Dodavanje sparene matice u avgustu

Pčelarski razgovori
Odgovorite
Mensur
Čita, piše dovoljno

Dodavanje sparene matice u avgustu

Post Postao/la Mensur »

Želio sam upitati iskusnije pčelare da mi odgovore da li je kasno sada formirati neko novo društvo sa sparenom maticom ili je to sada kasno. Nemam velikog iskustva u pčelarenju i moglo bi se reći da sam još početnik. Ako može do kada je zadnja granica formiranja takvih društava. Takođe bih pitao da li bih mogao sada u ovome mjesecu premjestiti pčelinjak na razdaljinu od nekih 500 m, ili da ih ne diram sada. Morao bih jer imam nekoliko nezadovoljnih komija koji to insistiraju. Molim vas za vaše savjete i unaprijed hvala.
Čvrsta ljudska volja i brda probija!
zvones
Aktivan

Re: Dodavanje sparene matice u avgustu

Post Postao/la zvones »

Mensur je napisao/la:Želio sam upitati iskusnije pčelare da mi odgovore da li je kasno sada formirati neko novo društvo sa sparenom maticom ili je to sada kasno. Nemam velikog iskustva u pčelarenju i moglo bi se reći da sam još početnik. Ako može do kada je zadnja granica formiranja takvih društava. Takođe bih pitao da li bih mogao sada u ovome mjesecu premjestiti pčelinjak na razdaljinu od nekih 500 m, ili da ih ne diram sada. Morao bih jer imam nekoliko nezadovoljnih komija koji to insistiraju. Molim vas za vaše savjete i unaprijed hvala.
Sve je moguće , ali u najkraćem , sad je vrlo pogrešno razrojavati . Sad se pčele pripremaju za zimu (u kontinentalnom dijelu ) a moraš im uzeti legla , dio pčela ,
med i pergu . Ma koliko jake izgledale , izgled može zavarat , jer sad smanjuju leglo . Tako možeš oslabit jake zajednice , a dodatno napravit nekog slabića . Pošto
slabić uglavnom nema dovoljno saća , treba ga obilno prihranjivati , najčešće šečerom . Epilog je društvo ili društva sa nekvalitetnim pčelama , koja najčešće
stradaju prije proljeća, a uz to društva od kojih si uzeo materijal izlaze (ako i ona ne stradaju ) slaba u proljeće i ne mogu biti proizvodna. Ti obično neznaš razlog
stradanja i idu razna nagađanja , da ne nabrajam ...
Problem je ako kod komšija ima nekih korova , koji sad cvjetaju , a pčele ne vole kad ih neko čupa . Sad nije dobro preseljavati , pa ukoliko se možeš dogovoriti sa
komšijama, ostavi to za novembar ili decembar , kad zahladi i pčele budu u klupku . Za to vrijeme pripremi mjesto na koje ćeš ih premjestiti , da to ne radiš kad se
zemlja zbog hladnoće stvrdne. Nije obavezno ali ako imaš mogučnost možeš ostaviti isti raspored, jer su pčelama jedan od najpouzdanijih orijentira susjedne košnice.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Mensur
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Mensur »

Hvala ti puno na ovako lijepom odgovoru. Ništa, onda odustajem, poslušat ću tebe. Neću ih sada dirati, niti razrajati, niti prenositi. Trebalo mi je mišljenje stručnih pčelara jer sam ipak još početnik. Iskoristiti vrijeme i pripremiti teren za prenos pčela, a to učini sa zimom. Samo da pitam, kada je najbolje slijedeće godine da planiram proširivanje pčelinjaka i koliko bih mogao proširiti od dva jaka društva, a ostatak ne bih dirao, neka budu medni. Je li najbolje sa sparenim maticama i u kojem mjesecu se pojavljuju prve sparene matice, kako bih ih blagovremeno nabavio. Hvala još jednom
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Mensur, pozdrav!
Ne trebaš uopće nabavljati nove matice, nego postupi ovako:
1.) Odmah odredi koja su ti društva i koliko njih proizvodna (ti si ih nauvao "medna").
Sa njima ćeš pčelariti "na med" (tako se to kaže)
2.) Ako si se odlučio da 2 komada razrojiš onda to najbolje učiniti pred ili na glavnoj jakoj paši. To se zove "pčelarenje na meso".
Moraš znati da od razrojenih društava nema meda te godine kada to radiš, ako sve napraviš na vrijeme i po pravilu, do jeseni će to biti prava zdrava i jaka društva sa kojima ćeš iduće sezone pčelariti "na med".
Najbolje su vlastite matice, ima puno načina da ih uzgojiš, imaš cijelu temu na podforumu "UZGOJ MATICA" pa sve ove jeseni i zime dobro pročitaj. Ako ti nešto nije jasno pitaj, rado ćemo ti svi mi stariji odgovoriti.
Same načine uzgoja matica može se podijeliti na par metoda:
1.) Uzgoj matica iz rojevnih matičnjaka
2.) Uzgoj matica po metodama do 20-tak matica u jednoj turi (Miller, Aley, Loc....)
3. Uzgoj matica po metodama do 40-tak i više matica u jednoj turi (Jenter, Nicot..)
Preporučujem ti da točno ovim redoslijedom i kreneš, za potrebe vlastitog pčelinjaka prve dvije metode su dostatne, treća metoda je za komercijalni uzgoj i prodaju matica, ali to je već preteško "štivo" za tebe, treba krenuti od početka....
Pozdrav..............schumy
Zadnja izmjena: schumy, dana/u 07 kol 2011, 11:10, ukupno mijenjano 1 put.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Mensur
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la Mensur »

