inzenjer je napisao/la:medonosa je napisao/la:senad je napisao/la:Ne vidim tu neku opasnost 50 militara po plodištu nakapavanje!
Ja ti nebih preporucio a ti odluci kako mislis da je najbolje!U sastavu meda ima i oksalne,mravlje i mlijecne kiseline,kada pcele poklope med,znaci da su svu suvisnu vlagu izbacile iz nektara ili sirupa!Ako poremetimo sastav meda ili sirupa tretiranjem,ili bilo kojim drugim nacinom,pcele ga nece poklopiti ostace otvoren i ukiseliti ce se!
Ja bih reko da je tek juli,tako da kakav god da bude,pcele ce ga sredit i poklopit.
Nisam nikog posebnog citirao jer želim reči da je sve oko vlage dosta diskutabilna stvar, gdje nemogu ni ja imati pravi odgovor. Kad se pogledaju meteorološki izvještaji
i posebno obrati pozornost na relativnu vlažnost, može se primjetiti da je ona ljeti često viša nego zimi. Jasno je da je to zbog velikog isparavanja pri višim temperaturama.
Ako se govori o vlazi u košnici tada se zna da je u ovo vrijeme pojačan unos vode, a svakako da ona iz meda isparava. O presađivanju larvi i prenošenju mladog legla da i ne
govorimo jer je uvijek savjet , povećati vlažnost prostora. Dali to znači da je unutar košnice kad ima legla uvijek povećana vlažnost, neznam ?
Moram ponovo izvuć odgovor koji je na moju molbu u vezi prevoda napisao medonosa, a odnosi se na ljetno tretiranje oksalnom kiselinom koji je radio Liebeg u video
prikazu . Čovjek, koji vrijedi za stručnjaka i ima poznato ime zasipa sa 100 ml plodište i još kaže da je to ljeti više puta moguće .
Ja opet znam da nije dobro tretirati oksalnom poslje jake prihrane šečerom . Koji je to tačno trenutak nisam siguran ali pretpostavljam poslje spremanja sirupa u saće i
djelomičnog isparavanja vode . Tada ako oksalna procuri preko šečera zna stvoriti čvrstu, staklastu pokoricu. Ovo bih mogao objašnjavati ali nije potrebno. Mislim da je
dovoljno tretirati po propisu i nastojati da se pripravak rasporedi po pčelama, a ne po medu (šečeru) . U tome može pomoći šprica iz koje ide tanak mlaz, a Senad je
u videu pokazao lijep primjer jedne . Ovdje je sasvim moguća usporedba sa BeeVitalom. Kako je poznato preporuka je za češće tretiranje sa manjom količinom sredstva,
kako po tretmanu tako i po ulici, a i mlaz koji izlazi iz boce je tanak .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !