Ahmete, i meni je hobi pčelarim sa 30 košnica, a volio bi dogurati od 100 do 150 košnica i da mi to bude glavni prihod, da pobjegnem od ostalih poslova da uživam sa njima i usput zradim neku prosječnu mjesečnu platu. Ali gubim volju kad vidim kakva je katasrofa kod sviju, imam u planu kupiti kamion na koji može stati 60 košnica, nije to veliko ulaganje negdje oko 6000 km, ali mi se ne ulaže kad kukaju i seleći pčelari, bagrem izmrzo, ovi neki su išli na bagremac uz savu kažu da nije bilo unosa, sa livdom vidimo sad suša spalil sve, jdino što se hvale sa kestenom da je bilo nešto...ajde budi pametan sadaAhmet je napisao/la:simke je napisao/la:koege neznam kako kod vas, ali ja u pčelarstvu ne vidim neku budućnost, poslije ovih mrazeva,kiše kad ne treba, pa suše sve kontra, imam ambicije da idem do 100 društava a ja ne vidim ni svrhu sa 30, radim kao budala, ulažem novac, a sad moram još i za zimnicu kupovati šećer. Moram smisliti samo kako da pobijedim ljubav prema pčelama i rasteretiti se, kad svi kukaju ne vrijedi boriti se Bog je dao svoje bolje nismo ni zaslužili....
Srecom meni je pcelarstvo samo hobi, kad sam pocinjao pcelariti razmisljao sam da bi sa 100-150 kosnica to moglo biti i glavni izvor prihoda ali koliko vidim da bi se zivilo od toga i vrijeme i uslovi za pasu moraju biti idealni a to je cista utopija. Kod pcelarstva ide jedna dobra godina pa 4 lose ili jedva zadovoljavajuce, jedino pcelari koji su podigli pcelarstvo na jedan veci nivo, oni koji izvlace maximum iz svojih pcela, oni koji dobro iskoriste i po tri selenja mogu biti zadovoljni ali to je vec ono sto ja ne zelim od svog pcelarenja jer to je ogroman trud, stres i mnogo odricanja a u danasnje vrijeme i rizik je ogroman ostaviti pcele bez nadzora i samo jedan dan.
Uglavnom moje misljenje je tu gdje prestaje ljubav za pcelama pocinje pravo profesionalno i isplativo pcelarstvo.
Pasna katastrofa
Re: Pasna katastrofa
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
simke je napisao/la:Ahmete, i meni je hobi pčelarim sa 30 košnica, a volio bi dogurati od 100 do 150 košnica i da mi to bude glavni prihod, da pobjegnem od ostalih poslova da uživam sa njima i usput zradim neku prosječnu mjesečnu platu. Ali gubim volju kad vidim kakva je katasrofa kod sviju, imam u planu kupiti kamion na koji može stati 60 košnica, nije to veliko ulaganje negdje oko 6000 km, ali mi se ne ulaže kad kukaju i seleći pčelari, bagrem izmrzo, ovi neki su išli na bagremac uz savu kažu da nije bilo unosa, sa livdom vidimo sad suša spalil sve, jdino što se hvale sa kestenom da je bilo nešto...ajde budi pametan sadaAhmet je napisao/la:simke je napisao/la:koege neznam kako kod vas, ali ja u pčelarstvu ne vidim neku budućnost, poslije ovih mrazeva,kiše kad ne treba, pa suše sve kontra, imam ambicije da idem do 100 društava a ja ne vidim ni svrhu sa 30, radim kao budala, ulažem novac, a sad moram još i za zimnicu kupovati šećer. Moram smisliti samo kako da pobijedim ljubav prema pčelama i rasteretiti se, kad svi kukaju ne vrijedi boriti se Bog je dao svoje bolje nismo ni zaslužili....
Srecom meni je pcelarstvo samo hobi, kad sam pocinjao pcelariti razmisljao sam da bi sa 100-150 kosnica to moglo biti i glavni izvor prihoda ali koliko vidim da bi se zivilo od toga i vrijeme i uslovi za pasu moraju biti idealni a to je cista utopija. Kod pcelarstva ide jedna dobra godina pa 4 lose ili jedva zadovoljavajuce, jedino pcelari koji su podigli pcelarstvo na jedan veci nivo, oni koji izvlace maximum iz svojih pcela, oni koji dobro iskoriste i po tri selenja mogu biti zadovoljni ali to je vec ono sto ja ne zelim od svog pcelarenja jer to je ogroman trud, stres i mnogo odricanja a u danasnje vrijeme i rizik je ogroman ostaviti pcele bez nadzora i samo jedan dan.
