Sahista-pcelar
Re: Sahista-pcelar
Na kosnici broj tri,7,8,9, i deseti dan otpalo 6 Varroe.
Na kosnici broj pet,7,8,9, i deseti dan otpalo 14 Varroe.
Danas sam ocistio podnjace...i praticu pad Varroe posle 10 dana.
Na kosnici broj pet,7,8,9, i deseti dan otpalo 14 Varroe.
Danas sam ocistio podnjace...i praticu pad Varroe posle 10 dana.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Sahista retiraj ponovo jer moraju se pojaviti nule. Kada dobiješ nule to ne znači da neće biti više nit jedna varroa u košnici ali sigurno ih neće biti više od desetak koje će ostati žive do proljeća. Stručnjaci tvrde da u košnici može prezimiti do 50 varroa i da se u sezoni vrše sve tehničke i bio tehničke mjere i da varroa tada neće do kraja sezone razviti u tolikoj mjeri da ugroze pčelinje društvo. U prosjeku to je istina ali postoje društva koje varroa obožava i u njima se varroa vrlo brzo razmnožava, ako k tome dodamo reinvaziju varroe i ako još dodamo pčelareve pogreške odnosno ne pravomjeran tretman i loše djelovanje nekog sredstva protiv varroe i za varrou pogodne klimatske uvjete koje zna pružiti neka godina. Eto tada veći postotak društava sa prilično mnogo varroe. Zato je sada prava prilika dok srestvo protiv varroe još djeluje pad varroe se mora nulirati. Ako nam se nakon dužeg perioda kada je sresdtvo oslabilo tek tada pojave dani sa nula varroe budimo sigurni da je ostalo puno varroe koja će dočekati proljeće.
Pčelari moji uzmite ovakvu taktiku i sigurno će vam rijetko koje društvo stradati od varroe. Koje ćete srestvo upotrijebiti da nulirate varrou to je vaš izbor ali tretirajte pčele onim srestvom koje ne šteti pčeli i ne zagađuje unutrašnjost košnice.
Pčelari moji uzmite ovakvu taktiku i sigurno će vam rijetko koje društvo stradati od varroe. Koje ćete srestvo upotrijebiti da nulirate varrou to je vaš izbor ali tretirajte pčele onim srestvom koje ne šteti pčeli i ne zagađuje unutrašnjost košnice.
Danas je proslo sedam dana od tretitanja preostalih 6 kosnica.
1:50
2:98
4:88
6:10
7:oko 800
8:72 otpale Varroe.
Kosnica broj 3 i 5 su tretirane par dana ranije i broj otpale Varroe je oko 330,i 500.
Danas sam ponovo tretirao kosnice na kojim je otpalo mnogo Varroe.To su kosnice broj 3,5,7.Rezultati sledece sedmice.
Danas sam primjetio da su se pcele pomjerile vise prema gornjem nastavku.Moj prvi utisak da je manje pcela u donjem nastavku.To ne vazi za kosnicu broj sedam...jer je u donjem nastavku jos uvjek puno pcela.Imao sam problem tokom tretiranja kosnice broj sedam.Tokom tretirnja donjeg nastavka,pcelu su krenule da izlaze napolje preko ivice sanduka.Ja sam pokusavao da vratim pcele,sto mi nije polazilo za rukom.Malo sam zadimio..i po povratku gornjreg nastavka prignjecio sam poprilican broj pcela
,jer nisam imao drugog izbora.Nadam se da je sve u redu sa maticom.To drustvo je bilo poprilicno aktivno..i mislim da je dobro sto sam obukao zastitno odijelo...inace sada bi stavljao obloge na glavu.
Slika sa Varrom
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... C02311.jpg
Ovo je slika otpale Varroe kod mog kolege.Prije je tretirao sa oksalnom u obliku zaprasivanje i oborio 12 komada.Posle sam ja tretirao sa BV.
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... C02312.jpg
A ovo je mojih osam kosnica.
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... C02314.jpg
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... C02315.jpg
Stipo,ja sam ocistio sve podnjace i praticu drustva gdje jre otpalo manje Varroe.Mislim da broj i nije zabrinjavajuci..pa mozda i ne treba ponoviti tretman.Sve zavisi kako ce otpadati Varroa sledeca tri dana.
Pozdrav.
1:50
2:98
4:88
6:10
7:oko 800
8:72 otpale Varroe.
Kosnica broj 3 i 5 su tretirane par dana ranije i broj otpale Varroe je oko 330,i 500.
Danas sam ponovo tretirao kosnice na kojim je otpalo mnogo Varroe.To su kosnice broj 3,5,7.Rezultati sledece sedmice.
