Stipo radovi u pčelinjaku

Odgovorite
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Stipo radovi u pčelinjaku

Post Postao/la Stipo »

Nastavljam sa razvojem svog pčelinjaka.
Lijep dodatak za prevoz sanduka. Još ljepši za prevoz punih mojih sanduka.
Samo da poskidam ove naljepnice bivšeg vlasnika i nabacim tablice i za iduću sezonu sam spreman.
slika
Nadam se da ću ovog Fiata koristiti godinama.
Renault 4 je odradio svoj vijek. 28 godina je previše za takvo francusko vozilo.
Baš mi ga je žao Renault 4 još uvijek pali i vuče kao zmaj.
Koliko je jadan propao i koliko ima rupa, a vrata su jedna od manjih.
Njegova slika pored ovog ljepotana ne dolazi u obzir.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Nek je sretno i berićetno, pa i bolje promijenio uz Božiju pomoć.

Stipo je napisao"Njegova slika pored ovog ljepotana ne dolazi u obzir."

Nemoj tako bolan ogriješit ćeš dušu :) .
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

čestitam Stipo daće Bog da bude pun meda, srećno :)
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
mido
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la mido »

Stipo neka je sa srećom.Da se navozaš u njemu i bolji kupiš.
Kako vidim ovo je teretno vozilo.Hoće li biti problema oko registracije?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

mido je napisao/la:Stipo neka je sa srećom.Da se navozaš u njemu i bolji kupiš.
Kako vidim ovo je teretno vozilo.Hoće li biti problema oko registracije?
Da tako je spada u skupinu teretnih vozila za registraciju ovog vozila platim 690 KM i vozim.
Međutim ako ugradim 2 prozora te uklonim pregradu iza sjedala onda je registracija moguća kao putničko vozilo i cijena registracije je 250 KM manja.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Čestitam Stipo neka je sa srećom , ništa ne diraj dok to sve uradiš bacit ćeš više ragistracija , nabavljeno je za pčelarstvo .
Pozdrav ...
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
N€dim
Čita i piše, dobar

Post Postao/la N€dim »

Sretno Stipo u novom autu i puno predjenih kilometara
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Sretno....
Daj ti nama sliku Renoa... :D
Pozdrav...
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

I ja sam se vozio u njemu, reno ko zmaj samo te kočnice neće vazda , voziti će on još ,ovo će mu biti samo za dalje ture ..
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ Sa srecom ovoga da vozis i vise a meda duplo vise prevezes sa njm. MK
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Dobar nema šta. Daje sa srećom.
zeljo88
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la zeljo88 »

:D Pridružujem se čestitkama svih dobronamjernih kolega medno i sretno :-)
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Dobro jutro svima, Stipo iskrene čestitke, imamo i mi u firmi slično vozilo (peugeot), to su "mazge" koje skoro uopće nemaju zahtjeva za servise. Ipak savjetujem ti da resovito mijenjaš ulje i pazi na kočnice - onda je dugovječnost zagarantirana...
Pozdrav.......schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Da li će biti kuka na vozilu za prikolice ?
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Marko
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Marko »

Stipo je napisao/la:a tako je spada u skupinu teretnih vozila za registraciju ovog vozila platim 690 KM i vozim.
Međutim ako ugradim 2 prozora te uklonim pregradu iza sjedala onda je registracija moguća kao putničko vozilo i cijena registracije je 250 KM manja.
Čestitke Stipi i mala usporedba kako je kod nas u Hrvatskoj obratno :) , za teretno vozilo je moguće ostvariti povlaštenu registraciju (bar dosada je bilo), istina uz oznaku da služi samo za pčelarske potrebe (u protivnom globa skuplja od vozila). I onda to uzelo maha, jer svaki pčelar uz potvrdu svoje pč. udruge imao je tu mogućnost. Digla se silna "frtutma", da bi se sad išlo u kojekakve krajnosti: kao da HPS mora pobrojati sva takva vozila (kao da to već nema u MUPu) i jedino on bi imao pravo izdavati takvu potvrdu.
Ima tu još zavrzlama s kojim ne želim opterećivati ovaj forum( iliti kukumakat :wink: ).Pozdrav Stipi i neka mu vozilo dugo i dobro pomogne u radu s vridnicama, našim blagom 8) Živio :!:
M.B. Mirza=mir-zakon
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

