paste prenosim:
Nakon ovoga ipak mogu zaključiti da sam na katastrofu najviše uticao ja jer sam otišao na odmor u vrijeme kad je trebalo stimulirat pčele, tako da su se one snalazile,Iz lista Pčela, Ivan Tlak Gajger je napisao/la: U rijeđim slučajevima može se pojaviti tzv. „pijanstvo pčela„ kao posljedica otrovanja alkoholom ili fermentiranim voćem. Kod „pijanih“ pčela može se uočiti djelomična ili potpuna dezorijentiranost, slabije kretanje po okvirima, bezvoljno letenje i slično. Dakle, kao i kod ljudi, utjecaj konzumacije alkohola ili fermentiranog voća kod pčela može dovesti do privremene ili stalne onesposobljenosti. Utvrđena je i poremećena hijerarhija, kao i poremećena socijalna komunikacija unutar pčelinje zajednice. Učestalo pčele mogu biti sasvim „izgubljene“ i ne mogu pronaći put do svoje košnice, te nerijetko ugibaju u prirodi. Izloženost alkoholu može imati produženo djelovanje, pa su tako zabilježeni slučajevi „pijanstva pčela“ i do 48 sati.
unijele dosta prezrelog voća (šljiva ) koje je fermentiralo , nadovezao se polen od tretiranog kukuruza, koji bi imao daleko slabiji uticaj da sam dodavao pogače, ali nisam
i uz sušu koja je trajala gotovo čitav osmi i cijeli deveti mjesec, nekvalitetno odgojene zimske pčele koje su u većem dijelu već u desetom mjesecu popadale na podnice.