Milerova hranilica
Milerova hranilica
Pitanje forumasima vezano za Milerovu hranilicu.Kupila sam ih nekoliko prosle godine,unutra je dosla plasticna mrezica(koja bi valjda trebala da pluta)medjutim kad sam ih hranila to je bio pomor pcela.Na stotine se udave.Ima li kakav trik?Schumy znam da koristi ove hranilice.Unaprijed hvala

"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Re: Milerova hranilica
Jos kad bi bila jedna slika u prilogu
))
Nadam se da ćeš sliku dobiti , a ja ti čestitam rođendan . Sve najbolje !ErminH je napisao/la:Jos kad bi bila jedna slika u prilogu))
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
unutra se ubacuje plutajući materijal na koji se pričvrsti sa gornje strane mrežica dimenzije su takve da samo okolo plutače propušta se sirup i za širinu kako plutača može nesmetano da klizi kako nestaje sirupa mrežica je samo dodatno osiguranje za plutaču mislim da se koristi komad izrezanog plutovog drveta koje negdje kratko zovu pluto a negdje i korg, bez ovog pomagala nemogućeje da pčele sa sigurnošću mogu ulaziti u hranilicu i uzimati sirup , odnosno mogu ali je za pčele to pogibeljno
- Ibrahim Malicbegovic
- Čita i piše, dobar
- Kontakt:
Daj sliku da vidimo kakva je to hranilica kad je dosad nisam vidio.Milerova hranilica ima pregradu ispod koje prolazi sirup i ona ne pluta.Možda neka novija verzija koja mislim da nije dobra jer se sirup kristališe i pluto zaglavi .Čorav je rekao najbolje je vidjeti.
Evo link ,kod mene su ovakvi ali nisu letvice unutra vec tanka plasticna mreza
http://www.brushymountainbeefarm.com/8- ... tinfo/262/
Kako to funkcionise,nemam pojma?Kome je rodjendan Zvones???

Kako to funkcionise,nemam pojma?Kome je rodjendan Zvones???
Bio je ErminuH ali se poklopio sa Danom Žena .Bio sam u dilemi šta ću čestitati i onda se pojavilo njegovo pitanje . Inače uvijek na dnu početne stranice imašbeequeen je napisao/la:Evo link ,kod mene su ovakvi ali nisu letvice unutra vec tanka plasticna mreza
Kako to funkcionise,nemam pojma?Kome je rodjendan Zvones???![]()
![]()
ko je sve prijavljen u tom trenutku, koliko gostiju ima i ako ko slavi rođendan . Na forumu slavi rođendan samo onaj ili ona koji su prijavili godine
Ovo kolutanje očima je zbog mene .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Dobro je,ja rekoh mozda je i meni,mozda sam postala "senilna",eto onda Ermine sretan rodjendan i od menezvones je napisao/la:Bio je ErminuH ali se poklopio sa Danom Žena .Bio sam u dilemi šta ću čestitati i onda se pojavilo njegovo pitanje . Inače uvijek na dnu početne stranice imašbeequeen je napisao/la:Evo link ,kod mene su ovakvi ali nisu letvice unutra vec tanka plasticna mreza
![]()
ko je sve prijavljen u tom trenutku, koliko gostiju ima i ako ko slavi rođendan . Na forumu slavi rođendan samo onaj ili ona koji su prijavili godine![]()
.
Ovo kolutanje očima je zbog mene .
Hvala Zvoneszvones je napisao/la:Nadam se da ćeš sliku dobiti , a ja ti čestitam rođendan . Sve najbolje !ErminH je napisao/la:Jos kad bi bila jedna slika u prilogu))
Hvala beequeenbeequeen je napisao/la:Dobro je,ja rekoh mozda je i meni,mozda sam postala "senilna",eto onda Ermine sretan rodjendan i od menezvones je napisao/la:Bio je ErminuH ali se poklopio sa Danom Žena .Bio sam u dilemi šta ću čestitati i onda se pojavilo njegovo pitanje . Inače uvijek na dnu početne stranice imašbeequeen je napisao/la:Evo link ,kod mene su ovakvi ali nisu letvice unutra vec tanka plasticna mreza
![]()
ko je sve prijavljen u tom trenutku, koliko gostiju ima i ako ko slavi rođendan . Na forumu slavi rođendan samo onaj ili ona koji su prijavili godine![]()
.
