BeeVital Hive Clean
Re: BeeVital Hive Clean
Provjerene jos dvije kosnice.To su sto se tice Varroe do sada bile 'najcisce kosnice'.Na jednoj 14 a na drugoj 20 komada.
Zadnji tretman sam uradio prije 35 dana.Ovoliki broj otpale Varroe nije bilo ni posle tretmana.Primjetio sam da ima mlade i stare Varroe.Skroz svijetle,tamnije i tamne boje.Ove svjetlije su uglavnom bile okrenute na ledja i bile su mrtve...dok su tamnije(starije),uglavnom bile zive.
Sada:
-kako to da prije mjesec dana nije bilo ovoliko Varroe,a da je bilo duplo vise legla nego sada.Trutovskog legla nema vise.
Prije mjesec dana kosnice su bile pune pcela..a bilo je manje Varroe.Ni sam ne znam odgovor.
Jedini sto mi pada na pamet....da je ovo produzeno djelovanje BeeVitala..
Sta Vi mislite o ovoj situaciji.
Pozdrav.
Zadnji tretman sam uradio prije 35 dana.Ovoliki broj otpale Varroe nije bilo ni posle tretmana.Primjetio sam da ima mlade i stare Varroe.Skroz svijetle,tamnije i tamne boje.Ove svjetlije su uglavnom bile okrenute na ledja i bile su mrtve...dok su tamnije(starije),uglavnom bile zive.
Sada:
-kako to da prije mjesec dana nije bilo ovoliko Varroe,a da je bilo duplo vise legla nego sada.Trutovskog legla nema vise.
Prije mjesec dana kosnice su bile pune pcela..a bilo je manje Varroe.Ni sam ne znam odgovor.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
To ti je produženo djelovanje BeeVitala jer sam ga ja tako nazvao , a u stvari kod pčela je aktiviran pojačani nagon za čišćenje I ako bolje pod povećalom pogledaš tu opalu varrou većina ih je na neki način oštećena. Drugi dio varroe je varroa koja je negdje u ćošku ili negdje prikraj saća u nekoj ćeliji umrla od gladi. Pod utjecajem nagona za čišćenje pčele ih stalno pronalaze i čiste. Treći dio varroe je varroa koja je na izmaku snaga jer je iscrpljena od gladi. Ne samo da pčela pojačano čisti varrou nego pojačano čisti i bolesne i oštećene larve zato se srestvo i zove Hive Clean ili Čista Košnica.sahista je napisao/la:Provjerene jos dvije kosnice.To su sto se tice Varroe do sada bile 'najcisce kosnice'.Na jednoj 14 a na drugoj 20 komada.
Sada:
Pozdrav.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Jako me interesuje termin produženo djelovanje . Pažljivo pratim izlaganje Zvonetas i Stipino
Zvone sa oksalnom kiselinom nikakvih dodataka osim što je radio korekciju udjela šećera i ima inzvaredno produženo djelovanje blaga prednost u odnosu na beevital h.c.
Ovo me navodi na činjenicu da sve sporedne komponente koje su nabrojane u beevitlau h.c. nemaju neku značajnu ulogu.
ZA pretpostaviti je da je krivac kod beevitala h.c. mali udio šećera!
Zvone sa oksalnom kiselinom nikakvih dodataka osim što je radio korekciju udjela šećera i ima inzvaredno produženo djelovanje blaga prednost u odnosu na beevital h.c.
Ovo me navodi na činjenicu da sve sporedne komponente koje su nabrojane u beevitlau h.c. nemaju neku značajnu ulogu.
Kako si došao do rezultata i zaključka da BeeVital ima mali udio šećera. Ja sam mjerio šećer u BeeVitalu mjeračem sladora u moštu. I dobio sam očitanje o 40 %. Kada sam napravio 40 %-tnu otopinu šećera uvidio sam da je moja otopina gušća i osjetno ljepljivija od beeVitala odnosno ima manji viskozitet. Kada sam napravio test sušenja BeeVital se brže suši čak se brže suši nego gušća 60 % šećerna otopina.senad je napisao/la:Jako me interesuje termin produženo djelovanje . Pažljivo pratim izlaganje Zvonetas i Stipino
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Stipo je napisao/la: Kako si došao do rezultata i zaključka da BeeVital ima mali udio šećera. Ja sam mjerio šećer u BeeVitalu mjeračem sladora u moštu. I dobio sam očitanje o 40 %. Kada sam napravio 40 %-tnu otopinu šećera uvidio sam da je moja otopina gušća i osjetno ljepljivija od beeVitala odnosno ima manji viskozitet. Kada sam napravio test sušenja BeeVital se brže suši čak se brže suši nego gušća 60 % šećerna otopina.
Specifična težina beevital h.c. 1.15 dok specifična težina rastvor voda šećer 1:1 mislim da je 1.25
Dodavanjem ili oduzimanjem količine šećra povećava se ili se smanjuje specifična težina.
Mislim da je problem kod beevitala h.c. što ne koristi bosanski šećer ,šalim se
Danas sam nabavio kutijicu dehidrata oksalne i tretirat ću pčele oksalnom, BeeVitalom i ovim mojim koktelom oksalne sve po 10 društava pa ču vidjeti rezultate. Sve su mi košnice na AV podnicama pa ću lako pratiti rezultate.
Pozdrav Stipi, čestitke na odluci i spremnosti da obavi ovaj svojevrstan "eksperiment"Stipo je napisao/la:Danas sam nabavio kutijicu dehidrata oksalne i tretirat ću pčele oksalnom, BeeVitalom i ovim mojim koktelom oksalne sve po 10 društava pa ču vidjeti rezultate. Sve su mi košnice na AV podnicama pa ću lako pratiti rezultate.
M.B. Mirza=mir-zakon
Marko sva su mi društva na dva ili tri tijela ali na žalost u ovo vrijeme malo ih je koje zauzimaju više od jednog nastavka.
Ja sam zadovoljan ako mi društvo zauzima pun jedan nastavak.
Ja sam zadovoljan ako mi društvo zauzima pun jedan nastavak.
Stipo moje su zajednice sve na dva a zauzimaju ustvari jedan(danas brzinski pregled), ovo me je interesiralo iz razloga količine sredstva i nakraju samog apliciranja (meni nije problem pošto su zajednice u gornjem od dva).
M.B. Mirza=mir-zakon
Marko prvo ustanovi imaš li legla.
One zajednice koje su ti bez legla polij jednom sve ulice gdje ima više pčela. Ona društva koja još imaju legla pa taman to bilo 100 ćelija polij 2 puta, a ako ti u vrijeme drugog polivanja još imaju legla sačekaj da leglo izađe i ponovo polij.
Ili 2. varijanta ako smatraš da ima previše varroe odmah polij sve zajednice jednom. Poslje 10 dana provjeri dali imaju leglo pa ako nemaju leglo polij opet sve zajednice. Ako ti neke još uvjek imaju legla sačekaj dok izađe leglo pa tek onda polij opet sva društva. ili 3. varijanta ako misliš odnosno ako si uvjeren da ti društva imaju varroe manje od 500 komada sačekaj i uvjeri se da nijedno društvo nema više nijedne ćelije sa leglom onda polij sva društva samo jednom. Ipak i tada za svaki slučaj provjeri bar na nekoliko uzoraka koliki je pad varroe pa ako ti pad prelazi 500 komada ponovi još jedan tretman.
Zapamti to je BeeVital i u vrijeme ako nema legla očistit će ti sva društva od varroe samo iz jednog polivanja, a ako su ti društva previše zaražena uradi i drugo polivanje ali ne žuri važno je da nema legla i rezultat neće izostati.
One zajednice koje su ti bez legla polij jednom sve ulice gdje ima više pčela. Ona društva koja još imaju legla pa taman to bilo 100 ćelija polij 2 puta, a ako ti u vrijeme drugog polivanja još imaju legla sačekaj da leglo izađe i ponovo polij.
