Pčelarstvo u Njemačkoj
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Re: Pčelarstvo u Njemačkoj
Bienenwohl-tretiranje
Medonosa ,
kako se pokazao bienenwohl kao cjelokupan tretman protiv varoe i kakve su tvoje preporuke po tom pitanju ? Pozz Marin
kako se pokazao bienenwohl kao cjelokupan tretman protiv varoe i kakve su tvoje preporuke po tom pitanju ? Pozz Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Bienenwohl je dobar i ucinkovit,ako se pridrzavas upustva upotrebe,medjutim posto puno pcelara nema pcelinjak blizu kuce,upotrijebljavaju ga najvise u ljetnim mjesecima kada je vrijeme godisnjih odmora,i kada provode vrijeme na pcelinjaku,a ostale tretmane rade oksalnom,ili mlijecnom i mravljom kiselinom!Da samo spomenenm posto sam stavio jedan video,gdje se vrsi tertiranje oksalnom kiselinom-isparavanjem pomocu let lampe,ova metoda nije dopustena u Njemackoj,ali se trpi..Bienenwohl se najbolje upotrijebljava po preporuci proizvodjaca koji salje i kalendar kada bi se trebala tretiranja vrsiti:Marin je napisao/la:Medonosa ,
1.krajem februara (ovisno o vremenskim uslovima)sa 15ml po drustvu 1x
2.u drugoj sedmici u martu zapoceti sa blokom polivanja 5x 15ml u razmaku po 5 dana
3.zadnja sedmica u maju-poslije vrcanja blok 4x12ml u razmaku po 5 dana
4.prva sedmica u avgustu blok 5x15ml
5.polovinom oktobra kada je najveca opasnost od reinvazije varoe staviti drvene stapice bienenwohl -knabasticks
6.druga sedmica u novembru 1x10ml
Ako se ovako radi gubitci od varoe na pcelinjaku mogu iznositi 2%,,i to zbog netacne primjene sredstva,nije zagrijano ili promuckano itd.po statistici!Preporuke moje su samo da se drzi ovog kalendara, i u slucaju da u novembru imam jak pad varoe,nije kasno da krajem novembra oksalnom kiselinom "zadimim" pcelinje drustvo!
Sto se tice lijekova protiv varoe evo i jedna eksluzivna i nesluzbena vijest,jedna velika i poznata hemijska njemacka firma,oformljiva svoj pcelinjak,i najavila je izlazak novog lijeka protiv varoe koji se stavlja na leto ili na podnicu na ulazu,gdje pcele dolaze u kontakt sa njim i tako ga raznose po kosnici!Kada bude vise novosti o ovom lijeku,napisat cu,za sada je ovo samo nesluzbena vijest!
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ
Kolega ovo zvuci previse 223ml za senzonu ali sta je tuje ko voli nek izvoli.
Ovo sredstvo bi trebalo da je slicno bevitalu.
MK
MK
Temu nepratim od početka pa ako nije navedena cijena sredstva da nam javneš i kakva su pakovanja , po primjeni sliučan je Bee Vitalu PO SASTAVU
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Kolega,nije receno da se upotrijebi 223ml,ovisi o opadanju varoe,ovo je preporuka,a sto se tice sastava slican je beevitalu!pozzmirsad je napisao/la:POZ
MK
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Cijena je 18 eur 1000ml,moze se nabaviti u pakovanju od 500 i 1000ml!Asim je napisao/la:Temu nepratim od početka pa ako nije navedena cijena sredstva da nam javneš i kakva su pakovanja , po primjeni sliučan je Bee Vitalu PO SASTAVU
- Ekrem-Tesanj-Vlasic
- Čita i piše, dobar
Dragi kolega Medonoša, tvoj doprinos ovom forumu sve govori. Ti si iskreno i snažno osvježio ovaj forum, Ti znaš, hoćeš i možeš da nam prezentiraš i ono što mi nismo znali i to radiš. Ja sam ušao u analizu da bi sebi poslagao neke kockice, računajući da bismo svi mogli iz te analize izvući pouke.
