Ako neko ima isustva sa timolom volio bih da napiše svoja iskustva.

Matej , sve si dobro primjetio i naveo . Kod timola se zaista ne vidi neki pad , ali to dugotrajno traje i nedozvoljava normalan razvoj varoe , tako da su na kraju rezultatilevstek008 je napisao/la:Kod nas u Sloveniji si od države mogel dobiti brezplatno ali apotekarske mravljična kiseline ali timol. Ja sam uzeo timol u gelu. Timol naj bi unčikoval i na pokrito leglo i na varoje na pčelama. Ja sam sad pravio drugo godino sa timolom i mogu reči da nije bog zna kako efikasan, tako da nemožeš baš hladan čekati zimu.
Ovako: meni je timol pomagao da sam u onima vručima mjesecima, kad su bile temperature previsoke za rad sa mravljo kiselino, održavao broj varroa da nije exsplodirala! U gospodarsko košnicu se stavi po dve konservi ovog timola. Dobro, ne mogu reči da je loš ovaj timol, a ne dostigne efikasnosti marvljične kiseline, tako da sa time dvema kombinacijami ( u vručim mjesecima timol, kad se ohladi još jedan udarac sa mravljično kiselinom, a onda oko nove godine oxsalna)+ oksalna zimi kontroliram varoju brez upotrebe nekakih amitraza ali bog zna kakve ilegalnog sredstva!
Postoji opasnost od grabeži, al kod mene se nije dogodil ni jedan primerak grabeži...
Još napomena:- oxsalna, timol i mravljična kiselina su dozvoljene u ekološkem pčelarstvu.
Ja sam vidio sliku , ali sam mislio da je levstekova . Naknadno vidim da je tvoj post . Najjednostavnije ga otopit u alkoholu 1 : 1 , potopit viledu kao kod mravlje .senad je napisao/la:Danas sam dobio 100 gr. timola i imam namjeru da smućkam nešto i da tretiram pčele da vidimo kako radi .
Ako neko ima isustva sa timolom volio bih da napiše svoja iskustva.
Odmah da upozorim na miris ili vonj timola. Na jednom predavanju u Vinkovcima je jedan stariji pčelar izložio način apliciranja pomoću kukukuruznog brašna tj. griza( griz je nosač uz dodatak i nekih eteričnih ulja)koji pčele izbacuju iz košnice i na taj način "namirišu "saće i stijenke košnice. To sam probao i nisam uočio manje varoe(moguće omjeri nisu pogođeni). Sad ga ima i u "želeu", a nekad su ga jednostavno aplicirali u kutiji od šibica (izbušenoj iglom). Ne osporavam njegovo djelovanje na varou ali kao što smeta varoi, smeta i pčeli (ljute)i navodno da čak gube orjentaciju(mislim da im vonj timola poništava prepoznatljivi miris košnice). Eto iz tih razloga razuman oprez.senad je napisao/la:Ako neko ima isustva sa timolom volio bih da napiše svoja iskustva
8 KM set.Sad ne znam jel on sta pogrijesio.Stipo je napisao/la:Koliko košta taj set.
Timol ima jak miris i to mu je vjerovatno najveći nedostatak . Osim alkohola otapaju ga i etrična ulja koja također imaju izuzetno jak miris , a ovo pišem jer samschumy je napisao/la:Iskustva jednog moga prijatelja sa tretmanom Timolom u 7.mjesecu je - gubitak matica!!??
Volio bih da, ako ima tko je tretirao sa Timolom da dade ovdje svoja iskustva, ja nisam još probao Timol.
Pozdrav...........schumy
To ne kažem ja , samo prenosim šta govore pčelari koji to koriste . Ja saam timol ne koristim . Najbolja i najjevtinija opcija je OAZA . Svakako oni pčelari koji rade sa APILIFVAR i TIMOVAR i kažu da su zadovoljni prihvatam to i neka ne mjenjaju.cerex je napisao/la:Imam jednog kolegu koji je farmaceut i koji mi je obecao kad nabavim timol da ce mi smiksati nosac koji ce regulisati isparavanje timola.U Srbiji je timol dosta jeftin, Stipo sa tim timolom iz Njemacke se i ne isplati radti jer ispada te cjenovno kao apiguard ili apilifevar.Kontao sam probno uraditi u proljece jedan tretman alkohol i timol+ etericna ulja na truleksu ukoliko u Srbiji nabavim timol.Senade ne bih se slozio da su te trake bolje, jeftinije da, mozda iste ali bolje ....