Koju podnjacu koristite?

Pčelarski razgovori
Ismet
Čita i piše, odličan

Re: Koju podnjacu koristite?

Post Postao/la Ismet »

Dobro došao Hamzo.
Dobre ti cijene, odakle se javljaš?
Dobru srcu sreća dođe.
hamzo12
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la hamzo12 »

Ja sam nastanjen u Osjeku-Ilidza, kosnice pravim u Travniku za svoje potrebe i za prodaju...
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

hamzo12 je napisao/la:Pozdrav svima,
Ja bih malo reklame ako nije zabranjeno, a ako jest neka administrator brise, a ja se sigurno necu naljutiti niti buniti :)
LR krov 8KM, nastavak 8KM, polunastavak 14,7 6KM, podnjaca sa pokretnim limom za varou i fiksnom mrezom 8KM, hranilica 8KM, ramovi smrcevi lijepljeni drvofiksom i ukovani ekserima 0.60 KM.... primam sve narudzbe po dogovoru. 062 505 989

Hvala vam svima na jako korisnom forumu koji mi je, kao pocetniku, jako pomogao...

Cijene su ti super konkurentne :wink: ako ti je i kvalitet odgovarajuci sigurno ces imati posla. Koliko su ti neskovani ramovi?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Hamzo12 pa tvoja komplet košnica ne dođe ni 60 KM. Mislim da je to vrlo povoljno.
Ja svoje košnise isto izrađujem samo za sebe i mislim da ni jednu kompletnu ne bi prodao za taj novac.
Pokaži slike tih svojih košnica da vidimo kako to izgleda i vjerujem da ćeš se živ naraditi košnica po toj cijeni.
Mene trenutno interesuju hranilice.Dali su ti krovovi okovani i čime. Maa postavi slike one govore 1000 riječi.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
hamzo12
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la hamzo12 »

Da nebih postavljao slike ovdje, a vec sam na pik.ba postavio pa ko zeli moze preko ovog linka pogledati slike
http://www.pik.ba/artikal/1562480/proda ... a-kosnicu/
Ramove prodajem 0.50 KM neukovane.

Napomena: Mijenjam spomenutu opremu za pcele :)
Zadnja izmjena: hamzo12, dana/u 29 srp 2011, 08:42, ukupno mijenjano 1 put.
hamzo12
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la hamzo12 »

i
eso
Čita i piše, dobar

Post Postao/la eso »

I sta reci dobar proizvod a cijene odgovarajuce svaka cast
i jos samo ugovoriti proizvodnju
TEWHID najcvrsca veza koja se nece nikada prekinuti
piricm
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la piricm »

Prije par dana viđoh u trgovini AV podnjaču na kojoj je ladica bila napravljena od neke plave plastike koja je imala strukturu kao karton.
Da li neko zna od čega je ta plastika, da li je sastavni dio nečega ili se posebno kupuje i gdje se može nabaviti. Takođe cijenu ako neko zna.
elvir
Čita, piše dovoljno
Kontakt:

Post Postao/la elvir »

imas te plastike u Sarajevu sad ne znam koliko je prakticna a vidio sam da su je ljudi koriste i za hranilice umjesto lesomala jer sigurno je dugotrajnija nego lesomal a mislim da je sa cijenom kao i lesomal! pozzz
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

piricm je napisao/la:Prije par dana viđoh u trgovini AV podnjaču na kojoj je ladica bila napravljena od neke plave plastike koja je imala strukturu kao karton.
Da li neko zna od čega je ta plastika, da li je sastavni dio nečega ili se posebno kupuje i gdje se može nabaviti. Takođe cijenu ako neko zna.
Da to i jeste plastični karton i koristi se kao umetak između redova da na paletama razdvoji redove plastičnih boca.
Ja sam od njih napravio nekoliko sneglerovih dasaka. Kako će se pokazati vidjet ćemo.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

kolege kada vi čistite av podnice da li bude puno mrtvi pčela na podnici :?: :?: ja kod sebe nisam čistio 30 dana, kada sam izvukao u par košnica je bilo pune tri šake pčela, i neki crva jel to opasno za izbijanje neke bolesti, jako se osjećao neprijatan miris, da li pčele smiju da prolaze kroz mrežicu :?:
Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti,
budala progovori, a fukara se obogati. ... IVO ANDRIC
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Simke AV podnice ljeti čisti svakih 10 dana. Ti crvi su voskov moljac. Kroz mrežu ne smiju prolaziti pčele.
Neki pčelari stalno podnice drže bez ladica da ih ne čiste. Vraćaju ladice tek u rano proljeće i drže ih do ljeta kada ih ponovo izvade.
Ja na visokim AV podnicama ladice moram da uvjek držim uvućene i redovno ih čistim.Rijetko se desi da čišćenje malo oduljim. Tu i tamo pojavi se po neki crv voskovog moljca kojeg zna mu se zgnječim.
Sada imam još 30 niskih AV podnica i njih u novim društvima koja su donedavno bila u nukleusima držim uvučenih limova dok se društva ne razviju na 2 nastavka. Onda ću postupiti kako rade i drugi pčelari.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