Uglavnom moje misljenje je tu gdje prestaje ljubav za pcelama pocinje pravo profesionalno i isplativo pcelarstvo.
Simke ja sam razmisljao kao ti gotovo identicno i ja sad imam 30-tak kosnica i namjeru da jos malo prosirim ali pravo da ti kazem nemam nesto volju da ulazim ozbiljnije u sve ovo jer znam da rezultat uspjeha nece zavisiti samo od mene i mog truda cak bi se usudio reci da je to samo pola faktora uspjeha u pcelarstvu. Da smo mi neka ozbiljnija drzava pa da imamo i neku zastitu drzave to bi bila druga prica ali ovako osloniti se samo na pcelarstvo je veliki rizik.
Sigurno da nebih ulozio i ovoliko koliko sad imam da kosnice ne proizvodim sam i da mi to ne pricinjava zadovoljstvo. Moj savjet ti je da za svaki slucaj cuvas posao koji vec imas a pcelarstvom se bavi usput pa kad vidis da mozes nesto ostvariti i da je to ono sto hoces onda se maximalno posvetis pcelarstvu.
Drugo nije pcelarstvo samo med, pa kad ne ide med idu rojevi pa matice, pa polen pa maticna mlijec pa na kraju i propolis ima toga samo covjek mora biti sposoban sve to i na trziste plasirati. Samo nemoj puno slusati ni ove "velike" pcelare koji stalno kukaju
U Hrvatskoj pčelari koji se baziraju med na veliko prodavati, su u vrlo lošoj poziciji. Iako je točno da je tek kesten "vratio osmijeh"na lice pčelarima, cijena medu nije obećavajuća, (razlog je poznat, uvoz). Bez redovnog prihoda, nema šanse baviti se s više od 10tak zajednica, rizik je toliki da bi bile gladne i vridnice i pčelar. Naglašavam da čak nije glavni razlog"pašna katastrofa", "u grmu ne leži zec", već "ričući lav"
.
M.B. Mirza=mir-zakon
kolege ima li još unosa sa livade, ili je sve izgorilo 
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Livadi kod mene nema spasa taman da sad padne 100 litara kiše. Gotovo je, biće nešto meda za izvaditi ali treba paziti koliko se uzima jer vrijesak ne znam nema toga ove godine čini mi se.. 
Kod mene za posljednjih 10 dana vaga se vratila za 2,4 kg. Od nedjelje najavljuju nekoliko kišnih dana.
Valjda će kiša malo povratiti vrijesak jer gledam danas na Borovoj glavi i on je požutio.
Valjda će kiša malo povratiti vrijesak jer gledam danas na Borovoj glavi i on je požutio.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Ne znam št a je u pitanju pa su oprečne informacije!
Do mene dopiru informacije na Livanjskom kraju da je medilo dobro u zadnjih mjesec dana i da ima dosta polena.
Mnogo je pčelinjih zajednica natom kraju nomadi,
U čemu je kvaka ja ne razumijem . Lično nemam namjeru seliti pčele ali volim imati kvalitetnu infomaciju o pašnim (ne)prilikama.
Do mene dopiru informacije na Livanjskom kraju da je medilo dobro u zadnjih mjesec dana i da ima dosta polena.
Mnogo je pčelinjih zajednica natom kraju nomadi,
U čemu je kvaka ja ne razumijem . Lično nemam namjeru seliti pčele ali volim imati kvalitetnu infomaciju o pašnim (ne)prilikama.
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
I u ovim krškim krajevima gdje mi pčelarimo događa se to Senade da unutar 10 km skroz različito bude. Otuda vjerovatno i to, kod mene je bilo savršeno krenulo, pošto sam imao jaka društva za kratko vrijeme su unijele pa će biti od 10 do 15 kg za uzeti. Poslije toga čini mi se zadnjih mjesec dana nema ništa. Ovo za Livno vrlo moguće da je bilo čuo sam da je gore u Grahovu bila godina za pamćenje, ali sve to se čuje već kad bude gotovo.. Uglavnom u ovome kršu kiša treba svakih 7 dana da bi medilo pravo a vidiš ova suša nezapamćena dobro je da ima bilo šta. Lokalni stočari isto kukaju da se količina sijena prepolovila to sve govori, a za vrijesak ja mu se ne nadam a treba opet obići možda se negdje i zeleni bilo je lokalnih pljuskova. Inače, društva nikad jača nisam imao u ovo doba čudo jedno ima po 3 nastavka pčela da zamedi recimo vrijesak bilo bi savršeno. Ja ću ih tretirati oksalnom sada vrlo brzo između 2 i 2,5% po onoj imenjakovoj metodi pa ćemo vidjeti.