Danas sam primjetio da su se pcele pomjerile vise prema gornjem nastavku.Moj prvi utisak da je manje pcela u donjem nastavku.To ne vazi za kosnicu broj sedam...jer je u donjem nastavku jos uvjek puno pcela.Imao sam problem tokom tretiranja kosnice broj sedam.Tokom tretirnja donjeg nastavka,pcelu su krenule da izlaze napolje preko ivice sanduka.Ja sam pokusavao da vratim pcele,sto mi nije polazilo za rukom.Malo sam zadimio..i po povratku gornjreg nastavka prignjecio sam poprilican broj pcela
Slika sa Varrom
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... C02311.jpg
Ovo je slika otpale Varroe kod mog kolege.Prije je tretirao sa oksalnom u obliku zaprasivanje i oborio 12 komada.Posle sam ja tretirao sa BV.
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... C02312.jpg
A ovo je mojih osam kosnica.
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... C02314.jpg
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... C02315.jpg
Stipo,ja sam ocistio sve podnjace i praticu drustva gdje jre otpalo manje Varroe.Mislim da broj i nije zabrinjavajuci..pa mozda i ne treba ponoviti tretman.Sve zavisi kako ce otpadati Varroa sledeca tri dana.
Pozdrav.
30 sati posle zadnjeg tretiranja, ponovo je otpalo na kosnicama broj 3,5,7...23,6,72 Varroe.Konacno sam 'izbacio' Varrou iz kosnice broj 3 i 5.Juce sam pisao da sam prignjecio odredjeni broj pcela,sto se moglo primjetiti po mrtvim pcelama ispred kosnice.Lezalo je oko tridesetak pcela ispred kosnice.Zapazio sam da su mrtve pcele iznosene iz unutrasnjosti kosnice.Bilo su uglavnom citave pcele a neke su bile i smrskane..
Danas je tem. bilo oko 7 stepeni,a u toj kosnice se mglo vidjeti poprilican broj pcela koje su bile napolju.Bile su zauzeta sa izbacivanjem mrtvih pcela.Jedan broj pcela se jednostavno setao na poletaljci...dok je situacija u drugim kosnicama bila izuzetno mirna.
Malo me brinu pcele koje nisu bile zgnjecene.Mozda sam pretjerao sa tretmanima..ili su pcele cistile mrtve pcele sa podnjace(mreze).Mrtvih pcela nije bilo ispred drugih kosnica.
Pozdrav.
Danas je tem. bilo oko 7 stepeni,a u toj kosnice se mglo vidjeti poprilican broj pcela koje su bile napolju.Bile su zauzeta sa izbacivanjem mrtvih pcela.Jedan broj pcela se jednostavno setao na poletaljci...dok je situacija u drugim kosnicama bila izuzetno mirna.
Malo me brinu pcele koje nisu bile zgnjecene.Mozda sam pretjerao sa tretmanima..ili su pcele cistile mrtve pcele sa podnjace(mreze).Mrtvih pcela nije bilo ispred drugih kosnica.
Pozdrav.
Re: Novi član foruma
Premješteno u temu da se upoznamoZovem se Sabahudin(Budo)Silajdžija i živim u Novom Travniku.
http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... f=37&t=825
Zadnja izmjena: senad, dana/u 04 pro 2011, 23:05, ukupno mijenjano 1 put.
Tko tretira pčele sa BeeVitalom nema potrebe da tjekom zime čisti podnice od mrtvih pčela. Taj posao na vrijeme odrade same pčele ne čekajući pčelara.
Rade to pčele i bez Bee Vitala.Stipo je napisao/la:Tko tretira pčele sa BeeVitalom nema potrebe da tjekom zime čisti podnice od mrtvih pčela. Taj posao na vrijeme odrade same pčele ne čekajući pčelara.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Ima logike ono sto Stipo kaze.Azem je napisao/la:Rade to pčele i bez Bee Vitala.Stipo je napisao/la:Tko tretira pčele sa BeeVitalom nema potrebe da tjekom zime čisti podnice od mrtvih pčela. Taj posao na vrijeme odrade same pčele ne čekajući pčelara.
Ja sam samo u drustvu broj sedam prignjecio pcele.Tu su imale sta i ocistiti dok su druga drustva bila izuzetnoi mirna.
Na savjet Marka ja gledam da li na podnjaci ima mrtvih pcela.Mozda mi necete vjerovati...ali stvarno nema.
Imam jedno pitanje.
Ponekad kroz zizanu mrezu na laticu za Varrou padnu dijelovi tijela od pcele.Glava ili prepolovljena pcela.Ponekad i zadnji dio pcele.