Stipo je napisao/la:Simke AV podnice ljeti čisti svakih 10 dana. Ti crvi su voskov moljac. Kroz mrežu ne smiju prolaziti pčele.
Neki pčelari stalno podnice drže bez ladica da ih ne čiste. Vraćaju ladice tek u rano proljeće i drže ih do ljeta kada ih ponovo izvade.
Ja na visokim AV podnicama ladice moram da uvjek držim uvućene i redovno ih čistim.Rijetko se desi da čišćenje malo oduljim. Tu i tamo pojavi se po neki crv voskovog moljca kojeg zna mu se zgnječim.
Sada imam još 30 niskih AV podnica i njih u novim društvima koja su donedavno bila u nukleusima držim uvučenih limova dok se društva ne razviju na 2 nastavka. Onda ću postupiti kako rade i drugi pčelari.
jesi ti Stipo ovo zamjenio " Vraćaju ladice tek u rano proljeće i drže ih do ljeta kada ih ponovo izvade " nije valjda da preko zime budu bez ladice :roll:
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Točno Simke preko zime dok ne krene prvo leglo košnice se drže bez ladica potpuno odozdo otvorene.
Smisao košnice bez ladice je da u jesen matice prije prekidaju sa leglom i zbog zahlađenja prije formiraju gušće klupko.
Cilj toga je da je u jesen manja potrošnja zimnice jer dok ima legla pčele griju leglo i troše puno više meda.
Mlade matice su sklone da duboko u jesen do zime legu jaja pa čak neke zadrže leglo do nove godine.
Rezultat toga je da potroše svu zimnicu i na kraju društvo umire od gladi. Drugi slučaj je da siječanj zna biti prilično topao i da leglo naglo krene, a da onda zahladi cijeli 2. i 3. mjesec. Rezultat toga je da ponovo krene velika potrošnja meda koju hladnoća presječe, a pčele nastoje zadržati toplotu u košnici i gotovo da potroše sav med.Od tih pčela niš koristi jer su iscrpljene i kratko živuće pa se desi u proljeće kada krene unos da u košnici nema ni pčela ni dovoljno zaliha meda i to društvo iako je rano krenulo zaostaje u razvoju. To je problem mladih dobrih matica i AV podnice služe za njihovu kontroli dokle će zaljegati i kad će otpočeti sa zaljeganjem jaja.
simke
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la simke »

Stipo sve ovo ostalo ima logike, ali kako izdrže hladnoću.... :?:
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

simke je napisao/la:Stipo sve ovo ostalo ima logike, ali kako izdrže hladnoću.... :?:
Košnica otvorene podnice ima efekat zvona jer hladnoća ne ide odozdo gore nego obrnuto.
Hladan zrak je uvjek ispod toplog zraka i ne diže se gore jer je teži.
Jedino tako košnicu može rashladiti kovitlac propuha ili vjetra.
Pčele u klupku se tako sklupčaju da im nije hladno bez obzira na hladnoću vani i dobro je podnose grijući klupko sve dok imaju meda.
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Ja radim obrnuto od ovog nacina koji Stipe objasnjava sa zatvaranjem podnice, u desetom mjesecu zatvaram podnjace a krajem marta ponovo otvaram. Naravno ladice koristim i prilokom tretmana protiv varroe kontrole radi. Ovo sto Stipe objasnjava ima logike ali posto ja znam da su na mom pcelinjaku cesti jaki vjetrovi i pretpostavljam da bi to propuhivalo kroz podnjacu ja nemam hrabrosti preko zime ostaviti otvorena vrata :mrgreen:
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

U 10. mjesecu dobro je izvaditi ladice i natjerati maticu da prekine sa leglom. Dobro je zbog prekida razvoja varroe i protiv nje ispravnog završnog tretmana kada ne smije biti legla kao i za čuvanja zimskih zaliha meda.
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

Ahmet je napisao/la:Ja radim obrnuto od ovog nacina koji Stipe objasnjava sa zatvaranjem podnice, u desetom mjesecu zatvaram podnjace a krajem marta ponovo otvaram. Naravno ladice koristim i prilokom tretmana protiv varroe kontrole radi. Ovo sto Stipe objasnjava ima logike ali posto ja znam da su na mom pcelinjaku cesti jaki vjetrovi i pretpostavljam da bi to propuhivalo kroz podnjacu ja nemam hrabrosti preko zime ostaviti otvorena vrata :mrgreen:
Nešto slično sam i ja radio prošle zime. Na AV podnjači mi je bila zatvorena ladica koja je od lima, pa su imale hlađenje kroz lim ali ne i vjetar. Elem, na toj AV podnjači mi je i cijelo ljeto bila zatvorena ladica, zaboravih da je otvorim, što jes' jes'. Na drugom društvu je bila puna podnjača, u startu je bilo slabije od onoga sa AV podnjačom. Stavit ću i tom društvu (testa radi) AV podnjaču.
Poštujem to što ti pišeš Stipe ali ne mogu se nikako oteti utisku da je preko zime ipak bolja puna od AV podnjače. Ako se u košnici sa punom podnjačom pojavi vlaga onda je to prvenstveno zbog loše ventilacije i nije nužno da je to isključivo zbog pune podnjače. Kontrola otpale varoe je zbilja lakša preko AV podnjače ali može se i u punoj podnjači umjesto ladice ubaciti papir sa tankim slojem ulja i - brojati varou. Elem, pošto mene varoa nije "ujedala" do sada, hvala Bogu, i pošto protiv te napasti koristim sredstvo koje još nije omanulo onda fakat nemam potrebe da brojim otpalu varou (niti je brojim).
Dakle, i puna i AV podnjača imaju i prednosti i mana. Istina, AV podnjača je malo superiornija ali za sada ne izbacujem punu iz upotrebe. Kada je izbacivao, ista se može lako prepraviti u AV.
Fakat, ima li još koga na ovome forumu osim nas 5-6?!
Ako ima - koju podnjaču koristite?!
Dobru srcu sreća dođe.
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Ma ima nas al eto nebi da se uplicem oko toga al eto pitas pa da se prikjucim i ja imam otvorene podnjace stim sto ja nikad ne zatvaram podnjacu ona ostaje cijelo vrijeme takva kakva jest pokusacu pronac slike i postavit.
Pcelar u bijelom svijetu.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

I kod mene su sve AV podnjače, pošto sam čitao da poneki pčelari rade kao što i Stipe, ja nisam imao
hrabrosti kao početnik pa nisam ni izvlačio limove.
Krajem oktombra ili početkom novembra nemogu se baš sjetit koje tačno vrijeme, ko mi početnici, zavirim da vidim šta se dešava kad ono voda na sve strane, jes da sam imao u tom periodu pofaj legla. Skupim hrabrosti pa šta bude da bude izvučem po pet cm otprilike limove, pa opet ko mi, da provjerim kad ono sve suho ko barut. E sad zašto je ta vlaga bila u toj količini to vam nebih znao reći, al zato znam samo da ću i ove godine izvući limove,e samo neznam dali ću imati hrabrosti izvući cijele ili opet po ovih 5 cm.
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Samir je napisao/la:I kod mene su sve AV podnjače, pošto sam čitao da poneki pčelari rade kao što i Stipe, ja nisam imao
hrabrosti kao početnik pa nisam ni izvlačio limove.
Krajem oktombra ili početkom novembra nemogu se baš sjetit koje tačno vrijeme, ko mi početnici, zavirim da vidim šta se dešava kad ono voda na sve strane, jes da sam imao u tom periodu pofaj legla. Skupim hrabrosti pa šta bude da bude izvučem po pet cm otprilike limove, pa opet ko mi, da provjerim kad ono sve suho ko barut. E sad zašto je ta vlaga bila u toj količini to vam nebih znao reći, al zato znam samo da ću i ove godine izvući limove,e samo neznam dali ću imati hrabrosti izvući cijele ili opet po ovih 5 cm.
Stipe i Simke,
tema je dobra i ja bih se malo uključio:
U posebnom podforumskom naslovu na ovoj temetici otvorio sam svoje viđenje ovoga što je Simke napomenuo a to se zove: TERMOVENTILACIJA U KOŠNICI ZA VRIJEME ZIMOVANJA PČELA.
Pogledajte i molim komentare, bez ustezanja, ja taj problem vidim malo drugačije......, a i drugačije ga rješavam.
Pozdrav.............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Odgovorite