S velikim poštovanjem, pozdrav!
S velikim poštovanjem, pozdrav!
Medonoša, svaka čast! Usporedbe radi, Bee Vital košta kod nas oko 16,45€ 0,5 lit, a Bienenwohl od 1,0 litre košta 18€. Razlika je više nego očita u korist njemačkog lijeka!
Pozdrav........schumy
Pozdrav........schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
HIGJENA U NJEMACKOM PCELARSTVU!
Krajem prosle godine,u parlamentu EU,u ministarstvu privrede,donesen je jedan vrlo "stetan"zakon za pcelare!Govorim stetan jer puno pcelara u Njemackoj nece moci ispuniti zahtjeve koje nalazu iz EU,a na kraju sam pcelar ih jedavno trebao ispuniti!Pisao sam da je 80% pcelara Njemacke hobi pcelari,dosada je se prelazilo i zatvaralo oci,ko i gdje i kako vrca med!Med je prehranbena roba i kao takva spada rigoroznoj kontroli i inspekcijama zivotni namirnica!Zakon koji govori da svaki pcelar mora imati jednu prostoriju gdje se vraca med,vrcaljka mora biti dezinficirana,mora se voditi knjiga dezinfekcije,osobna higjena,(kosa mora biti pokrivena "haubom"kapom,bijeli mantil i zatvorene cipele)prostorija mora da ima pod-patos od keramickih plocica radi higjene i dezinfekcije,zidovi isto preporucuje se ali mogu se i plasticnom lamperijom prekriti!Prostorija mora da ima prikljucak tecne hladne i vrele vode,(mora se ostvariti temperatura kuhanja vode),odvod u kanalizaciju,(sanitarni cvor)mogucnosti pranja ruku toplom vodom i dezinficiranje ruku!Mora se voditi knjiga o medu,koja pasa,kolika kolicina,koji serijski broj,da bi se u slucaju da se med mora povuci iz prodaje mogle prepoznati koje tegle sa medom,koja serija je time pogodjena!Znaci svi oni koji su culi za kriterij u prehrambenoj industriji HCCP(posto ja radim u prehrambenoj industriji pa puno toga znam kroz posao)HCCP znaci higjenski kriticki kontrolni punkt,znaci da se moraju prepoznati sve opasnosti za potrosaca meda da u kupljenom medu nebi bilo,metala,stakla,komadica drveta od rama,komadica voska,mrtvih pcela,i djelova pcela itd!Mora se voditi kontrola cijedjenja i dokumentirati isto tako i ko je vrsio kontrolu cijedjenja mora se potisati!Prostorija mora da ima prirodne svijetlosti,bez mirisa,vlage,prljavstine,temperatura da bude izmedju 10-15 C i mislim sada do 30 vlaznosti zraka,ali nisam siguran!Ovo nece moci puno pcelara da ispuni,i u slucaju da im dodje kontrola,i ne ispunjavaju uslove sav med se unistava jer nije za prehranu!Ovako bi trebala izgledati ta prostorija!

