BeeVital Hive Clean
Re: BeeVital Hive Clean
Meni nije jasno da uvazene kolege nisu shvatile da pojedini pcelari ne zele da koriste nikakve maske..niti zele da truju sebe i svoju okolinu.
Onoga dana kada budem primoran da koristim Amitraz,ili Oksalnu kiselinu u vidu pare..onda cu svoje pcele prvom prilikom stresti u nekoj sumi..po povratku cu kupiti golubove i poceti se baviti golubarstvom.
Ja znam mnogo ljudi koji su koristili sve i svasta...pa su opet ostajali bez pcela.
Meni se cini da je nekim kolegama krivo sto pojedinci koriste BeeVital. Ne kontam.
Pozdrav.
Onoga dana kada budem primoran da koristim Amitraz,ili Oksalnu kiselinu u vidu pare..onda cu svoje pcele prvom prilikom stresti u nekoj sumi..po povratku cu kupiti golubove i poceti se baviti golubarstvom.
Ja znam mnogo ljudi koji su koristili sve i svasta...pa su opet ostajali bez pcela.
Meni se cini da je nekim kolegama krivo sto pojedinci koriste BeeVital. Ne kontam.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Keno 83 još od 15 Jul 2011 12:14 am u Vašoj pošti čeka Vas PP koja kod mene još stoji u odlaznim što bi značilo da je niste otvorili. Moguće da je sandučić pun pa ne ide dalje ....samo zato se i javljam .
Da Vam šaljem drugu ,nema smisla ...Čini mi se neke stvari olako shvaćate i preko njih prelazite .
Ja sam jednom shvatio, da čovjek ima puno problema dok nema samo- jedan problem. Poz Marin
Da Vam šaljem drugu ,nema smisla ...Čini mi se neke stvari olako shvaćate i preko njih prelazite .
Ja sam jednom shvatio, da čovjek ima puno problema dok nema samo- jedan problem. Poz Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Konstruktivne rasprave mogu doprinijeti poboljšanja u pečlarstvu ,
Mislim da nemamo potrebe za bilo kakvim vrijeđanjem . Svaki član može otvoriti bilo koju temu i volio bih da vidim one koji otvore temu evo recimo neka se zove <<<protiv bee vitala>>>> i onda neka iznesu se argumenit,a ova tema neka ide onako kako je autor zamislio
Što se tiče beevitala on je još u fazi traženja svog mjesta na tržištu . AKo se pokaže učinkovit zašto nekoristit ..Posebno je dobro za manje pčlinjake.
JA da bi odradi kompletan tretman sa beevitalom treba mi oko 1000 km,,Ne bi bio problem da je to samo izdatak za taj otrov ima još stavki koje su sve po 1000, 2000 ,3000 km i kada se to sabere onda je sigurno bolje uzgajati prepelice..
Želio bih samo jednu opasku svima koji forsiraju beevital ili neko drugo eko sredstvo; po pitanju terminologije glede amitraza, Ja koristim amitraz isto kao što ga koriste na institutma u njemačkoj i drugim,,, Ko nađe u tragovima, da ne govorim o dozvoljenoj količini u medu ja mu dajem cio pčelinjak ili sve uništavam. Pitanje je kako ko koristi i lijek može biti otrov ,,ili da kažemo da i EKO med može biti otrov ako se ne konzumira kako treba.
JA svoje pčele još nisam dimio a evo septembar je uskoro ,,možda neću ni dimiti u omjeru kao do sada ili čak nikako samo testno metoda slučajnog uzorka vidjet će mo!
Svakako da se moramo svi potruditi da ubacujemo u košnicu samo ono što zaista i mi samo možemo konzumirati ,,Nažalost izgleda da ni satnu osnovu više ne možemo grckati, a pogotovo otrove poput oksalne,mravlje, amitraza itd.
Lično bih volio da imamo zaista konstruktivne rasprave i da se svi držimo uzajamnog uvažavanja bez obzira na drugačija mišljenja..
Bee vital treba da ima svoje mjesto u pčelarstvu bar što se tiče mojih dosadašnjih saznanja!
Mislim da nemamo potrebe za bilo kakvim vrijeđanjem . Svaki član može otvoriti bilo koju temu i volio bih da vidim one koji otvore temu evo recimo neka se zove <<<protiv bee vitala>>>> i onda neka iznesu se argumenit,a ova tema neka ide onako kako je autor zamislio
Što se tiče beevitala on je još u fazi traženja svog mjesta na tržištu . AKo se pokaže učinkovit zašto nekoristit ..Posebno je dobro za manje pčlinjake.
JA da bi odradi kompletan tretman sa beevitalom treba mi oko 1000 km,,Ne bi bio problem da je to samo izdatak za taj otrov ima još stavki koje su sve po 1000, 2000 ,3000 km i kada se to sabere onda je sigurno bolje uzgajati prepelice..
Želio bih samo jednu opasku svima koji forsiraju beevital ili neko drugo eko sredstvo; po pitanju terminologije glede amitraza, Ja koristim amitraz isto kao što ga koriste na institutma u njemačkoj i drugim,,, Ko nađe u tragovima, da ne govorim o dozvoljenoj količini u medu ja mu dajem cio pčelinjak ili sve uništavam. Pitanje je kako ko koristi i lijek može biti otrov ,,ili da kažemo da i EKO med može biti otrov ako se ne konzumira kako treba.
JA svoje pčele još nisam dimio a evo septembar je uskoro ,,možda neću ni dimiti u omjeru kao do sada ili čak nikako samo testno metoda slučajnog uzorka vidjet će mo!
Svakako da se moramo svi potruditi da ubacujemo u košnicu samo ono što zaista i mi samo možemo konzumirati ,,Nažalost izgleda da ni satnu osnovu više ne možemo grckati, a pogotovo otrove poput oksalne,mravlje, amitraza itd.
Lično bih volio da imamo zaista konstruktivne rasprave i da se svi držimo uzajamnog uvažavanja bez obzira na drugačija mišljenja..
Bee vital treba da ima svoje mjesto u pčelarstvu bar što se tiče mojih dosadašnjih saznanja!
-
Samir
- Čita i piše, vrlodobar
Najveći problem u nekim temama je što pojedini članovi iznose svoje iskustvo sa nečim, a ostali koji ne žele ili neće, pokušavaju da omalovaže nečije iskustvo sa nečim.
I jedan od najglavnijih problema je čim nešto fališ ima se neka korist (u smislu KM ili EURO).
Pratim redovno temu o Bristivaru, i tamo kad neko napiše da ima pozitivno iskustvo može biti ekstra stručnjak nepije vodu ili obratno. Ja nemam nikakvo iskustvo tako da samo čitam i tražim sebe.
Ovo mi djeluje da forumi nemaju smisla ako bi svi šutili i svoje znanje ili iskustvo o nečemu čuvali za sebe, ah kakav bi ja sad bio pčelar, najvjerovatnije bi mislio da pčela sere med, al fala Bogu pa imaju forumi i vi iskusni koji hoćete svoje znanje prenijeti drugima koliko ste u moći.
Tako da ova tema služi po mom viđenju kao i sve ostale da iznosimo svoja iskustva nebitno kakva (dali su pozitivna ili negativna), samo da su iskrena, a ja sve što sam do sada napisao Bog mi je svjedok kao i moje oči da je to istina i samo istina.
S Božijom pomoći smo zajedno jači u borbi sa ovim napasnikom.
Nek nam dragi Bog pomogne svima pa i meni zajedno sa vama.
I jedan od najglavnijih problema je čim nešto fališ ima se neka korist (u smislu KM ili EURO).
Pratim redovno temu o Bristivaru, i tamo kad neko napiše da ima pozitivno iskustvo može biti ekstra stručnjak nepije vodu ili obratno. Ja nemam nikakvo iskustvo tako da samo čitam i tražim sebe.
Ovo mi djeluje da forumi nemaju smisla ako bi svi šutili i svoje znanje ili iskustvo o nečemu čuvali za sebe, ah kakav bi ja sad bio pčelar, najvjerovatnije bi mislio da pčela sere med, al fala Bogu pa imaju forumi i vi iskusni koji hoćete svoje znanje prenijeti drugima koliko ste u moći.
Tako da ova tema služi po mom viđenju kao i sve ostale da iznosimo svoja iskustva nebitno kakva (dali su pozitivna ili negativna), samo da su iskrena, a ja sve što sam do sada napisao Bog mi je svjedok kao i moje oči da je to istina i samo istina.
potpisujem ovo Samire,Samir je napisao/la:Najveći problem u nekim temama je što pojedini članovi iznose svoje iskustvo sa nečim, a ostali koji ne žele ili neće, pokušavaju da omalovaže nečije iskustvo sa nečim.
uglavnom mislim da svi oni koji su protiv Beevital cleaner su stari pcelari koji tesko prelaze na nova sredstva protiv varoe, sto je i pomalo razumljivo jer kada nesto koristis 15-20 godina nemoze od jednom da nevalja, valja- pa makar naopako:) salim se, uglavnom trud koji ulazu Marin i Stipo da nam ovo sredstvo sto vise priblize i objasne njegovo djelovanje je za svaku pohvalu.A svako ima izbor sa cim da tretira.
Konačno da se ja i ti u nečemu složimo.Možda to i nije važno koliko je važna činjenica ili opažanje da niko nije odreagovao.senad je napisao/la:Treba razumjeti da i varoa u svom životnom ciklusu ima problema i bez bilo kakvog otrova.
Prošla godina za varou je bila idealna,, koliko je bilo nismo mogli ni sanjati,,dok ove godine nema ni pola . OVo govorim iz iskustva .
Koliko god neko misio da je dobro produženo djelovanje OK toliko i nije. Postavlja se pitanje šta to varoa radi u tom produženom periodu,,sigruno da ne sjedi skršteni ruku. Pitanje koliko može varoa da ostane u životu bez pčele može se uzeti u obziro i to ne iznosi više od 7 dana.
Mislim da bi trebalo uzeti i druge parametre kad se govori o beevitalu jer može se desiti kontraefekat . Oslonac na djelovanje beevitala ne uzmajući i ostale parametre kad se uzme u razmatranje prošla godina kada je invazija varoe bila , pčele su jako oslabile i kod onih koji koriste bojne otrove,,
Prošle godine pasha je koristila beevital i skoro da je ostala bez pčela.
Dao sam obećanje da neću iznositi svoja opažanja na djelovanje Bee Vitala dok ne prođe ciklus od barem jednu godinu i držat ću se toga.
Međutim imam nekih dilema, da li je dobro produženo djelovanje Bee Vitala , da li je dobro i zbog čega pčele ne poklapaju leglo, da li je dobro da varoa ugiba u leglu i šta se dešava sa takvom varoom, nadalje šta može izazvati takvo dejstvo, da li će pčele prepoznati takve ćelije i hoće li ih očistiti....?
Sobzirom da Bee Vital sadrži oksalnu kiselinu kao aktivnu materiju, a preporuka je da se ista ne koristi tako često, koliko se tretmana može obaviti i koliko je preporučljivo u toku godine.
Jedan od članova ovog foruma reče da ima dvije košnice i još pola doze Bee Vitala.
Nedavno sam, primijetivši da pčele izbacuju larve otvorio košnicu da vidim šta se dešava .I da skratim priču,sv e moguće uzroke sam otklonuo, čak sam poslao uzorak na analizu u odgovarajuću ustanovu (rana dijagnostika na AG).Nalaz je bio uredan. Pčele su izbacivale larve kao posljedicu produženog djelovanja Bee Vitala.
Ovo su neka moja zapažanja i dileme i volio bih da pokušamo zajednički dati odgovor na ove moje dileme uz napomenu da smo svi početnici u pčelarstvu s obzirom da je pčela stara 80 i više miliona godina.
Zaista mi nije namjera da kako neko nekad reče dižem tenzije, ali hajde da razmislimo o svemu ovome bez sarkazma, ironije, omalovažavanja teških i bespotrebnih vulgarnosti.
Lijep pozdrav!
Zadnja izmjena: Azem, dana/u 29 kol 2011, 12:01, ukupno mijenjano 1 put.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Šta je pisac htio da kaže?
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Prije otprilike mjesec dana sam završio tretman protiv varoe Bee Vitalom, bilo je društava da nisam uočio ni jednu otpalu varou nakon 3 špricanja a u jednom društvu sveukupno za sva tri spricanja je bilo oko 50 otpalih varoa. Sinoć sam uradio dimljenje i na drustvima gdje bee vital nije oborio nijednu varou sada ima 5-20 komada a u drustvu gdje je ukupno bilo 50 komada za sva tri spricanja, sada nakon jednog dimljenja ima isto toliko (oko 50 komada), sta je uzrok ovome?
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
-
Zvoneto
- Čita i piše, vrlodobar
- Kontakt:
Čini mi se da nije ovo usamljeni slučaj da ljudi poslije tretiranja BV zadime i vide povećani broj otpale varoe. Ne znam šta je u pitanju je li možda nepravilna upotreba, nedovoljan broj tretmana?... ja ću također kad se vratim u stacionar obaviti kontrolno dimljenje na 10 tak komada pa ćemo vidjeti šta dalje...
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Prošle godine BV je meni spasio društva...ali ovo sada mi je pravo čudno, pa ovoliko ima varoe i kod onih sto tek sad tretiraju prvi puta dimljenjem...kao da i nisma radio prethodni tretman...
bez ciklusa dimljenja, vjerovatnost da vam pcele pobegnu usred zime zbog varoe je mnogostruko veca nego u bilo kojem drugom slucaju..ne koristite neprovjerena sredstva nad svojim blagom..zastitite se upalite listic, i budite bez brige, kao i sve ove godine dosad..
Onima koji se odluče na put bez dimljenja evo jedna stranica da mogu pogledati dosta preparata na jednom mjestuzvuk_tisine je napisao/la:Prošle godine BV je meni spasio društva...ali ovo sada mi je pravo čudno, pa ovoliko ima varoe i kod onih sto tek sad tretiraju prvi puta dimljenjem...kao da i nisma radio prethodni tretman...
http://www.pcelarstvo.hr/index.php?opti ... Itemid=324
Ako se vrši i kontrola uradite to na neki način bez dimljenja inače ništa niste uradili ili bar odvojite jedan dio pčela pa tretirajte različito jedne sa raznim preparatima, druge - i sa dimljenjima.
Dokle ne shvatimo da se može i MORA bez dimljenja - tu nema kombiniranja .
Ako u tepsiji jednom ispečete" nekakvu" pitu ona je vazda "nekakva".
Ovom linku bi samo dodao i postupak - Ne bavi se isijecanjem gradjevnjaka što bi obavezno trebalo uzeti kao jedno od načina rješenja i to cjelovitiji- tko ga može uraditi (blizina pčelinjaka i ostale mogućnosti)
Razne klimatske prilike diktiraju različite kombinacije .
Neki dan sam kod razdvajanja tražeći maticu tek kasnije shvatio da tražim varou - i rijetko bude da je negdje ne zraknem. To neka Vas ne obeshrabri samo nastavite dalje i pratite da li bliže ili dalje komšije zatvaraju poneku košnicu. Ako se to dešava pojačajte oprez i kod sebe i koristite Beevital hive clean u original ambalaži .
Ne mogu ništa tvrditi evo sad ulazimo u drugu jesen od kada se kod nas počima koristiti Beevital h/c ima nas koji ne radimo nikako drukčije i za sada sve izgleda O.K. POZ Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Ja sam takodje prije 40 dana uradio tretman i nije bilo puno Varroe.Posle godisnjeg sam ponovo izvrsio prskanje i na podnjaci je bilo puno vise Varroe nego kod glavnog tretmana.Mislim da se za jedan mjesec moze razviti puno Varroe.Pukusaj jos jednom poprskati..pa usporedi rezultate.zvuk_tisine je napisao/la:Prije otprilike mjesec dana sam završio tretman protiv varoe Bee Vitalom, bilo je društava da nisam uočio ni jednu otpalu varou nakon 3 špricanja a u jednom društvu sveukupno za sva tri spricanja je bilo oko 50 otpalih varoa. Sinoć sam uradio dimljenje i na drustvima gdje bee vital nije oborio nijednu varou sada ima 5-20 komada a u drustvu gdje je ukupno bilo 50 komada za sva tri spricanja, sada nakon jednog dimljenja ima isto toliko (oko 50 komada), sta je uzrok ovome?
Ja sam imao tri kosnice koje su oskakale po broju otpale Vaaroe...sutra cu te kosnice ponovo poprskati..pa cu objaviti rezultate.
Pozdrav.
Šahista kaže .Mislim da se za jedan mjesec moze razviti puno Varroe.
Za jedan mjesec Vam sad izidje nepuna tri ciklusa varoe. Ajmo reći od 8-9-ti do 21-vi dan je cca 12 dana i varoa je završila jedan ciklus i već je u drugom leglu i tako dok ima legla pa množite sa bar 2-3 po ciklusu , ako i nije velika navala.
Onome što se eliminira u košnici dodajte dolazak sa strane i opet množite .
Mala napomena kod tretmana nemojte da Vam prodje 7 dana radje dan manje , znači ako podjete subotom neka to bude opet subota ili petak nikako nedjelja (to može ići kad je većina u trutu -sad toga nema ili gdje ima hitno gledaj što je sa tom košnicom . ) POz
Za jedan mjesec Vam sad izidje nepuna tri ciklusa varoe. Ajmo reći od 8-9-ti do 21-vi dan je cca 12 dana i varoa je završila jedan ciklus i već je u drugom leglu i tako dok ima legla pa množite sa bar 2-3 po ciklusu , ako i nije velika navala.
Onome što se eliminira u košnici dodajte dolazak sa strane i opet množite .
Mala napomena kod tretmana nemojte da Vam prodje 7 dana radje dan manje , znači ako podjete subotom neka to bude opet subota ili petak nikako nedjelja (to može ići kad je većina u trutu -sad toga nema ili gdje ima hitno gledaj što je sa tom košnicom . ) POz
Nemoj da te to zabrinjava. Mjesec dana je dovoljno da se varroa povrati na prethodno stanje. 50 varroa je dozvoljeno čak i da prezime. Ne diži paniku jer za to nema potrebe. Ali je svakako dobro da se brineš za svoje pčele. Ja sam prošle godine obarao u 9. mjesecu za vrijeme tretmana preko 1000 varroa da bi 25 dana poslje sa završnim tretmanom oborio opet toliko.zvuk_tisine je napisao/la:Prije otprilike mjesec dana sam završio tretman protiv varoe Bee Vitalom, bilo je društava da nisam uočio ni jednu otpalu varou nakon 3 špricanja a u jednom društvu sveukupno za sva tri spricanja je bilo oko 50 otpalih varoa. Sinoć sam uradio dimljenje i na drustvima gdje bee vital nije oborio nijednu varou sada ima 5-20 komada a u drustvu gdje je ukupno bilo 50 komada za sva tri spricanja, sada nakon jednog dimljenja ima isto toliko (oko 50 komada), sta je uzrok ovome?
Nemojte se zanositi da će vam BeeVital ili bilo koje ekološko srestvo u vremenu kada je veliko leglo potpuno uništiti varrou.
Moje prošlogodišnje iskustvo govori da BeeVital uništava varrou u vrijeme dok ima leglo sa učinkom od preko 75 %. Primjetio sam da veće vrućine i manja vlažnost zraka smanjuju njegovu učinkovitost. Također ako su jača društva sa puno legla doza od 20 ml nije dovoljno učinkovita. Ja sam tu primjenio 4. polivanje i riješio taj problem. Ima BeeVital svojih nedostataka i traži malo prakse i znanja za njegovu pravu i potpunu učinkovitost. Ni varroa nije mačiji kašalj prvo se pritaji a onda eksplodira. Ima ona svoje intervale. Ja sam ih nazvao " ima nema ima". Na malom broju varroe gdje sve varroe potječu od jedne ženke ti intervali su jako uočljivi.
Ciklus varroe traje 22 dana i jedna ženka može da polaže jaja 3-8 puta i svaki put od 3-8 jaja. Tako u toku jedne pčelarske sezone može da ima 12-14 generacija u zavisnosti od klimatskih uslova gdje se pčelari. Njen razvoj je ekspotencionalno progresivan. Krajem zime prva generacija varroe raste za 1,2 puta, druga generacija se povećava za 1,8 puta i tako stalno raste da bi pretposljednja i posljednja generacija varroe što se događa krajem ljeta i početkom jeseni rasla za preko 8 puta. Neki podatci govore i preko 15 puta.
