medonosa je napisao/la:
Stipo,u svakoj nesreci ima i srece,ovo je dobronamjerni savjet od malog pcelara sa 12 kosnica,a to bi ti trebao i da znas kao iskusni pcelar sa velikim brojem kosnica,tj.da vrijesak svake godine medi na drugome mjestu,prije doseljavanja se obidje teren i ispita situacija,pa onda se donosi odluka gdje seliti!Dovoziti na isto mjesto pcele na vrijesak je isto igrati loto i da ocekujes jack pot sa 6+dopunski broj!
To je točno da kada na jednom mjestu ne medi možda na drugom mjestu medi. Eh to je teško saznati gdje medi jer se ta lokacija krije i tek kada završi paša nekako se sazna gdje je i koliko bilo unosa. Dok medi svi šute. Kako saznati gdje medi obilazak terena puno ne govori kakav je unos. Može se samo na osnovu izgleda cvijeta grubo procjeniti. Treba tu na raznim terenima pratiti i vremenske prilike. Treba pratiti kada je pala kiša i kolike su dnevne temperature jer temperature iznad 33°C za par dana sprže vrijesak i on prekida medenje. Treba pronaći lokacije gdje smjestiti pčelinjak. To međutim nije lako.
Veliki su problemi sa mjesnim stanovništvom. Veliki su i troškovi oko selenja pa puste dozvole i odobrenja pa pašarine po košnici. Zamisli koliko je to posla i administracije recimo da imam 3 različite lokacije. Prvo moram javiti da dođe veterinar. Znači veterinar mi mora doći u pčelinjak i uzeti uzorke legla.
Pa moram uzorke odnijeti u institut za provjeru zdrastvenog stanja na ATL. Naravno platiti i veterinara i pregled uzoraka.
Čekati rezultate analize. Izgubi se tu 7 do 8 dana. Kada dobijem nalaz nadam se negativan na ATL to odnijeti u veterinarsku stanicu da mi izdaju potvrdu da mogu transportovati pčele. Zatim donijeti odluku gdje goniti pčele na koju lokaciju.
U općini izvaditi saglasnost vlasnika zemlje da mi dozvoljava držanje pčela na njegovoj zemlji. On prvo mora izvaditi u katastru da je taj plac njegov. Zatim saglasnost svih susjeda čije je zemljište od pčelinjaka udaljeno 50 m i oni moraju u katastru izvaditi potvrdu da su susjedi i vlasnici zemlje. Zatim se mora uzeti saglasnost lokalnog pčelarskog udruženja da se i oni slažu da mogu dovesti pčele. Mora se javiti i inspekciji da ću seliti pčele na određenu lokaciju. Te saglasnosti treba izvaditi na sve 3 lokacije. Prikupljanje te papirologije traži dosta dana i novaca. Sve te izjave i izvatke trebam platiti za sve 3 lokacije , a vozit ću pčele samo na jednu lokaciju. Šta ako neki susjed se slaže samo ako mu dobro platim. To nije ništa čudno jer on tu vidi da zbog mene gubi vrijeme i trud vadeći određene potvrde saglasnosti.
Svakom treba dobro platiti i dovoljno podmazati. Ma opet kada se nešto plati u medu može stati pod uslovom da bude medilo. Šta ako ne bude medilo? Šta ako netko od vlasnika placa ili susjeda traži previše recimo 50 kg meda ili čak 4 do 5 košnica sa pčelama i medom u njima. Ako opet ideš daleko od kuća i privatnog zemljišta pčelinjak nije pod nadzorom i velika je opasnost od krađe. Šta ako netko od slučajnih prolaznika se buni da mu pčele smetaju slobodnu šetnju prirodom. Šta ako stočari se bune da im smeta za ispašu stoke. Što ako neki daljni susjed se žali da zbog pčela nemože obrađivati svoju zemlju jer se boji pčela ili je alergičan na ubod. Šta ako dobivaš prijetnje da će ti netko isprevrćati košnice ili da će ti potrovati pčele ili šta ako ti podmetne kakvu zlu napravu ispod košnice. Nije lako imati više lokacija. Zato sam ja zadovoljan i sa jednom možda dvije lokacije pa medilo ili ne medilo ima prilika iduće godine. Možda bude bolje.