simke napisao:kolege interesuje me sada kad spajate pčele smije li se pčela brebaciti na neko udaljenije mjestu u istom pčelinjaku ili se samo može spajati sa susjednom košnicom zbog blizine košnica....
[/quote]simke napisao:kolege interesuje me sada kad spajate pčele smije li se pčela brebaciti na neko udaljenije mjestu u istom pčelinjaku ili se samo može spajati sa susjednom košnicom zbog blizine košnica....
simke napisao:Interesuje me još kad bi sada društvo sa tri rama pčela prebacio u nukleus bi li bilo veće šanse da preživi zimu
simke napisao:danas sam uhvatio mali roj, kasnijom analizom košnica sam vidio da mi se pustila jedna pčela, pretpostavljam da je ovo tuđi roj uhvatio se za pripremljenu košnicu za punjenje
simke napisao:Stipo, kad sam prilazio pčelinjaku mislio sam da je grabež, otvorim košnicu na kojoj se uhvatio sam uđe, kasnije vidim da ima mlada matica, nije mi jasno za moju pčelu što se pustila, vjerovatno je matica bila blokirana sa leglom i hranom pa je ušla u rojevni nagon
Ima li trutova u toj kosnici koji su spolno zreli da mogu mladu maticu oploditi?simke napisao:Stipo, kad sam prilazio pčelinjaku mislio sam da je grabež, otvorim košnicu na kojoj se uhvatio sam uđe, kasnije vidim da ima mlada matica, nije mi jasno za moju pčelu što se pustila, vjerovatno je matica bila blokirana sa leglom i hranom pa je ušla u rojevni nagon
simke napisao:zamolio bih kolege da prokomentarišu, danas sam radio prevješavanje ramova, pčele su mi bile u drugom nastavku, pola ramova sa leglom i maticom sam prebacio u donji nastavak to jest odp. 4 rama legla a ostatak od 6 ramova sam dodao s.o. ne izgrađenu, a ostatak ostavio u drugom nastavku, nisam stavljao matičnu rešetku, oće li ovaj način prevješavanja imati efekta bez matične rešetke......
simke napisao:da spriječim rojenje prije bagrema
simke napisao:kolege, interesuje me kako naseliti AŽ košnicu, ja trenutno pčelarim sa LR, dobio sam na poklon 4 AŽ košnice, dali je jedini način da uhvatim roj pa ga naselim ili da ubacim mladu sparenu maticu pa nek se snalazi, ali to bi bilo sporo pošto nemam izgrađeno saće, em nejaka pčela em treba saće izgrađivat...
Vrati se na: DNEVNICI ČLANOVA FORUMA
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju