salice za caj ako me shvatas medni vjenci po mojoj procjeni su losi totalno jer debljine oko 4-5 canata su i vise legla su i protezu se duz rama i sad su pocele formirati oko legla vjence kako sam im dao sirup za noc su unejele oko pola litra svaka znaci stanje je tu negdje isto u obadvije kosnice stim da u jednoj srednji ramovi su bas teski ali su i pcele agrasivnije u toj kosnici gdje su ramovi tezi dok su drugi bile totalno mirne molim te reci sta dalje vratio sam pogacu i hranilice pa im planiram dodavati jos sirupa donje nastavak odnosno plodiste nisam dirao pa dole neznam stanje
Medni vijenci su na minimumu i bili bi dovoljni kad bi na ovim krajnjim bilo bar dopola meda . Pčele med i prenose (kad je ovakvo vrijeme ) iz krajnih ramova pa nije
obavezno da u njima ima meda ali tada bi ostalih šest trebali imati barem dopola , znači u prosjeku po 1,5 kg po ramu . Perga je vjerovatno razbacana oko legla .
Inače plodište ti je tu gdje imaš legla i sumnjam da ima bilo što u donjem nastavku, premda se to posigurno može zaključiti samo pregledom, a da si malo iskusniji
i zadizanjem gornjeg nastavka i pogledom u donji. U prošlom postu sam ti zaboravio reči da imaš uza se uvijek malo sirčeta, jer ako te i slučajno pčela ubode, pa
makar i u tkaninu , teško je pregledati pčele jer miris otrova je alarm . Tada malo natrljaš sirčeta (bilo kakvog, a bolje je sa jačim mirisom) jer taj miris pokriva
onaj alarmni . Preporuka je da izvadiš taj svjetli ram (najmanje jedan krajni koji je prazan) i da prihraniš sirupom , gdje je na litar vode 1,5 ili 2kg šečera . Pošto imaš
izgleda male hranilice, ako imaš vremena sipaj i ujutro i uveće po hranilicu . ( gledaj kako se pune , da nedođe do presipanja gdje bi sirup procurio) .Što se tiče pogače
ako misliš stavljati onda neka bude standard, da ih previše ne stimulira iako bilo kakva hrana stimulira . U jednom litru vode i 2 kg šečera imaš 3 kg ali je litarska zapremina
približno 2,35 L , tako da se iz toga mogu napuniti tri hranilice od 0,75 L (ako su ti takve ) Daj svakoj po 3 do 4 kg šečera u sirupu i to će biti dovoljno , a sve možeš za dva
do tri dana ubrzano . Ako imaš ventilacionu mrežu pogaču možeš staviti na nju, premda ja u ovo vrijeme izbjegavam pogače, ali eto , mislim da sam napisao što sam htio.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

pot je napisao/la:druže mislilm da su ti u ovom momentu pogači naj blaže rečeno suvišne, što se tiče sirupa pogledaj na forumu način invertovanja sirupa pa koji bude naj prihvatljiviji primjeni isti jer nemaš puno vremena (zahladit će) a invertovani će pčele prije pripremiti za zimu...... pozdrav
Mislim da on sada nema vremena za invertovanje u pravom smislu riječi , ali može raditi brzo na ovaj način : zagrijati vodu do vrenja , skloniti sa vatre i sipati šečer uz
stalno mješanje dok se skroz ne otopi . Kad se tečnost umiri na dnu nema taloga, a ako ima još malo promješati . Na kg šečera dodati 2 gr limuntosa ili oko 0,2 dcl sirčeta,
najbolje jabukovo , a može i neko drugo i naravno promješati . Sirup ohladiti , a može biti mlak .
koristi u vojne svrhe !
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

puno hvala zvones na savjetu tako cu i uraditi davat cu sirup 2na prema 1 kosto sam radio samo mi je problem te male hranilice a pogacu im nebi davao jer imaju po pola one sto je bila kod njih jedino ako nju pojedu dodat cu drugu a cini mi se da sa sirupom brze rade pa bi im radje dao sirup da to prerade prije hladnijih dana i ako najavljivaju ljepo vrjeme pa se nadam da cu uspjeti odraditi sve kako treba
Odgovorite