Priprema za zimu:prihrana i borba protiv varoe i moljca

Pčelarski razgovori
zvones
Aktivan

Re: Priprema za zimu:prihrana i borba protiv varoe i moljca

Post Postao/la zvones »

Nenad-CG je napisao/la:Zvones, žao mi je što ti se to desilo.Vjerujem da ćeš pronaći auto a da će se lopovi - lupeži - jajare i krminalci pošteno kazniti. Pčele se normalno ponašaju unose po malo polena. Znači li da ću ovaj sirup morati da prospem.
Ne , dobro bi bilo, a nisam te pitao kakvo je stanje na poletaljci, jer kad pčelama naspeš sirupa tada je haos (ako ima dosta pčela) kao da negdje jako dobro medi,
da probaš jednom društvu dati u hranilicu kako si dosad radio (najbolje večeras) , a drugom ovaj sirup koji si sad spremio u istoj količini .Trećem možeš pomiješati
pola, pola . Po tvojoj ocjeni (ponovo stanje na poletaljci) najjačem daj sirup sa kiselinom, pa vidi ujutro (naravno sve ovisi o tvojim poslovima). Proteklo je gotovo
dvije sedmice od zadnjeg pregleda.Trebalo bi da pčela bude više, a moguće da se broj smanjio. Ipak ne bi bilo loše da pregledaš, osobito dali ima mladog legla.Pregled
ranije ujutro dok još nije otoplilo.
Ovaj auto mi je bio kraden prije otprilike tri godine i tada sam platio povrat. Tada sam kupio lavlju kanđu i mislim da sam je stavio. Policija smatra da je vjerovatno
nisam stavio. Pošto mi je to postalo rutina ja se ne mogu sjetiti . Niko mi se još nije javio, a policajci smatraju da vjerovatno i neće. Sutra idem gradskim prevozom
na pčelinjak , a malo je reči da mrzim ići tako .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Nenad-CG »

Važi, probaću tako večeras.Pozdrav čujemo se sjutra.
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Zvones,morao sam da se javim. Pčele su mi odmah iza kuće. Prvo što sam primijeti na poletaljci opšta užurbanost . Upravo kao što si rekao kao da su našle neku pašu.Podignem krovove i kroz zbjeg vidim opšta zuka kao po komandi krenule su na sirup, opšti metež. Šta se desilo ? Možda, ovih noći sam im davao baš topao sirup dak je sinoć bio hladan, a danas je bilo toplo, pčele su u šarenom hladu osim u popodnevnim časovima kada ih grije sunce u potpunosti tako da je došlo do dodatnog zagrijevanja sirupa ili su se navikle na dodatak kiselene ili daj što daš u ovo krizno vrijeme nema biranja. Biće da je ovo treće presudilo. Neka ih ovako do sjutra pa ćemo vidjeti. Čujemo se pozdrav.

Ovo za auto jesam li dobro shvati da si plaćao otkupninu lupežima - jajarama.....Moguće je da su to ti isti.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Nenad-CG je napisao/la:Zvones,morao sam da se javim. Pčele su mi odmah iza kuće. Prvo što sam primijeti na poletaljci opšta užurbanost . Upravo kao što si rekao kao da su našle neku pašu.Podignem krovove i kroz zbjeg vidim opšta zuka kao po komandi krenule su na sirup, opšti metež. Šta se desilo ? Možda, ovih noći sam im davao baš topao sirup dak je sinoć bio hladan, a danas je bilo toplo, pčele su u šarenom hladu osim u popodnevnim časovima kada ih grije sunce u potpunosti tako da je došlo do dodatnog zagrijevanja sirupa ili su se navikle na dodatak kiselene ili daj što daš u ovo krizno vrijeme nema biranja. Biće da je ovo treće presudilo. Neka ih ovako do sjutra pa ćemo vidjeti. Čujemo se pozdrav.

