Pčelarstvo u Njemačkoj

Ismet
Čita i piše, odličan

Re: Pčelarstvo u Njemačkoj

Post Postao/la Ismet »

zvones je napisao/la: Prije dva dana na to drvo mi je skrenuo pažnju kolega Fahrudin i kaže da je kod njih ( oko Brčkog ) poznato pod nazivom sib . Jutros sam vidio jedan grm sviba 20 m od
stana na Skenderiji . Zanimljivost je da je ovaj mjesec Maj u Hrvatskoj po njemu dobio naziv svibanj jer upravo u petom mjesecu cvjeta . Sljedeći mjesec je lipanj .
hvala Zvone na informaciji koji je slijedeći mjesec :lol:
šala mala, najvjerovatnije si htio skrenuti pažnju da će biti lipe aBd u slijedećem mjesecu?
Dobru srcu sreća dođe.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

Dokumentarni film o pceli-"Pcelinja drva u Assamu"
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Savez pcelara njemacke pokrajine Nordrheinwesfalen(pokrajina u kojoj ja zivim)- Imkerverband Rheinland-(http://www.imkerverbandrheinland.de/),organizovali su putovanje od 16-23.04 2012 u Hrvatsku i BiH!49 pcelara su avionom sletili u Split,spavali su u Tucepima u hotelu Alga,svaki dan su imali poseban cilj posjete,Krka,Dubrovnik,Split,Brac i Mostar!U svakome mjestu-gradu,su kontaktirali i upoznali pcelare sa kojima su izmjenjenja iskustva,pogledi i tehnologija pcelarstva!U blizini Mostara domacin im je bio pcelar sa preko 500kosnica,Bilic- Pcelarstvo!
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Tema koju nije komisija za unapredjenje i razvoj pcelarstva radila ,se nastavlja!
Najnovija" Vrcaljka"to jest uredjaj kojim se med ne vrca vec usisava iz celija,uz dodatnu posudu vrcaljka se moze preraditi u topionik saca (12 ramova u 4.5min)i topljenje vostanih poklopaca!
slikatopionik voska u ramovima
slika
slika
slika
slikaVrcaljka-usisivac meda iz ramova
slikapoluramova
slika
slika
slikatopionik vostanih poklopaca
slika
slikagenerator vodene pare i usisivac
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Suncani-solarni topionik za profesionalne pcelare,kapacitet 40 ramova LR
slika
slika
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Tretiranje mravljom kiselinom(odozdo) moze se kristiti ista metoda i "odozgo"na satonose staviti krpu natopljenu 60% mravljom kiselinom!Ovaj pcelar je jedan od najpoznatiji uzgajivaca matica, izvrsan pcelar!

Presadjivanje larvi inace je poznati uzgajivac Sklener matica
Posto prodaje puno matica i nukleusa izmislio je i vrlo jednostavan nukleus za transport/prodaju nukleusa
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Pcele na Evodiji u Njemackoj-pcelinje drvo
Pcele na Evodiji u Njemackoj-pcelinje drvo
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Predstavljanje BiH pcelarstva u Njemackoj
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Higjensko ponasanje pcela prema varoi u leglu bez uticaja sredstava protiv varoe!
medonosa
Aktivan
Kontakt:

U Svajcarskoj je doslo do poskupljenja meda za 7,2%,tako da sada jedan kg meda kosta 24,14 eur!ovo je naravno i uspjeh pcelara koji su velikim djelom profesinalni i udruzeni u udrugu kao i pomoc pcelarskoga lobya!
500 Gramm Honig mittlerweile über 12 Euro in der Schweiz
Die Schweizer Handelskette Migros erhöht ihren Preis für Honig um 7,2%
Das hört sich nicht nach so viel an, aber Tatsache ist, dass man dort für ein 500 Gramm Glas Echten Schweizer Honig nun umgerechnet Euro 12,07 zahlt (Franken 14,50). Das ist ein Kilopreis von sage und schreibe Euro 24,14. Natürlich sind Lebensmittel in der Schweiz oftmals teurer als hierzulande, aber dennoch ist das im Vergleich zu anderen Produkten ein sehr guter Preis für ein hochwertiges Lebensmittel.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Od 26.10-28.10 u Donaueschingen(kod Minhena)odrzava se sajam profesionalnih pcelara Njemacke!26.10,cijeli dan odrzat ce se predavanja od najvecih strucnjaka Europe,tema predavanja je profesionalni uzgoj Matica,a predavaci su:Jürgen Brause, Paul Jungels, Jos Guth, Walter Haefeker, Wolfgang Stöckmann, Job van Praagh!
27-28.10 je najveci njemacki izlozbeno-prodajni sajam uz prisustvo izlagaca sirom Europe!
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

