Danas sam pregledao društva i u jednom društvu sam na 3 rama našao 5 matičnjaka još nezatvorenih, na krajevima saća su negdje na sredini (kao kod tihe smjene), i na još jednom ramu na dnu sam našao 3 matičnjaka, već je unutra i MM, je li ovo rojenje ili tiha smjena...
ako je rojenje kako da postupim a da se ne izroje
Kontam ako je rojenje da uradim ovako: staru maticu izdvojim u novi nukleus i napravim jos jedan nukleus sa dva maticnjaka, a u postojećem drustvu koje je u rojevom stanju da ostavim dva maticnjaka, hocul pogrijesit ako ovako uradim, i ako je ovo ispravno kad da izdvojim maticu a da se ne izroji
Danas sam pregledao društva i u jednom društvu sam na 3 rama našao 5 matičnjaka još nezatvorenih, na krajevima saća su negdje na sredini (kao kod tihe smjene), i na još jednom ramu na dnu sam našao 3 matičnjaka, već je unutra i MM, je li ovo rojenje ili tiha smjena...
ako je rojenje kako da postupim a da se ne izroje
Kontam ako je rojenje da uradim ovako: staru maticu izdvojim u novi nukleus i napravim jos jedan nukleus sa dva maticnjaka, a u postojećem drustvu koje je u rojevom stanju da ostavim dva maticnjaka, hocul pogrijesit ako ovako uradim, i ako je ovo ispravno kad da izdvojim maticu a da se ne izroji
Odmah izdvoji staru maticu jer čim se zatvori prvi matičnjak eto ti roja.
Prošle sedmice u petak sam razrojio jedno društvo koje je bilo zarojeno, napravio dva nukleusa, jedan sa matičnjacima a drugi sa starom maticom i danas opet pregledam taj sa starom maticom da vidim grade li slučajno nove matičnjake...kad ne mogu pronać maticu, 2-3 pokušaja al nema je pa nema, kad sam zatvorio sanduk nađem je ispred sanduka, na travi, ubacim je ponovo nazad na pčelarskom nožu i pogledam opet nakon 15 min šta se dešava kad vidim pčele je uklupčale al je ne ubadaju nego je kao ližu, vidio sam i kao da je hrane...sve se to dešavalo na podnjači, tada je se ona micala i dalje, kasnije samo opet pogledao sve isto samo što se ona slabo pomiče, one je ližu, i kamara je pčela na njoj. Onda sam kasnije sve to posmatrao ogledalom, izvukao uložak iz podnjače i sve do mraka isto stanje, oko 2 sata je to trajalo i ja sam otišao a one su i dalje na kamari.
Ona je izvan sanduka bila najviše 20 minuta.
Kad sam vidio da je nema posmislio sam da se zadesio matičnjak slučajno pa da nije nova matica izašla i slično, sve sam dobro detaljno pregledao, nema ni matičnjaka ni mlade matice....
Šta je ovo?
Ja sam njih zatvorio pa da sutra lakše mogu vidit na podnjači ako bude ubijena, da je ne iznesu...otići ću odmah ujutro gore.
senad je napisao/la:Ti si je oštetio vjerovatno tokom pretumbacija , Pčele žele da se ona kreće međutim nemoćna je.
ma jok, kako je hodala po travi i penjala se po travkama, i fino usla medju ramove, i nisam je imo kad ostetit kad je odmah ospala ili su je one izbacile, malo mi je cudno kako da je nadjem s prednje desne strane sanduka, valjda bi meni trebala ispast nazad
Možda se i kreće ali si joj oštetio zadak i sjemene cjevčice pa nemože nesti jaja, to pčele odmah prepoznaju jer po feromonima koje matica ispušta znaju kada je oštećena a kada je potpuno zdrava. Moj ti je savjet da čekaš dan-dva i ako ne pronađeš jaja od 1 dana uništi ju i iz nekog krupnog matičnjaka idi na uzgoj nove, bar sada ima matičnjaka na pretek, a majski su matičnjaci najbolji u toku cijele pčelarske sezone!
Pozdrav "sound of silence"-u!
schumy
Zadnja izmjena: schumy, dana/u 20 svi 2011, 00:37, ukupno mijenjano 1 put.
Pozzz, danas sam opet proveo dan na pčelinjaku i čim sam stigao provjerio sam stanje kod ove matice. Kad sam otvorio isto stanje, na istom mjestu gdje sam ih juce ostavio, sve isto samo sto je sada matica bila mrtva. Izvadio sam je i nakon dva sata dodao ram sa zrelim matičnjakom, valjda će prihvatit matičnjak, ured je se matica iz njega izlegla. A leglo je uredno, nema ni jedne ćelije prazne, bila je se smanjila pred rojenje ali kako sam ih razrojio vratila je se u normalu. Ionako bih tu staru maticu mjenjao, dvije joj je godine a nisam htio da dočeka treću zimu, mada je dobro radila, ne znam sta im je bilo da su je ubile...i kako god skontam teško da je meni mogla ispast, to je ona sama izašla, protjerale su je...
Ovo za roj je vezano za današnji datum, samo što sam ja gornji posto postavio umjesto starog posta kojeg sam pisao juče. Valjal ovaj roj. Ovo je moj prvi susret sa rojem na grani i prvo skidanje roja.
Roj ti je dobar, to je srednje veliki roj koji ima cca 1,5-2kg pčela. To je veličina kao društvo koje je izašlo iz zime u 3 mjesecu.
Ako si ga pokupio, moj je savjet da ga prihraniš pogačom, i ne diraj ga 8-10 dana. Nakon toga ga otvori i pogledaj ako je matica pronijela. Ako ima jaja od 1 dana zatvori ga polako i ponovno mu daj pogaču kroz cca 12-15 dana od dana kada si ga "pokupio". Ja ne prakticiram sirup kao prihranu rojevima, jer ako su malo slabiji može se zadesiti grabež.
Sterno sa tvojim prvim rojem, samo naprijed!
Pozdrav..............schumy
Danas sam ga malo zraknuo, zauzima 4 ulice, mali rojčić, al dobar, do zime će se razvit, dodao pogaču, tretirao bee vitalom jer nije iz mog pcelinjaka i zatvorio.
Imam drugo pitanje, i to baš za tebe Schumy.
Za bagrem sa pripremio jedno društvo onako kako si ti ovdje na forumu pisao i bilo se zarojilo na jednom ramu legla u donjem nastavku, pisao sam to već, onda sma ja dodao jos dva rama legla odozgo iz trećeg anstavka pa su i tad gradile matičnjake a ja otkidao, pregledao sam u subotu nema matičnjaka i pregledao sam danas nema matičnjaka-vjerovatno sto je bagrem zamedio, u subotu je bilo 2 rama legla pred izlazak a danas ima legla samo na jednom ramu veliečine dlana a ostalo sve popunjeno nektarom jer kod mene je bagrem tek krenuo kako treba. Pokušaoa sam pronaći maticu ali nisam uspio jer je kamara pčela u donjem nastavku i vidim da se lijepe u grupice, matičnjaka nema, mladog legla nema, ima par larvica pred zatvaranje-to je najmlađe.
Pošto nisam našao maticu ja sam na ispod matične rešetke dodao jedan novi nastavak sa s.o., jer u sanduku nema više s.o. za izgradnju, s.o. sam rasporedio u prva dva nastavka na cik-cak, kontam da ih brže izgrade, na to je došla MR i onda još dva gornja nastavka u kojima ima mlada matica koja treba da pronese.
Interesuje me jesam li dobro uradio ovo sa dodavanjem nastavka i pošto nema legla hoćel to društvo oslabit i interesuje me kad da razdvojim te matice. Kontao sam podijelit društvo na dva dijela, svako od društava bi bilo na dva tijela, u jednom društvu stara matica a u drugom nova.
Pokušao sam pronaći staru maticu ali nisma uspio, jel moguće da ju je ubila nova matica ili nešto slično, novu maticu sam našao poviš MR. Donja matica nema gdje leć, sve je popunjeno nekatorom i polenom.
Ne znam šta da radim dalje, šta ako ne bude legla...
Kako da postupim sa ovim društvom da ga ne upropastim sada a najjače je.
Nije ovaj forum više šta je nekad bio, nekad bi odgovori stizali u vrlo kratkom roku a sada samo odabranim. Moram se sam snalazit
Srdačno vas pozdravljam.
senad je napisao/la:Anele tvoje pitanje je toliko komplikovano da je teško prvo razvezat čvor pa tekonda objašnjenje.
Pitanje se uputio schumyu i sada čekaj odgovor.
ZAšto toliko komplikuješ a treba da krene medobranje?
Odakle ti matica iznad MR ?
ZAšto sve nisi podredio medobranju a kasnije razrojavo?
ZAšto još 10 s.o. ako nemaš pčele da to pokrije?
Bas sam se trudio pojasnit situaciju.
Na Schumija sam isao direktno jer sam primjenio njegovu metodu a ni ostali odgovori nisu za odbacit
Matica iznad MR, to je isto schumijeva preporuka a i preporuka mog mentora, a cini mi se da je nekad davno i Stipo spominjao uzgoj matice u medistu, kad sam postavio mediste u trecem nastavku su napravile maticnjake a ja sam sesti dan isjekao sve zatvorene i ostavio samo 2 najbolja maticnjaka, nezatvorena tako da je dole ispod MR stara matka a gore mlada. Pa bi to kao kasnije trebalo razrojit, tako sam ih shvatio.
Jos 10 s.o. sam dodao zato sto je u najdonjem nastavku bilo krcato mlade pcele, a nigdje legla, sve popunjeno nekatarom, ubacio sam ih da ih izgrade jer mi ionako treba izgradenog sacaa matica nema gdje da lezhe, nisam imao znao drugo rješenje.
U gornja dva nastavka isto sve ured popunjeno, 95% popunjena gornja dva nastavka, nisma imao gdje dodat s.o. a nesto mi se ne svidja da mi odu u rojenje.
Za par dana, kad prodje bagrem mislio sam to drustvo podijelit na dva dijela, ako obadvije matice uredno pronesu, oba drustva bi imala po dva nastavka.
Mene trenutno brine to sto u drustvu ima vrlo malo legla, interesuje me a i bojim se, iskreno, da drustvo ne oslabi puno
Sve si ti Anele dobro skonto. Ako sam i ja svatio pokušavaš razrojiti društvo bez slabljenja. Stara matica dolje mlada gore. Gornje leto dobro je rotirati na suprotnu stranu da mlada matica pri povratku s oplodnje nebi slučajno ušla na dojnje leto i zaratila sa starom maticom. Dodaji satne i nove sanduke neka ih grade i pune bagremom. Kada ti je društvo jako i dobar unos sa bagrema ni 5 sanduka nije puno. He he he medno Anele.
I danas sam pregledao i pokušao naći donju staru maticu ali nisam uspio, na jednom ramu gdje je još malo lega našao sam dva matičnjaka, jedan na sredini a drugi malo niže od toga, mladog legla nema nikako
Da li je to tiha smjena, šta da radim dalje...imal ko kakvo rješenje, savjet
GOrnja mlada matica bi trebala pronijet, ako već nije
I danas sam pregledao i pokušao naći donju staru maticu ali nisam uspio, na jednom ramu gdje je još malo lega našao sam dva matičnjaka, jedan na sredini a drugi malo niže od toga, mladog legla nema nikako
Da li je to tiha smjena, šta da radim dalje...imal ko kakvo rješenje, savjet
GOrnja mlada matica bi trebala pronijet, ako već nije
Nemoj zanemarit mogučnost da je matica možda nestala . Meni se neki dan desilo da sam maticu sa ramom prebacivao u donji nastavak , pa matična i još dva nastavka .
Zatim sam otišao dalje . Nakon otprilike sat vremena više slučajno prolazim pored te košnice (ožednio) i vidim skupile se pčele na cigli, na krovu košnice . Pogledam bolje,
vidim maticu na cigli ,pčele se skupile kružno oko nje, zadak uvis i trepere krilima. Uzmem ciglu , prinesem poletaljki i matica uđe kroz leto. Danas sam otvarao tu košnicu .
Matica zasijala svako slobodno mjesto i na medišnim ramovima ,a umalo sam mogao ostati bez nje.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Pa ja sam je zadnji puta vidio u prošlu subotu, ponovo sma otvorio sanduk prekjuce da vidim kakvo je stanje s medom i tak to, prvi puta gledam i kako izgleda poklopljen med na ramovima, i tada je nisam vidio, nema ni legla mladog, nista.
Onda mi moj mentor kaže da zbog jačeg unosa nisu joj dale da leže. Tada sma dodao nastavak sa s.o., pisao sma o tome prije, i danas opet pregledam da vidim imal je i kako grade s.o., vidim fino ih grade, al matice nigdje, niti mladog legla, nadjem dva matičnjaka koje sam ostavio pa šta bude bude.
Mentor mi je rekao da je uvjeren da je stara matica tu, nema razloga da nestane samo su je pčele sakrile, i da te dvije matice razdvojim tek kad htjednem ih pripremat za zimu.
Al me brine što nema uopšte mladog legla a ima malo prostora, i evo vec dva puta je trazim i ne mogu je pronać. Matičnjaci su možda i tiha smjena...ne znam, na sredini rama su i samo dva su.
Anele to je tiha smjena. Pripremi oplodnjak i čim se ti matičnjaci tihe snjene zatvore pažljivo ih izreži i dodaj u oplodnjake ili još bolje nukleuse. Ako ti je stara matica prisutna u košnici pčele će ponovo povući matičnjak tihe smjene koje ćeš opet izrezati kada se zaklope. Ako ti je nestala matica imaš gornju maticu u tom društvu i još dvije u oplodnjaku. Nemoj dugo poslje poklapanja matičnjaka čekati jer 12. i 13. dan matica u matičnjaku će početi lučiti feromon pa pčele mogu ukloniti staru maticu ili stara matica može uništiti matičnjake. Tim postupkom možeš dobiti nekoliko vrhunski matica.
Ako imaš volje i živaca igraj se malo eto ti prilike za još jedno iskustvo.
Ja sam imao jedno društvo kod kojeg je matica za vrijeme boljeg unosa nektara prestajala sa zaljeganjem toliko dugo da je potpuno nestalo bilo kakvog legla. Onda bi ponovo obilno pronjela i brzo bi došlo do 7-8 ramova legla. Za dvije godine pokušavao sam je pronaći i u masi pčela potraga mi je uvjek bila uzaludna. KOd mene se nije radilo o tihoj smjeni jer nije bilo ni tregova matičnjaka.
Može ti se desiti i ovo pošto imaš dvije matice jednu iznad druge. Tada se zna desiti da jedna od matica nestane. Obično nestane gornja matica ali zna nestati i dojnja. Ako su matice razdvojene samo matičnom rešetkom pojava da nestane neka od matica je prilično velika. Da bi se smanjila mogućnost nestanka neke od matica one međusobno ne smiju doći u kontakt ni kroz mrežu jer se mogu dodirivati jezicima. Zato se dvije matice razdvajaju duplom mrežom ili duplom matičnom rešetkom čiji je razmak između njih veći od 14 mm. Najbolje je da između dvije matice ima jedan polu nastavak.
Ja sam uzimio 10 dvojnih društava i zbog dovoljnog razmaka duplih mreža između gornjeg i dojnjeg društva sve su matice preživile.
Anele to je tiha smjena. Pripremi oplodnjak i čim se ti matičnjaci tihe snjene zatvore pažljivo ih izreži i dodaj u oplodnjake ili još bolje nukleuse. Ako ti je stara matica prisutna u košnici pčele će ponovo povući matičnjak tihe smjene koje ćeš opet izrezati kada se zaklope. Ako ti je nestala matica imaš gornju maticu u tom društvu i još dvije u oplodnjaku. Nemoj dugo poslje poklapanja matičnjaka čekati jer 12. i 13. dan matica u matičnjaku će početi lučiti feromon pa pčele mogu ukloniti staru maticu ili stara matica može uništiti matičnjake. Tim postupkom možeš dobiti nekoliko vrhunski matica.
Ako imaš volje i živaca igraj se malo eto ti prilike za još jedno iskustvo.
Ja sam imao jedno društvo kod kojeg je matica za vrijeme boljeg unosa nektara prestajala sa zaljeganjem toliko dugo da je potpuno nestalo bilo kakvog legla. Onda bi ponovo obilno pronjela i brzo bi došlo do 7-8 ramova legla. Za dvije godine pokušavao sam je pronaći i u masi pčela potraga mi je uvjek bila uzaludna. KOd mene se nije radilo o tihoj smjeni jer nije bilo ni tregova matičnjaka.
Može ti se desiti i ovo pošto imaš dvije matice jednu iznad druge. Tada se zna desiti da jedna od matica nestane. Obično nestane gornja matica ali zna nestati i dojnja. Ako su matice razdvojene samo matičnom rešetkom pojava da nestane neka od matica je prilično velika. Da bi se smanjila mogućnost nestanka neke od matica one međusobno ne smiju doći u kontakt ni kroz mrežu jer se mogu dodirivati jezicima. Zato se dvije matice razdvajaju duplom mrežom ili duplom matičnom rešetkom čiji je razmak između njih veći od 14 mm. Najbolje je da između dvije matice ima jedan polu nastavak.
Ja sam uzimio 10 dvojnih društava i zbog dovoljnog razmaka duplih mreža između gornjeg i dojnjeg društva sve su matice preživile.
A Stipek, sta ako su maticnjaci prislilni, hocul onda napavit problem, misleci da su maticnjaci tihe smjene, danas sam primjetio samo dva a okolo ima jos larvica, nesto kontam ako su prisilne bilo bi jos maticnjaka okolo...
Ja sam njih mislio razdvojit ionako kad bagrem bude pred kraj, i taman kad sam htio tj, ova 2-3 dana one me preduhitrise, al pokusacu jos jednom je potrazit za 2-3 dana...ako ne onda cu napravit barem jedan nukleus sa maticnjacima i preslozit ih...
zvuk_tisine je napisao/la:A Stipek, sta ako su maticnjaci prislilni, hocul onda napavit problem, misleci da su maticnjaci tihe smjene, danas sam primjetio samo dva a okolo ima jos larvica, nesto kontam ako su prisilne bilo bi jos maticnjaka okolo...
Ja sam njih mislio razdvojit ionako kad bagrem bude pred kraj, i taman kad sam htio tj, ova 2-3 dana one me preduhitrise, al pokusacu jos jednom je potrazit za 2-3 dana...ako ne onda cu napravit barem jedan nukleus sa maticnjacima i preslozit ih...
Da su ti prisilni matičnjaci bilo bi ih 15-20 i više većinom mali i u grozdovima po dva ili tri jedan preko drugog.
Ti postupi kako si naumio i formiraj bar jedan nukleus jer šteta da ne iskoristiš te matičnjake. Kod mene su bile dvije tihe smjene jedna je bila početkom Aprila i nisam ništa dirao jer u to vrijeme nisam primjetio da kod mene ima trutova. Dok drugu tihu smjenu sam kasno primjetio i dva dana sam bio pritisnut drugim obavezama i kad sam treći dan došao jedan matičnjak je bio otvoren drugi sa strane nagrižen. 10 dana poslje mlada matica je pronjela i odmah sam je obilježio. Sada odlično leže.
Dobra večer "Sound o. s.",
Redom ću ti odgovoriti na tvoje direktno pitanje meni od 25.05.2011.:
1.) U donjem nastavku je matica koja je blokirana jer je bagrem najednom zamedio. U tom slučaju pčele odmah napune donji nastavak kojga ćemo nazvati P1. U tome slučaju vršiš prevješanje - iz P1 izvadiš dva krajnja okvira (br. 1 i br. 10). Zatim pregledaš sve okvire i one gdje je staro leglo (poklopljeno ili pred zatvaranjem) isto prevješaš, (njih ćeš staviti kako ću zi dalj navesti. Isto i sa svim onim okvirima gdje je nektar zablokirao cijeli okvir. Prevješanje znači da sve ovo što sam ti nabrojio staviš iznad matičn reštke - MR.
2.) Svo leglo koje je nezatvoreno ostavljaš u P1, a u isti umjesto izvađenih okvira dodaj satne osnove - SO. Okvire koji su bili br. 2 i br. 9 pomičeš na mjesto br. 1 i br. 10. Na br. 2 i br. 9 stavi obavezno SO, a ostatak što ispadne kao prazan prostor prema nahođenju ispuniš u zig-zag formaciji.
3.) Na MR mećeš prazan nastavak po mogućnosti sa praznim saćem - SA, ako ne umetni i SO pa ih razmjesti tako da na krajevima okviri br. 1 i br. 10 obavezno budu sa već izgrađenim saćem - SA. Ovo je medišni nastavak br. M1.
4.) Svo leglo koje je ostalo iz staroga P1 mećeš u naredni br. M2 (medišni nastavak) i kontroliraš ga za 5 dana. Ako su izvučeni matičnjaci, pokidaj ih i nemoj dozvoliti da ti se izleže matica. U ovome slučaju kontrolom za narednih 7÷8 dana vidiš dali je izvučen još koji matičnjak. Ako jest, ostavi ga da se matica izleže i osjemeni, nakon toga je premještaš u nukleus odmah ili na završetku paše bagrema. Nemoj zaboraviti otvoriti pomoćno okruglo leto na ovome nastavku da matica ima kuda odletjeti na oplodnju. Ako nećeš mladu maticu onda poništi i ovu seriju matičnjaka, ali pazi da ih sve poništiš, nesmije ti ostati ni najmanji, jer je to onda u pravilu matica slabije kvalitete.
5.) Kada bagrem intenzivno zamedi, moraš dnevno kontrolirati težinu košnice. Ako nemaš vagu, podigni zadnji dio košnice tako da ga uhvatiš otraga ispod podnice i podigneš. Ako osjetiš da je otežala, znači da je unos dobar, pa na MR (matičnu rešeteku) umetni novi M1 nastavak sa praznim saćem – SA, ili sa satnim osnovama. Pregledaj najgornji nastavak (stari M2), pa ako nemaš matice odavde izvadi okvire sa praznim saćem ili cijeli ovaj nastavak podmetni pod M1. Na taj način nektar koji su unijele pčele iznad M1, sada u M2 zori i ostavi ga tako do kraja paše da ga poklope, jer je tada med potpuno sazrio i ima ispod 20% vlage, što je garancija kvalitete. NIKADA ne vrcaj "vodenasti" med, jer je to nedozreli med, još uvijek nektar, sklon kvarenju jer nije prošao prvotnu fermentaciju i zriobu koju pčele pospješuju svojom obradom i završnim činom – poklapanjem saća sa zrelim medom.
6.) Npr., kod mene je bagrem završio cvatnju pred 8 dana, ja sam jučer pregledao neka od društava i napravio ovu rotaciju medišnih nastavaka da se med završno obradi od pčela. Vrcanje je tek za 8 dana.
Na kraju, "sonud of s." nemoj misliti da ti nitko neće odgovoriti, ljudi imaju i svojih obaveza, npr. ja sam od tvojeg javljanja da "…i ovaj forum nije što je nekada bio…" prešao sa svojim autom oko 4500 km, i tek jučer (nedjelja) sam bio na pčelinjaku, kada sam odradio neke "polovične" radnje jer nisam stigao od posla.... Danas sam na putu od 9,00 ujutro i sada sam stigao kući!
Uskoro šaljem i slike, da vidiš moje "nebodere", svaka od ovih košnica ima 3÷4 puna nastavka meda, i još oko 1÷2 u "završnoj obradi". Sve sa paše bagrema i po mojoj metodi "zig-zag".
Osnovna greška kod ove metode koju neki primjenjuju je da iz plodišta P1 moraš vaditi zrelo poklopljeno leglo, i umetati SA ili SO, a ne ih dodavati kao si ti napravio. Sa time si blokirao maticu, pčele su unijele nektar u prazne ćelije koje su imale na raspolaganju u plodištu i koje su im najbliže letu, naročito onda kada je ulaz u košnicu samo kroz osnovno leto. Zato ja u sezoni medenja otvaram pomoćna okrugla leta barem na svakom drugom nastavku (vidjeti ćeš slike), no nisam stigao slikati jučer, jer sam radio do mraka intenzivno.
Nadam se da sam ti bar malo pomogao, ako ne pitaj ali ne očekuj odgovor odmah jer često nisam i po 2÷3 dana pri kompjutoru.
Pozdrav...........schumy
Prije 20-tak dana našao sma jedno društvo zarojeno. 13.maja sam ga razrojio i ostavio samo dva najbolja matičnjaka u njemu, za par dana opet provjerio...i više nisma otvarao do juče, i tada ugledam još jedan matičnjak u ćošku pred izlazak. Prošli utorak bio je roj odatle i pokupio sam ga. Danas isto roj i kad sam ga pokupio vidim da se vraćaju u stari sanduk, maticu sam zatekao ispred sanduka, na zemlji, krilo joj je oštećeno, mlada, neoplođena. Ja sam je ubio, kontam šta će mi kad je rahitična a još neoplođena.
To je bilo ujutro u 10 sati.
Opet sam otišao gore oko 4, poslije posla, i zatekao taj novi roj, malo u sanduku a ostalo sve po krovu i zidovima sanduka, a u starom drustvu na vratima kamara pčela koje trepere krilima ono kao u roju kad se sabiru. Prenio sam taj sanduk sa rojem na predviđeno mjesto ali je tu ostalo vrlo malo pčela, jedna ulica možda i sve se pomalo vraćaju u staro drustvo. E sad mene zanima to treperenje, da li je to zbog toga sto se ove vracaju ili da nisu slucajno ostale bez matice, jel moguce da seva matice izadju u roju???
Šta ću sa ono malo pčela što je ostalo u sanduku od roja???
Dobro jutro Zvuku,
ovo što ti se dogodilo su posljedice što ti je u društvu koje se rojilo ostalo više matičnjaka pa su se izlegle mlade matice koje su iste starosti a prije toga je ovo društvo otpustilo prvi roj koji se zove "prvenac". Ovo su drugi rojevi koji kada imaju jednu maticu normalno izlete i ti ga možeš pokupiti. Ali ovo nije dobro, od rojeva "drugenaca" ne može se do jeseni razviti normalno jako društvo pa jako teško prezimi, često stradava usred zime. Ubuduće sam razrojavaj društva, a ako se pusti normalni roj - "prvenac", pokupi ga i tretiraj normalno, a nemoj pustiti da se otpuštaju naredni rojevi iz te iste košnice. To se čini pregledom i ostavljanjem samo jedne matice ili matičnjaka ako ga imaš pri ruci.
U tvome slučaju postupi ovako:
Uzmi novi sanduk sa podnicom i u njega metni par okvira sa praznim saćem. Zatim u njega isprazni ovo malo pčela koje su se sakupile na hrpicu. Iz osnovne košnice ometi sve pčele u ovaj sanduk i dodaj okvire iz osnovnog društva. Pritom pregledaj okvir po okvir dali je na kojemu možda koja mlada matica. Ako nije onda poklopi ovaj novi nukleus i ostavi ga do večeri. Predvečer dodaj jedan okvir na kojemu je matičnjak iz nekog drugog društva. Prethodno pripremi vodu sa blagim rastvorom rakije. Najprije pošpricaj sa gornje strane (ali lagano, ne previše!) satonoše i pčele koje su na njima, a nakon toga ovaj novi okvir i dodaj ga u ovaj nukleus.
Obavezno prihrani društvo sa pogačom ili sirupom (omjer 1:1), već sam ti rekao da ja više volim pogaču jer traje 8÷15 dana bez da uznemiravaš pčele svaku večer.
Nakon 10 dana pregledaj nukleus, matica se već izlegla i vjerojatno pronijela. Ako nije sačekaj još par dana i onda ponovno pregledaj, naći češ leglo koje svakoga pčelara razveseli.
Javi se povratno!
Pozdrav.........schumy
Zadnja izmjena: schumy, dana/u 17 lip 2011, 07:17, ukupno mijenjano 1 put.