VAROA U PASNOM PERIODU

Pčelarski razgovori
kudo
Čita, piše dovoljno

VAROA U PASNOM PERIODU

Post Postao/la kudo »

Ove godine poslije bagrema sam se bacio na vjestacko razrojavanje drustava,uglavnom za prodaju.Formirao sam 10 drustava i sve je kako bi rebalo biti,matice zalijezu leglo pcele su pravo radnicki raspolozene,unese i polena vidim.I posto se blizi vrijeme isporuke a kupac je pcelar od prosle godine koji je vec izgubi 5 drustava slusajuci kojekakve savjete do nekih medara,odlucio sam da mu malo pomognem i da dam sve od sebe i isporucim drustva u top formi.Dogovor je bio da mu rojeve isporucim na 5 okvira ali sad je to nekih 6 okvira.I odlucim da mu tretiram rojeve protiv varoe zadimljavanjem i imam sta i vidjeti varoa pada ko kisa.Ja sam jesenas odnosno u decembru pcele tretirao oksalnom a prije bagrema sam i gradjevnjake vadio i smatrao sam da su prilicno ciste sto se tice varoe ali poslije tretiranja ovih rojeva zabrinuo sam se pravo.Kakvo li je stanje sa drustvima koji mi donose med,mogu zamisliti.Ubacit cu im po jedan okvir pa nek izvlace gradjevnjake ali sad je pitanje dali ce to biti dovoljno do Avgusta(prvog tretiranja protiv varoe)?????
Dali ko od vas ima slicnih problema i kako ih rjesava????
BEZ DOBRE MATICE NEMA NI DOBROG DRUSTVA
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Re: VAROA U PASNOM PERIODU

Post Postao/la inzenjer »

kudo je napisao/la:Ove godine poslije bagrema sam se bacio na vjestacko razrojavanje drustava,uglavnom za prodaju.Formirao sam 10 drustava i sve je kako bi rebalo biti,matice zalijezu leglo pcele su pravo radnicki raspolozene,unese i polena vidim.I posto se blizi vrijeme isporuke a kupac je pcelar od prosle godine koji je vec izgubi 5 drustava slusajuci kojekakve savjete do nekih medara,odlucio sam da mu malo pomognem i da dam sve od sebe i isporucim drustva u top formi.Dogovor je bio da mu rojeve isporucim na 5 okvira ali sad je to nekih 6 okvira.I odlucim da mu tretiram rojeve protiv varoe zadimljavanjem i imam sta i vidjeti varoa pada ko kisa.Ja sam jesenas odnosno u decembru pcele tretirao oksalnom a prije bagrema sam i gradjevnjake vadio i smatrao sam da su prilicno ciste sto se tice varoe ali poslije tretiranja ovih rojeva zabrinuo sam se pravo.Kakvo li je stanje sa drustvima koji mi donose med,mogu zamisliti.Ubacit cu im po jedan okvir pa nek izvlace gradjevnjake ali sad je pitanje dali ce to biti dovoljno do Avgusta(prvog tretiranja protiv varoe)?????
Dali ko od vas ima slicnih problema i kako ih rjesava????
Ti mene zabrinu,s ovim,i ja sam oksalnom tretiro u januaru i od aprila redovno građevnjak kratio svake 2-3 sedmice.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Kudo ako misliš da imaš previše varroe ne čekaj Avgust.
Varrou tretiraj odmah sa Beevital-om sa 3 tretmana svakih 7 dana.
Ne dozvoli da ti varroa uskoro masovno uđe u radiličko leglo. Niš koristi od tih radilica. U Avgustu će se zaleći zimske dugoživuće pčele i zimske dugoživuće varroe.
Zašto čekati Avgust i dozvoliti da se do tada razvije 500 ili više hiljada varroa pa tek tada izvršiti tretman protiv varroe kada nam je dostupno srestvo koje možeš koristiti tijekom cijele godine u bilo koje vrijeme i tako držati varrou stalno na minimumu bez štete za pčele.
Kod pčelara je do sada bio običaj da se čeka prvo da se razvije varroa i počme nanositi štetu pčelinjem društvu pa tek onda tretirati. Sada imamo Beevital i vrijeme je da drukčije razmišljamo o varroi i njenom tretmanu. Sa Beevital-om bez čekanja varrou tretiramo uvijek kada primjetimo da je ima.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Prije neke 3 sedmice sam stresa roj u LR kosnicu sa AV podnicom,i od tad svaki dan provjeravam laticu i jos nisam nasao ni jednu varou na latici.Jel mi ova kosnica i kolko je mjerodavna za ostala drustva??
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Nije mjerodavna jer je skoro sva varoa ostala u leglu( sad većinom trutovskog i možda nešto radiličkog) košnice iz koje je roj izišao.Ako znaš odakle je roj pošao pogledaj tamo itru će biti mjerodavnije . Svakom danom izlazi više varoe iz poklopljenog legla .prije polaska roja matica je prestala leći tako da nastupa jedan period kad i varoa nema novo leglo pred zatvaranje (dok se ne oplodi nova matica i počme leći prodje dosta vremena a i kad počme leći- varoa ima leglo pred zatvaranje tek za devet dana . Kod ovakvih situacija imati Beevital hive clean je dobro jer sa njim možete raditi kad vam je zgodnije i kad procijenite da je najbolji efekat.
Novi roj možete i za 7-8 dana a ako ga pojačavate većinom zatvorenim leglom onda može i odmah i dobro bi bilo još bar jednom za 7 dana kada će dosta varoe izići iz tog legla..na ovaj način ste steki dobru startnu poziciju da se roj razvija normalno uz minimalnu varou.Njegov napredak bi bio očit .Rad sa beevitalom je toliko jednostavan i čitam ne engleskim forumima da je ušao u praksu nekih pčelara da ga uzgred tretiraju onako usput ako rjedje pregledavaju košnice.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