Ovo kolutanje očima je zbog mene .![]()
![]()
i usput ne znam kako ova hranilica funkcionira
Zadnja izmjena: ErminH, dana/u 10 ožu 2012, 00:29, ukupno mijenjano 1 put.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Drug,sretan rodjendan,i sve najbolje!
hvala medonosa,da nam bude Medna ova godina aBdmedonosa je napisao/la:Drug,sretan rodjendan,i sve najbolje!
P.S. Izvini beequeen sto je tema "skrenula" malo s puta,nadam se da ces dobiti potreban odgvor u sto kracem periodu.
-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ
SRETAN RODZENDAN ZA KOLEGU
MK
SRETAN RODZENDAN ZA KOLEGU
MK
Ma nek' smo se mi iscestitali Erminu,bas fino.Ja jos uvijek ne znam kako da serviram sirup mojim bajama
Ma gdje li nam je Schumy?
Ma gdje li nam je Schumy?
Jednostavno...Naspes u hranilicu 
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
aha i pcele se podaveAzem je napisao/la:Jednostavno...Naspes u hranilicu
Koliko se može vidjeti na slici te letvice su pokretne . Kad naspeš sirup , plutat će na vrhu, a pčele će biti na njima .beequeen je napisao/la:aha i pcele se podaveAzem je napisao/la:Jednostavno...Naspes u hranilicu![]()
![]()
dobra ideja
![]()
![]()
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Koleginice, letvice ne plutaju, nego se sirup naspe u visini letvica, tako da se pčele kreću po letvicama, a između je sirup.Na taj način do gušenja ne može doći.zvones je napisao/la:Koliko se može vidjeti na slici te letvice su pokretne . Kad naspeš sirup , plutat će na vrhu, a pčele će biti na njima .beequeen je napisao/la:aha i pcele se podaveAzem je napisao/la:Jednostavno...Naspes u hranilicu![]()
![]()
dobra ideja
![]()
![]()
Nadam se da sam sada bio malo jasniji.
Lijep pozdrav i svako dobro!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Vjerujem da si u pravu i sigurno to bolje znaš nego ja . Ipak me buni , jer na priloženom linku , na slici se vidi sklop letvica na samom dnu , dakle nemože se punoAzem je napisao/la:Koleginice, letvice ne plutaju, nego se sirup naspe u visini letvica, tako da se pčele kreću po letvicama, a između je sirup.Na taj način do gušenja ne može doći.zvones je napisao/la: Koliko se može vidjeti na slici te letvice su pokretne . Kad naspeš sirup , plutat će na vrhu, a pčele će biti na njima .
Nadam se da sam sada bio malo jasniji. Lijep pozdrav i svako dobro!
nasuti sirupa preko njih http://www.brushymountainbeefarm.com/8- ... tinfo/262/ ako su učvršćene .
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Ja bih ti predlozio da na ove letvice stavis sace sa medom,(izrezes sa rama sa medom)ako imas u rezervi,a ako ne da uzmes od ovog drustva jedan ram sa medom gdje sace tamnije i starije,i izrezes i sace stavis na ove letvice,izbacila si secer iz upotrebe,odstranila staro sace iz kosnice i izvrsila dohranu ili prehranu!
