Društvo koje ugine od Nozemoze?
Društvo koje ugine od Nozemoze?
Danas u toku prvog "veceg" procisnog izleta,primjetio sam da jedno drustvo nije nikako aktivno.Nakon sto sam otvorio kosnicu,primjetio sam braon mrlje po satonosama,pcele su izgledale kao da su "mokre".Sve pcele,koje sam mogao odozgo vidjeti bile su uginule,kada sam malo razmakao ramove,uvidio sam da je cijelo drustvo stradalo.(legla nije bilo)
Do dodavanja prve pogace,tj prije 25 dana,(Nozecid pogaca) sve je bilo uredu,pcele su bile aktivne i vitalne.
Posto mi se ovo prvi puta desava,kosnicu sam sklonuo,mrtve pcele ocistio i zakopao,ostrugao sa satonosa sto se moglo ostrugati,i sve spakovao i ostavio.Problem je sto u vecini ramova ima meda,pa sad ne znam sta da radim s tim medom?
Bitno je napomenuti da se radilo o dvomaticnom drustvu razdvojeno Snelgrovom daskom,gornje drustvo je stradalo,donje je uredu.
P.S.Da li se moglo stanje ovoliko promjeniti za cirka 25 dana?
Evo i par slika:
http://imageshack.us/g/194/dsc00876ps.jpg/
Do dodavanja prve pogace,tj prije 25 dana,(Nozecid pogaca) sve je bilo uredu,pcele su bile aktivne i vitalne.
Posto mi se ovo prvi puta desava,kosnicu sam sklonuo,mrtve pcele ocistio i zakopao,ostrugao sa satonosa sto se moglo ostrugati,i sve spakovao i ostavio.Problem je sto u vecini ramova ima meda,pa sad ne znam sta da radim s tim medom?
Bitno je napomenuti da se radilo o dvomaticnom drustvu razdvojeno Snelgrovom daskom,gornje drustvo je stradalo,donje je uredu.
P.S.Da li se moglo stanje ovoliko promjeniti za cirka 25 dana?
Evo i par slika:
http://imageshack.us/g/194/dsc00876ps.jpg/
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Društvo koje ugine od Nozemoze?
Ako si stavio pogače inije blo tih mrlja nemoguće je da su od pčela te mrlje jer je pogača na satonošama.
Postoji mogućnost da ako su uzimale pogaču da nešto neštima sa pogačom!
Mislim da možeš koristiti taj med kao pomoć pčelama nekada u aprilu.
Aha,pa od cega bi onda mogle biti mrlje,sa slika?senad je napisao/la:Ako si stavio pogače inije blo tih mrlja nemoguće je da su od pčela te mrlje jer je pogača na satonošama.
Nije ni to iskljuceno,najbolje je praviti sam sebi pogace,ovako vise nikad nisi siguran u ono sto kupujes
Da li se iz kosnice osjetio neprijatan miris. 
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Ne...sahista je napisao/la:Da li se iz kosnice osjetio neprijatan miris.
kakvo ti je drustvo bilo prije uzimljavanja,jel imalo maticu?ako je uslo slabo u zimu vjerovatno je i to razlog sto nije przivjelo
BEZ DOBRE MATICE NEMA NI DOBROG DRUSTVA
ja mislim da je ovde razlog uginuća od pogače, pogotovo što je to dvomatično društvo, samo gornji nastavak što je jeo pogaču je uginuo, da je nozemoza prenijela bi se i na donji nastavak, ja sam od većine pčelara čuo da ne treba davati pogače za nozemozu iz razloga što nema moć razgradnje kao u sirupu, i svi kažu da lijek protiv nozemoze treba davati kroz sirup, provjeri gdje si kupio pogaču 
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Drustvo je bilo uredu,matica je naravno bila tu.U pitanju je bila mlada matica.Sto se tice snage drustva,ona je bila "prosjecna".Proslu zimu sam imao isto tako par drustava koja su po snazi bila slicna ovom i prezimjela su bez ikakvih problema.kudo je napisao/la:kakvo ti je drustvo bilo prije uzimljavanja,jel imalo maticu?ako je uslo slabo u zimu vjerovatno je i to razlog sto nije przivjelo
Radi se o PIP-ovoj pogaci.Svim drustvima je dodana ista pogaca,kod ostalih nisam primjetio nista cudno.simke je napisao/la:ja mislim da je ovde razlog uginuća od pogače, pogotovo što je to dvomatično društvo, samo gornji nastavak što je jeo pogaču je uginuo, da je nozemoza prenijela bi se i na donji nastavak, ja sam od većine pčelara čuo da ne treba davati pogače za nozemozu iz razloga što nema moć razgradnje kao u sirupu, i svi kažu da lijek protiv nozemoze treba davati kroz sirup, provjeri gdje si kupio pogaču
Sto se tice nozemoze,kako mislis da bi se prenijela i na donji nastavak?
Na koji onda nacin pomoci pcelama u ovom periodu,nad kojim imamo sumnju da imaju nozemozu?Sirup ne dolazi u obzir.Pcele su ipak jos u klubetu,a da cekamo prve toplije dane odnosno noci u martu kako bi smo "reagovali" sa sirupom,to je bojim se kasno!?
U dvomatičnom društvu se zna desiti da nestane matica. Tada dio pčela zna da pronađe ulaz u donje društvo i pridruži se donjoj matici. I kod mene je prošle godine umrlo jedno gornje društvo. Ja sam to prepisao da je to društvo otišlo na pogrešnu stranu i tu ostalo bez hrane ali isto pošto je u košnici ostalo malo pčela mogućnost je velika da su pčele davno uklonile maticu, a da ja nisam primjetio i da je dio pčela prešao donjem društvu. Međutim da gornje društvo ne bi osjetilo donju maticu preko zime treba staviti ispod sneglerove daske foliju ili tanju šperploču. Ja ni ove zime iako sam dvomatično uzimio 24 društva nisam ih ničim razdvajao osom sneglerove daske ali sam to trebao učiniti. Gubitakdo 5 % društava je normalna pojava opće prihvatljiva u pčelarstvu. Veće gubitke ipak treba ispitati i uzorke poslati na analizu.
Uz sve ovo što si napisao o dvomatičnom društvu dodao bi samo da obadvije matice treba da budu približno istog kvaliteta, ako to nije desi se da društvo samo škartira maticu (zbog jačeg feromona druge matice).
Bolja varijanta je svakako razdvojiti društvo tankom pregradom (punom).
Pozdrav!
Pozdrav!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Slažem se ali eto idealnost je ipak koliko se god mi trudili teško zapravo nemoguće baš u svemu postići pogotovo kod pčela.Azem je napisao/la:Uz sve ovo što si napisao o dvomatičnom društvu dodao bi samo da obadvije matice treba da budu približno istog kvaliteta, ako to nije desi se da društvo samo škartira maticu (zbog jačeg feromona druge matice).
Pozdrav!
Stipe,Azeme hvala na odgovoru,nisam znao da iako su drustva razdvojena Snelgrovom daskom preko zime treba jos pojacati pregradu.
Hehe u pcelarstvu se uvijek ima nesto nauciti
Hehe u pcelarstvu se uvijek ima nesto nauciti
Dobro jtro svima, ErmineH, čitajući ovo i iz mojih iskustava, mislim da je ipak "čvrga" u pogači. Naime, nozecid-pogače se uobičavaju davati (ako se već daju) ujesen u pripremi za zimovanje. Ja sam ih odavno izbacio, iako u svojem načinu rada prakticiram i preporučujem svima pogaču, pogotovo kod "dizanja" pčela nakon zimovanja. Pogače uvijek kupujem kod PIP-a, i to dvije vrste:
1.) Standard (bijela), šećerno-medna pogača, koju prakticiram dati kada ima manjka hrane u košnici
2.) Stimular (žuta), šećerno-medno-peludna pogača, koju dajem sada u proljeće kada treba potaknuti razvoj legla
Ipak, ako si svim društvima dao i stu pogaču, a stradalo je ovo koje si naveo mislim da je riječ-u društvu!
Naime, društvo je bilo oslabljeno od zimovanja i "nozecid-pogača" je bila samo okidač za njegov gubitak. Zima je bila oštra, ovo društvo vjerojatno nije imalo duži period pročisnog leta i -stradalo je....Kao i sve živo u prirodi dvije jedinke nikada nisu iste uli slične u jednakim životnim prilikama i okruženju!
Pozdrav...........schumy
1.) Standard (bijela), šećerno-medna pogača, koju prakticiram dati kada ima manjka hrane u košnici
2.) Stimular (žuta), šećerno-medno-peludna pogača, koju dajem sada u proljeće kada treba potaknuti razvoj legla
Ipak, ako si svim društvima dao i stu pogaču, a stradalo je ovo koje si naveo mislim da je riječ-u društvu!
Naime, društvo je bilo oslabljeno od zimovanja i "nozecid-pogača" je bila samo okidač za njegov gubitak. Zima je bila oštra, ovo društvo vjerojatno nije imalo duži period pročisnog leta i -stradalo je....Kao i sve živo u prirodi dvije jedinke nikada nisu iste uli slične u jednakim životnim prilikama i okruženju!
Pozdrav...........schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Ja od kada pčelarim svake veljače svim društvima dajem 0,5 kg pipove nozecid pogače. Nikad nisam imao problema sa pogačom niti sam primjetio tragove bolesti Nozemoze. U prošlu suboti sam opet dodao tu pogaču, a imam 2 jako slaba društva sa po pregršt pčela.
Vidjet ćemo što će od njih učiniti ova pogača.
Vidjet ćemo što će od njih učiniti ova pogača.