Matičnjaci u augustu

Pčelarski razgovori
Odgovorite
N€dim
Čita i piše, dobar

Matičnjaci u augustu

Post Postao/la N€dim »

Pozdrav,
Zanima me vase iskustvo drage kolege sta ciniti kada se pojave maticnjaci tihe smjene (tri maticnjaka) u ovom periodu.
Matica leze dobro i ne vidim da joj nesto nedostaje.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Matičnjaci u augustu

Post Postao/la Stipo »

N€dim je napisao/la:Pozdrav,
Zanima me vase iskustvo drage kolege sta ciniti kada se pojave maticnjaci tihe smjene (tri maticnjaka) u ovom periodu.
Formiraj oplodnjake i pokušaj iskoristi te matičnjake naravno ako procjenjuješ da još ima dovoljno trutova. Ja vjerujem da ih ima.
Staru maticu ostavi.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

Ja imam slican problem,htio zamijenit maticu,međutim pcele nisu htjele je prihvatit i izgradile sebi maticnjake.Koji su vec prije 4-5 dana bili fino otvorreni znaci matice izasle.Danas gledo maticnjaci vec gotov poruseni,novog legla nema,a ni starog, a nit sam maticu uspio nac.Kreno sam s prehranom tak da ak je ima trebalo bi je stimulisat,ako se ona uopste oplodila,jer trutovi davno vec istjerani iz kosnica.
zugor
Čita i piše, nedovoljno

Post Postao/la zugor »

Stipo je napisao/la:
N€dim je napisao/la:Pozdrav,
Formiraj oplodnjake i pokušaj iskoristi te matičnjake naravno ako procjenjuješ da još ima dovoljno trutova. Ja vjerujem da ih ima.
Staru maticu ostavi.
Hm...ako su pčele naumile mijenjati maticu to one ne cine tek tako i ne treba te maticnjake tihe smjene uklanjati iz drustva!Obavezno ostaviti bar jedan u drustvu a druga dva mozes iskoristiti mada je po mom misljenju sad kasno za to izuzev ako imas neka drustva sa losim maticama pa bi mogao iskoristiti ta dva maticnjaka za njihovu zamjenu.Ja pčelarim u Hercegovini pa trutova nema u kosnicicama unazad 50 ak dana,a ne znam kakva je situacija kod vas po tom pitanju
Imala majka dva sina.Jedan bio normalan,a drugi- pčelar
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Pri zadjnem pregledu drustva ustanovio sam u jednom drustvu dva veca maticnjaka.Prije desetak dana.Mislim da je u pitanju tiha smjena.Ako sve bude u redu,ja cu novu maticu dobiti u osmom mjesecu,radnja koja se savrseno poklapa sa mojom viziom pcelarstva.Mlada matica,dobivena na prirodni nacin,neizradjena i spremna za proljece..dar prirode i jos besplatna.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Odgovorite