PČELARSKI DNEVNIK-AZEM
Re: PČELARSKI DNEVNIK-AZEM
Ne tako davno na ovom forumu pominjali smo KAS-81, ili kako ga još zovu čarobni čaj. Ovaj puta neću pisati o upotrebi ovog pripravka, nego samo napomenuti da je za navedeni čaj potrebno sljedeće:1.borovi pupoljci, mladi pelin i pelin u fazi punog cvjetanja.
Borovi pupoljci se beru u aprilu kad im je dužina 3-4 cm,mladi pelin se bere u maju, a pelin u fazi punog cvjetanja u avgustu.
Ovo je napisano podsjećanja radi, pa ko ima namjeru da spravlja KAS-81, vrijeme je za branje borovih pupoljaka.
Lijep pozdrav!
Borovi pupoljci se beru u aprilu kad im je dužina 3-4 cm,mladi pelin se bere u maju, a pelin u fazi punog cvjetanja u avgustu.
Ovo je napisano podsjećanja radi, pa ko ima namjeru da spravlja KAS-81, vrijeme je za branje borovih pupoljaka.
Lijep pozdrav!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Mali podsjetnik da se mora misliti na vakat. Odlično Azeme
U ovom broju BH pčelara sam napisao :
" Štednju planirajte dok još nešto imate /
Plan za Varou donesite dok je još nemate"
Pozdav Marin
U ovom broju BH pčelara sam napisao :
" Štednju planirajte dok još nešto imate /
Plan za Varou donesite dok je još nemate"
Pozdav Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Azem je napisao/la:Ne tako davno na ovom forumu pominjali smo KAS-81, ili kako ga još zovu čarobni čaj. Ovaj puta neću pisati o upotrebi ovog pripravka, nego samo napomenuti da je za navedeni čaj potrebno sljedeće:1.borovi pupoljci, mladi pelin i pelin u fazi punog cvjetanja.
Lijep pozdrav!
ja sutra idem po borove pupoljke,

Svježe (danas) opljačkano, prilikom proširenja .
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Ima da medi ove godine,to je nadoknada od "prosle"

"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein

Ovo je fotografija od danas.Dakle počelo je.
Kakva je situacija kod ostalih članova foruma.Ovo je iznenađenje i za mene.Vahide ovo je bagrem iz tvog rodnog mjesta.
Azem je napisao/la:
Ovo je fotografija od danas.Dakle počelo je.
Kakva je situacija kod ostalih članova foruma.Ovo je iznenađenje i za mene.Vahide ovo je bagrem iz tvog rodnog mjesta.
ma kod mene bagrem nece jos za dobrih 15 dana mozda i duze,a gdje je ovo slikano??
Bagrem uvijek iznenadi, ovo je danas iz jednog mjesta kod Modriče, gdje inače ima dvije bagremove paše, a ovo se još nije desilo da krene ovako rano.
Do sada je to uvijek bilo oko 5-6 maja.
Kod nas je sav procvjetao!Ja sam obilazila komsiluk i gledala,ma svaki bagrem je izbeharao-doduse ovdje je toplije nego kod vas..Azem je napisao/la:Bagrem uvijek iznenadi, ovo je danas iz jednog mjesta kod Modriče, gdje inače ima dvije bagremove paše, a ovo se još nije desilo da krene ovako rano.
inace ranije to nisam primjecivala ali imam u neposrednoj blizini kosnica (mozda 100-200 metara)u krugu oko 20 tak bagremova.Malo dalje ih ima jos..mogla bih ja jos nabaviti pcela pa neka pasu
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein

Startna pozicija...

