Ahmet je napisao/la:Izgleda da i mi imamo svog pronalazaca
Stipe mogao si biti malo originalniji sa nazivom sredstva za borbu protiv varoe, recimo "VaroMat" ili "VaroStip"

Već prošle sezome sam ga zvao oksal koktel. Ovo je sada poboljšana verzija. Cilj mi je bio da koktel djeluje i pri višim temperaturama i da dugo ostaje stabilan. Pošto je ova verzija zasnovana na biljnoj bazi odnosno na biljnom ekstraktu, a kiseline su samo nadopuna morao sam mu promjeniti i ime.
Ovo sredstvo doista pčele drži vitalnima u svakom pogledu, a varrou ruši i pri višim temperaturama.
Mnogo muke mi je zadavalo kako kiseline i propolis učiniti stabilnim. Kiseline se ne smiju nakon dužeg vremena raspadati. U boci se ne smije hvatati talog , a na površinu ništa ne smi isplivati. Također sredstvo se ne smi sušiti i zgušnjavati. Mora djelovati na receptore varroe , a prema pčeli biti neutralan. Mora biti organskog porijekla i sve njegove komponente moraju biti sastavni dio hrane što po automatizmu ne može štetno djelovati na med.
Ovo nije baš lako napraviti jer do njegove stabilizacije treba bar 15 dana. Oni koji znaju proizvesti vino to lako mogu razumiti.
Za razliku od BeeVitala LiMed Vital je bistrog izgleda koji više liči vinu ali je kiselog oporog i jako gorkog okusa. Poslje procesa bistrenja ne stvara se više talog i prilikom tretmana ne začipa rupicu na čepu. Za polivanje koristio sam bocu od BeeVitala i utrošak je gotovo jednak.
Kako vidim na Senadovim slikama on koristi špricu. Rjeđa mješavina ima bolji učinak i duže djeluje jer sporije gubi vlagu i bolje se raznosi od pčele do pčele. Ja sam isto kada sam prvi put došao na ideju kao bazu koristio šećerni rastvor oksalne kiseline i u njega dodavao ostale komponente.
Rezultat je bio da sam dobio gusto sredstvo koje se poslje polivanja brzo zgusne ,a kao takvo se slabo raznosi po pčelama. Obaralo je ono varrou ali vidno lošije od BeeVitala. Djelovalo je 3 do 4 dana i varroa je prestala padati. Ako bih to sredstvo ostavio i ono se preko noći ohladilo na površinu bi isplivao propolis koji bi se lijepio po stijenkama boce. Nakon nekog vremena i kisalost bi popustila pa sredstvo više nije baš učinkovito.
Te nedostatke je trebalo popraviti. Brzo sam otkrio u čemu griješim. Sastavne komponente se ne mogu tek tako samo odvagati i dodati. Za svaku od komponenti treba znati kako se dodaje i pod kojim uvjetima i kojim redoslijedom. Zapravo sve je stvar kao kod pripreme nekog kompliciranog jela.
Ja za sada još ne znam dali ću recept zadržati za sebe ili ću ga javno objaviti sa točnim načinom pripreme. Možda ga ako sve bude u redu ponudim na tržištu.