Početak
-
EmirFatkic
- Samo čita
Početak
puno vas pozdravljam i trazim savjet od iskusnih pcelara!
Imam 21 god i imam neki pocetni kapital oko 3000KM i zeli bih se poceti baviti pcelarstvom. u porodici se niko nikad niko nije bavi tim tako da nemam s kim da se konsultujem. imam zemljište koje je dosta pogodno za ovakvu djelatnost i kapital... zato bih vas molio za pokoji savjet kako početi hvala unaprijed
Imam 21 god i imam neki pocetni kapital oko 3000KM i zeli bih se poceti baviti pcelarstvom. u porodici se niko nikad niko nije bavi tim tako da nemam s kim da se konsultujem. imam zemljište koje je dosta pogodno za ovakvu djelatnost i kapital... zato bih vas molio za pokoji savjet kako početi hvala unaprijed
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Početak
Dobro nam došao:)EmirFatkic je napisao/la:puno vas pozdravljam i trazim savjet od iskusnih pcelara!
Čitam i divim se
1.Nabaviti standardne LR košnice 3 kompleta +3 AV podnjače+3 hranilice+3 krova ili kupiti odmah 5 komplet LR košnica
2. Nabaviti satnu osnovu SAMADEX Bugojno 10 kg
3. Nabaviti inox žicu 1 kg
4. Nitne za bočne letvice
5. Pčelarsku košulju
6. Pčelarski nož
7. Dimilicu
8. Pčelarski šešir
9. Pčelarske rukavice
10. Kupiti 5 pčelinjih zajednica ( rojeve ili pčele na okvirima)
11. Biti aktiovan na forumu ( sa pitanjima i kavlitetnim povratnim informacijama)
Mislim da je ovo nabrojano z a početak dovoljno i potrošio bi cce 1000 km . Ovo bi bilo ako bi sve novo išao , što bi ti i preporučio .
Sretno
-
levstek008
- Čita, piše dovoljno
Dragi Emir!!
Prvo ko prvo preveri da nimaš kakve alergije na pčelji otrov, jel ako si alergičan onda če bit težka!!
Prvo ko prvo preveri da nimaš kakve alergije na pčelji otrov, jel ako si alergičan onda če bit težka!!
Ja bi još dodao ako misliš baviti se pčelarstvom moraš da znaš jedno poslove oko pčela nemoj preskakati i odgađati.
Ono što moraš u pčelinjaku odraditi sada ne odgađaj za sutra. Sutra može otpočeti loše vrijeme i opet ćeš poslove morati odgoditi i ode taku u nedogled.
Mnogi pčelari su izgubili pčele zbog odgađanja jako važnih poslova u pčelinjaku. U pčelarstvu ti vrijedi jedno pravilo što preskočiš nemožeš više nadoknaditi. Uči, čitaj, pitaj i pameti svoje poslušaj. Medno!
Ono što moraš u pčelinjaku odraditi sada ne odgađaj za sutra. Sutra može otpočeti loše vrijeme i opet ćeš poslove morati odgoditi i ode taku u nedogled.
Mnogi pčelari su izgubili pčele zbog odgađanja jako važnih poslova u pčelinjaku. U pčelarstvu ti vrijedi jedno pravilo što preskočiš nemožeš više nadoknaditi. Uči, čitaj, pitaj i pameti svoje poslušaj. Medno!
Senade zaboravio si novom kolegi rec da ako vec misli kupovat rojeve da mora kupit dosta i satnih osnova,da nabavi i kosnice sa pcelama opet ce mu trebat voska.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
inzenjer je napisao/la:Senade zaboravio si novom kolegi rec da ako vec misli kupovat rojeve da mora kupit dosta i satnih osnova,da nabavi i kosnice sa pcelama opet ce mu trebat voska.
redni broj 2.
1.Nabaviti standardne LR košnice 3 kompleta +3 AV podnjače+3 hranilice+3 krova ili kupiti odmah 5 komplet LR košnica
jesu li baš dobre te SAMADEX satne i koja im je cijena ..........
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Ovo spada u temu Promižbeni Program PP, ili EPP !
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Sinoc sam bio pospan dok sam cito, pa mi promaklo.senad je napisao/la:inzenjer je napisao/la:Senade zaboravio si novom kolegi rec da ako vec misli kupovat rojeve da mora kupit dosta i satnih osnova,da nabavi i kosnice sa pcelama opet ce mu trebat voska.
)))
redni broj 2.
)))
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Azem je napisao/la:Ovo spada u temu Promižbeni Program PP, ili EPP !
SAMADEX iz Bugajna je jedina firma koja može parirati i pokriti cijelo tržište BH sa satnim osnovama i tako eliminisati ove proizvođače koji nam prodaju smjeće.
JA lično kupjem u Nurkića Gračanica i nedavno sam zamjenio vosak a i od ranije ima velike količine . Probat ću i od SAMADEX-a na proljeće , Ko bude najbolji njemu ostavljam svoj novac nepitam za cijenu.
-
Samir
- Čita i piše, vrlodobar
Ako imaš volju za pčelama poslušaj Senada, al ne više od tri košnice (obavezno se testiraj na pčelinji ubod), ostalo novaca uloži u telad ako imaš uslove i volju.
Sigurnije je kad imaš u dvije firme dionice, teže se bankrotira.
Pozdrav, sretno i berićetno bilo.
Sigurnije je kad imaš u dvije firme dionice, teže se bankrotira.
Pozdrav, sretno i berićetno bilo.
nije ovo promidžbeni program nego se to tice nas sve jer dobro bi bilo da iznese neko problem sa nekim proizvodom, da ne nasijedaju ostali a satne osnove su jedan od važnih faktora u pčelarstvuOvo spada u temu Promižbeni Program PP, ili EPP !
mi koristimo Samadex Bugojno vec godinama i nemamo nikakvih problema.
Emir Fatkic Zelim ti puno uspjeha u pčelarstvu i izabrao si pravu stvar cime da se bavis.
Medno
Emire,ja sam pocetnik i ovo je prva godina da imam pcele.Ja ti mogu dati jedan savjet ili ukazati na jednu gresku koju sam ja napravio kada sam pocinjao pcelariti.
Moja gresta je bila u tome da sam prvo ucio prakticno pcelarenje,pa tek onda zivot pcele.U jednom momentu nisam vise nista znao.
Moj savjet je.Zaboravi sve.Knjigu u ruke i prvo dobro izuci zivot pcele...posle toga pocni sa prakticnim pcelarstvom...bice ti mnogo lakse kada vidis da su neke stvari logicne.
Sretno..
Pozdrav.
Moja gresta je bila u tome da sam prvo ucio prakticno pcelarenje,pa tek onda zivot pcele.U jednom momentu nisam vise nista znao.
Moj savjet je.Zaboravi sve.Knjigu u ruke i prvo dobro izuci zivot pcele...posle toga pocni sa prakticnim pcelarstvom...bice ti mnogo lakse kada vidis da su neke stvari logicne.
Sretno..
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
-
EmirFatkic
- Samo čita
hvala vam puno vec ste mi puno pomogli jer sam mislio uzeti mozda vise kosnica....kako se sve vise interesujem za pcelarenje pocinjem shvatati da ovo ipak nije hobi nego nauka sto mi je jako drago...
senade hvala Vam puno i naravno svim ostalim sto su dali svoje savjete. trenutno sam u fazi kupovine svih stavki sto ste mi preporucili pa kad to obavim javicu vam se za jos savjeta!
imam jos jedno pitanje. kosnice mogu postaviti na dvije loakcije prva lokacja je uz vodu tacnije uz unu tu se lanalze i 2 voćnjaka i naravno velika suma.. preko vode se nalaze livade za ispasu krava. druga lokacija je vise u sumi i nema vode. pa da krenem i od tog sigurno veliku ulogu igra i gdje se nalate kosnise! mozda je ovo smijesno sto vas pitam ali kad moram izvinjavam se ako su vam malo glupa pitanja ali bice ih sigurno jos.. hvala unaprijed
senade hvala Vam puno i naravno svim ostalim sto su dali svoje savjete. trenutno sam u fazi kupovine svih stavki sto ste mi preporucili pa kad to obavim javicu vam se za jos savjeta!
imam jos jedno pitanje. kosnice mogu postaviti na dvije loakcije prva lokacja je uz vodu tacnije uz unu tu se lanalze i 2 voćnjaka i naravno velika suma.. preko vode se nalaze livade za ispasu krava. druga lokacija je vise u sumi i nema vode. pa da krenem i od tog sigurno veliku ulogu igra i gdje se nalate kosnise! mozda je ovo smijesno sto vas pitam ali kad moram izvinjavam se ako su vam malo glupa pitanja ali bice ih sigurno jos.. hvala unaprijed
-
EmirFatkic
- Samo čita
samire hvala ti za savjet takodjer ali telad su malo drugaciji "sport" za njih bas uvjete nemam imam mladog prijatelja koji se takodjer poceo baviti sa tim ali je imao puno veci kapital i vec je imao infrastrukturu ali ako bog da zasto ne i tako nesto u buducnosti!
-
EmirFatkic
- Samo čita
i da zaboravio sam jos napisati posto ste vidim zabrinuti za te alergije nisam alergican bar do sad me je ujelo desetine pcela pa vjerujem kako nisam alegican osim nisam upucem moze li se to javiti bilo kad ili kako već??
Pozdrav i od mene -glavno je da nemaš strah od pčele i da te njihov zvuk smiruje bez obzira koliko ih bilo.
Kažeš
je uz vodu tacnije uz unu tu se lanalze i 2 voćnjaka i naravno velika suma.
e pa malo se čuvaj voćnjaka kakav god bio uvijek se nešto šprica i to puno puta, bar znadni da ima taj rizik koji nije mali -onesposobi bar jednu genaraciju radilice..
POzzz marin
Kažeš
je uz vodu tacnije uz unu tu se lanalze i 2 voćnjaka i naravno velika suma.
e pa malo se čuvaj voćnjaka kakav god bio uvijek se nešto šprica i to puno puta, bar znadni da ima taj rizik koji nije mali -onesposobi bar jednu genaraciju radilice..
POzzz marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
-
EmirFatkic
- Samo čita
ne spricaju se ovi vocnaci to znam sigurno...
Emire ne kupuj više od tri košnice, ja sam počeo ove godine i na proljeće sam kupio 13 rojeva, 3 sam morao spojiti a i ovo što mi je ostalo neće pola prezimiti, nisam znao ocijeniti za stimulaciju hrane dok nije pilo paše u suši, a rojeve nabavio poslije bagrema, tako da sam i ja slušao ostale prošao bi sa manje gubitaka... pozzz sretno
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
Moj savjet je da ne kupujes rojeve,nego nađi dobra drustva u kosnicama i kupi,ustedices bar dvije godine rada s njima. Jedno 5 drustava bi ti bilo optimum.
-
EmirFatkic
- Samo čita
ovaj senad mi je dao savjet da krenem sa 3 kosnice pa cu ga i poslusatinecu se zaletiti kad sam tako reci lajik u ovom jos ako bog da nadam se da cu nauciti!
imam jos nekoliko pitanja: koliko se odprilike krecu cijene rojeva i koliko se krecu polovne kosnice odprilike. dobio sam nekoliko ponuda pa da me nebi neko preveslao hvala!
imam jos nekoliko pitanja: koliko se odprilike krecu cijene rojeva i koliko se krecu polovne kosnice odprilike. dobio sam nekoliko ponuda pa da me nebi neko preveslao hvala!
Cijena prirodnog roja u mom kraju je 50 km, a polovne kosnice nemoj kupovat,nikad ne znas cime su zarazene,donose puno vise stete nego koristi.
-
EmirFatkic
- Samo čita
hvala na jos jednom savjetu!
Kolega dobro nam doso ovdje ces dosta toga naucit i samo pitaj sve sto te zanima nema nikakve stidnje jer tu smo da ti pomognemo svi smo mi nekad bili pocetnici i svi smo mi to prosli sto kazu ko pita taj neskita samo ti pocni sa par kosnica nemoj odma sa velikim brojem to bi ti bilo malo velik zalogaj zato 2/3 drustva i polako citaj pitaj i bice to sve dobro i jos nesto instaliraj na svom profilu da mozes primat privatne poruke posto jos nisi to uredijo na svom profilu.
Pcelar u bijelom svijetu.
-
ruzazeljko
- Samo čita
Dragi Emire, zbilja je zadovoljstvo vidjeti mladog čovjeka kada želi nešto početi sa ciljem da u tome uspije. Ja sam ti isto relativno mlad pčelar, ali po životnoj dobi sam "rana starost" (54 g.) Imam jednog sina i kćerku starije od tebe i jednog malo mlađeg. Mogu ti reći da su se i oni uz mene u kratkom roku puno naučili. Želim ti napomenuti da u tom poslu nikad dovoljno znanja i novih spoznaja i tehnologija.
Moj ti je savijte da iskoristiš ovu zimu, te do ranog proljeća čitaš literaturu, a posebno da pratiš ovaj forum (nije na odmet i forum HPS, kao SPRS), ali uz to svakako nađi jednog pčelara koji ti je u blizini i da ti je voljan uz druženje biti i mentor u pčelarstvu. Kod kupovine osnovne opreme se, za početak, također konsultraj sa pčelarima.
Pročitaj moje predstavljanje pa ćeš vidjeti da se uz trud, zalaganje i učenje može uspjeti u kratkom roku.
Napomena: u početku mali broj košnica jer ćeš u perspektivi vjerojatno sam izrađivati dobar dio elemenata LR košnice, te se sa malo novaca brže širiti.
Sve što pišem je u dobroj namjeri,a ti Emire prihvati samo ono što misliš da ti odgovara.
Pozdrav!
Moj ti je savijte da iskoristiš ovu zimu, te do ranog proljeća čitaš literaturu, a posebno da pratiš ovaj forum (nije na odmet i forum HPS, kao SPRS), ali uz to svakako nađi jednog pčelara koji ti je u blizini i da ti je voljan uz druženje biti i mentor u pčelarstvu. Kod kupovine osnovne opreme se, za početak, također konsultraj sa pčelarima.
Pročitaj moje predstavljanje pa ćeš vidjeti da se uz trud, zalaganje i učenje može uspjeti u kratkom roku.
Napomena: u početku mali broj košnica jer ćeš u perspektivi vjerojatno sam izrađivati dobar dio elemenata LR košnice, te se sa malo novaca brže širiti.
Sve što pišem je u dobroj namjeri,a ti Emire prihvati samo ono što misliš da ti odgovara.
Pozdrav!
Željko Knežević, Našice