Stipo, negdje ćeš pročitati da neka košnica donosi više meda , negdje vješt pčelar, a negdje eto i sredstvo tretiranja. Naravno time se želi dokazati da će pčele biti zdravijeStipo je napisao/la:Ja imam dvije boce BeeVitala iz 2 šarže i po boji se malo rezlikuju. Ali to nije ni bitno bitno je da djeluje.
BeeVital za naša primanja je skup ali ako hoćemo cjelogodišnji ECO tretman ispada da je jedan od jeftinijih sredstava.
Ako je k tome istinita tvrdnja da redovni tretmani BeeVitalom daju veće prinose u medu ispada da je on jeftin jer jednu bocu isplati jedan okvir meda. Teško je te tvrdnje izvagati i dokazati pa u našim glavama ispada da je to marketinški trik.
Ja nisam siguran da će Zvone uspjeti dokazati da je oksalna ravna BeeVitalu. Možda za ovaj kasno jesenji tretman da mu je jeftina zamjena ali meni se čini da i tada BeeVital bolje čisti varrou. Možda bi Zvone ako ima volje trebao to usporediti.Te da kao završni tretman jedan dio društava tretita BeeVitalom , a drugi oksalnom. Ja sam se prošle jeseni uvjerio koja je snaga BeeVitala. Kada samo usporedim društvo koje je cijele prošle godine bilo najjače, a onda krajem ljeta pošlo tako naglo slabiti da sam mislio da neće prezimiti ali tada sam počeo koristiti BeeVital i to društvo je do kraja tretmana palo na 3 ulice pčela.
Prvo što sam tada primjetio da nema više pčela pješaka. Kao takvo dočekalo je proljeće bez daljnjeg slabljenja. Mislim da je BeeVital spriječio kolaps tog društva. Jednostavno poslje završenog tretmana društvo je prestalo dalje slabiti. Mislim da sam tada koristio bilo koje drugo srestvo da tome društvu više ne bi bilo spasa. Pčelarska praksa je pokazala da ako kolaps nastupi da se društvo ne može spasiti. Jeli to slučajno kod mene tada ispalo tako ili je to zasluga BeeVitala nisam siguran iskustva su mi kratka ali ni drugi pčelari o tome ne pišu. Zvone ispitiva oksalnu i volio bi da se i ona ponaša kao BeeVital ali čisto sumnjam jer za takvo nešto bi se odavno čulo jer oksalna je se ispitivala u više zemalja i postoje naučni radovi koji se i na internetu mogu naći. Mi maštamo o oksalnoj i ja maštam o oksalnoj jer je jeftina ali bojim se da je o njoj sve rečeno zato sam ja odlučio da sa njom pravim razne koktele ne bi li pogodio recept koji nije skup i da daje bolje rezultate ne samo sada nego tijekom cijele pčelarske sezone. BeeVital da je jeftiniji i da se samo jednom poliva umjesto 3 puta svakih 7 dana bio bi idealan.
pa će samim tim , moći donjeti više meda .Ja ove godine nemam nikako pješaka , niti pčela da leže ispred košnice . Pošto nisam stimulirao niti prihranjivao ne mogu reči
da su društva izuzetno snažna ali vidjet ćemo kakva će bit na prolječe. Što se tiče tretmana radio sam samo dva i to u razmaku mjesec dana, znači nepovoljno.Šta mogu bio
sam na godišnjem. Glavna kontrola je zimski tretman i tada će se sve znati . Inače nikakve postotke ne priznam u vezi varoe. Stalno vidim postotke koji su rađeni na osnovu
nekih pretpostavki . Nijedna od pretpostavki nezna koliko je varoe ostalo u košnici , a da ostane vidi se u proljeće , čak i iza oksalne .Tada se iznenadimo ako negdje imamo
akumulator varoe , a šta je bilo sa računicom ? Što se tiče dokazivanja mogučnosti oksalne putem struke ? Kome se isplati dokazivati na jeftinom sredstvu bilo šta ? Ako
ima bilo kakvo ime, pa poćne nešto bulaznit odmah ga kupe jače firme i poslje hvali njihove "lijekove" U razvijenim zemljama ne smije se ništa upotrebljavati ako nije
odobreno od odgovarajuće ustanove , a u mnogim zemljama oksalna nije dozvoljena u pčelarstvu , upitaj se zašto ? Uostalom nebi BeeVital bio prijavljen kao sredstvo za
deratizaciju ,zar ne . A to , dali je oksalna bolja od oksalne , kada i zašto ja bih ipak ostavio za neki razgovor uživo