inzenjer je napisao/la:Prije neke 3 sedmice sam stresa roj u LR kosnicu sa AV podnicom,i od tad svaki dan provjeravam laticu i jos nisam nasao ni jednu varou na latici.Jel mi ova kosnica i kolko je mjerodavna za ostala drustva??
Nije mjerodavna jer većina varroe je ostala u leglu stare košnice.
Bit će da ju je u staroj košnici bilo malo čim je nema u tom roju.
Pazi na ciklus varroe od 22 dana jer možda ti je sva varroa u leglu.
Preporuka sve rojeve treba dan dva nakon smještaja u novu košnicu tretirati sa BeeVitalom.
Pazi da prilikom tretmana vanjska temperatura nije veća od + 25°C .
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Stipo je napisao/la:
inzenjer je napisao/la:Prije neke 3 sedmice sam stresa roj u LR kosnicu sa AV podnicom,i od tad svaki dan provjeravam laticu i jos nisam nasao ni jednu varou na latici.Jel mi ova kosnica i kolko je mjerodavna za ostala drustva??
Nije mjerodavna jer većina varroe je ostala u leglu stare košnice.
Bit će da ju je u staroj košnici bilo malo čim je nema u tom roju.
Pazi na ciklus varroe od 22 dana jer možda ti je sva varroa u leglu.
Preporuka sve rojeve treba dan dva nakon smještaja u novu košnicu tretirati sa BeeVitalom.
Pazi da prilikom tretmana vanjska temperatura nije veća od + 25°C .
Legla uopste nemam u staroj kosnici,dok nova matica ne pronese,a od aprila sam redovno sjeko građevnjake,tak da mislim da ce Beevital cekat do kraja jula.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Inžinjer kaže
"Legla uopste nemam u staroj kosnici,dok nova matica ne pronese,a od aprila sam redovno sjeko građevnjake,tak da mislim da ce Beevital cekat do kraja jula."
Vjerovatno si mislio reći da novog legla nema u staroj košnici te da si u njoj isjecao redovno gradjevnjake .
Nemam ništa protiv gradjevnjaka to je dobar način -osobno sam to radio i pravio malo specijalnije sunčane topionike( 2 komada ) koji su mi trebali te ramove topiti odmah na pčelinjaku. Sve to dobro podje i dobro se zamisli ali kad ja to vadim strefi oblačnije -za pčelinjak od 60- 7o košnica x 1-2 gradjevnjaka treba dobar prostor . Muku sam mučio šta poslije sa larvama trutova to se nije smjelo tako ostaviti,nego trpati u neke kante pa voziti. I to lako , ali gdje baciti već negdje dobro zakopati.
Kad sam sve zbrojio i od prilike prokontao koja količina meda i polena treba da se to sve napravi pa onda ja to nemam gdje baciti odustao sam i tražio druga rješenja jer to mi nije odgovaralo. Ako kojim slučajem to ostane malo dulje da se na vrijeme negdje sanira ajme kakav miris ...
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Marin je napisao/la:Inžinjer kaže
"Legla uopste nemam u staroj kosnici,dok nova matica ne pronese,a od aprila sam redovno sjeko građevnjake,tak da mislim da ce Beevital cekat do kraja jula."
Vjerovatno si mislio reći da novog legla nema u staroj košnici te da si u njoj isjecao redovno gradjevnjake .
Nemam ništa protiv gradjevnjaka to je dobar način -osobno sam to radio i pravio malo specijalnije sunčane topionike( 2 komada ) koji su mi trebali te ramove topiti odmah na pčelinjaku. Sve to dobro podje i dobro se zamisli ali kad ja to vadim strefi oblačnije -za pčelinjak od 60- 7o košnica x 1-2 gradjevnjaka treba dobar prostor . Muku sam mučio šta poslije sa larvama trutova to se nije smjelo tako ostaviti,nego trpati u neke kante pa voziti. I to lako , ali gdje baciti već negdje dobro zakopati.
Kad sam sve zbrojio i od prilike prokontao koja količina meda i polena treba da se to sve napravi pa onda ja to nemam gdje baciti odustao sam i tražio druga rješenja jer to mi nije odgovaralo. Ako kojim slučajem to ostane malo dulje da se na vrijeme negdje sanira ajme kakav miris ...
Dobro sam rekao u staroj kosnici nemam ni okvira legla,jer me iz nje i drugenac prevario izaso posle 2 dana od prvenca.Ja sam im ubacio jedan okvir otvorenog legla za slucaj da su bez matice ostale da povuku maticnjake,ak imaju maticu dobro ce doc okvir legla.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

E onda je prošlo baš dosta vremena i što ima varoe opet bi većina trebala da je u staroj košnici jer je tamo izlazilo zadnje leglo.
<Dodavajući ovo otvoreno leglo bez tretiranja samo sebi osiguravate rasadnik Varoe da nema prekid .Zašto čekaš sa Beevitalom za kasnije,sad ga upotrijebi manja će invezija biti a pčele će biti vitalnije .Ako sumnjaš, primjeni na dijelu pčelinjaka po upustvu pa prati razlike .Sve što neko napiše nije to to ako nisi sam probao,a kažeš da imaš beevital i da čekaš 7/8 mjesec. Probaj bar kontrolno.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

samo da potvrdim,nema nikakvih problema da se tretiraju pcele s bee vitalom u toku pase tj kod mene livadske...
Hvala..
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Nema problema , izuzev da svako uznemiravanje i otvaranje košnice nepotrebno smeta pčelama .Koristite vrijeme kad je hladnije kad je kišovito ili kad dodajete satne osnove ili nešto drugo radite( npr. vrcate) .
Beevital imajte kao usputnu radnju koja će Vam paralelno čistiti varou i tek ćete vidjeti koje su prednosti takvog razmišljanja i primjene .Poz
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Kupljen bee vital,nazalost nisam dobio nikakva upustva pa ako ima neko bio bih mu zahvalan da stavi link... :roll:
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

ErminH je napisao/la:Kupljen bee vital,nazalost nisam dobio nikakva upustva pa ako ima neko bio bih mu zahvalan da stavi link... :roll:
Ermine pogledaj moju stranicu. Tu imaš cijelu vide prezentaciju o BeeVitalu. I moj video kako izgleda jedan od tretmana sa Beevital-om.
http://www.limed.ba/BeeVital%20Hive%20Clean.html
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Marin je napisao/la:E onda je prošlo baš dosta vremena i što ima varoe opet bi većina trebala da je u staroj košnici jer je tamo izlazilo zadnje leglo.
<Dodavajući ovo otvoreno leglo bez tretiranja samo sebi osiguravate rasadnik Varoe da nema prekid .Zašto čekaš sa Beevitalom za kasnije,sad ga upotrijebi manja će invezija biti a pčele će biti vitalnije .Ako sumnjaš, primjeni na dijelu pčelinjaka po upustvu pa prati razlike .Sve što neko napiše nije to to ako nisi sam probao,a kažeš da imaš beevital i da čekaš 7/8 mjesec. Probaj bar kontrolno.
Marine nemam ja Beevital,to sam mislio narucit kod tebe pa da imam krajem jula.Uglavnom vidjecu kolko u selu ima zainteresovanih pa da svi u paketu narucimo, :D .
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

"tak da mislim da ce Beevital cekat do kraja jula."

iz ovoga sam površno zaklučio da imaš Beevital . nema veze . Kad mislite da je vrijeme javite se i ne čekajte da se svi dogovore -nema potrebe nikoga ubjedjivati ako misli da mu je dobro dosadašnje rješenje .
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Ja sam kupio u Poljo Pčelu na Ilidzi...
Kosta 34 KM :D
Zadnja izmjena: ErminH, dana/u 26 lip 2011, 23:51, ukupno mijenjano 2 puta.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Stipo je napisao/la:
ErminH je napisao/la:Kupljen bee vital,nazalost nisam dobio nikakva upustva pa ako ima neko bio bih mu zahvalan da stavi link... :roll:
Ermine pogledaj moju stranicu. Tu imaš cijelu vide prezentaciju o BeeVitalu. I moj video kako izgleda jedan od tretmana sa Beevital-om.
http://www.limed.ba/BeeVital%20Hive%20Clean.html
hvala puno Stipe :)
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Marin je napisao/la:"tak da mislim da ce Beevital cekat do kraja jula."

iz ovoga sam površno zaklučio da imaš Beevital . nema veze . Kad mislite da je vrijeme javite se i ne čekajte da se svi dogovore -nema potrebe nikoga ubjedjivati ako misli da mu je dobro dosadašnje rješenje .
Ma moram Marine okupit ih sto vise za ovo,jer dzaba je meni i lijek koji 100% obara varou ako neko u komsiluku jednom il dvaput godisnje dimi varolikom, moramo svi djelovat zajedno protiv varoe.
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Post Postao/la zakir cancar »

[quote="Marin"]

Pozdrav....zanemariv je utrosak meda polena itd.za dobro bit gradevnjaka i koris koi oni omogucuju.Jeste malo zavrzlama topiti a larve koke jedu da vidite sve nose trutovska jaja :lol: Akocemo gledati racunicu brate skup je vala taj BeeVital a i vise smr...od larvi..no netreba uvaljivati i naturati svoje ideje ili proizvode nego ko hoce neka radi po svome nahodenju...za kontrolu i prisustvo varooe dobar je i udarac kolcem po kosnici ,(licno neradim procitao od starina) nenaturam a vrijedi i probati???a pcele imaju stresova svskako pa i kolac im nece bas naskoditi...MEDNO..
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Nisam kupovao Bee vital od marina išao sam u Opuzen po njega a, sada mi Marin dođe kao olakšica pošalje čovjek poštom onom ko naruči i još ispuni uplatnicu tvoje je da samo upatiš . Skupoča ili ne ja sam računo da po jednom društvu nedođe ni cijeli kilo meda ako to tako računamo o prihodu i rashodu , e ja nisam još ni prst olizo a , vršim tretman bee vitalom i hoću reći da mi se ovo vrača do sad kroz rojeve od osm društava prošle godine sada imam 26 i mladim rojevima dižem drugi nastavak i grade i rade . Nemožeš sve dobiti đabe kao varolik. Nebranim Marina ali mislim da dio članova ovog foruma Bee vital smatra izuzetno prihvatljivim sredsvom bez obzira na cijenu . A Marin nam je olakšao pristup ovom sredstvu.
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Jedan moj komsija vec negdje u Srebreniku kupio Beevital,e sad ovde na forumu sam nasao da je Marin jedini zastupnik za BiH i da ima puno falsifikata,pa kad se vec trosim bolje onda kupit provjereno, :D .
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Post Postao/la zakir cancar »

