Elvira,,,,, OVA ce-ha POLOŠKA na slici je dimenzija 504x 960 x 242mm vanjska mjera
ide standardni LR okvir
-podjeljena je na 6 boxova ( ovi boxovi mogu biti po željama 4,5,6, )
-svaki box ima 4LR okvira
- širina svakog boxa 150 mm
ako bi sada sabirali sve boksove onda ispadne ovako 6x150=900 mm
pregradne daske 5x 3 mm = 15
debljina bočne daske 20 mm x 2 = 40 mm
ukupno =900+15+40 =955 mm ( vanjska mjera je 960 mm) razlika od 5 mm otpad na svaku pregradnu dasku po 1 mm tako da bude komotno vaditi poklopce
-pregradne daske su od 3 mm najbolje je koristiti pregradu koju ne grizu pčele
u koliko se odlučite za neke druge pregrade i deblje onda sve treba prekonponovat ali da svaki box ostaje po 150 mm,,, zašto 150 mm ? dovoljno za manipulaciju ramovima i kada trebamo da usadimo matičnjak imamo dovoljno prostora između okvira kada razmaknemo ,,,,, u ovakvim dimenzijama mogu ići deblje pregrade čaki do 5 mm stim da nesmiju da izlaze iznad pološke, ako su od 3 mm onda je poželjno da izlaze iznad bar 3 cm kako se nebi vitoperila
utori na bočnim stranicam za pregradne daske moraju biti 6-8 mm(opet zavisi koje pregrade koristite) kako bi se lakše manipulisalo prilikom vađenja i ponovnog slaganja boxova
evo kako izgledaju utori
- svi utori za okvirove su standardni kao za LR
Podnjača,,,
-podnjača je pokretna
-napravljena je tako da ima uzdužno zamrežen 2x po 50 mm,,, znači ako je širina 504 mm podjelim tako da su polja jednaka između zamreženog djela,,, i tako svaki box ispod ima ventilaciju...... za sada nema latica
Ja ću u buduće moje podnjače po čitavoj zamrežiti stim da će svaka 2 box imati laticu od lima koja će se izvlačiti ustranu,,,,,, i ispod svake pregrade mora biti nosač kako mreža na tom djelu ne bi padala pa da se pčele provlače ispod...
Što se tiče izlaza
nebitno je kako će te to odraditi samo da ne budu jedan do drugog( osim broja 1 i 2 jer gledaju u suprotne strane, nego napriskok lijevo- desno od br.2 pa dalje
Ja sam to napravio kao u krug mada može lijvo -desno i tako slažeš brojeve
kod mene br.1 je frontalno prema jugu
br.2 prema istoku
br. 6 prerma zapadu
br.3 prema istoku
br.5 prema zapadu i
br4. prema istoku
Ako gledamo od br 1 kojije prema jugu frontalno vidmo da nam je 2 odmah iza 1 ali su izlazi na suprotnim stranama ,,,, između broja 2 i 3 koji su okrenutika istoku nalazi se br.6 koji je ka zapadu okrenut isto tako između 3i4 ima br.5 koji je okrenut zapadu,,,,
Ovi brojevi mogu biti i redom stim da će
br 1 frontalno jug
br.2 istok ili zapad stim da slijedeći br.3 box mora biti na suprotnoj strani i tako redom
Otvori -izlazi za boxove široki su 50 mm i visoki 10 mm
Na ovim slikama gore (istok) zelena boja je br2, žuta br3 , smeđa br4
na zapadu žuta br 5 i plava boja br.6
Trenutno nemam mogućnosti da to iznutra slikam zbog pregrada, pokušat ću iz vana d a uslikam podnjaču ...
Kad a budem formiro nove sve ću to da uslikam pa ću da postavim slike,,
Za sve ove pološko kada se steknu uslovi napravcit ću zamrežene sa limovima kao latice ,,,,,,, znači trenutno ispod podnjače nema ništa samo zamreženi dio i pčele mogu da posmatraju travu ispod dok zimi zaštitim sa stiropolom da nema diretan udar vjetra takoda između podnjače sa vanjske strane i stiropola ima 10 mm za strujanje zraka i izvlačenje vlage