Ili 2. varijanta ako smatraš da ima previše varroe odmah polij sve zajednice jednom. Poslje 10 dana provjeri dali imaju leglo pa ako nemaju leglo polij opet sve zajednice. Ako ti neke još uvjek imaju legla sačekaj dok izađe leglo pa tek onda polij opet sva društva. ili 3. varijanta ako misliš odnosno ako si uvjeren da ti društva imaju varroe manje od 500 komada sačekaj i uvjeri se da nijedno društvo nema više nijedne ćelije sa leglom onda polij sva društva samo jednom. Ipak i tada za svaki slučaj provjeri bar na nekoliko uzoraka koliki je pad varroe pa ako ti pad prelazi 500 komada ponovi još jedan tretman.
Zapamti to je BeeVital i u vrijeme ako nema legla očistit će ti sva društva od varroe samo iz jednog polivanja, a ako su ti društva previše zaražena uradi i drugo polivanje ali ne žuri važno je da nema legla i rezultat neće izostati.
Juce sam tretirao 4 kosnice.Ostale 4 nisam jer mi je nestalo BV.Danas sam dobio novu flasicu..tako da cu sutra tretirati ostala drustva.
Stanje otpale Varroe,posle 24 sata.
30,37,230,165,314...
Ne kontam.
Pozdrav.
30,37,230,165,314...
Ne kontam.
Pozdrav.
-
šarić slavko
- Čita, piše dovoljno
Pozdrav svima , uradio sam tretiranje bee vitalom pa evo kako izgleda.
Košnica br.______1______2______3
03.10.2011______35______2_____27
04.10.2011_______0______1______0
05.10.2011_______0______0______0
Tretirao sam 01.10.2011 ujutro u 7 sati ,prvu kontrolu sam vršio poslije 48 sati i očekivao sam otprilike ovakvo stanje a želio i nadao se da neće biti više . Druga i treća kontrola je bila poslije 24 sata i malo sam se iznenadio da nema varoe , ne zato što mislim da je nema već da nešto nije u redu.Kada sam u Avgustu radio tri tretmana imao sam danima konstantno opadanje varoe a to sam prikazao ranije , par stranica.I prije sam radio i jutarnje i večernje tretmane zavisno od slobodnog vremena. Sada kada sam radio pčele su se odmah sklonjale a prije sam uspio i dva puta da ih polijem , malo sačekam da se izmješaju .Mislim da ovaj put nije bilo dovoljno pčela u kontaktu sa bee vitalom iako ja nisam škrtario a nadam se ni pretjerao .Vreme je suho ali nikada dočekati kišu pa da bude malo vlage.Šta je tu je .Čitao sam da neki u ovo vreme dodaju pogaču jer nema ništa okolo za pčele , dali je to štetno ili ne .
Košnica br.______1______2______3
03.10.2011______35______2_____27
04.10.2011_______0______1______0
05.10.2011_______0______0______0
Tretirao sam 01.10.2011 ujutro u 7 sati ,prvu kontrolu sam vršio poslije 48 sati i očekivao sam otprilike ovakvo stanje a želio i nadao se da neće biti više . Druga i treća kontrola je bila poslije 24 sata i malo sam se iznenadio da nema varoe , ne zato što mislim da je nema već da nešto nije u redu.Kada sam u Avgustu radio tri tretmana imao sam danima konstantno opadanje varoe a to sam prikazao ranije , par stranica.I prije sam radio i jutarnje i večernje tretmane zavisno od slobodnog vremena. Sada kada sam radio pčele su se odmah sklonjale a prije sam uspio i dva puta da ih polijem , malo sačekam da se izmješaju .Mislim da ovaj put nije bilo dovoljno pčela u kontaktu sa bee vitalom iako ja nisam škrtario a nadam se ni pretjerao .Vreme je suho ali nikada dočekati kišu pa da bude malo vlage.Šta je tu je .Čitao sam da neki u ovo vreme dodaju pogaču jer nema ništa okolo za pčele , dali je to štetno ili ne .
Jednostavno nema legla,nema se varoa gdje skrit.sahista je napisao/la:Juce sam tretirao 4 kosnice.Ostale 4 nisam jer mi je nestalo BV.Danas sam dobio novu flasicu..tako da cu sutra tretirati ostala drustva.
30,37,230,165,314...
Ne kontam.
Pozdrav.