Ovo za auto jesam li dobro shvati da si plaćao otkupninu lupežima - jajarama.....Moguće je da su to ti isti.
Ma , ponajprije će biti da je promjena hranilice i trebalo im je vremena da prepoznaju miris upravo zato što je sirup bio hladan.Ne brini ništa, ako je po opisu, nisi stavio
puno kiseline, ćak da si stavio i više bilo bi u redu ali toliko stavljam i ja. Stavi nešto preko ventilacije, novine naprimjer, jer možda imaš provjetravanje negdje.

To je bilo prije tri ili blizu četiri godine . Da platio sam i našao auto tamo gdje su rekli ali su mi uzeli dosta kvalitetnog alata i jedan dobar univerzalni instrument (za
mjerenje struje ,napona ,otpora kapaciteta,induktiviteta). Sam događaj je bio kao u filmu i da me je policija pratila ostao bih bez auta, jer sam na više mjesta morao
stati, izači iz taksija i javiti se . Kod ostavljanja novca u blizini je prošao mladić na kros motoru (van ceste i kaciga na glavi). Tada su mi auto uzeli oko tri kilometra
dalje, a sada ispred moje zgrade, uveće sam ga vidio sa prozora.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Vedran Petrović
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Vedran Petrović »

Ja sam prvi put na 1.2l sirupa nasuo dec i pol jabukova sirćeta i sve su smazale bez frke, mislim da ti nije problem bio jabukovo sirće:))
Ja sam primjetio da kod mene u sanduku gdje se daske sastavljaju na podnici pčele su izbacile svu smolu kao izolator, i sad se nadzire rascijep, mislim da je to zbog velikih vrućina i da će to pčele pokrpat ćim zahladni !
Legionar
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Kroz zbjeg sam virnuo i vidim od tri društva dva su već unijela trećinu sirupa dok ovo treće se još uvjek misli. U ova dva su ovogodišnje mlade matice dok je u ovo treće prošlogodišnja. Do sada je bilo sa tim društvom sve ok ako to ima kakve veze. Ako do sjutra ne počne izvršiću pregled tog društva a preostali sirup povući.

Zvones, ne mogu da vjerujem. Neznam koliko je u tim situacijama nošenja i predaje novca lična bezbijednost ugrožena jer očigledno da pomno prate svaki korak do odredišta.No vrlo hrabro. U svakom slučaju treba se paziti, živa glava je najbitnija sve ostalo se može nadoknaditi. Takvi likovi su spremni na sve. Neka rešava nadležna služba.Sve ono što smo kroz američke filmove gledali na tu temu, i što je bilo moguće samo na filmu sada nam se nažalost u stvarnosti dešava.
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

MATIČNJACI su tu.
Prije 15 min. pogledam ovu pčelu sa prošlogodišnjom maticom koja još uvjek nije valjano krenula da uzima surup. Kad gle čuda na dva rama matičnjaci. Na jednom na dnu donje letvice otvoren matičnjak vidi se matični mleč a na drugom jedan pored bočne letvice zatvoren i jedan zatvaraju mu vrh na dnu bočne letvice. Ne budem lijenj i pronađem maticu ide među pčele onako rekao bih lijenjo, pčele joj prave put. Na četiri rama ima i zatvorenog i otvorenog legla. Dosadašnji sirup su svuda raspoređivale. Kanticu sa sirupom izvadim, probam sirup ne bih rekao da se ukiselio i stavim ga u frižider.Probaću večeras da ga dam toplog i preko standardn hranilice. One dvije su utrošile više od pola kantice.
Ovo oko matičnjaka me interesuje.
Može li doći do rojenja.Da li je u pitanju tiha zamjena. Hoće li se mlade matice oploditi, čini mi se da nijesam nešto primijeti trutove ( ili ima po koji ali ih ne vidim). Da li je kasno iz sva tri društva oduzeti po malo materijala i formirati neki manji nukleus i tako iskoristiti matičnjake Ili ne dirati ništa i pustiti pčele da same odrade sve do kraja?

Najkraće rečeno : šTA RADITI SAD ?
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Nenad-CG je napisao/la:MATIČNJACI su tu.
Prije 15 min. pogledam ovu pčelu sa prošlogodišnjom maticom koja još uvjek nije valjano krenula da uzima surup. Kad gle čuda na dva rama matičnjaci. Na jednom na dnu donje letvice otvoren matičnjak vidi se matični mleč a na drugom jedan pored bočne letvice zatvoren i jedan zatvaraju mu vrh na dnu bočne letvice. Ne budem lijenj i pronađem maticu ide među pčele onako rekao bih lijenjo, pčele joj prave put. Na četiri rama ima i zatvorenog i otvorenog legla. Dosadašnji sirup su svuda raspoređivale. Kanticu sa sirupom izvadim, probam sirup ne bih rekao da se ukiselio i stavim ga u frižider.Probaću večeras da ga dam toplog i preko standardn hranilice. One dvije su utrošile više od pola kantice.
Ovo oko matičnjaka me interesuje.
Može li doći do rojenja.Da li je u pitanju tiha zamjena. Hoće li se mlade matice oploditi, čini mi se da nijesam nešto primijeti trutove ( ili ima po koji ali ih ne vidim). Da li je kasno iz sva tri društva oduzeti po malo materijala i formirati neki manji nukleus i tako iskoristiti matičnjake Ili ne dirati ništa i pustiti pčele da same odrade sve do kraja?

Najkraće rečeno : šTA RADITI SAD ?
Do rojenja nemoze doci,a kako kazes nema ni trutova ni trutovskog legla,koje su(je)potrebno za oplodnju mladih matica,U pitanju je smjena matice,dali ce se matice oploditi,ovisno o stanju trutova i vremenskih prilika,dali iskoristiti maticnjake u nuklesuima ili ostaviti da pcele sve same rijese,ovisno je opet o stanju trutova u drustvima i tvojoj okolini,to moras sam odluciti!
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Prenosim šta se dešava, vjerujem da ne škodi ako ne škodi može nekome i da koristi. Da i od mene bude neke koristi. Nakon što sam utvrdio prisustvo matičnjaka u hranilici sam dodao od istog sirupa 0,6l malo zagrijanog. Unijele su ga za oko 6h. Sada sam dodao oko 1,7 l, videću ujutro šta će biti. Očigledno da ju je priprema za smjenu matice zaokupirala zbog čega je došlo do slabijeg unosa sirupa u odnosu na druge dvije. Ili vole da jedu iz svog "tanjira" ili.....

Hvala medonosi, možda ima i drugih razmišljanja.
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

NIje valjda da nema još odgovora po pitanju tihe zamjene sada 02.septembra. Kakva su skustva sa tom pojavaom. Kakve su matice iz tihe zamjene u ovom periodu. Hoće li se uspješno pariti. Da ponovim ima tri matičnjaka u jednom društvu. Koliko je pametno iz sva tri društva (koliko ih imam) odvojiti po 1-2 okvira sa leglom i medom i formirati manji nukleus i na taj način iskoristiti matičnjake. Mogu li takva društva opstati preko zime i pravilno se razviti sproljeća.Ovdje su temperature još uvjek oko 35-36 stepeni ako to ima kakve veze. Suša je velika mada odnekud donose po malo polena.Ili je najbolje pustiti pčele da urade to što su naumile.
Šta raditi?
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

To što je pošla na tihu sada nije dobro. Došlo je do poremećaja u razvoju odnos legla -pčele prirode -vrućine prekidi legla pregledi , tretiranja davanje sirupa i ko zna šta još i pčele pokušavaju to ispraviti i dovesti u svoju harmoniju.
Da imaš više košnica mogao bi razmišljati o razdvajanju jer bi je mogao pomoći po malo leglom nekad kasnije . Ovako sad dok matice izidju dok se oplode i ko zna kako (a trut??) dok počmu leći + 21 dan za pojavu prve pčele + dvadesetak dana i tek mogu vodu nositi, sve će biti slabo , neće biti ni ove pčele koju imaš sad jer će se izraditi .Sve će ući u zimu sigurno dobro loše bez obzira na med .
Pusti nek sama to rješi ako pokida - pokida ako izidje i bude OK one će lošiju zanemariti - pusti to njima .
Sve je dobro ako imaš samo ovaj( kažeš roj od početka ljeta koji ni sam nije imao dovoljno i da si dobio roj bez meda).
Roj je uvijek bez meda . To su pčele i matica koje je nužno nastavilti pratiti.. Pozz marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Važi marine. Pozdrav
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Pozdrav svima. Obzirom da skoro nije bilo uključenja u ovu, rekao bih važnu temu, pitao bih sve iskusne pčelare. Nakon završetka obezbeđivanja dovoljne količine hrane ( do recimo 10.09.) za zimu da li je svrsishodno vršiti eventualno stimulativno prihranjivanje radi pospješivanja matice na naošenje jaja i do kada. HVALA
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Nenad-CG je napisao/la:Pozdrav svima. Obzirom da skoro nije bilo uključenja u ovu, rekao bih važnu temu, pitao bih sve iskusne pčelare. Nakon završetka obezbeđivanja dovoljne količine hrane ( do recimo 10.09.) za zimu da li je svrsishodno vršiti eventualno stimulativno prihranjivanje radi pospješivanja matice na naošenje jaja i do kada. HVALA
Nema više nikakve stimulacije . KAda se namire potrebne količine za zimu može se a nije nužno, sedmično 1x dok su noći tople davati sirup da ne troše zimnicu. U periodu kad nema legla 10,11,12, mjesec pčele troše veoma malo hrane , već kada krene leglo i temperaturu treba podići onda ide i veća potrošnja hrane.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Pozdravljam Vas Senade. Imao sam toliko toga kroz ovu temu ( što mi se dešavalo kod moja tri društva koliko ih imama) i očekivao sam da će te se ranije uključiti, jer mi je kao početniku veoma značajno mišljenje iskusnih i nadasve uspješnih pčelara kao što ste vi, što ne znači da nijesam zadovoljan odgovorima koje sam dobio od učesnika na ovu temu i na tome im hvala. Posebno me interesovalo šta sa matičnjacima tihe smjene u ovom periodu. Proces se odigrao kako su pčele to htjele.Međutim, ne znam da li je stara matica zamijenjena jer ista nije bila obilježena.Kada sam uočio matičnjake bilo je i otvorenog i zatvorenog legla čak sam i maticu pronašao. Nedoumica je bila da li sam mogao iskoristiti dio matičnjaka na formiraju manjeg nukleusa na način što bi iz nekoliko zajednica oduzeo po jedan ram sa leglom i pčelama.Da li bi se taj nukleus uopšte održao u toku zime i bio dovoljno jak za proljećni razvoj i .....
Još jednom pozdrav.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Nenad-CG je napisao/la:Pozdravljam Vas Senade. Imao sam toliko toga kroz ovu temu ( što mi se dešavalo kod moja tri društva koliko ih imama) i očekivao sam da će te se ranije uključiti, jer mi je kao početniku veoma značajno mišljenje iskusnih i nadasve uspješnih pčelara kao što ste vi, što ne znači da nijesam zadovoljan odgovorima koje sam dobio od učesnika na ovu temu i na tome im hvala. Posebno me interesovalo šta sa matičnjacima tihe smjene u ovom periodu. Proces se odigrao kako su pčele to htjele.Međutim, ne znam da li je stara matica zamijenjena jer ista nije bila obilježena.Kada sam uočio matičnjake bilo je i otvorenog i zatvorenog legla čak sam i maticu pronašao. Nedoumica je bila da li sam mogao iskoristiti dio matičnjaka na formiraju manjeg nukleusa na način što bi iz nekoliko zajednica oduzeo po jedan ram sa leglom i pčelama.Da li bi se taj nukleus uopšte održao u toku zime i bio dovoljno jak za proljećni razvoj i .....
Još jednom pozdrav.
Posebno me interesovalo šta sa matičnjacima tihe smjene u ovom periodu
Mora se znati stanje zajednice bar u zadnjh 3-4 mjeseca kako se ponašalo da bi se sada odredilo stanje sa matičnjacima. Zašto to pčele žele. Možda i nisu tiha smjena bez obzira na izgled i mjesto matičnjaka . Kod mene skoro svaki dan dođe rojčić na pčelinjak . Znači da je to pojava koja je skoro uobičajna svake godine ,vjerovatno dopuna hrane je urok . Postoji mogućnost i da je tiha smjena. da si mi bliže lahko bi to regulisali jer kod mene ima matica i mogao bi zamjeniti.