Da li se to desava i kod vas...i sta je uzrok toj pojavi.
pozdrav.
-
Samir
- Čita i piše, vrlodobar
E to su te pregniječene pčele, jer nemogu da izbace cijele i onda sjeckaju dio po dio.sahista je napisao/la:Ima logike ono sto Stipo kaze.Azem je napisao/la:Rade to pčele i bez Bee Vitala.Stipo je napisao/la:Tko tretira pčele sa BeeVitalom nema potrebe da tjekom zime čisti podnice od mrtvih pčela. Taj posao na vrijeme odrade same pčele ne čekajući pčelara.
Ja sam samo u drustvu broj sedam prignjecio pcele.Tu su imale sta i ocistiti dok su druga drustva bila izuzetnoi mirna.
Na savjet Marka ja gledam da li na podnjaci ima mrtvih pcela.Mozda mi necete vjerovati...ali stvarno nema.![]()
Imam jedno pitanje.
Ponekad kroz zizanu mrezu na laticu za Varrou padnu dijelovi tijela od pcele.Glava ili prepolovljena pcela.Ponekad i zadnji dio pcele.
Da li se to desava i kod vas...i sta je uzrok toj pojavi.![]()
pozdrav.
Točno i ne samo prignječene već i starije "islužene"koje osjetivši da im je kraj blizu napuštaju košnicu. Pri tome zna pokoja zapeti na mrežici, a kad ih "čistačice" pokušavaju iznijeti raspadnu se na dijelove koji mogu propasti kroz mrežu.Samir je napisao/la:E to su te pregniječene pčele, jer nemogu da izbace cijele i onda sjeckaju dio po dio.
Ps U par anti varoa podnica imao sam i nekvalitetnu (made in "kina")mrežicu koja je znala "sjeći"noge pčelama
M.B. Mirza=mir-zakon
Točno je to Azeme. Samo sa BeeVitalom pčele to odrade jako brzo i temeljito tako da pčelar ne primjećuje nakupljanje mrtvih pčela na podnici.Azem je napisao/la:Rade to pčele i bez Bee Vitala.Stipo je napisao/la:Tko tretira pčele sa BeeVitalom nema potrebe da tjekom zime čisti podnice od mrtvih pčela. Taj posao na vrijeme odrade same pčele ne čekajući pčelara.
Ranijih godina broj mrtvih pčela tijekom zime bi bio toliki da bi negdje zatvorile letni otvor i pčelar bi ga morao očistiti sa komadom žice da pčele mogu izlaziti vani ako se tjekom zime dogodi koji lijepi dan. Kada sam upotrijebio BeeVital ne samo da nije dolazilo do začepljenja letnog otvora nego bi rijetko gdje na mreži AV podnice primjetio mrtvu pčelu. Jednostavno ili to pčele na vrijeme očiste ili možda pčele ne umiru. Ja sam samo primjetio da mrtvih pčela na podnici nema kao prije. Tako se dogodilo i kod drugih pčelara koji su koristili BeeVital kod jesenjeg i završnog tretmana. Svi su primjetili pojačano čišćenje podnica, a to se najbolje vidi na starim trulim i dotrajalim podnicama. Tako ih pčele očiste da podnice od crne i sive dođu u žutu boju drveta.
Ovoga ljeta u Bosni kupio sam tri podnjace.Ona letvica gdje je letni otvor je odvojena od podnjace.Nije pricvrscenja za podnjacu.
Kakvo je stanje kod vas..zar nije prakticnije sa strane sa malim sarafima letvicu pricvrstiti za podnjacu.Mislim da se prilikom transporta ona letvica moze pomjeriti.
Pozdrav.
Kakvo je stanje kod vas..zar nije prakticnije sa strane sa malim sarafima letvicu pricvrstiti za podnjacu.Mislim da se prilikom transporta ona letvica moze pomjeriti.
Pozdrav.
I ne treba da bude pričvršćena za podnjaču, po potrebi se vadi kada je burna paša u toku.sahista je napisao/la:Ovoga ljeta u Bosni kupio sam tri podnjace.Ona letvica gdje je letni otvor je odvojena od podnjace.Nije pricvrscenja za podnjacu.
Pozdrav.
Lijep pozdrav!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Hvala Azeme na odgovoru.
Znam da je za sledece pitanje poprilicno rano,ali bih ipak sa uvazenim kolegama volio popricati na tu temu.
Radi se o tkz. uobicajnoj pcelarskoj praksi.Zamjena nastavaka u proljece.Tu mi mnoge stvari nisu jasne.
Sta se dobija zamjenom nastavaka,i kada je idealno vrijeme za tu radnju.Sta je cilj te tehnike,sta su prednosti a sta mane.
Pozdrav.
Znam da je za sledece pitanje poprilicno rano,ali bih ipak sa uvazenim kolegama volio popricati na tu temu.
Radi se o tkz. uobicajnoj pcelarskoj praksi.Zamjena nastavaka u proljece.Tu mi mnoge stvari nisu jasne.
Sta se dobija zamjenom nastavaka,i kada je idealno vrijeme za tu radnju.Sta je cilj te tehnike,sta su prednosti a sta mane.
Pozdrav.
Cilj je održati društvo u radnom raspoloženju.Mislim da ti sada ništa nije jasno.
Kaži šta ti konkretno nije jasno u vezi zamjene nastavaka.Može na PP
Lijep pozdrav i svako dobro.
Kaži šta ti konkretno nije jasno u vezi zamjene nastavaka.Može na PP
Lijep pozdrav i svako dobro.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Kao što Azem reče da se održi radno raspoloženje kod pčela , da se potaknu na veći razvoj.sahista je napisao/la:Hvala Azeme na odgovoru.
Pozdrav.
Pčele/ matica uvjek teže ka gore, kada dođe proljeće intenzivniji razvoj primjenjuju se horizontalne i vertikalne rotacije kod košnica nastavljača .
Obzirom da je prirodno da med bude iznad i pozadi kad su pčele dovljno ojačale horizontalnom rotacijom tjeramo pčele da prenose med koji je prvobitno bio pozadi ,kada rotiramo dolazi naprijed ,, pčele to ne trpe i ubrzano počinju da vade taj med i prenose nazad i gore, tako oslobađaju prostor matici za zalijeganje,i služi kao stimulacija MOgu se raditi i pojedinačne horizontalne rotacije okvira.
Vertikalna rotacija ima isti cilj kao kod horizontalne stim što sada imamo već da tako kažem dovojno pčele koje se guraju u jednom nastavku ili dva , Poznato je da matica ako je ne natjeraš da polaže jaja skoro rijetko se dešava da sam pređe dole ,, kada mi uradimo vertikalnu rotaciju pravimo pometnju sav med što je bio gore ide dole a to pčele ne trpe i opet ubrzano prenose taj med koji za maticu znači podsticajna paša i polaže više jaja, Ovu metodu neki nazivaju rasterećenje plodišta a sve u cilju da ne dođe do rojevnog nagona.
Ove rotacije je su fenomenalne kada imamo dobre , snažne pčele, sa dobrom maticom.
Mislim da bi za mene bilo najlakse da prvo obradimo horizontalnu rotaciju.
Primjer:
Pcelinja zajednica je uspjesno prezimila zimu.Posto pcele nisu potrosile sav med,on se sada nalazi gore i otpozadi.Med na prednjoj strani je potrosen i slobodan prostor moze da sluzi matici za zalijeganje.To je sasvim jasno.Znaci dobra matica taj prostor brzo zalegne i sve se to desava u gornjem nastavku.Onda pcelar izvrsi rotaciju i dodje do toga da se med sada nalazi na prednjoj strani a novo leglo iza.Pitam se,gdje ce pcele prenositi med,ako je taj prostor sada zauzet sa leglom.U cemu je efekat,osim da su pcele zauzete i da gube nagon za rojenje.Nisam siguran,ali mislim da matica nije dobila novi prostor za zalijeganje.Jedino ako pcele cekaju da se izlegne pcela,pa u praznu celiju matica zalegne novo jaje.A gdje ce sa medom
Kada je idealno vrijeme za horizontalnu rotaciju.
Pozdrav.
Primjer:
Pcelinja zajednica je uspjesno prezimila zimu.Posto pcele nisu potrosile sav med,on se sada nalazi gore i otpozadi.Med na prednjoj strani je potrosen i slobodan prostor moze da sluzi matici za zalijeganje.To je sasvim jasno.Znaci dobra matica taj prostor brzo zalegne i sve se to desava u gornjem nastavku.Onda pcelar izvrsi rotaciju i dodje do toga da se med sada nalazi na prednjoj strani a novo leglo iza.Pitam se,gdje ce pcele prenositi med,ako je taj prostor sada zauzet sa leglom.U cemu je efekat,osim da su pcele zauzete i da gube nagon za rojenje.Nisam siguran,ali mislim da matica nije dobila novi prostor za zalijeganje.Jedino ako pcele cekaju da se izlegne pcela,pa u praznu celiju matica zalegne novo jaje.A gdje ce sa medom
Pozdrav.
Šahista, ja radim neku vrstu kombinacije horizontalne, vertikalne rotacije a u pojedinim zajednicama "rotiram" samo okvire. Ove radnje prakticiram krajem trećeg mjeseca, kad počima izmjena "zimskih" pčela(zimsku pčelu smjenjuju u sve većem broju novo izležene pčele- smjena pčela). Ova različitost u postupku "rotacije"je posljedica nejednoličnosti zajednica, što je slučaj kod pčelara s većim brojem zajednica, kod mene se radi oko 60tak zajednica(seleći sam pčelar pa mi je to prevozni kapacitet). Rotacija okvira je u slabijim društvima gdje je legla otprilike 3 okvira, lijevo i desno pored ta 3rama legla zarotiram okvire da med dođe naprijed. Vertikalnu rotaciju nastavaka, radim u zajednicama kojima je ostalo dosta nepotrošane zimnice (slučaj sa medom bršljana), dakle donji nastavak sa praznim saćem ide gore a gornji (pčele leglo i ostaci zimnice )dole. Treći vid je da maticu i 2do 3 rama legla spustim u donji nastavak , pa matična rešetka a gore u nastavku ostalo leglo (zatvoreno)i tri prazna rama iz donjeg nastavaka. Ovako pripremljene zajednice negdje 10. 04. selim na pašu repice. Idealno vrijeme za neku od rotacija nije definirano određenim datumom već snagom, jačinom zajednice, a razlikuje se i od područja do područja(moje je područje istočna Slavonija, Hrvatska- negdje preko "puta"
Save- Brčko,Orašje.
Po preseljenju zajednica na repicu polako dodajem i okvire na izgradnju, no to je druga tema.
Ps Lijep pozdrav a pošto si čova od šaha, gdje se rade i rokade, skužićeš ti brzo
Po preseljenju zajednica na repicu polako dodajem i okvire na izgradnju, no to je druga tema.
Ps Lijep pozdrav a pošto si čova od šaha, gdje se rade i rokade, skužićeš ti brzo
M.B. Mirza=mir-zakon
Marko,
Vrlo lijepo si ovo objasnio.Naš kolega će ovo skontati, a da bi što prije bilo jasno o čemu se ovdje radi , mora poznavati biologiju pčele , a primjećujem da na osnovu pitanja koje postavlja nije to još savladao.
Poznato je da pčela ne podnosi med ispred I ispod .Na osnovu navedene činjenice vršimo okretanje rama, ramova ili čitavog nastavka (sve u zavisnosti od jačine pčelinje zajednice) pčele prenose med iz prednjeg dijela iznad legla I na taj način ih upošljavamo- držimo u radnom raspoloženju (sprečavamo nagon za rojenjem, proširujemo leglo,simuliramo dotok hrane –pašu)
Mogao bih i nastaviti ali to ne činim iz najmanje dva razloga:
Prvi je da opširno pisanje ne zbuni kolegu šahistu, a drugi je što sam pomalo lijen pa me mrzi da opširno pišem.
Ako ima što nejasno ima PP
Lijep pozdrav I svako dobro!
Vrlo lijepo si ovo objasnio.Naš kolega će ovo skontati, a da bi što prije bilo jasno o čemu se ovdje radi , mora poznavati biologiju pčele , a primjećujem da na osnovu pitanja koje postavlja nije to još savladao.
Poznato je da pčela ne podnosi med ispred I ispod .Na osnovu navedene činjenice vršimo okretanje rama, ramova ili čitavog nastavka (sve u zavisnosti od jačine pčelinje zajednice) pčele prenose med iz prednjeg dijela iznad legla I na taj način ih upošljavamo- držimo u radnom raspoloženju (sprečavamo nagon za rojenjem, proširujemo leglo,simuliramo dotok hrane –pašu)
Mogao bih i nastaviti ali to ne činim iz najmanje dva razloga:
Prvi je da opširno pisanje ne zbuni kolegu šahistu, a drugi je što sam pomalo lijen pa me mrzi da opširno pišem.
Ako ima što nejasno ima PP
Lijep pozdrav I svako dobro!
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
sahista je napisao/la:Mislim da bi za mene bilo najlakse da prvo obradimo horizontalnu rotaciju.
Primjer:
Pcelinja zajednica je uspjesno prezimila zimu.Posto pcele nisu potrosile sav med,on se sada nalazi gore i otpozadi.Med na prednjoj strani je potrosen i slobodan prostor moze da sluzi matici za zalijeganje.To je sasvim jasno.Znaci dobra matica taj prostor brzo zalegne i sve se to desava u gornjem nastavku.Onda pcelar izvrsi rotaciju i dodje do toga da se med sada nalazi na prednjoj strani a novo leglo iza.Pitam se,gdje ce pcele prenositi med,ako je taj prostor sada zauzet sa leglom.U cemu je efekat,osim da su pcele zauzete i da gube nagon za rojenje.Nisam siguran,ali mislim da matica nije dobila novi prostor za zalijeganje.Jedino ako pcele cekaju da se izlegne pcela,pa u praznu celiju matica zalegne novo jaje.A gdje ce sa medom![]()
Pozdrav.
KOšnica kojom ti pčelariš ako se nevaram ona je kraća za 7 cm tako da možda u tvom slučau horizontalna rotacija i nema neki učinak.
Pitaš se gdje pčele prenose med ,, to nas i ne zanima jer je to već njihov problem
Kada je idealno vrijeme za bilokoju rotaciju uslovljeno je snagom zajednice . Ranije sam rekao da nema smisla vršiti rotacije ako nemamo dovoljno pčele i legla koje treba da se izvali.
Posebno u proljeće trba voditi računa da matica ima dovoljno prostora za zalijeganje, nekada može biti i previše meda prepreka ,jednostavno nema prostora z zalijeganje u takvim slučajevima trebalo bi izvaditi hranu i spustiti u donji nastavak a gore podići prazne okvirove,
Ako nemamo prazni okvira onda bi trebalo izvrcati med i vratiti pčelama prazan okvir a zavisno od strukture pčelinje zajednice mogla bi se dodati i satna osnova.
Marko,ako bi sahovskom logikom gledali na tvoje objasnjenje...znaci prati poziciju figura na sahovskoj tabli( ramovi i pcele),i onda izvrsi veliku ili malu rokadu.
Azem,kao i uvjek...kratak i jasan.
Senade,mislim da nije tolika razlika.Razlika je oko 1.5cm.Nisam siguran.Provjericu.
Senad je napomenuo da se tokom prenosenje meda stvara novi prostor za zalijeganje matice.Mozda se stvara novi prostor jer pcele utrose energiju(med)dok prenesu med na novu poziciju.Ovo sa krajnjim okvirovima je odlicna informacija.
Nama pocetnicima neke informacije su veoma bitne.U mom slucaju neke informacije imaju toliki efekat da ih odmah zapamtim..i mislim da ih nikada necu zaboraviti.Dok neke stvari citam sasvim povrsno i rijeto sta zapamtim.
Ja sam napravio jednu gresku u samom pocetku mog pcelarenja.Prvo sam ucio tehniku pa tek onda biologiju pcela.Mislim da sam negdje pisao o tome.Mislim da sam poprilicno razumio kako i gdje pcele odlazu med.Tu sam mnogo naucio od kolege Zvonesa...a ova zadnja Vasa objesnjenja su toliko jednostavna i logicna da slobodno mogu sam sebi reci, da sam nesto naucio.
Eh,kad sad pocnem o vertikali...
Pozdrav.
Azem,kao i uvjek...kratak i jasan.
Senade,mislim da nije tolika razlika.Razlika je oko 1.5cm.Nisam siguran.Provjericu.
Senad je napomenuo da se tokom prenosenje meda stvara novi prostor za zalijeganje matice.Mozda se stvara novi prostor jer pcele utrose energiju(med)dok prenesu med na novu poziciju.Ovo sa krajnjim okvirovima je odlicna informacija.
Nama pocetnicima neke informacije su veoma bitne.U mom slucaju neke informacije imaju toliki efekat da ih odmah zapamtim..i mislim da ih nikada necu zaboraviti.Dok neke stvari citam sasvim povrsno i rijeto sta zapamtim.
Ja sam napravio jednu gresku u samom pocetku mog pcelarenja.Prvo sam ucio tehniku pa tek onda biologiju pcela.Mislim da sam negdje pisao o tome.Mislim da sam poprilicno razumio kako i gdje pcele odlazu med.Tu sam mnogo naucio od kolege Zvonesa...a ova zadnja Vasa objesnjenja su toliko jednostavna i logicna da slobodno mogu sam sebi reci, da sam nesto naucio.
Eh,kad sad pocnem o vertikali...
Pozdrav.