senad je napisao/la:
Pcele uzimaju oksalnu kiselinu,ovo sto cu napisati je citat od dr.Liebiga u jednom od razgovora sa njim:Oksalna kiselina3,5% sa secernim sirupom ce biti od pcela i uzeta kao "hrana"!vrsena su ispitivanja i doslo je se do zakljucka da OK "moze"izazove upalu srednjeg crijeva pcele,u ljetnem periodu nije to toliko ni tragicno jer se pcele mogu procistiti(povracanjem ili praznenjem )Radi toga Dr.Liebig kaze u" zimskome periodu je 2 tretiranja OK jednom previse"!Moze doci usljed duzeg hladnog peioda do upale ionako opterecenog probavnog trakta pcele i pojave Nozemoze!Eh sada je moj zakljucak,ako drustva koja su toliko napadnuta od varoe,najcesce do oktobra"nestanu" iz kosnice,cemu onda zimski tretman!?Varoa koja je ostala na pceli je prezimila kao i pcela i nju moze se i u proljece tretirati,bez zimskoga tretmana!Medjutim,sada cu se vratiti na pocetak moga pcelarstva,kada je varoa dosla na prostore BiH,tacnije u Zenici je pronadjena 1982g.Tada jos nisam bio pcelar,ali to znam,i u prvim godinama pcelarenja i tretiranja tada je bio na dobrom glasu ekolosko sredsvo od pcelara Nikola Korac iz Trebinja!Poslije tretiranja i brojanja varoe su se izmjenjivale informacije ko je koliko oborio,pa da ne imenujem pcelare po imenu,jedan kaze 1800,1500,2300,2500 itd u jednom tretiranju!Tada su po meni pcelinja drustva bila i 30% jaca i imala vise pcele nego sada(molio bih starije pcelare da ovo potvrde ili negiraju)to bi znacilo da je u pcelinjem drustvu bilo oko 15000 do 20000varoa,u danjasnjim prilikama,za kolaps drustva je dovoljno i 2500-3500 varoa+virusi!Dali smo mi pcelari sa raznim preparatima toliko oslabilii nasu pcelu?Ja mislim da jesmo,i radi toga razmisljam da prestanem sa zimskim tretmanom,i prirodnom selekcijom,samo najaci prezivljavaju,ne tretiram za vrijeme zime,samo tako moze se pcela postati vitalnija,po mome misljenju!
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Mislim da u tolikoj mjeri nije kriv zimski tretman kliko je priroda narušena. O vremenu kojem govoriš dovoljno je bilo postaviti košnice i otići vrcat med , polena u izobilju . U to vrijeme na udaljensoti od 2 Km bilo je repice u izobilju, znači posticaj proljenog razvoja i med koji se mogao čuvati za period uzgoja zimske pčele, Bagrem je medio da se nije znalo kuda sa tolikim medom, zatim kupina i lipa u periodu kada je najkritičnije za pčelinje zajednice , Onda je bilo tihe paše od avgusta do oktobra. Veoma se dobro sjećam tog perioda kada se vrši pregled pčelinje zajednice da je uvjek bilo 2 okvira perge lijevo i desno po jedan okvir , plus na ostalim okvirima razbacan onako kako pčelama odgovara.
Danas ?! pa skoro da i nemaju polena za osnovno održavanje legla a gdje da se nabildaju za duge zimske dane

Šta danas imamo?! Istina možda prekomjerno tretiranje svim i svačim , umjesto 15-30 % šećera u košnici u ono vrijeme, ( manje višenije trebalo ni davati dopune) danas imamo pa skoro 100% pčele na sirupu u zimskom periodu .