Tako da samo jedna varroa koja ljeti uđe u košnicu za 44 dana može dati preko 50 varroa. Zato ljetni tretman nije tretman za potpuno uništavanje varroe nego tretman za dobijanje na vremenu da broj varroa do završnog tretmana ne pređe granicu zaraženosti veću od 5 %. Pri toj zaraženosti već nastupa oštećenje pčelinjeg društva ali ne nanosi veću štetu do zadnjeg završnog tretmana u vrijeme kada nema legla kada ćemo očistiti pčele od varroe. Optimalna zaraženost krajem ljeta je ispod 2 %. U vrijeme pojave dugoživućih zimskih pčela, a još ranije javlja se i dugo živuća varroa koja može živiti 8 mjeseci i napravit 6-8 ulazaka u leglo da produži vrstu.
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Uopšte ne dižem paniku, niti kudim, niti hvalim, samo govorim sta sam imao i sta sada imam...ispade sad da ja imam nesto protiv Bee vitala, naprotiv i dalje cu ga narucivat 
pa niko ti nije ni rekao da ga ne narucivas, zar ne?naprotiv, i treba da ga naruciivas, obzirom da si sa njim zadovoljan i da imas tako dobre rezultate, svako treba da radi onako kakao on misli da je dobro za njega..
Tko kaže da tvoj rad protiv varroe ne valja. Tvrdiš da nemaš varroe ja nemam razloga da ti ne vjerujem. Naravno ako se trudiš i paziš na svoje pčele i znaš to raditi vjerujem da se i tako varroa može držati pod kontrolom. Sam sam isto slično radio i imao dobre rezultate sve do jednom kada u punom razvoju u maju zbog iskrslih nepredvidivih obaveza koje su me odvoile od pčelinjaka ostadoše građevnjaci i izađoše trutovi skupa sa varrom i znajući koliko su energije i rada i meda pčele uložile za jedan građevnjak, a ja napravio pod prisilom kontra efekat i na mjesec dva nisam ni vidio pčelinjak. Možeš zamisliti šta sam dobio. Od tada sam rekao građevnjak neće više u moju košnicu ako postoji ikakva šansa da varrou na neki drugi način držim pod kontrolom. Eto prošlog ljeta sam i to riješio sa BeeVitalom.zakir cancar je napisao/la:Pozdrav...kolega Stipo mozeteli objasniti zasto ja nemam problema sa varoom,poznato vam je da samo koristim RG i poslije OK.Cinimi se da nesto nije uredu kod kolega koi koriste BeeVital tokom cijele godine...Kontrolu sam vrsio na normalnim ramovima otvorio sam 100njak trut. i samo sam nasao jednu varoou.Hvala...MEDNO
Pitao si jednom a koliko to ja vrcam. Pa evo reći ću ti prije dva dana sam počeo sa vrcanjem i društvo koje je na vagi dalo mi je za vrcanje 25 kg meda, a nije najbolje društvo. Kod mene ima samo paša livada i vrijesak. U 11 mojih godina samo am jednom vrcao više meda, a to je bila godina za pamćenje. Ova godina je u mom kraju bila jedna od lošijih, a meni jedna od boljih. Dali je to rezultat upotrebe BeeVitala ne znam sa sigurnošću ali uz Beevital u upustvu piše da povećava prinose u medu i do 30 %. Za to povjerovat treba imati malo više od jedne godine prakse i iskustva.
Evo da se nadovežem a raspravu o BEE VITAL HIVE CLEAN-u.
Mlada sam i neiskusna pčelarica imam 13 zajednica te sam se odlučila ih tretirati sa navedenim sredstvom. Tretiranje provedeno prema uputstvima u tri navrata.
Ukupan rezultat broja otpale varoe nakon zadnjeg tretmana 31. srpnja bio je opadanje 70 varoa najviše, a 2 vroe najmanje. Odlazim zadovoljna na G.O. na more, vraćam se 29. kolovoza te za kontrolu stavljam CHECKMITE + koji smo u RH dobili kao poicaj za suzbijanje Varoe.
01.rujna, (dakle danas) dolazim na pčelinjak i doživim ŠOK najviše otpale varoe (ukoliko sam dobro izbrojala) preko 720, najmanje 250 (nukleus). Varou sam čak primjetila kao dezorjentirano šeće po zatvorenom leglu na okviru. Brojanje varoe na 13 košnica trajalo oko 4 sata
Pitanje gospodinu Stipi!
