cijene meda

cijene meda

PostPostao/la N€dim » 7. Juni 2011, 21:18

Neznam da li je tema na mjestu ili ne ako nije neka je admin ukloni ali mene zanima da li vi drage kolege pčelari mislite ove godine korigovati cijene meda i ostalih pčelinjih proizvoda.
Kod nas u Kaknju do ove godine med je bio 15 KM.
Posto je sve poskupjelo, gorivo, secer (stim i pogace) kao i sve ostalo zato postavljam ovo pitanje da malo prokomentarisemo.
N€dim
Čita i piše, dobar

Re: cijene meda

PostPostao/la vedad_sa » 8. Juni 2011, 21:00

nedime meni je ova tema super jer to je pitanje od krucijalnog znacaja za egzistenciju nas koji od ovog posla zivimo. smatram da bi bilo sasvim regularno da nasa livada kosta 25 km koliko je npr cijena drugih medova u pojedinim krajevima hercegovine, da ne idemo dalje prema sandzaku i crnoj gori gdje je sasvim normalno za teglu pravog meda platiti 25 eura... generalno nas status jedino mi sami mozemo dovesti u bolji polozaj, a kao jedan segment borbe za njega treba uvaziti i normalizaciju cijena ne samo meda za mene osobno zadnjeg na listi prioriteta kad su pcelinji proizvodi u pitanju ...
vedad_sa
Registrovan

PostPostao/la schumy » 9. Juni 2011, 13:34

vedad_sa je napisao/la:nedime meni je ova tema super jer to je pitanje od krucijalnog znacaja za egzistenciju nas koji od ovog posla zivimo. smatram da bi bilo sasvim regularno da nasa livada kosta 25 km koliko je npr cijena drugih medova u pojedinim krajevima hercegovine, da ne idemo dalje prema sandzaku i crnoj gori gdje je sasvim normalno za teglu pravog meda platiti 25 eura... generalno nas status jedino mi sami mozemo dovesti u bolji polozaj, a kao jedan segment borbe za njega treba uvaziti i normalizaciju cijena ne samo meda za mene osobno zadnjeg na listi prioriteta kad su pcelinji proizvodi u pitanju ...

Vedade, neznam odakle ti ove cijene, ova od 25€ za 1kg meda mi nalikuje na naučnu fantastiku!!??
Evo kako se se kod nas u Hrvatskoj kretale cijene medova - lanjska "berba"

KADULJA BAGREM KESTEN, LIPA LIVADA
TRGOVINE 75,00kn 75,00kn 50,00kn 45,00÷50,00kn
SUPERMARKETI 70,00kn 60,00kn 50,00kn 45,00kn
PČELARI-DIR. PRODAJA 65,00kn 40,00÷50,00kn 35÷40,00kn 35,00kn

**obračunski kurs je 1€=7,4÷7,5kn
Ove godne neznam, kako se odredi tržište, kod nas su niske cijene zbog najezde "kineskih" medova bez deklaracije i zemlje porijekla koji nam ruše cijenu.
Kako vidiš naši medovi "ni u snu" ne mogu preskočiti cijenu od 10€!
Molim te da mi točno kažeš koliki je kurs KM u odnosu na € ili ako znaš na našu KN?
Pozdrav......schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
schumy
Aktivan

PostPostao/la emkan » 9. Juni 2011, 13:56

1 euro = 1.95 KM ili 2.6 kuna = 1KM
ukoliko se nevaram to je to kao i ovdje, nekih 15 KM ako uzmemo da je cijena 75 kuna
emkan
Čita i piše, dobar

PostPostao/la Mustafa » 9. Juni 2011, 16:49

emkan je napisao/la:1 euro = 1.95 KM ili 2.6 kuna = 1KM
ukoliko se nevaram to je to kao i ovdje, nekih 15 KM ako uzmemo da je cijena 75 kuna

Emkane,
3,6 kuna = 1 KM ili 20 KM = 75 kuna.

A što se tiče cijene meda, prošle godine se med prodavao po 15 KM. U ovoj godini je poskupjelo sve što nam je potrebno za pčele od pogača, šećera... pa do goriva. Važan faktor koji naginje ka poskupljenju meda je i količina meda koju će pošteni pčelari izvrcati, a ona je trenutno vrlo mala. Sa druge strane treba imati na umu da narod nema para i da je situacija što se toga tiče sve gora. Po meni svako treba sam da odvaga i za sebe odluči. Ja bi veoma lako nekome ko mi dođe i kaže treba mi kilo meda rekao da košta 20 KM, ali nemogu mušterijama koje svake godine kupuju po 20 -30 kg reći e med je sada 20 KM. Činjenica je da se cijena meda u trgovinama i tržnim centrima već duže vrijeme ne mijenja...
Mustafa
Čita i piše, dobar

PostPostao/la schumy » 9. Juni 2011, 19:01

Hvala vam na obavijesti, ja ću vam dojaviti cijene kod nas u odnosu na lani dali će se povisiti cijene meda kod privatnih pčelara i u kojem postotku.
Pozdrav....schumy
schumy
Aktivan

PostPostao/la Stevan » 9. Juni 2011, 22:34

Vi stvarno u federaciji imate eksta cijenu i jos bi je htjeli dizati da to nije mnogo.Cijena u Bijeljini i Zvorniku bagrema prosle godine je bila nekih 10 km po vasem ispada da su da ovamo nije poskupeo ni secer ,benzin i sve sto je vezano za pcela. Imam nekih 150 drustava Lr i po meni cijena za ovu godinu neka prihvatljiva bi bila 12 KM .
Stevan
Registrovan

PostPostao/la Stipo » 9. Juni 2011, 22:45

KOd mene LIvnu cijena meda u trgovinama se kreće med porijeklom Hrvatcka kreće se od livada 9,5 KM do PIP kadulja 17,5 KM.
Pčelari prodaju med od 12 KM do 15 KM.
Moj med za sada je 0,0 km jer ga nemam.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
http://www.limed.ba/
Stipo
Aktivan

PostPostao/la senad » 9. Juni 2011, 23:37

Realno cijena meda je niska, sve što je ispod 15 km nešto neštima> Ili kavlitet meda ili nemogućnost prodaje ,pa daj šta daš. Još ima pčelara koji prodaju med po 8 i 10 km .

Da je država kao država , pa da pomogne sa poticajima bar 30 km po košnici lakše bi se disalo.

Realno tegla meda bez obzira na vrstu bi trebala da bude 20 km. Prošle godine Hatibovići su bagrem prodavali po 30 km , sve je rasprodato, dok je do njega bio sa štandom med po 15 km .

JA lično nemam problema sa prodajom . Cijena je 15 km , i ima cijenu za komšije 14 km , veće količine 10% popusta .

RAzmišljam da podignem na 18 ili 20 km , vidjetet će mo za sada je ručna potegnuta. Pčelar oko mene prodaju po 10-12 km
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
senad
Site Admin

PostPostao/la schumy » 10. Juni 2011, 07:27

Dobro jutro,
ja sam med prodavao lani pod"akciju":
1.) Ako je netko kupovao po 1 ÷ 2 kg onda je cijena bila 50,00kn (13,89 KM)
2.) Akcija je bila "kupiš 5 - platiš 4 teglice, u računu ovakva kupovina je
bila 1 kg = 40,00kn (11,12 KM)
Dosta meda sam i podijelio prijateljima, to ide uz ovaj naš posao.
Ove godine oslušnuti ću tržište pa ću vam javiti, ipak je dobro da ovako "preko grane" uskladimo cijene našega pravog, izvornog, nepatvorenog meda.
Kada smo kod toga, još nisam vrcao med od bagrema iako je kod mene završila cvatnja oko 25÷30 maja. Razlog je dvojak, najprije sam ga ostavio da ga pčele poklope skoro pa 10%, a sada je kod nas već 8 dana kiša i ružno vrijeme, a od pred 4 dana imam i nekih zdravstvenih problema, tako da će moji "neboderi" još malo stajati puni meda na pčelinjaku. Slikati ću vam paću poslati završetak teme "priprema pčelinjih društava za pašu bagrema", stvarno impresivno izgledaju!
Pozdrav............schumy
Zadnja izmjena: schumy; 14. Juni 2011, 06:54; ukupno mijenjano 1 put/a.
schumy
Aktivan

PostPostao/la vedad_sa » 10. Juni 2011, 19:33

ja bih da ne pametujem puno stoga cu reci samo da je ovaj podatak za predio sandzaka provjeren na vise mjesta, ja sam evo maloprije stigao sa sarajevskog sajma tea-fest na kom su izlagali i svi ajmo reci zvucniji pcelari. cijene variraju to je neminovno i upravo je to ono sto pravi problem po mom misljenju. mislim da nam manjka timskog duha i sloznosti oko svih faktora proizvodnje i prodaje. Mislim da je sasvim opravdano napraviti razliku izmedju nas normalnih proizvodjaca i da kazem ''ostalih''
pa makar tapkali u mjestu jedno vrijeme. Naravno smatram da se stalnim pa i novim kupcima treba staviti do znanja koji su faktori poskupljenja ali ne zaboraviti najbitnije da on poskupljuje radi naseg napora da ne odustanemo od nase tradicionalne metodologije prikupljanja pcelinjih proizvoda i da je to sasvim normalna stvar na danasnjem vremenu.
vedad_sa
Registrovan

PostPostao/la N€dim » 10. Juni 2011, 21:29

po meni realna cijena meda u ovim uslovima bi bila oko 17-18 KM,
ja sam do sada prodavao po 15 KM stim sto je bilo nekih popusta za vece kolicine preko 10 kg od nekih 10% ili 1 kg gratis.
N€dim
Čita i piše, dobar

PostPostao/la bega » 20. Juli 2011, 14:55

mislim da je naša (pčelarska) sramota što smo dopustali da nam kilogram pekmeza (kruškov) bude skuplji od kilograma meda! Moj kolega koji proizvodi pekmez mi se smije a znamo i ON i JA kako on dođe do kilograma pekmeza a kako ja do kilograma meda i koliko koga košta ista količina proizvoda. Žalosno je ali istinito do danas /20.07.2011/ još nisam izvrcao niti kapljice meda a niti ću imati što izvrcati od svojih 140 društava /2 pčelinjaka na 2 lokacije/. Treba pripremiti pčele za narednu sezonu a kako kada cijelu godinu ulažemo a ne vraća se. Pčelinjak smanjujem za 50 % i razmišljam što i kako dalje?
bega
Registrovan

PostPostao/la mido » 20. Juli 2011, 22:15

Prijedog:Pčele na točkove i pravac pašni tereni koji daju viškove za vrcanje.
mido
Čita, piše dovoljno

PostPostao/la zakir cancar » 21. Juli 2011, 12:02

mido je napisao/la:Pčele na točkove

Pozdrav..Nema vise ni toga..cesto biva i defekt...nezavisi vise ni od pcelara i njegove pripreme pcela pa makar one bile u najboljoj top formi..klima...kilogram meda moze se povecati i na bezobraznu cijenu to nece nekima biti od velike koristi...mala kolicina meda a veliki troskovi a i sve sto proizilazi iz toga lijekovi,transport itd.Ja mislim da je jedino rijesenje povecanje drustava i seoba spase na pasu.Manji broj kosnica manja ulaganja ali transport ispada skuplji....pa kad zamedi veci broj i normalno vise i donese a kada podbaci opet veci broj vise skupi..... 10 dru x 5kg =50 ili 100 x 5 =500 prosta racunica....Veci pcelar (u broju)moze da se uklapa sa cijenom po kilogramu kako hoce ali ovi manji ???? i sve je ovo jos i dobro pogledaj te stvari malo i u okruzenju...necvjetaju nam bas ruze...MEDNO
zakir cancar
Čita i piše, dobar

Sljedeća

Natrag na MED, MED U SAĆU

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.