Da mi je onu prirodu sada pa neka je i duplo više varroe znam kako treba!
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

senad je napisao/la:Mislim da u tolikoj mjeri nije kriv zimski tretman kliko je priroda narušena. O vremenu kojem govoriš dovoljno je bilo postaviti košnice i otići vrcat med , polena u izobilju . U to vrijeme na udaljensoti od 2 Km bilo je repice u izobilju, znači posticaj proljenog razvoja i med koji se mogao čuvati za period uzgoja zimske pčele, Bagrem je medio da se nije znalo kuda sa tolikim medom, zatim kupina i lipa u periodu kada je najkritičnije za pčelinje zajednice , Onda je bilo tihe paše od avgusta do oktobra. Veoma se dobro sjećam tog perioda kada se vrši pregled pčelinje zajednice da je uvjek bilo 2 okvira perge lijevo i desno po jedan okvir , plus na ostalim okvirima razbacan onako kako pčelama odgovara.
Danas ?! pa skoro da i nemaju polena za osnovno održavanje legla a gdje da se nabildaju za duge zimske dane

Šta danas imamo?! Istina možda prekomjerno tretiranje svim i svačim , umjesto 15-30 % šećera u košnici u ono vrijeme, ( manje višenije trebalo ni davati dopune) danas imamo pa skoro 100% pčele na sirupu u zimskom periodu .

Da mi je onu prirodu sada pa neka je i duplo više varroe znam kako treba!
Priroda je narusena,zahvaljujuci covjeku,pcela je ovisna o pcelaru,zahvaljujuci pcelaru!Znam da ce oni koji procitaju ovo reci,medonosa lupa,bagrem je izmrzao,lipe nema svagdje,klima je narusena,susa,mraz itd!Klima je narusena,da jer je narusena flora i fauna,niko od pcelara ili veoma malo njih su svjesni toga problema!Svi cekaju da dodje vrijeme vrcanja,niko se nebrine da dovoljno zasadi medonosnog bilja,drveca!Istina da uvjek negdje i medi,samo treba naci gdje,seliti pcele,ili saditi medonosno bilje da bi na dugorocno osigurali pcelinju pasu,samo tako moguce je imati jaka i vitalna pcelinja drustva,varoa ce biti tada sporedna tema!Na forumu je stavljeno predavanje od Violete Santrac,koja kaze,pcelari vi niste medari,vasa pcela sluzi za oprasivanje,veoma mal broj pcelara je svjestan toga,nazalost!
Ermin.ef.
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ermin.ef. »

Cinjenica je da se klima promjenila u posljednje vrijeme toliko da to uocavaju i mlade generacije a to je sigurno uveliko utjecalo na citavu prirodu pa tako i na pcele. Mislim da se mi u Bosni previse oslanjamo na prirodu u smislu "ma naci ce pcele sebi" a ne trudimo se da štogod od medonosnog drveca ili raznih trava zasijemo. Ja do ove godine nisam nikad ni razmisljao o tome sta medi a sta ne i sta je steta posjeci a sta ne, ali tad nisam ni imao pcele al kako sada kad sam postao pcelar pocetnik i kad imam pcele kako sada da ostanem ravnodusan i da ne zasadim ili ne posijem bar nesto. Ja sam jucer zasadio dvije kelreuterije i dvije evodije narucio ih preko interneta na piku i stigle u vaznama, za oktobar sam narucio u udruzenju 10 evodija, i namjeravam zasaditi 10 lipa i najmanje 10 raznih vocaka, ocekujem da mi stignu 4kg facelije iz srbije koje mi poklanja jedan pcelar sa sposovog foruma i uz to ce mi poslati sjemena evodije. Kada se inace govori o tome da mi trebamo o tome voditi racuna ljudi kazu ma kad ce to narasti i ko ce to docekati? pa docekat ce neko i ne brine me to sto mozda pcelari oko mene imaju duplo i troduplo vise kosnica, ako se toga oslobodimo i nasim pcelama ce biti bolje, samo nek nam naumpadne kakvi bi mi u proljece bili kad bi citavu zimu jeli samo krompir kao sto one jedu samo secer?
halid_s
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la halid_s »

Bravo Ermine, pridružujem se mišljenju o sadnji medonosnog bilja, trebamo svi zajedno više povesti računa o ovoj temi jer na taj način najviše se može pomoći pčelama i nama samim. Ja sam takođe posadio oko pčelinjaka 30 evodia, 10 koelrajterija, 10 paulovnija, 7 lipa. Ne znam Ermine da li na našim područjima ima već neko stariju Evodiju i da li medi, možda se uzalud nadamo 3-4 godine da će od toga biti nešto. Na jesen planiram na livadu od 9 duluma koja se ne koristi već 5 godina zasaditi oko 300 sadnica bagrema. Njiva mi ionako stoji neiskorištena, ovako će pčele imati makar u blizini izdašnu pašu a za 20 godina će tu biti prava obnovljiva bagremova šuma i drvo za ogreva. Još bih kupio 15 evodia da popunim prostor oko pčelinjaka ali ako gdje ima da neko prodaje trogodišnjih sadnica Evodie. Takođe bih zasadio na 2 duluma zlatošipke ali ne znam kako doći do nje, nisam našao ni na internetu da neko prodaje ili ako još neko ima kakav prijedlog za sadnju medonosnog bilja pogotovo nižeg rasta da popunim prostor između navedenih stabala.
''Teorija osvjetljava put praksi a praksa daje hranu teoriji''
medonosa
Aktivan
Kontakt:

halid_s je napisao/la:Bravo Ermine, pridružujem se mišljenju o sadnji medonosnog bilja, trebamo svi zajedno više povesti računa o ovoj temi jer na taj način najviše se može pomoći pčelama i nama samim. Ja sam takođe posadio oko pčelinjaka 30 evodia, 10 koelrajterija, 10 paulovnija, 7 lipa. Ne znam Ermine da li na našim područjima ima već neko stariju Evodiju i da li medi, možda se uzalud nadamo 3-4 godine da će od toga biti nešto. Na jesen planiram na livadu od 9 duluma koja se ne koristi već 5 godina zasaditi oko 300 sadnica bagrema. Njiva mi ionako stoji neiskorištena, ovako će pčele imati makar u blizini izdašnu pašu a za 20 godina će tu biti prava obnovljiva bagremova šuma i drvo za ogreva. Još bih kupio 15 evodia da popunim prostor oko pčelinjaka ali ako gdje ima da neko prodaje trogodišnjih sadnica Evodie. Takođe bih zasadio na 2 duluma zlatošipke ali ne znam kako doći do nje, nisam našao ni na internetu da neko prodaje ili ako još neko ima kakav prijedlog za sadnju medonosnog bilja pogotovo nižeg rasta da popunim prostor između navedenih stabala.
Sadnja bagrema je dobra ideja,treba se povesti racuna da nije posadjen iznad 400m NV,jer u tom slucaju cvate ali ne medi!Evojia medi i u Njemackoj i u Srbiji,nevidim razlog da ne medi i kod nas!Zlatosipke ima i kod nas,evo i Zvones kaze da je ima uz prugu,pa nije je toliko tesko ni naci,u tvome kraju raste i medi bijeli i plavi vrijesak-proljetni-i jesenski-(u toku rijeke Krivaje-Gostovica)mozda bi ti moglo pomoci u zatvaranju prostora ispod stabala i sadnji medenosnog bilja!
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

halid_s je napisao/la:Bravo Ermine, pridružujem se mišljenju o sadnji medonosnog bilja, trebamo svi zajedno više povesti računa o ovoj temi jer na taj način najviše se može pomoći pčelama i nama samim. Ja sam takođe posadio oko pčelinjaka 30 evodia, 10 koelrajterija, 10 paulovnija, 7 lipa. Ne znam Ermine da li na našim područjima ima već neko stariju Evodiju i da li medi, možda se uzalud nadamo 3-4 godine da će od toga biti nešto. Na jesen planiram na livadu od 9 duluma koja se ne koristi već 5 godina zasaditi oko 300 sadnica bagrema. Njiva mi ionako stoji neiskorištena, ovako će pčele imati makar u blizini izdašnu pašu a za 20 godina će tu biti prava obnovljiva bagremova šuma i drvo za ogreva. Još bih kupio 15 evodia da popunim prostor oko pčelinjaka ali ako gdje ima da neko prodaje trogodišnjih sadnica Evodie. Takođe bih zasadio na 2 duluma zlatošipke ali ne znam kako doći do nje, nisam našao ni na internetu da neko prodaje ili ako još neko ima kakav prijedlog za sadnju medonosnog bilja pogotovo nižeg rasta da popunim prostor između navedenih stabala.
Nadam se da mi medonosa neće zamjeriti jer sam van teme ali evo nekoliko mogučnosti . Nešto nisko , a veoma korisno za pčele što se može zasijati između drveća je
bijela djetelina. To možeš uraditi odmah početkom jeseni , poorati i zasaditi bijelu djetelinu ( dobro je da poslje padne kiša), a zatim saditi drveće .Djetelina je i biljno
gnojivo, pa je poslje košenja treba ostaviti na tlu . Evodiju je (dvogodišnju ) nudio naš kolega iz Mostara i ostalo što si naveo ali mislim da ti imaš rasadnika i u svom
okruženju ili prema Doboju (potraži malo po internetu). Bagrem se lako sadi, zabiješ deblji kolac u zemlju i zaliješ vodom i ide kao i vrba . Problem ga je eliminirati.
Dobro bi bilo pronaći onaj crveni, mislim da je poznat kao mađarski a u Njemačkoj je Robinien (ako sam dobro napisao) , što je u stvari prezime čovjeka koji ga je "otkrio"
Uz evodiju odlična je i Sofora , koja cvjeta nešto iza evodije (još je vidim u cvatu). Zlatošipke sigurno ima prema Posavini , a možda i u tvojoj blizini . U Sarajevu je ima
iza Merkatora i Konzuma u Pofalićima uz željezničku prugu . Otkrio sam da je ima malo i u mojoj blizini , također uz željezničku prugu i jedna zanimljivost -
neki dan prođem blizu pijace , kad prodaje se zanimljivo cvijeće, vidim zlatošipka . Napravim se naivan i pitam , kakvo je to cvijeće, nisam ga nikad vidio ?
Odgovor : sarajevska mimoza :D ! Eto da znate da i mi u Sarajevu imamo mimozu .
Zaboravio sam pomenuti da pčele sa zlatošipke nose naranđastu pelud (ista je kod kantariona), to sam danas vidio.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
halid_s
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la halid_s »