Vlažnija livada i livade na većim nadmorskim visinama nešto su dale. Dok su livade gdje je škrtije tlo brzo presahnule.
Kod mene je livada medila svega desetak dana jer je teren takav da je škrto krševitio tlo okrenuto suncu. Ako nema redovno kiše ljetne vrućine sve brzo sprže. Ove godine sam obilazio šire područje i sve je tu više manje isto. Neki pčelari imaju nešto i za izvrcari dok neki se hvale da je dobra godina.
Viđao sam pčelinjake kojima je trećina košnica na 4 LR nastavka, a gledajući okolnu pašu sasvim je razumljivo takvo stanje.
Uglavnom dobre lokacije su zauzete i nije se lako tu pridružiti. Obično neda nitko ni blizu da se dovedu pčele. Kada se ipak pročuje da je unos bio dobar po pravilu je uvijek kasno pokupiti nešto od te paše.
Ja mislim da na području Glamoča i kupresa će ipak nešto biti od vrijeskove paše jer je tamo kiša navraćala više puta.
Sada slijedi nekoliko kišnih dana koji će sigurno popraviti stanje. Za 8. mjesec po prognozama neće biti velikih vrućina i to je jako važno za dobro medenje vrijeska.
Prije 2 dana bio sam na Borovoj glavi i sa stanjem nisam zadovoljan. Sve je sprženo.
Oko Duvna gore planine već nekoliko dana. Na tom terenu planine LJubuše paša je završena, a ni ovamo prema meni stanje sa travom i šumom nije dobro . Bojim se da će je neko zapaliti. kada jednom u sred ljeta izgore grmovi vrijeska treba im 3 godine da se bar malo povrate. Na žalost planinski pašnjaci redovno gore.
Kod mene je livada medila svega desetak dana jer je teren takav da je škrto krševitio tlo okrenuto suncu. Ako nema redovno kiše ljetne vrućine sve brzo sprže. Ove godine sam obilazio šire područje i sve je tu više manje isto. Neki pčelari imaju nešto i za izvrcari dok neki se hvale da je dobra godina.
Viđao sam pčelinjake kojima je trećina košnica na 4 LR nastavka, a gledajući okolnu pašu sasvim je razumljivo takvo stanje.
Uglavnom dobre lokacije su zauzete i nije se lako tu pridružiti. Obično neda nitko ni blizu da se dovedu pčele. Kada se ipak pročuje da je unos bio dobar po pravilu je uvijek kasno pokupiti nešto od te paše.
Ja mislim da na području Glamoča i kupresa će ipak nešto biti od vrijeskove paše jer je tamo kiša navraćala više puta.
Sada slijedi nekoliko kišnih dana koji će sigurno popraviti stanje. Za 8. mjesec po prognozama neće biti velikih vrućina i to je jako važno za dobro medenje vrijeska.
Prije 2 dana bio sam na Borovoj glavi i sa stanjem nisam zadovoljan. Sve je sprženo.
Oko Duvna gore planine već nekoliko dana. Na tom terenu planine LJubuše paša je završena, a ni ovamo prema meni stanje sa travom i šumom nije dobro . Bojim se da će je neko zapaliti. kada jednom u sred ljeta izgore grmovi vrijeska treba im 3 godine da se bar malo povrate. Na žalost planinski pašnjaci redovno gore.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Sto se tice Vrijeskove pase,Stipo,Kupres nije nikada ni bio mjesto gdje vrijesak medi,vise i bolje je livada na tom podrucju(vrijeska ima oko ribnjaka i okolina cca 1km,ali to je neznatno za pcelinju pasu i medobranje)potez Grahovo-Strmac(granicni prijelaz prema HR)i padine planine Sator ove godine bi mogle biti vrijeskova pasa,uoceno prosle sedmice,vozeci se od Knina-Strmac,do srednje Bosne,-Njemacka!Stipo je napisao/la:Vlažnija livada i livade na većim nadmorskim visinama nešto su dale. Dok su livade gdje je škrtije tlo brzo presahnule.
Da li je nekom poznat slučaj, gdje od 6 društava koje se nalaze na jednoj lokaciji već 15 dana, jedno društvo ima duplo bolji unos nego sva ostala društva. Sva su društva otprilike iste snage. Da li je moguće da je to društvo pronašlo za tih 15 dana medonosno bilje koje ostala društva nisu ili je posrijedi nešto drugo.
''Teorija osvjetljava put praksi a praksa daje hranu teoriji''
Ne vjerujem kod mene na ostalih pet nisam nista primijetio, a susjednih pčela nema blize od 1,5 km.
-
lukaletunic
- Čita i piše, dobar
pozdrav Halide,gotovo sam siguran da to društvo nije sakupilo sav med od svoga rada nego sudjeluje u tihoj pljački tih drugih jer ako su otprilike iste snage nema šanse da nešto pronađu i unesu duplo više od ovih drugih,po meni je to tiha grabež.halid_s je napisao/la:Da li je nekom poznat slučaj, gdje od 6 društava koje se nalaze na jednoj lokaciji već 15 dana, jedno društvo ima duplo bolji unos nego sva ostala društva. Sva su društva otprilike iste snage. Da li je moguće da je to društvo pronašlo za tih 15 dana medonosno bilje koje ostala društva nisu ili je posrijedi nešto drugo.
Cijelu godinu sam sa svim društvima radio, bez problema samo sa šeširom ili i bez njega, tako su bile mirne da skoro više puta nije bilo potrebe ni dimiti. A kad sam juče došao da tretiram Bee vitalom protiv varoe, pred kišu što su najavili, ove sabiračice su bile ljute i na skidanje poklopca. U prvi mah sam pomislio da su gladne zbog ovih vrućina, pa odlučih da izvadim koji ram da se uvjerim u to, kad ono izgrađeno saće zabijelilo do kraja i imaju medni vijenci, dok kod drugih društava ima meda duplo manje, ali nije zatvoren ni jedan ram.
Evo i fotografije:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 859601&set
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 859601&set
Može to biti. Ima tu dosta faktora gdje na izgled jednaka društva imaju velike razlike u količini meda.halid_s je napisao/la:Da li je nekom poznat slučaj, gdje od 6 društava koje se nalaze na jednoj lokaciji već 15 dana, jedno društvo ima duplo bolji unos nego sva ostala društva. Sva su društva otprilike iste snage. Da li je moguće da je to društvo pronašlo za tih 15 dana medonosno bilje koje ostala društva nisu ili je posrijedi nešto drugo.
Nama se samo čini da su društva jednaka ali to u suštini nije tako. Tu postoje velike razlike u strukturi pčela kao i razlike u nagonu za sakupljanje meda.
Zna se dogoditi da nama na izgled društvo koje je na letu aktivnije ipak ima manje meda u odnosu na društvo koje je manje aktivno. To u mnogome ovisi i od zdravlja jednog i drugog društva kao i od vitalnosti pčela. Obično društvo sa više legla ima manje meda. Iako tu matica obilnije zaleže pčele mogu biti opterećene raznim lošim stvarima pa se takvo društvo ubija od silnog posla, pčele kraće živu i društvo pored većeg legla ipak ne napreduje.
Drugo društvo konstantno ima manje legla laganije radi ali mu pčele imaju duži vijek i društvo ne slabi nego zadržava razvoj i stvara viškove. To društvo je sigurno zdravije. Pa se kaže to društvo ima mednu maticu.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Stipo,mislim ako je drustvo na letu aktivnije,i ima vise legla , pcele mogu biti zaposlene donesenjem vode i polena,sto naravno se ne primjeti na vrcaljki na toj pasi,ali na sljedecoj da, nemora da znaci da je drustvo bolesno jer bi ta bolest dozivila ekspanziju!Mislim da je kod kolege slucaj da je navedeno drustvo u pocetku pase imalo vise sabiracica,dok su druga drustva imala manje,iako su mu se pricinila iste snage,da su bolesna nebi bila snazna!Stipo je napisao/la:Može to biti. Ima tu dosta faktora gdje na izgled jednaka društva imaju velike razlike u količini meda.halid_s je napisao/la:Da li je nekom poznat slučaj, gdje od 6 društava koje se nalaze na jednoj lokaciji već 15 dana, jedno društvo ima duplo bolji unos nego sva ostala društva. Sva su društva otprilike iste snage. Da li je moguće da je to društvo pronašlo za tih 15 dana medonosno bilje koje ostala društva nisu ili je posrijedi nešto drugo.
Nama se samo čini da su društva jednaka ali to u suštini nije tako. Tu postoje velike razlike u strukturi pčela kao i razlike u nagonu za sakupljanje meda.