Kako je moguće da nakon tretmana sa beevitalom u mojim košnicama ima toliko varoe??????????????????????
Mišljenja sam da je bolje da se prisustvo varoe primjeti na ovaj način nego da se ne primjeti, ali se ne mogu oteti dojmu da je bee vital navlakuša????????
Mlada sam i neiskusna pčelarica imam 13 zajednica te sam se odlučila ih tretirati sa navedenim sredstvom. Tretiranje provedeno prema uputstvima u tri navrata.
Ukupan rezultat broja otpale varoe nakon zadnjeg tretmana 31. srpnja bio je opadanje 70 varoa najviše, a 2 vroe najmanje. Odlazim zadovoljna na G.O. na more, vraćam se 29. kolovoza te za kontrolu stavljam CHECKMITE + koji smo u RH dobili kao poicaj za suzbijanje Varoe.
01.rujna, (dakle danas) dolazim na pčelinjak i doživim ŠOK najviše otpale varoe (ukoliko sam dobro izbrojala) preko 720, najmanje 250 (nukleus). Varou sam čak primjetila kao dezorjentirano šeće po zatvorenom leglu na okviru. Brojanje varoe na 13 košnica trajalo oko 4 sata
Pitanje gospodinu Stipi!
Kako je moguće da nakon tretmana sa beevitalom u mojim košnicama ima toliko varoe??????????????????????
Mišljenja sam da je bolje da se prisustvo varoe primjeti na ovaj način nego da se ne primjeti, ali se ne mogu oteti dojmu da je bee vital navlakuša????????
Ne mogu da vjerujem pa toliko varroe na 13 društava za mjesec dana opadne prirodno bez ikakvog tretmana.rilce je napisao/la:Evo da se nadovežem a raspravu o BEE VITAL HIVE CLEAN-u.
Pitanje gospodinu Stipi!
Kako je moguće da nakon tretmana sa beevitalom u mojim košnicama ima toliko varoe??????????????????????![]()
![]()
![]()
Gdje si kupila BeeVitaltu gdje je bio uskladišten i kada je proizveden. Ništa mi nije jasno. Očekivati je da se varroa poslje mjesec dana povrati na prethodno stanje ali imati 10 puta više varroe to je nevjerovatno. Svi pčelari koje poznajem i znam da su tretirali sa BeeVitalom su zadovoljni učinkom. Ti si drugi slučaj za godinu dana koji nije imao nikakav učinak.
Nedavno mi se požalio još jedan pčelar da BeeVital HC ništa ne valja jer je oborio vrlo malo varroe. Višak BeeVitala je dao prijatelju i kod njeg je oborio puno varroe. Nedavno mi se izvinuo jer BeeVital ipak djeluje, a kod njega nije djelovao jer poslje po kontroli drugim srestvo opet nije bilo varroe pa nije imalo ni šta da se obori. Kod tebe je nešto drugo u pitanju, a što nemam pojma ako si sve odradila kako treba. Ako si kupila BeeVital kod Marina vjerujem da je svijež i ispravan. Ako si ga kupila negdje drugdje koj i je stajao ma suncu, a zimi mrznuo vjerovatno je se pokvario. Drugog objašnjenja nemam.
Jedno pitanje u vizi zimskog tretmana.
Ako uzmemo u obzir sa su drustva na dva nastavka...da li trebamo poprskati samo gornji nastavak, ili treba odvojhiti nastavke i poprskati pcele koje se nalaze i na donjem nastavku.Ne znam da li se u zimskom periodu smije razbijati(odvajati)pcelinje klupko.
Pozdrav...
Ako uzmemo u obzir sa su drustva na dva nastavka...da li trebamo poprskati samo gornji nastavak, ili treba odvojhiti nastavke i poprskati pcele koje se nalaze i na donjem nastavku.Ne znam da li se u zimskom periodu smije razbijati(odvajati)pcelinje klupko.
Pozdrav...
Naravno da treba tretirati oba nastavka samo ako odvajaš nastavke uradi to lagano bez uznemiravanja pčela. Pčelari sa Farar košnicama to rade odavno kada u kasnu jesen polivaju oksalnom. Zapravo obavezno trebaš da prvo pogledaš srednje okvire i utvrdiš dali još ima legla.
Tada je tretman gotovo 100 % uspješan. Pregled uradi kad je malo toplije 9-10°C. Evidentiraj gdje je leglo i tretman izvrši poslje kada više ne bude legla. Iskusni pčelari po zujanju pčela znaju ima li još legla.
Tada je tretman gotovo 100 % uspješan. Pregled uradi kad je malo toplije 9-10°C. Evidentiraj gdje je leglo i tretman izvrši poslje kada više ne bude legla. Iskusni pčelari po zujanju pčela znaju ima li još legla.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
@ zakir,, mislim da nije uredu tražiti da nam se odgovori o beevitalu onako kako bi mi voljeli.
svi koji imaju saznanja o učinkovitosti bilo bi dobro da iznesu bez imalo naginjanja bilo gdje ili da kažem da se ne podastiru nekakvi argumenti samo da bi se bilo protiv,
U konačnici najbolje će biti kada dođemo do adekvatnog zaključka. I ja nastojim da se riješim dimljenja. OVo što Zvones radi izgleda mi najprihvatljivije. Ali varolik je još najubojitije sredstvo bez štetni poslijedica kada se pravilno koristi.
Mislim daje beevitla dobro uravnotežen, da li je djelotvoran u svim vremenskim prilikama vidjet će mo.
Bi će interesantno vršiti poređenje koje vodi Zvones. sa svojom okslanom kiselinom i djelovanje beevitala isto tako sa svojom oksalnom kiselinom
svi koji imaju saznanja o učinkovitosti bilo bi dobro da iznesu bez imalo naginjanja bilo gdje ili da kažem da se ne podastiru nekakvi argumenti samo da bi se bilo protiv,
U konačnici najbolje će biti kada dođemo do adekvatnog zaključka. I ja nastojim da se riješim dimljenja. OVo što Zvones radi izgleda mi najprihvatljivije. Ali varolik je još najubojitije sredstvo bez štetni poslijedica kada se pravilno koristi.
Mislim daje beevitla dobro uravnotežen, da li je djelotvoran u svim vremenskim prilikama vidjet će mo.
Bi će interesantno vršiti poređenje koje vodi Zvones. sa svojom okslanom kiselinom i djelovanje beevitala isto tako sa svojom oksalnom kiselinom
Opet se slažem sa tobom, bojim se da neće ispasti na dobro.Malo šale možesenad je napisao/la:@ zakir,, mislim da nije uredu tražiti da nam se odgovori o beevitalu onako kako bi mi voljeli.
Senade ovo gore navedeno su činjenice, i dali je potrebno ili dobro to prešućivati?Ako zatvorimo oči, prešutimo onda nema diskusije.
Ovo do sada, barem kako ja to vidim, na nivou je konstruktivne diskusije i to je dobro.Niko do sada nije rekao da Beevital ne valja, ali postoji i druga praksa koja valja.
Postoje, očigledno je, i problemi prilikom upotrebe Beevitala na koje ljudi ukazuju i trebalo bi imati hrabrosti i volje upustiti se i tražiti odgovore.
Jedan kolega reče da je neki dan iz znatiželje kako reče polio društva Beevitalom.
Iz znatiželje se rade druge stvari a nikako tretman pčelinjih društava protiv varoe
Lijep pozdrav svima!
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Sovjevremeno jedan član na ovom forumu imao je kontru ali nikako da sampokrene ono što on preferira i što da je rezultate. Kad mu je otvoren podforum i tema http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... f=60&t=544 pobjego je sa forumaali postoji i druga praksa koja valja.
Što se tiče dešavanja oko masovnog uništenja varroe ja pratim sve ali još uvjek sam na dimu i OK takoda nema potrebe da pričam kakoje učinkovit bojni otrov amitraz kad se sve zna.
Oni koji imaju nekakva druga saznanja i koriste druge sredstva bilo bi dobro da počnu pisat da se svi okoristimo kao što to piše Zvones.
Mislim da je nepravedno tražiti od Stipe da piše o učinkovitosti drugačije prakse koja valja kad sam radi sa beevitaom h.c.
Moje osobno mišljenje glede primjene beevitala h.c. u proljeće je suvišno ako se odradi tretman okslanom kiselinom uperidou kada nema legla, ja radim u novembru i miran sam do avgusta ,, a evo ove godine još nisam dimio osim na dvije košnice.