Ako bi se oslonio na matičnjake u ovo vrijeme to je kolaps zajednice i u proljeće dobijemo samo trutušu. Vjerovatnoća da se ta matica oplodi je mala . Čuda postoje!
Međutim, ne znam da li je stara matica zamijenjena jer ista nije bila obilježena
RAzlika između stare i mlade matice koja nije oplođena je vidljiva bez obzira što nisu obilježene,
Kada sam uočio matičnjake bilo je i otvorenog i zatvorenog legla čak sam i maticu pronašao.

Trebao si porušiti matičnjake a ako je matica loša naći kod nekog maticu mladu oplođenu i dodat. Ovo ti je škola da uvjek trebaš imati rezervnih matica na pčelinjaku , JA trenutno imam oko 30 rezervnih matica i skoro svaki dan neko dođe po maticu zbog tih problema.
Nedoumica je bila da li sam mogao iskoristiti dio matičnjaka na formiraju manjeg nukleusa na način što bi iz nekoliko zajednica oduzeo po jedan ram sa leglom i pčelama.Da li bi se taj nukleus uopšte održao u toku zime i bio dovoljno jak za proljećni razvoj i .....
Nikakvo formiranje novih zajednica sa matičnjacima u ovo vrijeme nije dobro , ČAk i da nađeš plodne matice da bi nešto formiro od jakih nije dobro to raditi . Zna se kada je vrijeme za formiranje novih zajednica !

To što imaš pčelinjih zajednica pregledaj , utvrdi stanje , ako u toj zajednici gdjke su matičnjaci bili stara matic aima onda je bolje da ostane ona nego da ostaviš mladu neoplođenu. U svaom slučaju napravi procjenu ako ta matica nevalja valjda u okruženju ima neko maticu za prodat pa je zamjeni.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Pozdrav svim učesnicima.
Ako može jedno objašnjenje. Sa prihranjivanjem za zimu završio sam krajem avgusta na način što sam davao po 0,7 l svaku veče da bi nakon sugestija pojedinih učesnika foruma a i nekih predavača dao u završnom dijelu veću količinu sirupa ( oko 6l ) odjednom što su pčele u toku noći i dana unijele. Nakon par dana izvršio sam pregled i ustanovio da su pčele nanijele sirup gdje god su mogle, tj. i u središnjim ramovima gdje je bilo leglo i odakle su se pčele neposredno izlegle. Tako da sirupa ima svuda.Ja kao početnik zaključih da jednostavno nema kompaktnog praznog prostora gdje bi matica mogla da zaliježe jaja.
Da li sa davanjem veće količine sirupa odjednom može doći do blokiranja matice i da li će do formiranja klubeta pčele prenijeti taj sirup i formirati medne vijence sa praznim prostorom u sredini središnjih ramova i na taj način ih prilagoditi sebi za dalji razvoj ili mora pčelar na neki način da intrveniše jer nijesam imao namjeru više ih otvarati i uznemiravati do tretiranja oksalnom kiselinom kasnije kada ne bude više legla.
Hvala
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Nenad-CG je napisao/la:Pozdrav svim učesnicima.
Ako može jedno objašnjenje. Sa prihranjivanjem za zimu završio sam krajem avgusta na način što sam davao po 0,7 l svaku veče da bi nakon sugestija pojedinih učesnika foruma a i nekih predavača dao u završnom dijelu veću količinu sirupa ( oko 6l ) odjednom što su pčele u toku noći i dana unijele. Nakon par dana izvršio sam pregled i ustanovio da su pčele nanijele sirup gdje god su mogle, tj. i u središnjim ramovima gdje je bilo leglo i odakle su se pčele neposredno izlegle. Tako da sirupa ima svuda.Ja kao početnik zaključih da jednostavno nema kompaktnog praznog prostora gdje bi matica mogla da zaliježe jaja.
Da li sa davanjem veće količine sirupa odjednom može doći do blokiranja matice i da li će do formiranja klubeta pčele prenijeti taj sirup i formirati medne vijence sa praznim prostorom u sredini središnjih ramova i na taj način ih prilagoditi sebi za dalji razvoj ili mora pčelar na neki način da intrveniše jer nijesam imao namjeru više ih otvarati i uznemiravati do tretiranja oksalnom kiselinom kasnije kada ne bude više legla.
Hvala
Pozdrav,Kolega,sa intezivnom prihranom si obezbjedio zimnicu koju su pcele same sebi rasporedile gdje im je najbolje,ja ti nebih preporucio nikakvo diranje ili premestanje ramova,pogotovo sada,jer pceinja zajednica u ovo vrijeme nije u stanju da novonastalu situaciju rasporeda okvira dovede sebi po zelji,time bi vise odmogao nego pomogao!inace nisam pristalica pravljenja mjesta pcelinjoj zajednici mjesta za uzimljavanje,jer pcela najbolje zna kako i gdje ce da zimuje,ja jos nisam pronikao toliko duboko u tajne pcelinje zajednice da bih mogao reci sa sigurnoscu da je bolje kako joj ja rasporedim mjesto!Ako su pcele "ociscene" od varoe u i dovljna kolicina zimnice koju si joj obezbjedio,za uspjesno zimovanje nece joj nista faliti!
Nenad-CG
Čita, piše dovoljno