Zna se dogoditi da nama na izgled društvo koje je na letu aktivnije ipak ima manje meda u odnosu na društvo koje je manje aktivno. To u mnogome ovisi i od zdravlja jednog i drugog društva kao i od vitalnosti pčela. Obično društvo sa više legla ima manje meda. Iako tu matica obilnije zaleže pčele mogu biti opterećene raznim lošim stvarima pa se takvo društvo ubija od silnog posla, pčele kraće živu i društvo pored većeg legla ipak ne napreduje.
Drugo društvo konstantno ima manje legla laganije radi ali mu pčele imaju duži vijek i društvo ne slabi nego zadržava razvoj i stvara viškove. To društvo je sigurno zdravije. Pa se kaže to društvo ima mednu maticu.
''drustvo u pocetku pase imalo vise sabiracica'' To je to. To mi je društvo pomoglo da spriječim dalje rojenje poslije izilaska prvog roja iz jednog društva, jer sam jedno slabije društvo u to vrijeme stavio na mjesto ovog što se pripremalo za drugi roj i tako spriječio dalje rojenje i pokupio sabiračice iz rojevnog društva u ovo slabije, tako da je ono naizgled iste snage, ustvari drugačije starosne dobi pčela od drugih društava.
Ovo odavno nisam vidio sve mlado i zabijelilo . Očito je bila radna atmosfera i dobra struktura pčela da su ovako uredno uradile vosak. POzz Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Hm...mislim da je odgovor ocit...na to mjesto je preneseno salbo drustvo sa malo legla,a ostalo je dosta pčela koje nisu imale drigog posla nego da donose nektar!halid_s je napisao/la:''drustvo u pocetku pase imalo vise sabiracica'' To je to. To mi je društvo pomoglo da spriječim dalje rojenje poslije izilaska prvog roja iz jednog društva, jer sam jedno slabije društvo u to vrijeme stavio na mjesto ovog što se pripremalo za drugi roj i tako spriječio dalje rojenje i pokupio sabiračice iz rojevnog društva u ovo slabije, tako da je ono naizgled iste snage, ustvari drugačije starosne dobi pčela od drugih društava.
Imala majka dva sina.Jedan bio normalan,a drugi- pčelar
Danas davali pogače na Kupreškom dijlu .
Pogače nam doslovno čupaju iz ruke .(Domaće izrade )
Struktura pčele je da su većinom mlada pa se komotno radi ne treba ni dimilica osim da se malo rasčiste setonoše .
Sjever puše jednostavno nema ni kapljice , ali podržava leglo i dobro mliječi larve - kažu da bude i rose jutri poslije ove kiše prekjučer.. Tu nema vrijeska ali izgleda da ga nema nigdje ozbiljnije ...
Sutra opet gore . Stipo nastavi kavu - bar u prolazu .. Pozz
Pogače nam doslovno čupaju iz ruke .(Domaće izrade )
Struktura pčele je da su većinom mlada pa se komotno radi ne treba ni dimilica osim da se malo rasčiste setonoše .
Sjever puše jednostavno nema ni kapljice , ali podržava leglo i dobro mliječi larve - kažu da bude i rose jutri poslije ove kiše prekjučer.. Tu nema vrijeska ali izgleda da ga nema nigdje ozbiljnije ...
Sutra opet gore . Stipo nastavi kavu - bar u prolazu .. Pozz
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Navrati Marine pa ćemo poslje kave u Glamoč obići tamošnju pašu vrijeska.Marin je napisao/la: Sutra opet gore . Stipo nastavi kavu - bar u prolazu .. Pozz
Ja sam danas bio na području Dinare na prevoju Vaganj prema Hrvatskoj granici.
Evo što sam tamo pored puta našao.

Što je ga bilo ja sam ga pobrao tako da tamo više nemaju pčele što raditi.
Travu i ostalo suša je sve spržila tako da se može pronaći samo suhi vrijesak ili nešto što na njega posjeća da bi to mogao biti vrijesak.
Šteta prošle godine tu je na vrijesku unos bio oko 20 kg.
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Ja se pripremam za povratak pčela u bazu i spašavanje što se spasit da. Ova godina me dobro opekla a vjerujem i druge, Imam oko 105 matica nema šanse da im namirim hrane za zimu, mislim financijski. Znači biće gubitaka, vraćanje na staro ili čak na manje društava nego inače. Ako krene unos peludi moglo bi se u 9 mjesecu još nešto spasiti da matica zalegne koji ram zimske pčele ali generalno je godina crna za pčele...