A rodioo...
Azeme, zar nije i hladnoća neki dan odnijela svoje .Zar kod tebe nije bilo leda prošli petak-subota . Ovo je baš...obećavajuće ,ali ni to kod nas ne bi pomoglo na ovoj buri i sjeveru male vlažnosti zraka.Da sam postavio ovakvu startnu poziciju trebao bi sajle kao za šator jer bi neki dan sve bilo porušeno jakim vjetrovima . Poz Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Na svu sreću hladnoća nije naškodila bagremu, juče sam dodao onaj peti nastavak, ako nastavi danas kao juče moglo bi biti rekordno. No pred nama je, vidjet ćemo.Marin je napisao/la:Azeme, zar nije i hladnoća neki dan odnijela svoje .Zar kod tebe nije bilo leda prošli petak-subota . Ovo je baš...obećavajuće ,ali ni to kod nas ne bi pomoglo na ovoj buri i sjeveru male vlažnosti zraka.Da sam postavio ovakvu startnu poziciju trebao bi sajle kao za šator jer bi neki dan sve bilo porušeno jakim vjetrovima . Poz Marin
Kao što se na fotografiji vidi bagrem je dobro rodio, grane se savijaju od roda.Možda sljedeće godine dovezeš pčele ovdje u Posavinu na bagrem.
azeme gdje ti se nalaze pcele?
Ovo iznad je na mom gruntu u Modriči ispod trešnje koju sam okalemio kad sam se vratio u svoj rodni kraj 2000-te godine.
Dvadesetak metara od ove dvomatične košnice je kuća u kojoj sam rođen daleke 1962 godine.
Lijep pozdrav!
Dvadesetak metara od ove dvomatične košnice je kuća u kojoj sam rođen daleke 1962 godine.
Lijep pozdrav!
Juče unos 3,5 kg.
Nije loše, s obzirom na prošlu godinu, kada nije bilo skoro pa ništa.Sutra najavljuju opet lijepo vrijeme, moglo bi biti više unosa, no pred nama je.
Nije loše, s obzirom na prošlu godinu, kada nije bilo skoro pa ništa.Sutra najavljuju opet lijepo vrijeme, moglo bi biti više unosa, no pred nama je.
- samir007
- Čita i piše, vrlodobar
MašaAllah, 3,5 kg x 10 dana x 10 košnica x ****KM= Eto nafake
Skromnost je vrlina.
Skromnost je vrlina.
Još samo slavinu da ugradim na košnice.samir007 je napisao/la:MašaAllah, 3,5 kg x 10 dana x 10 košnica x ****KM= Eto nafake![]()
![]()
![]()
Skromnost je vrlina.
Mogao si koju sliku staviti na forumu da vidimo taj bagrem kako medi 
U pravu si biće večeras!
mašala. svaka čast.Azem je napisao/la:Juče unos 3,5 kg.
sva je prilika da će slijedeće godine navaliti pčelari (sa foruma) u tvoj kraj Azeme
ima li bujruma?
Dobru srcu sreća dođe.
Naravno Ismete da ima bujruma, ova godina je i mene iznenadila da je bagrem produženo "dejstvovao".Naravno da se može naći mjesto, nema nikakvih placarina, pašalina i tome slično,uvjet je samo zdravstveno stanje pčela. Od ove godine potrebna je saglasnost od opštine koju opet nije problem dobiti.
Tako je po novom Zakonu o pčelarstvu koji je na snazi od prošle godine.
I danas je dobro medilo, nisam vičan da prenesem video klip na forum, da prenesem taj zvuk,milina čuti, ni najljepša simfonija tako ne zvuči kao kada pčele rade.Toliko Ismete, a sad ću pokušati prenijeti dio fotografija, to znam, ali i to sporo ide.
Lijep pozdrav!
I danas je dobro medilo, nisam vičan da prenesem video klip na forum, da prenesem taj zvuk,milina čuti, ni najljepša simfonija tako ne zvuči kao kada pčele rade.Toliko Ismete, a sad ću pokušati prenijeti dio fotografija, to znam, ali i to sporo ide.
Lijep pozdrav!

Ima još,ali sporo ide skidanje...
zahvaljujem ti na odgovoru. malo si mi podaleko ali ako se ima volje svaka daljina se savlada. ove godine proširivam pčelinjak a slijedeće aBd idu pčele na turneju, pa kud puklo da pukloAzem je napisao/la:Naravno Ismete da ima bujruma, ova godina je i mene iznenadila da je bagrem produženo "dejstvovao".Naravno da se može naći mjesto, nema nikakvih placarina, pašalina i tome slično,uvjet je samo zdravstveno stanje pčela. Od ove godine potrebna je saglasnost od opštine koju opet nije problem dobiti.
Lijep pozdrav!
jeste, taj zvuk je predivan, odmarajući, nenametljiv i razgaljuje dušu.
svako dobro, Azeme.
Dobru srcu sreća dođe.