senad je napisao/la:Da li će biti kuka na vozilu za prikolice ?
Ne treba mi kuka na fiatu. Staviti u prtljažnik 40 praznih sanduka je sasvim dovoljno. Za prevoz na pašu cijelog pčelinjaka povoljnije mi je angažirati nekog autoprevoznika.
Za iduću sezonu plan mi je oformiti još jedan za početak mali pčelinjak udaljen 7 KM . Da bi ne ometano mogao pčelariti na dva ili ubrzo i tri pčelinjaka neophodno mi je ovako jedno malo kombi vozilo. U budućnosti kada se malo uhodam i možda ću da kupim kamion sa dizalicom.
Iduće sezone cilj mi je oprobati jednu novu tehnologiju za dvomatično pčelarenje sa bar 20 društava. Ja bi to nazvao poboljšan Venerov sistem dvomatičnog pčelarenja jer nešto sam smislio i mislim da ću izbjeći sve one nedostatke i teškoće kod dvomatičnog pčelarenja. Vener je to radio dobro opremljen mehanizacijom, a ja uvodim još jedan dodatak za lakši pregled i lakšu manipulaciju sa nastavcima. Polako korak po korak idem naprijed izgleda ka profesionalizmu, a za to treba biti spreman.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

schumy je napisao/la:Dobro jutro svima, Stipo iskrene čestitke, imamo i mi u firmi slično vozilo (peugeot), to su "mazge" koje skoro uopće nemaju zahtjeva za servise. Ipak savjetujem ti da resovito mijenjaš ulje i pazi na kočnice - onda je dugovječnost zagarantirana...
Pozdrav.......schumy
Eh da me sve sluša kao moja vozila di bi mi bio kraj. Renault 4 je kod mene 28 godina. Još uvjek tegli kao magarac ali jadan sav se raspao pa ga ne smim više vozati. Audi 80 imam 18 godina + 6 = 24 godine, a još je kao apoteka.
Ja tako dobro poznajem mašine da kod mene sve dugo, dugo traju. Mislim ako bog da da ću se sa ovim fiatom dugo godina družiti.
Svako dobro Schumi.
franevrs
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la franevrs »

Stipo je napisao/la:
senad je napisao/la:Da li će biti kuka na vozilu za prikolice ?
Ne treba mi kuka na fiatu. Staviti u prtljažnik 40 praznih sanduka je sasvim dovoljno. Za prevoz na pašu cijelog pčelinjaka povoljnije mi je angažirati nekog autoprevoznika.
Za iduću sezonu plan mi je oformiti još jedan za početak mali pčelinjak udaljen 7 KM . Da bi ne ometano mogao pčelariti na dva ili ubrzo i tri pčelinjaka neophodno mi je ovako jedno malo kombi vozilo. U budućnosti kada se malo uhodam i možda ću da kupim kamion sa dizalicom.
Iduće sezone cilj mi je oprobati jednu novu tehnologiju za dvomatično pčelarenje sa bar 20 društava. Ja bi to nazvao poboljšan Venerov sistem dvomatičnog pčelarenja jer nešto sam smislio i mislim da ću izbjeći sve one nedostatke i teškoće kod dvomatičnog pčelarenja. Vener je to radio dobro opremljen mehanizacijom, a ja uvodim još jedan dodatak za lakši pregled i lakšu manipulaciju sa nastavcima. Polako korak po korak idem naprijed izgleda ka profesionalizmu, a za to treba biti spreman.
Čega 40 Farrara ?
Frane Vrsalović
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Franevs u dobla stane više od 40 LR praznih nastavaka i još ima mjesta pored sanduka za dodatnu pčelarsku opremu koja se nosi na pčelinjak.
U prvom redu do pregrade fali 3 cm za četvrti sanduk pa se tu može staviti jedan sanduk od nukleusa. U sledeća dva reda fali 7-8 cm za treći sanduk pa tu pored može stati čak 2 sanduka od nukleusa. Znači na pod stane 9 LR sanduka i 3 sanduka od LR nukleusa. Drugi red isto toliko. Kao treći red kada se izađe iznad visine blatobrana, a i na toj visini je prtljažnik širi dobije se na širini dodatnih tridesetak cm pa do pregrade stane 4 LR sanduka + u sredinu 3 i + nazad 3 i tako 3 puta.
Znači od poda do krova stane:
1. red 9 + 3 nukleusa
2. red 9 + 3 nukleusa
3. red 10
4. red 10
5. red 10
_______
.....= 48 standard LR sanduka + 6 sanduka od LR nukleusa i još ima prostora pogotovo između sanduka i zadnjih vrata za opremu i vreće za hranu i drugo.
Sanduke sam slagao u fiata jedan po jedan da vidim koliko ih može stati.
Pošto je nosivost mog fiata 900 kg. 48 sanduka punih meda je previše, a tu treba kao dodatno opterećenje oduzeti težinu vozača i suvozača 200kg
ostaje za tovarni prostor 700 kg.
Ovo je vozilo pun pogodak za svakog pčelara koji ima udaljen pčelinjak. Nije skupo, dosta nosi i ne troši previše goriva.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Stipo je napisao/la:Franevs u dobla stane više od 40 LR praznih nastavaka i još ima mjesta pored sanduka za dodatnu pčelarsku opremu koja se nosi na pčelinjak.
U prvom redu do pregrade fali 3 cm za četvrti sanduk pa se tu može staviti jedan sanduk od nukleusa. U sledeća dva reda fali 7-8 cm za treći sanduk pa tu pored može stati čak 2 sanduka od nukleusa. Znači na pod stane 9 LR sanduka i 3 sanduka od LR nukleusa. Drugi red isto toliko. Kao treći red kada se izađe iznad visine blatobrana, a i na toj visini je prtljažnik širi dobije se na širini dodatnih tridesetak cm pa do pregrade stane 4 LR sanduka + u sredinu 3 i + nazad 3 i tako 3 puta.
Znači od poda do krova stane:
1. red 9 + 3 nukleusa
2. red 9 + 3 nukleusa
3. red 10
4. red 10
5. red 10
_______
.....= 48 standard LR sanduka + 6 sanduka od LR nukleusa i još ima prostora pogotovo između sanduka i zadnjih vrata za opremu i vreće za hranu i drugo.
Sanduke sam slagao u fiata jedan po jedan da vidim koliko ih može stati.
Pošto je nosivost mog fiata 900 kg. 48 sanduka punih meda je previše, a tu treba kao dodatno opterećenje oduzeti težinu vozača i suvozača 200kg
ostaje za tovarni prostor 700 kg.
Ovo je vozilo pun pogodak za svakog pčelara koji ima udaljen pčelinjak. Nije skupo, dosta nosi i ne troši previše goriva.
Uh, uh ..., kako si počeo redati , izbacit ćeš ti i suvozača . Gledaj ipak da makar vozać ostane. Ima li tu neka pregrada , jer kad krene niz brdo, može biti i plesanja?
Vjerujem ipak, da si mislio na to . U svakom slučaju , nek ti je sa srećom !
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Da Zvones iza sjedala ima limenu pregradu sa prozorom i sve se to može izvaditi samo se odšarafa dvadesetak šarafa.
U podu i u bokovima imaju tvorničke alke za kačenje španera. Kada se sanduci privežu sa 6 mogućih španera nema mrdanja.
franevrs
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la franevrs »