Krajem prosle godine,u parlamentu EU,u ministarstvu privrede,donesen je jedan vrlo "stetan"zakon za pcelare!Govorim stetan jer puno pcelara u Njemackoj nece moci ispuniti zahtjeve koje nalazu iz EU,a na kraju sam pcelar ih jedavno trebao ispuniti!Pisao sam da je 80% pcelara Njemacke hobi pcelari,dosada je se prelazilo i zatvaralo oci,ko i gdje i kako vrca med!Med je prehranbena roba i kao takva spada rigoroznoj kontroli i inspekcijama zivotni namirnica!Zakon koji govori da svaki pcelar mora imati jednu prostoriju gdje se vraca med,vrcaljka mora biti dezinficirana,mora se voditi knjiga dezinfekcije,osobna higjena,(kosa mora biti pokrivena "haubom"kapom,bijeli mantil i zatvorene cipele)prostorija mora da ima pod-patos od keramickih plocica radi higjene i dezinfekcije,zidovi isto preporucuje se ali mogu se i plasticnom lamperijom prekriti!Prostorija mora da ima prikljucak tecne hladne i vrele vode,(mora se ostvariti temperatura kuhanja vode),odvod u kanalizaciju,(sanitarni cvor)mogucnosti pranja ruku toplom vodom i dezinficiranje ruku!Mora se voditi knjiga o medu,koja pasa,kolika kolicina,koji serijski broj,da bi se u slucaju da se med mora povuci iz prodaje mogle prepoznati koje tegle sa medom,koja serija je time pogodjena!Znaci svi oni koji su culi za kriterij u prehrambenoj industriji HCCP(posto ja radim u prehrambenoj industriji pa puno toga znam kroz posao)HCCP znaci higjenski kriticki kontrolni punkt,znaci da se moraju prepoznati sve opasnosti za potrosaca meda da u kupljenom medu nebi bilo,metala,stakla,komadica drveta od rama,komadica voska,mrtvih pcela,i djelova pcela itd!Mora se voditi kontrola cijedjenja i dokumentirati isto tako i ko je vrsio kontrolu cijedjenja mora se potisati!Prostorija mora da ima prirodne svijetlosti,bez mirisa,vlage,prljavstine,temperatura da bude izmedju 10-15 C i mislim sada do 30 vlaznosti zraka,ali nisam siguran!Ovo nece moci puno pcelara da ispuni,i u slucaju da im dodje kontrola,i ne ispunjavaju uslove sav med se unistava jer nije za prehranu!Ovako bi trebala izgledati ta prostorija!

- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Opasnost pcelarima,ne samo Njemacke vec Europe,dolazi od insketicida Chlotianidin,lebdi kao oblak kroz zrak,zadnja zrtva je bila 7000drustava!
Ne mogu da se načudim više. Svako malo pročitam ovako nešto. Kemija, kemija i kemija ma nemam ja ništa protiv kemije nego protiv kemije koja ovako lako te teške otrove daje u promet. Ma pitam se šta rade te vlade diljem svijeta te zašto ne postrože kontrolu otrova na tržištu. Zašto uvijek čekaju da se šteta dogodi pa da onda posilje niz godine ko fol učine nešto.
Kako to da se otrovi jednostavno daju u promet bez kontrole i certifikata njihovog štetnog utjecaja. Ljudi moji dokle će ovo čovječanstvo ići svojom pohlepom ne mareći za druge. Čemu mi svi plaćamo poreze i tako obiljem hranimo nesposobne vlade, a one nama za uzvrat vraćaju malo. Bez stroge kontrole prometa otrova uvijek će nam se događati ovakve stvari. Pa koga pogodi pogodilo je. Jučer njega, danas drugog, a ne ne mene to neće, nisam ja tekve loše sreće. Onda jednog dana ... tko jadan tko tužan.
Kako to da se otrovi jednostavno daju u promet bez kontrole i certifikata njihovog štetnog utjecaja. Ljudi moji dokle će ovo čovječanstvo ići svojom pohlepom ne mareći za druge. Čemu mi svi plaćamo poreze i tako obiljem hranimo nesposobne vlade, a one nama za uzvrat vraćaju malo. Bez stroge kontrole prometa otrova uvijek će nam se događati ovakve stvari. Pa koga pogodi pogodilo je. Jučer njega, danas drugog, a ne ne mene to neće, nisam ja tekve loše sreće. Onda jednog dana ... tko jadan tko tužan.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Mravlja kiselina je jedini lijek protiv varoe koji unistava varou i kada je leglo poklopljeno!Medjutim tretiranja koja su se vrsila sa 60%mravljom kiselinom su veoma ovisna o vremenu i temperaturi!Pocetak je davao dobre rezultate,ali promjenom temperature kiselina bi ili brzo isparila ako bi otoplilo,ili slabo isparavala ako temperatura padne!I naprave za isparavanje nisu bili usavrseni,pa je i to doprinjelo zakazivanju mravlje kiseline!
