Pozdrav svim pcelarima

Registrovani članovi , radi bolje komunikacije
Odgovorite
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Pozdrav svim pcelarima

Post Postao/la medonosa »

Ja sam Blasko Lovrinovic,posto sam novi na forumu a nisam trenutno aktivni pcelar,mada sam se pcelarstvom bavio prije 20 god,u to vrijeme najmladji pcelar bivse drzave,tada clan Udruzenja pcelara Zenica,moj "mentor" je bio Isic Ismet,osnivac vec spomenutoga udruzenja kao i svoje Pcelarske Farme Isic,a kasnije sam upoznao tadasnje velikane pcelarstva Ivana Venera i Branka Relica,Nijaza Abadzica,itd,a sada iz raznih sticaja okolnosti nisam u prilici da drzim pcele,ali koristim svaku priliki radi sirenja pcelinje pase!Drago mi je da se pcelari intezivno bave ovom problematikom,a posto sada zivim na zapadu,posmatrajuci pristup zapadnih pcelara ove problematike,naisao sam na jednu intrenet prodaju kojom se svaki pcelar na kucnome pragu moze sluziti!
http://www.ebay.de/itm/2-St-Bienenbaum- ... 4590217758
(prevod-"Prodaje se dvije sadnice Evodije i 500gr meda za 8,70EUR"+postarina)
Ovu priliku koristim i nudim pomoc oko nabavke pcelarski potrebstina sto se tice Njemacke i njemackoga govornog podrucja!pozz
senad
Site Admin
Kontakt:

Re: Pozdrav svim pcelarima

Post Postao/la senad »

Dobro nam došao. Sigruno je da će i forum biti bogatiji sa članovima koji nam se prključe iz drugi sredina kako bi nešto više saznali. NAdam se dugom i lijepom druženju .
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Hvala Senade,na dobrodoslici i ja se nadam jednom dugotrajnom i iskrenom druzenju!!
N€dim
Čita i piše, dobar

Post Postao/la N€dim »

dobro nam dosao
je li ti ove sadnice prodajes
medonosa
Aktivan
Kontakt:

N€dim je napisao/la:dobro nam dosao
je li ti ove sadnice prodajes
ne ,ne prodajem samo sam stavio kao primjer,zasto pitas?
N€dim
Čita i piše, dobar

Post Postao/la N€dim »

pitam iz razloga sto bi volio kupiti koju sadnicu evodije
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Nije to problem,mogu ti ja kupiti,ovu navedenu ponudu,samo neznam kako da ti posaljem iz Njemacke?Ako imas kakvu ideju reci prijatelju!
N€dim
Čita i piše, dobar

Post Postao/la N€dim »

hvala ti na nesebicnoj pomoci,
pokusat cu ja kod nas kupit...
jer to je vec problem(kako ja tebi platit , kako ti poslati, posta i td...)
medonosa
Aktivan
Kontakt:

To nije problem,imam obitelji u Zenici,problem je slanje postom ili ako neko od tvojih ide za Njemacku(Düsseldorf)onda samo reci,ili ako ti treba sjemenki mogu ti poslati pa gaji sam i razmnozavaj
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Pozdrav medonosa , dobro došao !
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Pozdrav Zvones,bolje te nasao!!
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Dobro nam dosao medonosa :D :D :D
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
medonosa
Aktivan
Kontakt:

beequeen je napisao/la:Dobro nam dosao medonosa :D :D :D
Hvala,beequeen,bolje te nasao!! :D
Muftija
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Muftija »

Medonosa, pozdrav.
Molim za dogovor,ove godine unos meda na bagremu od 01.05.2012 je bio katastrofa, i tada sam primjetio da i na takvoj pasi 2-3 drustva od ukupno 35 su ipak donijele nesto meda ,izmedju 10-15 kg po kosnici. Nazalosat ostala nisu skupila meda ni za sebe.Krenule kise i hladno vrijeme, i dosta drustava se zarojilo i bez hrane. Vecina mojih drustava je u LR kosnicama bilo u dva LR nastavka kao plodiste , MR i mediste ( nakon bagrema).Neka slabija drustav sam prevjeso zatvoreno leglo i ostavio plodiste u jednom LR Natavku, MR i dva plodista LR ili kombinacija LR i FA . Takodje sam probao eksperiment i plodiste od jednog L R i FA, MR i jedno LR mediste. Sve u cilju da izjegnem rojenje.