Veliki pozdrav i veliko hvala na odgovoru!
Tako ću, ako Bog da, i učiniti. Zaista je ova web stranica odlična. Nije potrebno ići dalje. Sve na jednom mjestu: iskusni pčelari, aktuelne pčelarske teme, a i brzi odgovori početnicima kada im je potrebno. Tako je, iskoristiti ovo vrijeme koje je nadolazeće i isčitavati teme sa ove web stranice, a tema je zaista mnogo. Hvala još jednom i čujemo se, ako Bog da, nekom drugom prilikom i zgodom.
Viktor
Čita, piše dovoljno
Kontakt:

Post Postao/la Viktor »

slika

Jutros donio iz Zepca malo prije izvrsena promijena stare za nove , stare idu u nukleuse 3 godine su stare a zasto ne ubijem hmm zlu ne trebalo neka za svaki slucaj :D duga zima . Poz
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

Viktor je napisao/la:slika

Jutros donio iz Zepca malo prije izvrsena promijena stare za nove , stare idu u nukleuse 3 godine su stare a zasto ne ubijem hmm zlu ne trebalo neka za svaki slucaj :D duga zima . Poz
Sta mislis na sta bi licile konjske trke da se najbolja grla,kad se isluze,salju u klaonice,tako isto matice,ak je bila dobra treba joj dat sansu.
Viktor
Čita, piše dovoljno
Kontakt:

Post Postao/la Viktor »

Slazem se slazem al na zalost vecina matice ubiju :(

slika

Bijela dijetelina nocu - sezona gotova :(
mirsad
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la mirsad »

POZ Ako su bile dobre zasluzile su ponziju a to je nukleus.Sledece godine dodze do tihe smijene i ponovo imate
kvalitetnu maticu i tako u krug.MEDNO MK
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Danas sam vrsio pregled drustava i iskoristio priliku da obiljezim matice koje nisu obiljezene i u jednoj kosnici nakon sto sam maticu obiljezio matica se dala u bjekstvo :oops: odletila na drugu kosnicu, pokusao sam da je uhvatim ali mi je opet pobjegla i to ovaj put iz vida :roll: Da li se to vama dogadjalo i kolike su sanse da se vrati??? Druga interesantna stvar koju sam primjetio pri obiljezavanju matica da je se jedna matica pri obiljezavanju "skamenila" najvjerojatnije se pretvarala da je mrtva (mozda neki odbrambeni mehanizam) i pratio sam je par minuta nakon cega je prohodala kao da nista nije bilo.
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Post Postao/la zakir cancar »

Ahmet je napisao/la: u jednoj kosnici nakon sto sam maticu obiljezio matica se dala u bjekstvo odletila na drugu kosnicu, pokusao sam da je uhvatim ali mi je opet pobjegla i to ovaj put iz vida Da li se to vama dogadjalo i kolike su sanse da se vrati?
Pozdrav...ti ko neki neiskusni pocetnik...nikada se matica neganja po pcelinjaku u 90% slucajeva vrati se na ram sa kojeg je poletila u roku 5 minuta...

.
Ahmet je napisao/la:Druga interesantna stvar koju sam primjetio pri obiljezavanju matica da je se jedna matica pri obiljezavanju "skamenila" najvjerojatnije se pretvarala da je mrtva
E moj kolega ogrijesio si puno prema matici....trebo si joj dati kocku secera preko masica da bi prosla bez stresa:lol: :lol: :lol: .....malo sale, nezamjeri....MEDNO
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Ona je tu na pčelinjaku, potraži je, neki dan se meni desilo isto :), da je ufatim ona odletila kad nakon 5 min vratila se ispred svog sanduka, na travi :), fino je pokkupim i vratim
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

A ne znam.... cisto sumnjam da ce se vratiti :( sumnjam jer ta matica nije oplodjena na mom pcelinjaku tako da ce je ovaj izlet skupo kostati, steta prejako mi je to drustvo bilo. Provjerit cu sutra pa ako je nebude neka mi se javi neko ko ima maticu za prodati.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Meni je matica odletjela kada sam prebacivao ramove.Ostavio sam otvorenu kosnicu jedno destetak minuta.Posle toga sam zatvorio kosnicu.Nisam vidjeo kada se vratili..ali sam je vidjeo kod sledeceg pregleda.Da li se matica vraca na leto..ili se moze vratiti samo ako je kosnica otvorena.
Ja sam negdje procitao..ako matica odleti..da za njom krene broj pcela da je vrati u kosnicu.Jednostavno,pokazu joj put do drustva.Sta natjera maticu da odleti i zasto napusti drustvo...
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Evo opet sam izvrsio pregled tog drustva, pcelice lepezaju krilima (tipicno za drustvo bez matice) ovim putem bi molio ako neko ima maticu za prodati da se javi na pp.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Rašid zorlak ima dvije oplođene matice danas mi je reko na Bee Festu matice su mu prvoklasne .Nalazi se u Malešičima to je između Sarajeva i Ilijaša telefon imaš u informacijama a i na fejsbuku pogledaj pčelar zorlak trenutno mi bilježnica nije ovdje pa sam kratak za br. telefona.
Odgovorite