Prije nego sto se prebacim na vertikalu,volio bih nesto napisati o pasnim uslovima gdje ja zivim.Mislim da vecina vec zna, da pcelarim u Holandiji.Ovdje je klima drugacija nego kod nas.Pcelinjak naseg drustva nalazi se izmedju dva sela.Udaljenost izmedju sela je oko 2 kilometra.Znaci sa dvije strane su sela.Treca strana su kukuruzna ili psenicna polja,dok je cetvrta strana izuzetno zanimljiva.Taj prostor je poznas kao izuzetno lijepo setaliste i spada u nacionalne park koji se veze sa Belgijom.Pocetak parka po mojoj procjeni udaljen je oko dva kilometra.Od pase ima livade i na kraju sezone poprilicno jedne vrste vrijeska.Posto je taj prostor izuzetno lijep ,uvjek ima nesto da cvijeta.Jedina mana da od naseg pcelinjaka pa sve do pocetka tog dijela nema nista nego obicna zelena trava i puno krava.Ne znam da li pcele prelaze toliki bespasni prostor da bi nasle pasu,ako su im bliza sela.
Holandska sela su lijepa i moze se naci puno zelenila.Lokalno stanovnisto obicno sije razno cvijece i nisko zbunje koje cvijeta tokom citave godine.Od ranog proljeca pa sve do kasne jeseni.Mislim da to ne moze spadati u neku jacu pasu.Posto je ovdje sjeca drveca strogo zabranjena uvjek u proljece ima nesto sto cvijeta.Zna zabeharati kao u Bosni.Voca skoro pa i nema.
Zadnje vrijeme su aktivni zelenasi,tako da su skoro u sve ulice,sade stabla ili vrste drveca koje cvijeta.Ima mnogo lipe.Po nekoj mojoj procjeni,u krugo oko 2-4 kilometra ima izmedju 100-150 stabala.Ima stare lipe,a i mladih stabala.Vise vrsta lipe.Malo ili skoro nikako bagrema.Jedan dio lipovih stabala nije udaljen vise od 300 metara od pcelinjaka.Mislim da se tu moze nesto izvuci.Znaci u nekoj blizoj okoline nema bolje pase,osim da odem sledece godina sa dvije kosniceu taj park da pokusam iskoristiti vrijesak.
Povod za ovo pisanje...citiram Marka.
'Treći vid je da maticu i 2do 3 rama legla spustim u donji nastavak , pa matična rešetka a gore u nastavku ostalo leglo (zatvoreno)i tri prazna rama iz donjeg nastavaka. Ovako pripremljene zajednice negdje 10. 04. selim na pašu repice.
Ja sam preko drustva pozvan da idem na pasu repice,negdje oko Njemacke granice.Obecao sam da cu ici sa dva drustva.Iskustva mojih kolega da se tokom te pase dobije med a izgube se pcele.Zbog velikog prinosa i blokade matice dolazi,do rojenja..a posto je to daleko pcelar nema kontrolu nad drustvom i obicno zateknu poluprazne kosnice.Bar je to njihovo iskustvo.Da li ovo tvoje objasnjenje ima veze i sa rojenjem..ako ne,sta je onda najbolji nacin.
Kasnije...nasa najjaca pasa.
Pozdrav.
-
Holandska sela su lijepa i moze se naci puno zelenila.Lokalno stanovnisto obicno sije razno cvijece i nisko zbunje koje cvijeta tokom citave godine.Od ranog proljeca pa sve do kasne jeseni.Mislim da to ne moze spadati u neku jacu pasu.Posto je ovdje sjeca drveca strogo zabranjena uvjek u proljece ima nesto sto cvijeta.Zna zabeharati kao u Bosni.Voca skoro pa i nema.
Zadnje vrijeme su aktivni zelenasi,tako da su skoro u sve ulice,sade stabla ili vrste drveca koje cvijeta.Ima mnogo lipe.Po nekoj mojoj procjeni,u krugo oko 2-4 kilometra ima izmedju 100-150 stabala.Ima stare lipe,a i mladih stabala.Vise vrsta lipe.Malo ili skoro nikako bagrema.Jedan dio lipovih stabala nije udaljen vise od 300 metara od pcelinjaka.Mislim da se tu moze nesto izvuci.Znaci u nekoj blizoj okoline nema bolje pase,osim da odem sledece godina sa dvije kosniceu taj park da pokusam iskoristiti vrijesak.
Povod za ovo pisanje...citiram Marka.
'Treći vid je da maticu i 2do 3 rama legla spustim u donji nastavak , pa matična rešetka a gore u nastavku ostalo leglo (zatvoreno)i tri prazna rama iz donjeg nastavaka. Ovako pripremljene zajednice negdje 10. 04. selim na pašu repice.
Ja sam preko drustva pozvan da idem na pasu repice,negdje oko Njemacke granice.Obecao sam da cu ici sa dva drustva.Iskustva mojih kolega da se tokom te pase dobije med a izgube se pcele.Zbog velikog prinosa i blokade matice dolazi,do rojenja..a posto je to daleko pcelar nema kontrolu nad drustvom i obicno zateknu poluprazne kosnice.Bar je to njihovo iskustvo.Da li ovo tvoje objasnjenje ima veze i sa rojenjem..ako ne,sta je onda najbolji nacin.