Liebig Dispenser koji nije ostvario svoja ocekivanja
Instituti su istrazivali i vrsili pokuse,jer mravlja kiselina ne ostavlja tragove u medu,i dosli su do saznanja da mravlja kiselina 85% vrlo dobro podnosi promjene temperature i pokazuje rezultate,pa je napravljen ovaj uredjaj
,ali sa vremenom je preuredjen i jos poboljsan,sada izgleda ovako
pocetkom augusta 280ml 85% mravlje kiseline za drustva na 2 nastavka se stavlja na satonose,i prazan nastavak pa poklopna daska, ostavi 15 dana,onda se vrsi posticajno prehranjivanje ili obezbejda zimnice,pa onda opet tretman sa mravljom kiselinom 2 sedmice,u septembru,i dvije sedmice u oktobru i u decembru sa oksalnom kiselinom(posipanjem kao bee vital ili bienenwohl)to je najnovija preporucena strategija protiv varoe u Njemackoj!
Liebig Dispenser koji nije ostvario svoja ocekivanjaInstituti su istrazivali i vrsili pokuse,jer mravlja kiselina ne ostavlja tragove u medu,i dosli su do saznanja da mravlja kiselina 85% vrlo dobro podnosi promjene temperature i pokazuje rezultate,pa je napravljen ovaj uredjaj
,ali sa vremenom je preuredjen i jos poboljsan,sada izgleda ovako
pocetkom augusta 280ml 85% mravlje kiseline za drustva na 2 nastavka se stavlja na satonose,i prazan nastavak pa poklopna daska, ostavi 15 dana,onda se vrsi posticajno prehranjivanje ili obezbejda zimnice,pa onda opet tretman sa mravljom kiselinom 2 sedmice,u septembru,i dvije sedmice u oktobru i u decembru sa oksalnom kiselinom(posipanjem kao bee vital ili bienenwohl)to je najnovija preporucena strategija protiv varoe u Njemackoj!- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
OXAMAT-oksalna kiselina pomocu ovog uredjaja ima kruznu cirkulaciju u kosnici,jedna strana uredjaja duva zrak sa oksalnom kiselinom u kosnicu,a druga usisava zrak iz kosnice
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
U Njemackoj je za prosirenje pcelinje pase "odgovorna" jedna udruga koja se zove u prijevodu cvjetno prostranstvo-bluehende-landschaft!Na svojim stranicama opisuju koje biljke su pozeljne za pcelare,tako da svi oni koji imaju makar 5 m mjesta da nesto posiju ili poljoprivrednici koji imaju nekoliko hektara, za pcele i za dobrobit svih nas,sjeme moze se nabaviti na tim stranicama dali jednogodisnje ili visegodisnje!Svaki pcelar u Njemackoj moze da pomogne ovu udrugu,tako sto ce kupiti od ove udruge naljepnice koje ljepi na galon meda koji prodaje,jedna naljepnica kosta 5centi,i toliko je i velika,i sa takvim akcijama se siri pcelinja pasa!Evo njihove stranice
http://www.bluehende-landschaft.de/nbl/ ... index.html
http://www.bluehende-landschaft.de/nbl/ ... index.html
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Najveci tirazni dnevni list u Njemackoj,Bild Zeitung,danas je na jednoj cijeloj stranici objavio tekst,kako sve manje ljudi ima neki hoby,i kako i na koji nacin pcelarstvo moze da bude hoby,koji troskovi dolaze na pocetku,koja oprema je potrebna,mjesto i koji uslovi da su neophodni za pcelarstvo,i pozivaju se svi zainteresovani da se jave u najblize pcelarsko udruzenje ili Njemacki pcelarski savez!Radi se o jednoj akciji za pridobivanje narastaja jer 96000 pcelara njemacke je u prosjeku 57 godina, i jedan od aduta je da najmanje pcelari oboljevaju od raka! cijela stranica evo link:
http://www.bild.de/lifestyle/haus-garte ... .bild.html
http://www.bild.de/lifestyle/haus-garte ... .bild.html
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Oplodna stanica varoatolerantne Carnica pcele-Mali Drvenik-Hrvatska!(ovo pisem vise puta)
http://www.imker-in-mv.de/zuchtangebote.htm
Weiseln aus dem Varroatoleranz (Unije) Projekt (Kroatien) der AG Toleranzzucht im Jahr 2012
Versandtermin der Reinzuchtköniginnen 23. Mai zum Preis von 41,50 EUR
zuzüglich 3,00 EUR für Versand und Verpackung.