Zakire pada li kod tebe varroa ne pišeš više o rezultatima tretmana sa BeeVitalom.
Čini mi se da imaš kopiju mojih prošlogodišnjih rezultata.
Čini mi se da imaš kopiju mojih prošlogodišnjih rezultata.
Evo rezultata zadnjeg tretiranja.
Kosnice tretirane 04.10.
kos.br.1)..30,22,7,5,2,1..zadnji broj za dva dana...ukupno=67
kos.br2)..37,60,11,8,6,3=125
kos.br3)..230,129,44,19,73,37=632
kos.br4)..165,85,13,1,24,37=325
kos.kr.5).314,280,66,53,59,101=883
Tretirano..06,10..
kos.br.6)..304,308,127,97,108..zadnji broj za dva dana..ukupno=944
kos.br.7.)169,222,119,62,171=773
kos.br.8)69,67,16,14,4=170
Ovdje sam racunao otpalu Varrou za sest dana.
Ovako...
Desile su se malo cudne stvari.
Ja sam izvrsio zadnji glavni tretman(tri prskanja),15.07.Prije godisnjeg odmora.Tada nije otpalo mnogo Varroe.Posle godisnjeg sam ponovo jednom poprskao(negje oko 20 augusta),da provjerim stanje Varroe.Tada je otpalo izuzetno malo Varroe.Ja sam mislio da u kosnicama ima malo Varroe....tako da sam odlucio da cekam do decembra za zimski tretman.Prije desetak dana sam primjetio da Varroa otpada ,tako da sam izvrsio i ovaj tretman.
Sva ova Varroa se pojavila zadnjih 40-tak dana
.Da bi se namnozila ovolaka Varroa...koliko je onda ostalo neoborene Varroe posle zadnjeg tretmana.
Mozda sam prerano uradio zadnji glavni tretman...ali zasto nije oboreno puno Varroe u prezadnjem tretmanu.Tada je bilo mnogo legla.
Takodje...sada je otpalo najvise Varroe...iz drustava koji su do sada bila 'najcisca'.
Gledano rezonski...mislim da BeeVital nije oborio Varrou u ljetnom periodu..ili ja nisam odradio posao kako treba.Ako je BeeVital odradio svoj posao..i ja radio po propisu...onda se pitam odakle ovolika Varroa.Sta Vi mislite.
Sinoc u Prizu je bila ludnica.
Pozdrav.
Kosnice tretirane 04.10.
Tretirano..06,10..
Ovako...
Ja sam izvrsio zadnji glavni tretman(tri prskanja),15.07.Prije godisnjeg odmora.Tada nije otpalo mnogo Varroe.Posle godisnjeg sam ponovo jednom poprskao(negje oko 20 augusta),da provjerim stanje Varroe.Tada je otpalo izuzetno malo Varroe.Ja sam mislio da u kosnicama ima malo Varroe....tako da sam odlucio da cekam do decembra za zimski tretman.Prije desetak dana sam primjetio da Varroa otpada ,tako da sam izvrsio i ovaj tretman.
Sva ova Varroa se pojavila zadnjih 40-tak dana
Mozda sam prerano uradio zadnji glavni tretman...ali zasto nije oboreno puno Varroe u prezadnjem tretmanu.Tada je bilo mnogo legla.
Takodje...sada je otpalo najvise Varroe...iz drustava koji su do sada bila 'najcisca'.
Gledano rezonski...mislim da BeeVital nije oborio Varrou u ljetnom periodu..ili ja nisam odradio posao kako treba.Ako je BeeVital odradio svoj posao..i ja radio po propisu...onda se pitam odakle ovolika Varroa.Sta Vi mislite.
Pozdrav.
Imas odgovor na to o velikom broju varoe odjednom u temi eksperimenti sa oksalnom.sahista je napisao/la:Evo rezultata zadnjeg tretiranja.
Kosnice tretirane 04.10.
Tretirano..06,10..
Ovako...
Sva ova Varroa se pojavila zadnjih 40-tak dana.Da bi se namnozila ovolaka Varroa...koliko je onda ostalo neoborene Varroe posle zadnjeg tretmana.
![]()
Pozdrav.