Stipo znam da si izmirio sve ali i da nisi to auto je super za nas pčelare. Ja koristim jednog starog Hyundai h100
za manipulaciju oko pčela i u njega mi stane 10 zajednica sa pčelama a tovarni prostor mu je 5,5 m3. Ove godine
kod nekog prebacivanja zajednica pomogao mi je sin, on vozi onog Cady-ja i uspio je stavit 6 lr zajednica u njega.
Ali jedno je kad perbacuješ živu silu ili voziš samo sanduke. Bez obzira napravio si pravi potez za manipulaciju
pčela i opreme, koliko samo razne opreme treba kad ideš na pčelinjak. Koliko su me puta iznervirali oni "bubrizi"
odnosno blatobrani sa unutarnje strane. Najviše ćeš uživat kod razrojavanja i prebacivanja nukleusa, koliko samo
njih može stat unutra. Moj problem je jedan kilometar ceste do stacionara gdje mi ne može proć veliki kombi,
imam Iveco od 14 m3 a u njega stane između 40 i 50 zajednica u dva reda jer je unutra visina 190 cm. Sve u svemu
odlično ti je pčelarsko vozilo, a ja idem proširivat cestu do stacionara.

pozz............
Frane Vrsalović
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Ja imam isti problem ni meni ne može kamion u stacionar. Moram paletirati i premjestiti proizvodni pčelonjak na drugo mjesto 2 km dalje. Eh onda sam gospodim što se tiče utovara. Ovaj stacionar kod kuće ću ostavit samo za razrojavanje i uzgoj matica. Zapravo tu kog kuće imam 2 pčelinjaka jedan glavni i drugi 100 m ispod za oplodnju matica. Kamion sa dizalicom ću sigurno kupiti samo prvo trebam imati dovoljno proizvodnih društava. Dotle će mi prevoz vršiti netko drugi.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Prvi put u povjesti pčelarskih predavanja na ovim prostorima Balkana, a mislim i šire izvršeno je predavanje putem interneta.
Više na linku:
http://spos.info/forum/index.php?topic=334.new#new
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Odlično, ušteda vremena, manje zamora isto tako efikasno.

JA evo već dugi niz godina razmišljam o ugradnji kamera na pčelinjak , ( meni je lako zato što mi je blizu kuće) i da ide online pčelarstvo. tj. ako bi i trebalo nekome pomoć na nekim udaljenijim destinacijama a nije siguran ovakvim načinom bi se zasigurno moglo dosta pomoći. MOja ideja će sigurno zaživjet samo je pitanje vremena, Meni su kamere na pčelinjaku potrebne pogotovo kad krenem u proces prkupljanja matične mliječi.

Stipo jel bilo prekida u vezi . dolaze vremena kada će mo imati dosta kvalitetniji internet i moći će pčelari između sebe da komuniciraju i putem slike.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Odgovorite