Napad varroe

Web site, video ,slike i ostale poučne teme
Odgovorite
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Napad varroe

Post Postao/la Stipo »

Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
levstek008
Čita, piše dovoljno

Re: Napad varroe

Post Postao/la levstek008 »

Horor... :(
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Stipe prsti mi nešto poznati. Nedaj Bože da su tvoji :shock:, znam da nisu i zato sam :D
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Samire nisu to moji prsti. To ti je neki pčelinjak vjerovatno u Srbiji, a snimao je đokozeko.
Iskreno rečeno ja sam na početku svog pčelarenja tamonekad davno hehe kada nisam o varroi znao ništa pa čak ni kako izgleda i nisam znao da se varroa uopće tretira , a još manje čime i kako. Vidio sam u jednom svom društvu puno više varroe nego što je prikazano na tome snimku. Svaka pčela je imala 3-5 varroa i naravno to mi je društvo poslje nove godine stradalo. Kada sam jednom iskusnom pčelaru pokazao šaku mrtvih pčela na kojima je još bila zakačena naravno mrtva varroa. Baci kaže to od mene i zašto nisi prije stavio Bayvarol trake da tu gamad pobije. Ja sam samo postiđen slegnuo ramenima i počeo postavljati pitanja jedno za drugim ko iz puške. Sutra dan mi je donio 3 knjige o pčelarstvu i reče evo ti pa nauči. I tako ti je započelo moje učenje o pčelama. Taj me je film posjetio kako je nekad bilo i zato sam zalijepio taj link neka pčelari gledaju šta ih sve čeka.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Piše snimano 02.08. 2011. po povratku sa suncokreta . Prsti najvjerovatnije njegovi ili eventualno kolege Sevića .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Sigurno zbog mom neiskustva...ja do sada na mom pcelinjaku nisam vidjeo niti jednu pcelu koja ima na sebi Varrou. :?:
Ovaj snimak je opomena..mi gubimo trku.Tek kada dodje na trziste preparat koji stimulise pcele da se same bore protiv ovog parazita...moze se pricati o nekom napretku.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Malo te ba zadirkujem Stipe, a to što je nekad bilo neponovilo se.

Pozdrav iz Srebrenika punog meda al samo danas.
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

Danas na Sajmu kod nas u Srebreniku, '' ugledni'' naucnik rece da varoa koja je na pceli ne predstavlja nikakvu opasnost za pcelu????????????? Kolega Samir je sjedio do mene,pa moze potvrdititi.
Azem
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Azem »

inzenjer je napisao/la:Danas na Sajmu kod nas u Srebreniku, '' ugledni'' naucnik rece da varoa koja je na pceli ne predstavlja nikakvu opasnost za pcelu????????????? Kolega Samir je sjedio do mene,pa moze potvrdititi.
To i nije ništa strašno, ja sam čuo i većih gluposti od strane "uglednih".
Tog je slušao i Zvones i po njemu generalizira sve ljude od struke.
Ja sam dotičnog čitao u posljednjem BH Pčelaru i smučilo mi se.
Žao mi je što danas nisam mogao doći, a imao sam namjeru.
Lijep pozdrav i svako dobro!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

inzenjer je napisao/la:Danas na Sajmu kod nas u Srebreniku, '' ugledni'' naucnik rece da varoa koja je na pceli ne predstavlja nikakvu opasnost za pcelu????????????? Kolega Samir je sjedio do mene,pa moze potvrdititi.
Eto ga sad prvi put ovako što čujem pa jeli to opet neki naučni stručnjak ili samo " naučnik".
Pitam se šta onda varroa traži na pčeli. Osim što joj pčela tijekom zime daje toplotu čime se varroa onda mjesecima hrani.
Do sada sam imao saznanja da se varroa hrani pčelinjom hemolimfom i da to mjesto uboda varroe kod pčele nikad ne zacjeljuje i da je ta rana podložna prodoru virusa i bacila u tijelo pčele i pogoduje širenju raznih pčelinjih bolesti.
Oprosti inzenjer tu na tom predavanju netko nešto nije ispravno rekao ili ti nisi to dobro razumio.
Koliko znam varroa pčeli ne pravi direktno velike štete ali su zato indirektne štete pogubne za pčelinje društvo.
Po tvrdnji tog naučnika znači da u vrijeme kada nestane legla u društvo koje nije imalo varroe možemo bez probema istresti vreću varroe i da će to društvo bez problema prezimiti jer sve su odrasle pčele zdrave i varroa im ne može ništa.
Malo sutra ne vjerujem u takvo što. Tražim reference pa ako je naučnik neka ih podnese.
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

Stipo je napisao/la:
inzenjer je napisao/la: Po tvrdnji tog naučnika znači da u vrijeme kada nestane legla u društvo koje nije imalo varroe možemo bez probema istresti vreću varroe i da će to društvo bez problema prezimiti jer sve su odrasle pčele zdrave i varroa im ne može ništa.
Malo sutra ne vjerujem u takvo što. Tražim reference pa ako je naučnik neka ih podnese.
Upravo ovo je tvrdio,da je varoa opasna samo za larve,a na pceli je samo da je ista prenosi,tj da su u nekoj vrsti simbioze te nam objasnjavo da ona uopste nije problem.Imas na temi Sajam pcelarstva Srebrenik jos par njegovih bisera,da ne prepisujem i ovde.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Sjedio sam, to je tačno. Još sam živi svjedok.

Rekao je baš ovako kao što reče moj zemo, al na samom početku se ogrado sa "ako budu njegova saznanja baš
tačna, onda po njemu je pčela samo prevozno sredstvo varoe" tako ja ono pod naški skonto, a on rekao ono naučnim terminima. Neznam ja to ni izgovorit da mi je zapisao kamoli zapamtit.

Narod će to pozlatiti.
Odgovorite