Ok, hvala na brzom uključenju i odgovoru. I ja sam tog mišljenja da ih ne treba uznemiravati ali rekoh bolje da pitam iskusne. Pozdrav
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

ovako imam problem kupio sam dvije kosnice pcela i trebao bi im dati sirupa da dopune zalihe ali vrjeme ne omogucava a imaju pogacu sad me zanima dali mogu dodati jos jednu pogacu kad ovu potrose sta predlazete hvala unaprijed
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

balasevic je napisao/la:ovako imam problem kupio sam dvije kosnice pcela i trebao bi im dati sirupa da dopune zalihe ali vrjeme ne omogucava a imaju pogacu sad me zanima dali mogu dodati jos jednu pogacu kad ovu potrose sta predlazete hvala unaprijed
Dodaji,sta imas.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

kakvo je to vrijeme kad ne možeš sirupom nahraniti dvije košnice....
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
balasevic
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la balasevic »

znaci nije problem hladno vrijeme slobodno mogu dati sirup jer mi je rekao jedan celar kad zahladi da nebi trebao davati sirup
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Prihranu je trebalo odavno završiti . Sada se to može raditi samo za nuždu i to ako se ocijeni da nema dovoljno hrane kako bi pčele prezimile barem do drugog mjeseca.
Zbog toga treba pregledat plodište . Ako pčele imaju dobre medne vijence onda je nepotrebno i kontraproduktivno sipati sirup ili davati pogače . Bilo kakvo dodavanje
hrane sada može izazvati pokretanje legla, iznurivanje zimskih pčela zbog prerade hrane i održavanje legla (šta sa leglom ako zahladi), trebaju držati višu temperaturu
klupka zbog legla, dakle grijale bi i košnicu. I višak hrane može biti štetan .
koristi u vojne svrhe !
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

balasevic je napisao/la:znaci nije problem hladno vrijeme slobodno mogu dati sirup jer mi je rekao jedan celar kad zahladi da nebi trebao davati sirup
kolega sirup ne treba davati ispod 10 stepeni, noći nisu još toliko hladne da bi im štetilo, tačno je to da se prihranjuju najdalje do 15.09. ali šta bi moraš ih nahraniti,kada daješ sirup dadni im veće porcije od 1,5 do 2 L sirupa i da bude što gušći najbolje 2kg šećera na 1L vode....
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Odgovorite