Lipa i livada su krenule oko 15 juna i pronos meda u drustvima koja se nisu rojila bio j iznad ocekivanja,pregledao drustav u subotu i nedelju (28.06. i 29.06.2012 ) i zakljucio da u drustvima gdje sam zabiljezio matica pronijela avgust 2011 nisam imao rojevi nagon, ali cu dobiti dosta lipovog meda , najmanje jedan pun LR nastavak, a ostati ce dosta i pcelama.
Dkle moj je zakljucak, mijenjati matice u avgustu mjesecu , dodavanje mladih oplodjenih matica, ili ako je moguce tu zamjenu vrsiti prije pocetka bagrema.Prijem par godine prvi roj sam imao 13 aprila.

Matice cu prozvoditi , presadjivanje larvi u vostane pocetnice, sve sam otprilike nabavi i u mjecu junu probao presadjivanje , uspjeh polovican.Vjreovatno cu na obuku kod jednog pcelara u Janji da vidim par caka i gdje sam grijesio.
Molim sta mi predlazes.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Muftija je napisao/la:Medonosa, pozdrav.
Molim za dogovor,ove godine unos meda na bagremu od 01.05.2012 je bio katastrofa, i tada sam primjetio da i na takvoj pasi 2-3 drustva od ukupno 35 su ipak donijele nesto meda ,izmedju 10-15 kg po kosnici. Nazalosat ostala nisu skupila meda ni za sebe.Krenule kise i hladno vrijeme, i dosta drustava se zarojilo i bez hrane. Vecina mojih drustava je u LR kosnicama bilo u dva LR nastavka kao plodiste , MR i mediste ( nakon bagrema).Neka slabija drustav sam prevjeso zatvoreno leglo i ostavio plodiste u jednom LR Natavku, MR i dva plodista LR ili kombinacija LR i FA . Takodje sam probao eksperiment i plodiste od jednog L R i FA, MR i jedno LR mediste. Sve u cilju da izjegnem rojenje.

Lipa i livada su krenule oko 15 juna i pronos meda u drustvima koja se nisu rojila bio j iznad ocekivanja,pregledao drustav u subotu i nedelju (28.06. i 29.06.2012 ) i zakljucio da u drustvima gdje sam zabiljezio matica pronijela avgust 2011 nisam imao rojevi nagon, ali cu dobiti dosta lipovog meda , najmanje jedan pun LR nastavak, a ostati ce dosta i pcelama.
Dkle moj je zakljucak, mijenjati matice u avgustu mjesecu , dodavanje mladih oplodjenih matica, ili ako je moguce tu zamjenu vrsiti prije pocetka bagrema.Prijem par godine prvi roj sam imao 13 aprila.

Matice cu prozvoditi , presadjivanje larvi u vostane pocetnice, sve sam otprilike nabavi i u mjecu junu probao presadjivanje , uspjeh polovican.Vjreovatno cu na obuku kod jednog pcelara u Janji da vidim par caka i gdje sam grijesio.
Molim sta mi predlazes.
Pozdrav Muftija,sto se tice zamjene matica najbolje vrijeme za zamjenu je semptembar mjesec poslije dohrane i udarnih tretiranja,a pcele ih primaju bez problema,tako da u proljece ona krece tek sa eksplozivnim i intezivnim polaganjem!Pokusaj u cilju sprecavanja rojenja Rensonovu metodu koja je na forumu opisana!Mlada matica(ovogodisnja) poslije 24.06 nece da zaleze rojevi maticnjak,i nema rojenja,jedino ako maticnjaci nisu prije bili zalezeni,svaki roj poslije tog datuma je ili radi varoe ili neke nenormalne situacije!Sto se tice uzgoja matica,tebi cu reci,a to sam vec rekao dosta puta,uzgoj matica je slozen posao koji zahtjeva dosta znanja,i pcelareva ocekivanja su velika,medjutim,matica uzgojena u vostnim,plasticnim ili kapama od hrastovog zira prenosi 15%dobrih osobina od majke,a posto se pari sa oko 20-ak trutova njihove osobine uzima sa sobom oko 85%!Ako su matice koje imas na pcelinjaku sklone rojenju,ti trutovi ce prenjeti osobine rojenja novim maticama tokom parenja!
Odgovorite