Stipo,da li su drustva na kojima je otpalo 944,773,883, varroe,u opasnosti..
Da li su drustva previse oslabljena i zarazena,da postoji sansa da ne docekaju proljece.
Da li su drustva previse oslabljena i zarazena,da postoji sansa da ne docekaju proljece.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
sahista je napisao/la:Stipo,da li su drustva na kojima je otpalo 944,773,883, varroe,u opasnosti..
Ako želiš da imaš pčele pripremi se za oksalnu kiseline.. USKORO DALAZI I TO VRIJEME,,
Senade,nisam te bas najbolje razumjeo.Prepostavljam da mislis na zimski tretman.To sam mislio svakako uraditi oko Bozica... sa BeeVitalom.senad je napisao/la:sahista je napisao/la:Stipo,da li su drustva na kojima je otpalo 944,773,883, varroe,u opasnosti..
Ako želiš da imaš pčele pripremi se za oksalnu kiseline.. USKORO DALAZI I TO VRIJEME,,
Pozdrav.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Da ,mislio sam na zimski tretman . Preporučio bi ti da uradiš samu 3,5% okslanu kiselinu.sahista je napisao/la:Senade,nisam te bas najbolje razumjeo.Prepostavljam da mislis na zimski tretman.To sam mislio svakako uraditi oko Bozica... sa BeeVitalom.senad je napisao/la:sahista je napisao/la:Stipo,da li su drustva na kojima je otpalo 944,773,883, varroe,u opasnosti..
Pozdrav.
Tvoj je izbor.
Ako se na vrije očiste društva nema nikakve opasnosti. Meni je prošle jeseni prezimilo društvo sa kojeg sam oborio preko 3500 varoa. Ako si već toliku varrou srušio dobro si učinio. Ako već imaš BeeVital ponovi tretman. Ako kod tog tretmana padne malo varroe dobro si uradio. Ako sada u tom društvu nema više legla sada tretiraj i nemaš više opasnosti niti potrebe za kasnini tretman sve do proljeća.sahista je napisao/la:Stipo,da li su drustva na kojima je otpalo 944,773,883, varroe,u opasnosti..
Ja nigdje nisam mogao pronaci podatak,koliki je procenat oksalne kiseline u BeeVitalu.Stroga tajna proizvodjaca ovog produkta.
Imao sam priliku razgovarati sa jednim covjekom, a on je zavrsio veliku skolu i izuzetan je matimaticar.Neki pravac prirodnih nauka.
Ja cu prenjeti njegova zapazanja..
Uzeli smo primjer da u litar smjese BeeVitala,dodamo 35 grama oksalne kiseline.
Ako tretiramo jedno drustvo sa 15ml tecnosti,znaci da smo u to drustvo ubacili 0,525 grama oksalne kiseline sto odgovara dozi od 100gr mrkve.
Covjek je ovo izracunao iz glave,i jos dodao da ce ovu teoriju potvrditi svaki covjek koji se razumije u matematiku.
Imao sam priliku razgovarati sa jednim covjekom, a on je zavrsio veliku skolu i izuzetan je matimaticar.Neki pravac prirodnih nauka.
Ja cu prenjeti njegova zapazanja..
Uzeli smo primjer da u litar smjese BeeVitala,dodamo 35 grama oksalne kiseline.
Ako tretiramo jedno drustvo sa 15ml tecnosti,znaci da smo u to drustvo ubacili 0,525 grama oksalne kiseline sto odgovara dozi od 100gr mrkve.
Covjek je ovo izracunao iz glave,i jos dodao da ce ovu teoriju potvrditi svaki covjek koji se razumije u matematiku.
Ovo će potvrditi svako ko zna množenje 35x0,015=0,525.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Da Azeme,ali to dovodi do zakljucka da je koncentracija oksalne u BeeVitalu,izuzetno mala.Potpuno zanemarljiva.Caka je u necem drugom.Azem je napisao/la:Ovo će potvrditi svako ko zna množenje 35x0,015=0,525.
Pozdrav.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Bilo bi interesantno polijevati sa beevitalom h.c. koji nema u sebi oksalne kiselina pa da se pogledaju rezultati. NAravno to je nemoguće.