Jeste može se nasuti dosta sirupa, ali ove hranilice se mogu koristiti samo ako su društva izuzetno jaka.Preporuka je da se kod slabijih društava naspe sirupa u ravnini sa letvicama.Tada neće doći do gušenja.zvones je napisao/la:Vjerujem da si u pravu i sigurno to bolje znaš nego ja . Ipak me buni , jer na priloženom linku , na slici se vidi sklop letvica na samom dnu , dakle nemože se punoAzem je napisao/la:Koleginice, letvice ne plutaju, nego se sirup naspe u visini letvica, tako da se pčele kreću po letvicama, a između je sirup.Na taj način do gušenja ne može doći.zvones je napisao/la: Koliko se može vidjeti na slici te letvice su pokretne . Kad naspeš sirup , plutat će na vrhu, a pčele će biti na njima .
Nadam se da sam sada bio malo jasniji. Lijep pozdrav i svako dobro!
nasuti sirupa preko njih http://www.brushymountainbeefarm.com/8- ... tinfo/262/ ako su učvršćene .
Na priložnom linku, na kojem je i video klip, prikazano je nekoliko tipova hranilica.
Kada su društva jaka nije potrebna ni ova plutajuća plastika koja je prikazana na klipu.
Postavit ću fotografiju hranilice slične ovoj u koju jednostavno naspem sirup (razrijeđen med) i gušenja nema.Nema nikakvog plutajućeg elementa.
Dakle društva moraju biti jaka.
Video klip prikazuje (ovo naglašavam) više tipova hranilica i one se koriste u raznim prilikama u zavisnosti od jačine društva i potrebe.
Ovu hranilicu na fotografiji ja koristim prilikom uzgoja matica kada su potrebne velike količine hrane.
Lijep pozdrav i svako dobro.

Slične moje hranilice imaju plutajući drveni okvir na kome je pričvršćena plastična mreža.
Pčele se tako ne guše.Imaju jednu manu jer se znaju zaljepiti za dno pa ako se naspe sirup i pčele navale na sirup onda se zna dogoditi da dosta pčela bude ugušeno. Zato prije dodavanja sirupa plutaču iglom podignem da se odlijepi i onda plutača vrši svoju funkciju.
Ako pravimo plutače treba povesti računa da su drvene letvice što uže i da dno ne dodirivaju sa cijelom svojom površinom.
Treba da budu tako izvedena da dno hranilice dodirivaju sam u 3 točke što manje površine da se pritom slijepljena površina dovede na šro manju mjeru, a da prostor ispod letvica pčele mogu dohvatiti i jezikom počistiti ostatke šećera. Znači treba omogućiti pčelama da cijelu plutaču mogu jezikom počistiti od šećera. Tada kada dodajemo sirup nekoliko malih dodirnih točaka će pod silom uzgona plutače popustiti i plutača će se podići na vrh sirupa. Međutim i tada može doći do utapanja pčela jer prilikom sipanja sirupa zna se desiti da hranilica bude krcata pčelama pa ako naspemo sirup direkt po pčelama jedan dio pčela će sirup zaljepiti leđima za plutaču i na žalost sve pčele se neće uspjeti osloboditi zaljepljenog stanja pa će tako umrijeti. Ali srećom to je samo pokoja pčela koja je na izmaku snage. Zato prilikom sipanja treba malo povesti računa.
Najbolje je da te Mirelove hranilice budu pokrivene pokretnom mrežom. Tako pčele neće izlijetati iz hranilice i neće nas ometati prilikom dodavanja sirupa. Ako se primjeti da je hranilica prepuna pčela i da nam ometaju dodavanje sirupa tada hranilicu treba držati otvorenu 10-tak minuta da se dio pčela povuče u košnicu pa tek onda doliti sirup.
Bolje rješenje od plutače je ubacivanje pregrade. Međutim i pregrade imaju svoje mane. Pošto tada pčele ne mogu da hodaju po cijeloj hranilici u preostali dio hranilice navale mravi. Da bi se spriječio ulazak mrava hranilica mora biti poklopljena gustom mrežom kroz koju mravi ne mogu prolaziti. S vremena na vrijeme sve te hranilice treba ponekad oprati.