Näheres zu den Zuchtmodalitäten ab 2012 hier
Bevorzugte Herkunft der Weiseln mit angeben:
Linie Bantin
Linie Kirchhain
Linie Lunz am See
Liefertermin per Postversand von Bantin aus:
Liefertermin: Mitte Mai, Ende der Bestellannahme 20.04.2012
Bei Bestellungen bitte Ihren bevorzugten Wunsch für die Weiseln (Linie), den Liefertermin sowie Name, Adresse und Telefon-Nr. mit angeben!
Bestellungen an:
Bienenzuchtzentrum Bantin
Wittenburger Str. 3
19246 Bantin
Tel. & Fax: 038851/25281
E-Mail: imker-mv@t-online.de
http://www.imker-in-mv.de/zuchtangebote.htm
Weiseln aus dem Varroatoleranz (Unije) Projekt (Kroatien) der AG Toleranzzucht im Jahr 2012
Versandtermin der Reinzuchtköniginnen 23. Mai zum Preis von 41,50 EUR
zuzüglich 3,00 EUR für Versand und Verpackung.
Näheres zu den Zuchtmodalitäten ab 2012 hier
Bevorzugte Herkunft der Weiseln mit angeben:
Linie Bantin
Linie Kirchhain
Linie Lunz am See
Liefertermin per Postversand von Bantin aus:
Liefertermin: Mitte Mai, Ende der Bestellannahme 20.04.2012
Bei Bestellungen bitte Ihren bevorzugten Wunsch für die Weiseln (Linie), den Liefertermin sowie Name, Adresse und Telefon-Nr. mit angeben!
Bestellungen an:
Bienenzuchtzentrum Bantin
Wittenburger Str. 3
19246 Bantin
Tel. & Fax: 038851/25281
E-Mail: imker-mv@t-online.de
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Kompjutorske slike sa Instituta nasih ljubimaca!
Glava Pcele
Zadnjica pcele
Pcela ispituje klimu i uticajpromjena klime na pcelu
Glava Pcele
Zadnjica pcele
Pcela ispituje klimu i uticajpromjena klime na pcelu-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ
Medonosa prilikom nabavke materijala za pcelarstvo doslo je do greske,
dobio sam ovaj BIENENWOHL umijesto BEE VITAL.
Interesujeme imasli iskustava sa istim posto sam do sad koristio samo Beevital.