Asim je napisao/la:Nisam kupovao Bee vital od marina išao sam u Opuzen po njega a, sada mi Marin dođe kao olakšica pošalje čovjek poštom onom ko naruči i još ispuni uplatnicu tvoje je da samo upatiš . Skupoča ili ne ja sam računo da po jednom društvu nedođe ni cijeli kilo meda ako to tako računamo o prihodu i rashodu , e ja nisam još ni prst olizo
inzenjer je napisao/la:Beevital, da ima puno falsifikata
Mene ne interesuje gdje sta nabavljas,od koga i po kojoj cijeni.Ako hoces tretiraj pcele i pipsom za muhe ako hoces a moje je da te upozorim da to neradis jer ces otrovati svoje pcele a ti radi po svom...Zasto da se daje kilo meda po drustvu x50x15=?? kad Bog dao gradevnjak a zauzvrat imas i vosak i sve sto ide stim...Tebi tvoje a meni moje ja necu da trujem svoja drustva pa makar bio to i BeeVital.
Marin je napisao/la:Nemam ništa protiv gradjevnjaka to je dobar način -osobno sam to radio i pravio malo specijalnije sunčane topionike za pčelinjak od 60- 7o košnica x 1-2 gradjevnjaka treba dobar prostor...I neznam ko tebe prozva gosn..kad nisi OLIZO prst..MEDNO
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Zašto ne građevnjak nego BeeVital pa odgovor je jednostavan.
Dok pčele izgrade građevnjak i u njemu odgoje trutovsko leglo utroše 2-3 kg hrane što ovisi od veličine okvira.
Šta smo građevnjakom dobili osim vosak za jednu satnu osnovu. Cijena satne osnove je oko 1,2 do 1,3 KM.
Građevnjakom smo izgubili mnogo više, a to je 2-3 kg meda i polena što iznosi više novca nego 0,5 l BeeVitala.
Varrou ćemo uništiti građevnjakom manje nego BeeVitalom. Samo jedno rezanje građevnjaka u jednom društvu napravi se štete koliko košta BeeVital sa kojim možemo tretirati 10 društava 3 puta svakih 7 dana. Iz ovoga se da zaključiti da je tretman BeeVitalom 10 puta jeptiniji nego jedan građevnjak. Da bi građevnjakom uklonili dovoljno varroe potrebno ga je bar 2 puta izrezati, a to je onda 20 puta skuplje po jednom društvu nego što iznosi trošak BeeVitala za jedno društvo.
Ako uzmemo da će pčele ta 2-3 kg meda i polena utrošiti za odgoj radilica, a poznato je da što je u društvu više radilica da su veći prinosi meda i polena. To još više ide u korist BeeVitala. BeeVitalu treba pridodati još prednosti kao što su: čistija košnica zbog pojačanog nagona za čišćenje ( varroa, bolesne larve, buđavo saće, trulež u košnici) sve to pčele intenzivno čiste. Povećano prikupljanje propolisa ( više propolisa manje bacila, manje virusa i manje gljivica u košnici). Zdravija pčela je vitalnija i duže živi i pri tom društvo više jača i više može prikupiti hrane.
Na žalost pčelari se drže na oko jednostavne po meni jako pogrešne računice ako izrežu građevnjak iz džepa nisu izvadili ni novčića, a ako misle kupiti BeeVital moraju istresti novce pa to vide kao trošak. Pa zašto onda trošiti kada za uklanjanje varroe bez troška se može izrezati građevnjak i pritom dobiti nešto voska, a štetu pošto ne vide misle da je i nema. Pa kada im društvo slabije napreduje i donosi manje meda za tu pojavu je kriva loša matica i loša paša. Ne vide da su rezanjem 2 do 3 puta građevnjaka izgubili 4 do 5 okvira radilica i čak možda 10 kg meda koji bi one skupile da su pčele umjesto trutova koje smo bacili odgojile radilice.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

ljudi samo provjreno, poslije vrcanja amitraz, na zimu oksalna i bez gubitaka, prosle godine bilo je eksperimenata mnogi sa beevitalom ostali su bez pcela, ja sa standardnim nacinom rada bez ijednog gubitka, recept za dobar kolac se ne mjenja..svako neka koristi sta misli da treba, ja znam sta ja koristim i to ne mislim da mjenjam...
Odgovorite