Kasnije...nasa najjaca pasa.
Pozdrav.
-
Iskustva mojih kolega da se tokom te pase dobije med a izgube se pcele.Zbog velikog prinosa i blokade matice dolazi,do rojenja..
Ovo je povezano sa prskanjem repice pčele se napuče ,ostane leglo, počmu i matičnjaci a nestane radilice -koja je nastradala vani .
Prati ove dobre komentare Senada i ekipe i ima da budeš rekorder po prinosu -
Napravi i jedno početno tretiranje odmah na početku legla da anuliraš varou(kod prvog unosa peluda) a drugo odmah paralelno kod prvog vrcanja -po svom planu- onako usput pa će se znati kako dalje .
Nešto slično se dešava kod nas kad se ode na mandarinu -(ja više ne idem puno carinske i ostale papirologije).
Treba dobro paziti kad će se polivati ali to je nemoguće jer tu puno vrsta voća i povrća koje se poliva u različito vrijeme-dobije se nešto meda ali se ostane bez pčele . POz...
Ovo je povezano sa prskanjem repice pčele se napuče ,ostane leglo, počmu i matičnjaci a nestane radilice -koja je nastradala vani .
Napravi i jedno početno tretiranje odmah na početku legla da anuliraš varou(kod prvog unosa peluda) a drugo odmah paralelno kod prvog vrcanja -po svom planu- onako usput pa će se znati kako dalje .
Nešto slično se dešava kod nas kad se ode na mandarinu -(ja više ne idem puno carinske i ostale papirologije).
Treba dobro paziti kad će se polivati ali to je nemoguće jer tu puno vrsta voća i povrća koje se poliva u različito vrijeme-dobije se nešto meda ali se ostane bez pčele . POz...
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Marko,uvjek kada procitam ovaj tekst,pitanja dolaze sama po sebi.Marko je napisao/la:Šahista, ja radim neku vrstu kombinacije horizontalne, vertikalne rotacije a u pojedinim zajednicama "rotiram" samo okvire. Ove radnje prakticiram krajem trećeg mjeseca, kad počima izmjena "zimskih" pčela(zimsku pčelu smjenjuju u sve većem broju novo izležene pčele- smjena pčela). Ova različitost u postupku "rotacije"je posljedica nejednoličnosti zajednica, što je slučaj kod pčelara s većim brojem zajednica, kod mene se radi oko 60tak zajednica(seleći sam pčelar pa mi je to prevozni kapacitet). Rotacija okvira je u slabijim društvima gdje je legla otprilike 3 okvira, lijevo i desno pored ta 3rama legla zarotiram okvire da med dođe naprijed. Vertikalnu rotaciju nastavaka, radim u zajednicama kojima je ostalo dosta nepotrošane zimnice (slučaj sa medom bršljana), dakle donji nastavak sa praznim saćem ide gore a gornji (pčele leglo i ostaci zimnice )dole. Treći vid je da maticu i 2do 3 rama legla spustim u donji nastavak , pa matična rešetka a gore u nastavku ostalo leglo (zatvoreno)i tri prazna rama iz donjeg nastavaka. Ovako pripremljene zajednice negdje 10. 04. selim na pašu repice. Idealno vrijeme za neku od rotacija nije definirano određenim datumom već snagom, jačinom zajednice, a razlikuje se i od područja do područja(moje je područje istočna Slavonija, Hrvatska- negdje preko "puta"Save- Brčko,Orašje.
Ako izvrsimo vertikalnu rotaciju nastavaka,da li treba gornji nastavak sa medom(sada donji nastavak)horizotalno rotirati,ili ga samo spustiti.
Ako smo spustili tri okvira legla u donji nastavak..a iz donjeg nastavka prenosimo prazne okvirove u gornji nastavak...to znaci da treba presloziti ostatak legla,pa pored legla dodati prazne okvirove...ili ti okvirovi idu u sredinu..mislim da nije logicno razbijati leglo.
Pozdrav.
Eh,dragi Marine.Do sada nisam ni razmisljao o nekim prinosima.Imam jednu zelju...a to je da mi pcele prezime.Ako ne prezive..moze biti samo moja greska.Marin je napisao/la:Iskustva mojih kolega da se tokom te pase dobije med a izgube se pcele.Zbog velikog prinosa i blokade matice dolazi,do rojenja..
Na nasem pcelinjaku imamo 18 kosnica.U zivotu su samo mojih osam,i dva drustva od mog kolege.Ostalo je vec platilo zivotom.
Pozdrav.