Pčele se tako ne guše.Imaju jednu manu jer se znaju zaljepiti za dno pa ako se naspe sirup i pčele navale na sirup onda se zna dogoditi da dosta pčela bude ugušeno. Zato prije dodavanja sirupa plutaču iglom podignem da se odlijepi i onda plutača vrši svoju funkciju.
Ako pravimo plutače treba povesti računa da su drvene letvice što uže i da dno ne dodirivaju sa cijelom svojom površinom.
Treba da budu tako izvedena da dno hranilice dodirivaju sam u 3 točke što manje površine da se pritom slijepljena površina dovede na šro manju mjeru, a da prostor ispod letvica pčele mogu dohvatiti i jezikom počistiti ostatke šećera. Znači treba omogućiti pčelama da cijelu plutaču mogu jezikom počistiti od šećera. Tada kada dodajemo sirup nekoliko malih dodirnih točaka će pod silom uzgona plutače popustiti i plutača će se podići na vrh sirupa. Međutim i tada može doći do utapanja pčela jer prilikom sipanja sirupa zna se desiti da hranilica bude krcata pčelama pa ako naspemo sirup direkt po pčelama jedan dio pčela će sirup zaljepiti leđima za plutaču i na žalost sve pčele se neće uspjeti osloboditi zaljepljenog stanja pa će tako umrijeti. Ali srećom to je samo pokoja pčela koja je na izmaku snage. Zato prilikom sipanja treba malo povesti računa.
Najbolje je da te Mirelove hranilice budu pokrivene pokretnom mrežom. Tako pčele neće izlijetati iz hranilice i neće nas ometati prilikom dodavanja sirupa. Ako se primjeti da je hranilica prepuna pčela i da nam ometaju dodavanje sirupa tada hranilicu treba držati otvorenu 10-tak minuta da se dio pčela povuče u košnicu pa tek onda doliti sirup.
Bolje rješenje od plutače je ubacivanje pregrade. Međutim i pregrade imaju svoje mane. Pošto tada pčele ne mogu da hodaju po cijeloj hranilici u preostali dio hranilice navale mravi. Da bi se spriječio ulazak mrava hranilica mora biti poklopljena gustom mrežom kroz koju mravi ne mogu prolaziti. S vremena na vrijeme sve te hranilice treba ponekad oprati.
Hvala Stipo,Zvones,Azeme i medonosaStipo je napisao/la:Slične moje hranilice imaju plutajući drveni okvir na kome je pričvršćena plastična mreža.
Čitajući ove vaše "trileme" oko kojih sam se i ja godinama "gombao" i nikako nisam mogao dokučiti kako napraviti kvalitetnu Millerovu hranilicu. Lesonit kao osnova (doji dio) hranilice je smrt za moj način pčelarenje jer ja Millerove hranilice ostavljam i zimi u košnici jer imaju ventilaciju koja prema gore tjera topli vlažan zrak koji se stvara u klupku zimi. Tako sam lani došao na ideju i "proizveo" hranilicu koju sam nazvao "RA-Miller" hranilica. To je kombinacija hranilice i žičane mreže tako da može ostati u košnici u nevolji i cijele godine. Izgleda ovako:

Tako od lani nemam problema sa upotrebom, dapače mislim da sam riješio sve probleme koji su me godinama mučili. Malo je skupa PVC-kadica, ali sve što košta i vrijedi zar ne?! Ove moje hranilice su praktički vječne tako da mislim da vrijedi uložiti u nju i nešto više para.....
Pozdrav............schumy
P.S. Pitanje za Senada - zašto ne prihvaća slike od 800x600 piksela??!!

Tako od lani nemam problema sa upotrebom, dapače mislim da sam riješio sve probleme koji su me godinama mučili. Malo je skupa PVC-kadica, ali sve što košta i vrijedi zar ne?! Ove moje hranilice su praktički vječne tako da mislim da vrijedi uložiti u nju i nešto više para.....
Pozdrav............schumy
P.S. Pitanje za Senada - zašto ne prihvaća slike od 800x600 piksela??!!
**za čistu prirodu i obilje pčelica