MK
MK
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Mirsade,pozdrav,sto se tice Binenwohla,do sada nisam smio to reci jer sam ugovorom bio vezan,posto sutra ugovor istice,sada sam slobodan iznositi sve stvari,pa ce mnogi biti iznenadjeni sa mojim pisanjem,jer do sada sam pisao pod "cenzurom"sto znaci koliko sam smio,i vise je to bila neka teorija ili lupanje prazne slame,a od sada smijem,i nesto znam pa nece vise biti samo teorija,vec i praksa,ponavljam mnogi na forumu ce biti iznenadjeni sa pisanjem,ali to nije pisanje to su cinjenice,bilo da se odnosi na pcelarstvo u Njemackoj ili uopste praksu i tehnologiju pcelarenja!Binenwohl je u Njemackoj zabranjen-nema licenciju za prodaju!Zabranjen govorim,u slobodnoj prodaji,smije se prodavati samo u apoteci!A sta se prodaje u apoteci?Lijekovi i medicina,jeli tako,e onda dolazimo do zakljucka da ti lijekovi i medicina odlaze i u med,koji mi dajemo nasim kupcima!Znaci Binenwohl i neki drugi preparati nisu dopusteni u Njemackoj jer se mora dobiti dozvola za upotrebu,koja kosta mnogo novca,ispitivanja se vrse na ostatke u medu(steta na covjeka i zivotne namirnice),iz tih razloga je Bienenwohl registrovan kao sredtvo za higjenu pcelinjeg stana,kao i neka druga sredtva,sa sjedistem u Salzburgu-Austrija,otidji na stranicu Bienwohla,www.bienenwohl.com i uvjeri se sam!mirsad je napisao/la:POZ
MK
Ako cemo vjerovati proizvodjacu Binenwohla da je njegov sastav oksalna 3,5%,secer,i propolis,voda,znaci na bazi prirodnog preparata,zasto je njegova cijena 18Eur,a 1l 3,5% oksalne za isti princip rada,tretiranja, koju mozes kupiti u pcelarskoj prodavnici za 6,90eur,i veterinar ce je propisati?Mislim da si zadovoljan sa odgovorom!Inace malo sam ovih dana citao pcelarske knjige iz moje biblioteke,iz 87,88god,u borbi protiv varoe,i imam utisak da mi tapkamo u mjestu,volio bi da me neko razuvjeri!Tretiraj pcele sa Bienenwohlom i posalji vosak na anlizu,dobiti ces nalaz da su u vosku nadjeni tragovi Perizina,a ako ne,onda ja placam analizu!pozz
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Na stranici 17 ove teme stavio sam linkove svi vecih pcelarski prodavnica,ni u jednoj se nemoze naci Binenwohl,Bee Vitahl,itd,samo oksalna,sircetna i mravlja kiselina!Zasto?
-
lukaletunic
- Čita i piše, dobar
Pozdrav medonosa
Evo neki dan učestvovao sam u nekoj raspravi i jedan kolega kaže da se u EU zabranjuje chek mite tj.kumafos kao djelatna tvar koja ostavlja rezidue u vosku i medu.Ne znam jeli ta informacija točna,možda ti znaš nešto o tome pošto živiš i radiš u Njemačkoj.
Evo neki dan učestvovao sam u nekoj raspravi i jedan kolega kaže da se u EU zabranjuje chek mite tj.kumafos kao djelatna tvar koja ostavlja rezidue u vosku i medu.Ne znam jeli ta informacija točna,možda ti znaš nešto o tome pošto živiš i radiš u Njemačkoj.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Ja se uvjek orijentiram prema Bio ili Eko pcelarima,sto oni koriste to koristim i ja!ChekMite se ne proporucuje od proizvodjaca ni za vrijme uzgoja matica jer moze doci do unistenja cijelog uzgoja matica,isto tako proizvodjac kaze da moze doci i do uginuca pcela ako se drzi duze od 42 dana u kosnici,nesmije se koristiti polen,propolis,maticna mlijec,ni med iz kosnica koje su tretirane,mislim da sam sve rekao o lijeku,a evo ponovi cu jos jedanput,na str.17 su sve vece njemacke firme koje prodaju pcelarsku opremu i lijekove,pokusaj naci ovaj lijek!pozzlukaletunic je napisao/la:Pozdrav medonosa
-
lukaletunic
- Čita i piše, dobar
ChehMite nisam nikad koristio upravo iz razloga koje si naveo,stvar je u tomu što je HPS lani donirao taj lijek svim pčelarima u sklopu nacionalnog programa zaštite, mislim da će to isto učinit i ove godine,sad se pitam ako je istina da se to sredstvo zabranjuje u EU zašto ga mi dobivamo ili to možda Bayer čisti skladište pa ga dava ispod cijene.medonosa je napisao/la:Ja se uvjek orijentiram prema Bio ili Eko pcelarima,sto oni koriste to koristim i ja!ChekMite se ne proporucuje od proizvodjaca ni za vrijme uzgoja matica jer moze doci do unistenja cijelog uzgoja matica,isto tako proizvodjac kaze da moze doci i do uginuca pcela ako se drzi duze od 42 dana u kosnici,nesmije se koristiti polen,propolis,maticna mlijec,ni med iz kosnica koje su tretirane,mislim da sam sve rekao o lijeku,a evo ponovi cu jos jedanput,na str.17 su sve vece njemacke firme koje prodaju pcelarsku opremu i lijekove,pokusaj naci ovaj lijek!pozzlukaletunic je napisao/la:Pozdrav medonosa
Nema veze, mislio sam da ti o tomu nešto znaš,interesiralo me samo dali se zabranjuje u zemljama članicama EU.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Bayer ne proizvodi to vise,ovdje nosi drugi naziv Bayervarol,pa vas stoga malo zbunjuje,znam o ljeku puno stvari,samo sam ti htio predociti sto ne uzimaju njihovi njemacki pcelari zasto da uzimas ti?E sada postavljas pitanje na koje zelis odgovor,a svi znamo koliko se novca okrece oko ljekova i prehrane,koji lobiji su tu i koja politika!Ko ima kakve interese,kazes ako je zabranjen u EU,zasto HPS ga djeli vama?Ako je u EU lijek zabranjen onda ga nesmije koristiti niko u cijeloj EU,(armitraz)ako lijek nema licenciju za lijek,napravi se licencija da je sredstvo za higjenu,za podsticaj rada pcela itd,a onda stupaju intresne grupe,lobiji i moc novca,oni sirmosniji uvjek nadrljaju i popuste!Ja ne mogu da stalno ponavljam kao papagaj,u danasnje vrijeme interneta,svako moze da uzme bilo koji online katalog njemacke pcelarske firme,i pogleda koje lijekove prodaju u slobodnoj prodaji,pcelarima ili eko pcelarima i svima je sve jasno!Ako pogledas npr cijene analize meda na njemackim institutima,onda su podjeljene u 3 kategorije:1njemacki pcelari2EU pcelari3Ne EU pcelari ,trebali nekome jos nesto jednostavnije kao primjer ili kako kaze Kolega Ismet da filozofiram!?pozzlukaletunic je napisao/la:ChehMite nisam nikad koristio upravo iz razloga koje si naveo,stvar je u tomu što je HPS lani donirao taj lijek svim pčelarima u sklopu nacionalnog programa zaštite, mislim da će to isto učinit i ove godine,sad se pitam ako je istina da se to sredstvo zabranjuje u EU zašto ga mi dobivamo ili to možda Bayer čisti skladište pa ga dava ispod cijene.medonosa je napisao/la:Ja se uvjek orijentiram prema Bio ili Eko pcelarima,sto oni koriste to koristim i ja!ChekMite se ne proporucuje od proizvodjaca ni za vrijme uzgoja matica jer moze doci do unistenja cijelog uzgoja matica,isto tako proizvodjac kaze da moze doci i do uginuca pcela ako se drzi duze od 42 dana u kosnici,nesmije se koristiti polen,propolis,maticna mlijec,ni med iz kosnica koje su tretirane,mislim da sam sve rekao o lijeku,a evo ponovi cu jos jedanput,na str.17 su sve vece njemacke firme koje prodaju pcelarsku opremu i lijekove,pokusaj naci ovaj lijek!pozzlukaletunic je napisao/la:Pozdrav medonosa
Nema veze, mislio sam da ti o tomu nešto znaš,interesiralo me samo dali se zabranjuje u zemljama članicama EU.