halid_s je napisao/la:Bravo Ermine, pridružujem se mišljenju o sadnji medonosnog bilja, trebamo svi zajedno više povesti računa o ovoj temi jer na taj način najviše se može pomoći pčelama i nama samim. Ja sam takođe posadio oko pčelinjaka 30 evodia, 10 koelrajterija, 10 paulovnija, 7 lipa. Ne znam Ermine da li na našim područjima ima već neko stariju Evodiju i da li medi, možda se uzalud nadamo 3-4 godine da će od toga biti nešto. Na jesen planiram na livadu od 9 duluma koja se ne koristi već 5 godina zasaditi oko 300 sadnica bagrema. Njiva mi ionako stoji neiskorištena, ovako će pčele imati makar u blizini izdašnu pašu a za 20 godina će tu biti prava obnovljiva bagremova šuma i drvo za ogreva. Još bih kupio 15 evodia da popunim prostor oko pčelinjaka ali ako gdje ima da neko prodaje trogodišnjih sadnica Evodie. Takođe bih zasadio na 2 duluma zlatošipke ali ne znam kako doći do nje, nisam našao ni na internetu da neko prodaje ili ako još neko ima kakav prijedlog za sadnju medonosnog bilja pogotovo nižeg rasta da popunim prostor između navedenih stabala.
Nadam se da mi medonosa neće zamjeriti jer sam van teme ali evo nekoliko mogučnosti . Nešto nisko , a veoma korisno za pčele što se može zasijati između drveća je
bijela djetelina. To možeš uraditi odmah početkom jeseni , poorati i zasaditi bijelu djetelinu ( dobro je da poslje padne kiša), a zatim saditi drveće .Djetelina je i biljno
gnojivo, pa je poslje košenja treba ostaviti na tlu . Evodiju je (dvogodišnju ) nudio naš kolega iz Mostara i ostalo što si naveo ali mislim da ti imaš rasadnika i u svom
okruženju ili prema Doboju (potraži malo po internetu). Bagrem se lako sadi, zabiješ deblji kolac u zemlju i zaliješ vodom i ide kao i vrba . Problem ga je eliminirati.
Dobro bi bilo pronaći onaj crveni, mislim da je poznat kao mađarski a u Njemačkoj je Robinien (ako sam dobro napisao) , što je u stvari prezime čovjeka koji ga je "otkrio"
Uz evodiju odlična je i Sofora , koja cvjeta nešto iza evodije (još je vidim u cvatu). Zlatošipke sigurno ima prema Posavini , a možda i u tvojoj blizini . U Sarajevu je ima
iza Merkatora i Konzuma u Pofalićima uz željezničku prugu . Otkrio sam da je ima malo i u mojoj blizini , također uz željezničku prugu i jedna zanimljivost -
neki dan prođem blizu pijace , kad prodaje se zanimljivo cvijeće, vidim zlatošipka . Napravim se naivan i pitam , kakvo je to cvijeće, nisam ga nikad vidio ?
Odgovor : sarajevska mimoza

! Eto da znate da i mi u Sarajevu imamo mimozu .
Zaboravio sam pomenuti da pčele sa zlatošipke nose naranđastu pelud (ista je kod kantariona), to sam danas vidio.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !