Stipo radovi u pčelinjaku

Odgovorite
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Re: Stipo radovi u pčelinjaku

Post Postao/la Stipo »

Od srca zahvaljujem svima na čestitkama za moj 48. rođendan
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Kreso
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Kreso »

Stipo,puno zdravlja i radosti u zivotu.Zivio.
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Stipo,
malo kasno ali i ja ti od srca čestitam 48 rođendan, puno zdravlja tebi i familiji!
Medno!
Pozdrav..............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

E ja još više kasnim ali sa lijepim željama nikad nije kasno. Stipo sve najbolje u životu neka ti se dešava. :D
zorantopic
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la zorantopic »

Nikad nije kasno za lijepe stvari.
Stipo sve najljepše u životu i radu povodom rođendana.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Hvala na čestitkama.
Evo rezultata prirodnog pada varroe kod mojih 11 društava za 96 dana.
slika
Prosječan dnevni pad za svih 11 društava iznosi 0,091 varroa dnevno.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas sam postavio 15 prikupljača peludi. Voće je obilno procvjetalo pa je unos peludi povećan. Iznenadilo me da je za 3 dana sve procvalo trešnja, šljiva, kruška, trnje i živica, a i klen samo što nije. Maslačka ove godine više nego ikada. Pčele se brzo razvijaju i sva jača društva su gotovo pojela dvo kilske pogače koje sam im dao prije 11 dana. Većina društava je izgradila satne osnove pa sam danas da nebi došlo do blokade matice u nekoliko njih morao dodati nove SO. Za par dana morat ću i ostalim društvima dodati nove pogače i nove satne osnove.
Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Ma Stipo netreba njima taj behar za takav razvoj mogu one i sa tom pogačom.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Neka behara neka beru bar polen, a ja nemam ništa protiv da i meni skupe koje kilo.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la beequeen »

Stipo,
sta bi sa cvijecem?Jeli ista niklo?Kod mene slabo :(
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

beequeen je napisao/la:Stipo,
sta bi sa cvijecem?Jeli ista niklo?Kod mene slabo :(
Nisam ga još ni posijao. Čekam dok noći malo otople. Kod mene se tek prošli tjedan u baštu sijalo povrće. Mislim da je vrijeme da se posije i cvijeće.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas sam pregledao društvo u kojem je bila tiha smijena. Mlada matica se izlegla 10-travnja i nisam vjerovao da će se oploditi. Međutim danas sam vidio da je se ipak oplodila. Legla i jaja ima na dva okvira. Tako lijepo i obilno leže da je zalegla više od pola svakog okvira bez preskakanja. Za par dana čim se zatvore prve ćelije uslikat ću leglo i obilježiti maticu. Ove godine ide bijela boja. Od zadnjeg pregleda je prošlo 22 dana. Pregledao sam 15 najjačih društava i neka su me društva lijepo iznenadila. Toliko su ojačala da im je bilo tijesno u 2 LR plodišta pa sam im dodao kompletan polunastavak satnih osnova da ga grade. Zbog vjetra i hladnog vremena nisam mogao vršiti prevješavanje legla u polunastavku. Samo sam ga jednostavno stavio između 2 plodišta. Srednje jakim društvima samo sam dodao jednu ili dvije satne osnove i ona većinom imaju dovoljno hrane pa sam im samo dodao po pogaču i izvršio vertikalnu rotaciju. U svim jačim društvima hrana je spala na nekolikmo kila. Hitno im moram dodati šećerni sirup, a šećer preskup.Za 500 kg moram dati 950 KM + kobalt. Ako godina ne dadne dobro vrcanje uh uh uh.
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

Stipo je napisao/la:Danas sam pregledao društvo u kojem je bila tiha smijena. Mlada matica se izlegla 10-travnja i nisam vjerovao da će se oploditi. Međutim danas sam vidio da je se ipak oplodila. Legla i jaja ima na dva okvira. Tako lijepo i obilno leže da je zalegla više od pola svakog okvira bez preskakanja. Za par dana čim se zatvore prve ćelije uslikat ću leglo i obilježiti maticu. Ove godine ide bijela boja. Od zadnjeg pregleda je prošlo 22 dana. Pregledao sam 15 najjačih društava i neka su me društva lijepo iznenadila. Toliko su ojačala da im je bilo tijesno u 2 LR plodišta pa sam im dodao kompletan polunastavak satnih osnova da ga grade. Zbog vjetra i hladnog vremena nisam mogao vršiti prevješavanje legla u polunastavku. Samo sam ga jednostavno stavio između 2 plodišta. Srednje jakim društvima samo sam dodao jednu ili dvije satne osnove i ona većinom imaju dovoljno hrane pa sam im samo dodao po pogaču i izvršio vertikalnu rotaciju. U svim jačim društvima hrana je spala na nekolikmo kila. Hitno im moram dodati šećerni sirup, a šećer preskup.Za 500 kg moram dati 950 KM + kobalt. Ako godina ne dadne dobro vrcanje uh uh uh.
kad se ubaci izmedju plodista,dali u tebe povuku maticnjake?
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Ovo je interesantno sa presjecanjem plodista jednim punim polunastavkom satnih osnova. Stipo javljaj razvoj situacije, zasto da grijesimo obadvojica ako to mozes biti samo ti :lol: salu na stranu i ja nesto kontam da ce tu biti maticnjaka ko u prici.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Ahmet je napisao/la:Ovo je interesantno sa presjecanjem plodista jednim punim polunastavkom satnih osnova. Stipo javljaj razvoj situacije, zasto da grijesimo obadvojica ako to mozes biti samo ti :lol: salu na stranu i ja nesto kontam da ce tu biti maticnjaka ko u prici.
Ipak treba malo detaljnije pročitati ,
Stipo je napisao/la: Od zadnjeg pregleda je prošlo 22 dana. Pregledao sam 15 najjačih društava i neka su me društva lijepo iznenadila. Toliko su ojačala da im je bilo tijesno u 2 LR plodišta pa sam im dodao kompletan polunastavak satnih osnova da ga grade. Zbog vjetra i hladnog vremena nisam mogao vršiti prevješavanje legla u polunastavku. Samo sam ga jednostavno stavio između 2 plodišta. Srednje jakim društvima samo sam dodao jednu ili dvije satne osnove i ona većinom imaju dovoljno hrane pa sam im samo dodao po pogaču i izvršio vertikalnu rotaciju. U svim jačim društvima hrana je spala na nekolikmo kila. Hitno im moram dodati šećerni sirup, a šećer preskup.Za 500 kg moram dati 950 KM + kobalt. Ako godina ne dadne dobro vrcanje uh uh uh.
Valjda se vidi ko je potrošio hranu i od čega će raditi satne osnove ?
Kreso je napisao/la:Narode, bez ikakve brige.Jako drustvo, ako ima pase, bez problema prihvata polunastavak sa satnim osnovama bez ikakvog prevjesavanja.
Provjereno.Moram dodati da su moje satonose 10 mm, i matica ogranicena na gornje plodiste izmedju dvije MR.Nikad ne prevjesavam.
Ja ovdje nisam dao komentar ili odgovor Kreši iz razloga što iz razgovora s njim znam da ima uvijek paše ,a imam li ja ili imate li vi ?
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Mislim da zbog male visine PN-a pčele neće graditi matičnjake. Ovo što sam uradio s polu nastavcima je samo privremeno riješenje jer se vrijeme naglo pogoršalo pa sam odlučio posao što brže završiti, a nekim košnicama je trebalo uraditi hitno proširenje. Vidjevši da je svo leglo u gornjem plodištu i da u dojnjem plodištu nema legla nego samo mnogo pčela, malo perge i nektara. Odlučio sam dok ne otopli polunastavke podmetnuti ispod legla. Mislim da će se dio pčela iz nastavka koji je na podnici povući u polunastavak. Ovdje se ne radi o LR nastavku nego o Venerovom polunastavku visine od 146 mm. Dodavanje ne izgrađenih polunastavaka je malo nezgodan posao jer prevješavanje legla u jedan polunastavak je nemoguće. Staviti dva polunastavka jedan na drugi i u njih prevješati leglo je moguće i standardan posao.
Pošto je LR standardni okvir za 5 cm niži od dva Venerova PN ispod tih standardnih prevješanih okvira pčele će izgraditi trutovsko saće koje se lako odreže. U pčelarstvu nije sve idealno pa neke stvari u nekim situacijama treba na brzinu improvizirati. Zbog nesmotrenih improvizacija često dolazi do pogrešaka. Mislim da ja nisam pogriješio, a ako i jesam ubrzo ću vidjeti i ovdje napisati. ako ja pogriješim ne morate vi. Ja znam da ovim postupkom matici nisam proširio leglo ali sam pčelama dodao novi prostor da smanjim gužvu, a mislim da će i matica iz gornjeg plodišnog nastavka sići u PN čim bude izgrađen prvi poluokvir. U gornjem plodištu se nalazi od 7-8 okvira s leglom i razlog što matica nije sišla u dojnji plodišni nastavak krivo je hladno vrijeme koje traje već 10 dana. Pčele su počele unositi polen i nektar u dojnje plodište i tako pripremaju prostor matici da siđe u dojnji nastavak. Da je matica sišla i zalegla u dojnjem plodišnom nastavku ubacivanje PN između ta dva plodišta imalo bi sigurno loše posledice. Ovako vidjet ćemo.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Danas sam ivršio drugi proljetni pregled i učinio potrebana proširenja legla dodajući nove satne osnove, a u društvima koja zauzimaju više od 15 ulica kao 3. nastavak dodao sam po dva Venerova PN-a u koje sam prevješao po 3 okvira legla zig zag metodom i po 2 okvira perge. One PN-ove koje sam u petak samo ubacio ispod legla preslošio sam i postavio kao 3. nastavak. Ovaj pregled iskoristio sam kao jedan interventmi tretman pčela protiv varroe s BeeVital Hive Clean-om.
Od posljednjeg pregleda prošlo je 23 dana i skoro sva društva su duplo jača. Većina društava dobila su po pogaču, a uonim jačim koja imaju više od 5 kg hrane izvršio sam i vertikalnu rotaciju. Najjača društva su gotovo potpuno potrošile hranu i njima moram dodati šećerni sirup jer voćna paša završava i slijedi 20 dana bespašnog perioda dok ne zamedi livada.
Ineteresantno da sam u jednom dvojnom društvu pronašao desetak tek zatvorenih matičnjaka. Matica je još u košnici i ima tek položenih jaja. Čudna mi ova pojava da ovako rano pčele povlače rojne matičnjake jer se kod mene obično prvi matičnjaci pojave u drugoj polovici maja. Prostora u košnici je bilo i čak 2 SO. Očigledno se ovde radi o izrazito rojevnom nagonu. Ovu maticu ću morati ukloniti, a matičnjake sam sve pokidao. Pošto se radi o dvojnom društvu sutra ću ukloniti maticu i izvršiti zamjenu mjesta gornjeg i dojnjeg društva pa za par dana spajanje društva u jedno društvo.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Jučer 7. maja prvi roj ove godine uranio bar 15 dana.
slika
Danas sam pregledao sve košnice i nisam pronašao matičnjake. Pa sudeći po tome ovo je tuđi odbjegli roj.
Pitam se koji komšija na vrijeme nije proširio košnicu. Roj sam smjestio u LR košnicu u kojoj danas zauzima 6 ulica.
Dobio je jedan tretman BeeVitala i jednu pogaču.
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Bravo Stipo,
čestitam ti na tako velikom roju, ma čiji bio!
Prihrana pogačom i tretman BeeVitalom su radnje koje 100% potpisujem!
Tako i ja tretiram prirodne i umjetne rojeve, do pojave BeeVitala sa mliječnom kiselinom.
Pozdrav.....schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
N€dim
Čita i piše, dobar

Post Postao/la N€dim »

pozz Stipi i ostalim kolegama,
Nisam koristio nikad taj BeeVital neznam kakav je ucinak jer nisam imao priliku kupit to sredstvo pa ako bi mi ko objasnio kako se koristi i gdje nabavljate po kojoj cijeni bio bi vam zahvalan.
Hvala Nedim Kakanj
Pegas
Samo čita

Post Postao/la Pegas »

kolege koliko ste zadovoljni tim beevitalom ja ga poceo koristiti ali ne vidim bas da varooa pada od njega, nanio sam ga 20mL po kosnici ubrizgavao po ulicama
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

N€dim je napisao/la:pozz Stipi i ostalim kolegama,
Nisam koristio nikad taj BeeVital neznam kakav je ucinak jer nisam imao priliku kupit to sredstvo pa ako bi mi ko objasnio kako se koristi i gdje nabavljate po kojoj cijeni bio bi vam zahvalan.
Hvala Nedim Kakanj
Imas covjeka na forumu ime mu Marin,on je distributer.
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

stipo gledam ti slike maticnjaka sa uzgoja matica, imao bih par pitanja, kako uspijes da ti pcele ne grade vosak po maticnjacima?dalje bih pitao, imam slucaj da mi se matice izlegu u viklere, reci mi jeli potrebno da tu maticu dodajem u oplodnjak u kavezu, ili je mogu samo pustit na satonose,hoce li je pcele u oplodnjaku ubiti, pricam o prvom dodavanju matice, dakle oplodnjaci su tek formirani, i na kraju pitao bih, kad je najbolje dodati, prilikom punjenja oplodnjaka maticu ili maticnjak, da li treba sacekat mozda 24 sata da se pcele konsoliduju, pa onda ili moze i odmah nakon formiranja oplodnjaka?zanima me i koliko je potrebno da pcele ostanu u podrumu, u oplodnjacima, pa da ih stavim na isti pcelinjak, a da se ne vrate na u proizvodne kosnice..i ako moze sad jos jedan savjet, tek cu sada formirat desetak oplodnjaka, a ocekujem izleganje matica sutra, sta u ovom slucaju da radim, da malo matice zadrzim u kavezima, ili da ih odmah tek izlezene pustim u oplodnjak?
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

keno83 je napisao/la:stipo gledam ti slike maticnjaka sa uzgoja matica, imao bih par pitanja, kako uspijes da ti pcele ne grade vosak po maticnjacima?dalje bih pitao, imam slucaj da mi se matice izlegu u viklere, reci mi jeli potrebno da tu maticu dodajem u oplodnjak u kavezu, ili je mogu samo pustit na satonose,hoce li je pcele u oplodnjaku ubiti, pricam o prvom dodavanju matice, dakle oplodnjaci su tek formirani, i na kraju pitao bih, kad je najbolje dodati, prilikom punjenja oplodnjaka maticu ili maticnjak, da li treba sacekat mozda 24 sata da se pcele konsoliduju, pa onda ili moze i odmah nakon formiranja oplodnjaka?zanima me i koliko je potrebno da pcele ostanu u podrumu, u oplodnjacima, pa da ih stavim na isti pcelinjak, a da se ne vrate na u proizvodne kosnice..i ako moze sad jos jedan savjet, tek cu sada formirat desetak oplodnjaka, a ocekujem izleganje matica sutra, sta u ovom slucaju da radim, da malo matice zadrzim u kavezima, ili da ih odmah tek izlezene pustim u oplodnjak?
Prije dodavanja zrelog matičnjaka ili nesparene matice oplodnjake treba formirati 3 dana ranije i držati ih u mračnoj hladnoj prostoriji. Četvrti dan iznijeti oplodnjake na njihovo stalno mjesto, pokidati sve matičnjake a ako koji i ostane nova matica će se pobrinuti da ih poruši te dodati im zreo matičnjak ili nesparenu maticu. Prijem je 100%. Možeš formirati oplodnjake i dodati im mladu nesparenu maticu i poslje 24 sata ali se zna desiti da neka matica ne bude primljena, a i sve izletnice će se vratiti u svoju staru košnicu. Stanje se može popraviti ako se pčele za oplodnjake uzimaju i stresaju samo sa okvira sa leglom ito u podne kada je većina izletnica izvan košnice.
Kod dodavanja matičnjaka ili nesparene matice bitno je vrijeme da pčele u oplodnjaku osjete da nema matice i da se organizuju na izgradnju matičnjaka.
Kada pčele dobiju to raspoloženje tada očekuju matičnjak ili nesparenu maticu. Pa kada im dodamo zreo matičnjak ili nesparenu maticu primaju je bez problema.
U ovo vrijeme kada pčele intenzivno grade saće veliki je problem jer grade zaperke između matičnjaka. Ja sam uzgajao matičnjake u 6. mjesecu kada je paša bila slabija te bilo je to vrijeme kada su pčele slabo gradile saće i zato nisu intenzivno gradile zaperke između matičnjaka.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Nove informacije o varroi u ovo vrijeme i njenom tretiranju s BeeVitalom pogledajte na mom webu:
http://www.limed.ba/BV_test_2011.html
Odgovorite