Hvala vam na iscrpnom pojašnjenju. Još ovo da pitam: ''Bagrem se lako sadi, zabiješ deblji kolac u zemlju i zaliješ vodom i ide kao i vrba''. Nije mi jasno do kraja. Napravi se rupa naprimjer štangom ili kolcem i nalije u nju voda, u tu rupu se može staviti mlada sadnica sa korijenom. Da li se bagrem prima od osječene grane starijeg stabla, u tom slučaju bi se lakše došlo da takvih sadnica, nego tražiti mlade sadnice sa žilama. Ta me tehnika sadnje interesuje.
''Teorija osvjetljava put praksi a praksa daje hranu teoriji''
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

halid_s je napisao/la:Hvala vam na iscrpnom pojašnjenju. Još ovo da pitam: ''Bagrem se lako sadi, zabiješ deblji kolac u zemlju i zaliješ vodom i ide kao i vrba''. Nije mi jasno do kraja. Napravi se rupa naprimjer štangom ili kolcem i nalije u nju voda, u tu rupu se može staviti mlada sadnica sa korijenom. Da li se bagrem prima od osječene grane starijeg stabla, u tom slučaju bi se lakše došlo da takvih sadnica, nego tražiti mlade sadnice sa žilama. Ta me tehnika sadnje interesuje.
Odsječeš biloka kvu granu, samo da nije suha, napraviš kolac i jednostavno zabiješ u zemlju. Bagrem slično kao i vrba lako pušta žile i brže će pustiti kad je zemlja vlažna, a
ako je kolac deblji , brže će narasti snažniji bagrem. Možeš probati odmah i na mjestu odakle ćeš ga izvaditi, kako bi vidio kako će brzo ožiliti.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Yasmin Zwinz najmladja pcelarka -Majstor Pcelarstva u Europi
lukaletunic
Čita i piše, dobar

Post Postao/la lukaletunic »

Odličan video Blaško,Yasmin zna zanat,svaka čast.
P.S. da nije kojim slučajem za udaju :wink: :D
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Odlican video Blasko, mene uvijek fascinira kod pcelarstva u Njemackoj i Austriji kako vecina pcelara bar na ovakvim filmovima rade bez ikakve zastite, OK u ovom filmu vidimo da su medista puna i da su pcele mirne ali isto tako vidimo formiranje paketnih rojeva, oplodnjaka gdje se pcele otresaju sa ramova i ni jedna da se nađe uvrijeđena pa da napadne :lol: Interesantna dolina okruzena visokim planinama za kontroliranu oplodnju matica od vlastitih trutova i na kraju slag umjetna oplodnja koja na ovom video izgleda tako jednostavno. Simpaticna ova Jasmin :wink:
medonosa
Aktivan
Kontakt:

lukaletunic je napisao/la:Odličan video Blaško,Yasmin zna zanat,svaka čast.
P.S. da nije kojim slučajem za udaju :wink: :D
Pozdrav Luka,zna zanat kako je vec napisano u naslovu Najmladji(a)Majstor(ka) Pcelarstva,studirala i polozila ispit,a sada za udaju,neznam nevejrujem da je udata,znaci postoji snasa :D
Odgovorite