Polen , prikupljanje i filtriranje

Web site, video ,slike i ostale poučne teme
Odgovorite
senad
Site Admin
Kontakt:

Polen , prikupljanje i filtriranje

Post Postao/la senad »

Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
fahrudin
Čita, piše dovoljno

Re: Polen , prikupljanje i filtriranje

Post Postao/la fahrudin »

Svaka čast za prikaz filtriranja, to mi je uvijek bio problem .
Molim samo malo podataka o ventilatoru.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

fahrudin je napisao/la:Svaka čast za prikaz filtriranja, to mi je uvijek bio problem .
Molim samo malo podataka o ventilatoru.
Ovo je kompresor na 220 V od zračnih ležajeva svojevremno su se reklamirali na TV .

Mogu se koristiti i fenovi stim da se otkače i izoluju žčice koje idu na grijač.

Ovim načinom ostaje čiste polen , Prije nego se počne sa filtriranjem ručno se poberu mrtve pčele , bude i voskovog moljca, poklopaca, nožica, znači sve što se može pincetama dohvatit i onda se ide sa filtriranjem. Možda će neko reći da nije potrebno,, za primjer ću navesti samo to da pomješa 200 grama svježeg polena sa 700 grama meda i neka ostavi par dana sve će isplivati na površino ostaci svega onog što se trenutno ne vidi dok obrađujemo polen.

Oni koji suše polen takođe bi trebali prije sušeja isfiltrirat jer tokom sušenja razni ostatci se zalijepe za polen.

JA sušim vani uvjek tamo gdje ima najviše promahe tako da kada kompresor podiže sve ono što nije polen da ga odmah iznosi van okvira gdje je polen.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Senade koliko je okce mreže na situ.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Stipo je napisao/la:Senade koliko je okce mreže na situ.
ZA filtriranje to je ona mreža što mi zovemo za komarce PVC,,

Planiram uraditi sita za granulaciju jer mi se mnogo tražio sam svjež polen .
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja polen sijem na rostfraj sito okca 1 mm. Krupnije nečistoće počistim pincetom, a sve što je sitnije od 1 mm propadne kroz sito.
Polen ne sušim nego ga odmah poslije čišćenja zamrznem i držim u dubokom zamrzivaču na - 24°C.
Ove godine polen prvi put nudim kupcima, a pripremam ga u omjeru 4:6 to su 4 dijela polena i 6 dijelova meda u gramima.
Na svako kilo umješanog meda i polena dodam sok od jednog limuna. To ostavim uz povremeno miješanje da ostoji na hladnu mjesti 3-4 dana. Poslje sve upakujem u male teglice od 370 ml i čuvam 15 dana na hladnom mjestu najbolje na dnu kuhinjskog malog frižidera. Za sada sam prodao gotovo svu količinu namijenjenu za tržište. Ovo je u mom bližem okruženju koliko znam prva ponuda ovakvog pčelarskog proizvoda. Namjera mi je ove sezone povećati količinu prikupljenog polena jer interes za njegovu konzumaciju očito postoji.
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

a svako kilo umješanog meda i polena dodam sok od jednog limuna.
Ako se ne drži u frižideru doći će do fermentacije zbog limuna?!

Dok umješan med i polen imaju neograničen rok upotrebe i nemora se čuvati u frižideru.
fahrudin
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la fahrudin »

Hvala za pojašnjenje.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

senad je napisao/la:
a svako kilo umješanog meda i polena dodam sok od jednog limuna.
Ako se ne drži u frižideru doći će do fermentacije zbog limuna?!

Dok umješan med i polen imaju neograničen rok upotrebe i nemora se čuvati u frižideru.
Tako je zbog limuna i naglašavam frižider. Limun dodajem zbog C vitamina koji je za organizam jako dobar kao antioksidant.
Polen sa medom treba čuvati i skladištiti pčelar, a kupac to treba po uputi čuvati, redovno uzimati i u roku potrošiti.
Povremeno uzimanje polena par puta tjedno nema vidljiv ljekoviti učinak. Treba znati da ako nešto konzumiramo kao lijek ili dodatak prehrani treba uzimati redovno po receptu ili ne uzimati nikako i samim time ne kupovati. Onaj kupac koji ne konzumira polen po receptu neće osjetiti njegov vidljiv učinak pa će taj pčelarov pripravak više kuditi i time pčelaru nanijeti više štete nego koristi.
Kad od mene neki kupac zatraži polen ja ga uvjek prvo pitam za što ga misli koristiti i tada mu dam upute o korištenju te uvijek naglasim ako polen nećeš koristiti po upustvu ne želim ti ga prodati taman na cijenu dodao nulu.
Odgovorite