emkan je napisao/la:Prije svega hvala Schumy na veoma detaljnom odgovoru,pravo da ti kazem planiram uvesti prvo Farrar kao mediste posto ovo standardno LR nikad da poklope .
sahista je napisao/la:Schumy,jedno pitanje u vezi medljikovca na hrastu.U okolini mog stacionara ima dosta hrasta.Aleje hrasta.Hrast je zadnjih 7 dana promjenio boju lisca.Nekako se skupio.Pomalo pobijelio.Kao da se poceo susiti.Kao da ga nesto jede.![]()
Zadnjih dana,kosnice na stacionaru su po mom utisku otezale,pa se pitam da nije slucajno medljikovac.
Sta dalje raditi...
Pozdrav.
schumy je napisao/la:Šahista, test je jednostavan: Otkini par listova, pogledaj ih dobro i ako nađeš uši na njima to je znak da će biti medljikovca. Kada počne mediti, list je sladak, poliži ga sa gornje strane, lako ćeš uočiti mrlje kako kada ti padne na stol bezbojni sok ili sirup...
Javi mi se nakon testa!
Pozdrav.............schumy
Ermin.ef. je napisao/la:Kod nas ima neka vrsta hrasta al znam samo za jedno stablo svake godine zaprlja cestu koja prolazi pored i sa njeg cesto kapa neki sok da li je to isto sto i medljika kad hrast zamedi?
schumy je napisao/la:sahista je napisao/la:Schumy,jedno pitanje u vezi medljikovca na hrastu.U okolini mog stacionara ima dosta hrasta.Aleje hrasta.Hrast je zadnjih 7 dana promjenio boju lisca.Nekako se skupio.Pomalo pobijelio.Kao da se poceo susiti.Kao da ga nesto jede.![]()
Zadnjih dana,kosnice na stacionaru su po mom utisku otezale,pa se pitam da nije slucajno medljikovac.
Sta dalje raditi...
Pozdrav.
Šahista, test je jednostavan: Otkini par listova, pogledaj ih dobro i ako nađeš uši na njima to je znak da će biti medljikovca. Kada počne mediti, list je sladak, poliži ga sa gornje strane, lako ćeš uočiti mrlje kako kada ti padne na stol bezbojni sok ili sirup...
Javi mi se nakon testa!
Pozdrav.............schumy
Pozdrav Ismete,malo si mi u pocetku svoga teksta pmjesao nastavak i polunastavakIsmet je napisao/la:na internetu (SPOS-ov forum) naiđoh na podatak da je kritična rojeva veličina legla od 42-45.000 zaleženih ćelija. s druge strane je jasno da je rijetko okvir idealno popunjen leglom. ako pčelarimo LR-om (nastavci, polunastavci) onda po računu ispada da kada bi 1 polunastavak (plodište, sa MR iznad, naravno) bio idealno popunjen leglom onda bi količina legla znatno premašila gore navedenu rojevu veličinu legla (jedan LR nastavak ima 1,7377 m2 saća,1 dm2 ima 800 ćelija, pa računaj). realno, taj polunastavak nikada neće biti idealno popunjen leglom, a mi možemo uvijek uticati da ograničimo količinu legla u takvom plodištu.
čitao sam i o tome da mnogi predlažu za LR plodište nastavak + polunastavak (ili FR).
ako je vjerovati teoriji koju su pisali iskusni pčelari (a prema gornjem proračunu) onda je 1 polunastavak sasvim dovoljan za LR plodište. tada ne bi bilo potrebno demariranje (prevješavanje) legla.
da li je iko probao pčelariti sa 1 LR polunastavkom u plodištu (sa MR iznad)?
Ismete,1POLUNASTAVAK LR-a kao plodiste je malo,nemoj ni pokusavati,to ti je moja preporuka,nastavak LR kao plodiste+resetka uz dodatak polunastavka kao prostor za mednu kapu je ok!Ismet je napisao/la:hvala medonosa na odgovoru.
izvinjavam se ako sam bio neprecizan. pa da malo proširimo![]()
prema onom računu koji sam naveo u prošlom postu jedan LR nastavak je prevelik u smislu legla koje se smatra kritičnim za pojavu rojevnog nagona. naravno da nisam mislio stavljati polunastavak (kao plodište) i MR prije proljetnog razvoja. samo me zanimalo je li to iko već probao. dogodine ću aBd to probati (barem na jednom društvu) pa ću javiti kako je bilo. dakle, nakon proljetnog razvoja (a prije bagrema) društva maticu ću ograničiti u jednom polunastavku i pratiti šta se dešava.....
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.