zvones je napisao/la:medonosa je napisao/la:Neznam kako se stavlja na forum pdf dokumenat,da stavim iznosenje referata i misljenja profesora sa Instituta u Hochenheimu na temu varoe i borba protiv varoe,dokle je znanost stigla i cemu se mozemo nadati!Zamolio bih Senada da mi pokusa pomoci oko toga,mada je na njemackom!Referat kaze ne ohrabrujuce cinjenice,u sljedeci 50 god nece biti uspjesnog lijeka protiv varoe,a dotle se pcelari trebaju nauciti,edukovati,u borbi sa varoom koja je svaki dan sve teza jer se toliko brzo prilagodjava sredini,lijekovima,i nacinu pcelarenja!
Bio je čini mi se pretprošle godine u Gudovcu neki profesor iz Njemačke koji je održao predavanje o njemačkom sistemu tretiranja protiv varoe . Moram reči da sam
pročitao i da me izlaganje prilično razočaralo , jer sam mislo da ću pročitati nešto novo . Nisam siguran da sam predavanje "skinuo" alli mislim da je moglo biti na
web pčelinjaku .
Evo sad sam pročitao da je varoa konačno rješena .Epohalno otkriće !
Mene na jednu ruku to i raduje,napisao sam to jednom vec,bolje je i ovako nego svaki mjesec neki novi lijek,skuplji,itd ode to u nedogled!Drugi a trebao bi biti prvi razlog je da smo mi pcelari proizvodjaci hrane,i mi se kunemo u med kao lijek,ili u lijekove u medu!Nama treba biti jasno,neovisno koji ko lijek koristi,mi mozda nekome narusavamo zdravlje,sto nebi nikome zelio,ali spustimo loptu na zemlju,ja se sjecam od mojih prvi tretiranja u Bosni,varolik nakapti na listice,Korac,(od Nikole Koraca)varolik stapici,pa do oksalne kiseline,mravlje,posipanje,zadimljavanje,uduvavanje,isparavanje!Ja sam postao i hemicar i farmaceut,veterinar!Moji u udruzenju pocetkom 7 mjeseca vade sve zatvoreno leglo,iz drustva,ili obezmatice zajednicu,jedne godine jedan nacin,druge godine drugi nacin,pa tretiraju mravljom ili oksalnom,pa sve to u avgustu spoje,dodaju mladu maticu,ili se vec nalazi u onom vjestackom roju iz zatvorenog legla,prehrane za zimu i onda dva do do tri zimska tretmana,oksalnom,imamo gubitak ovu zimu na podrucju udruzenja 3%!