VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

Pčelarski razgovori

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la Stipo » 16 tra 2011, 19:09

Obično pčele kad se presele na novu lokaciju nekoliko dana su vrlo ljute, ali ta agresivnost ako na novoj lokaciji nema značajne paše zna potrajati i 2-3 tjedna. Ako su pčele genetički ljute niti jača paša niti sirupna prihrana neće ih smiriti.
Inače u ovo vrijeme pčele se jako uznemire kada se podižu okviri na kojima je leglo. Naročito se jače uznemire ako se otvara košnica poslje podne kada pada dnevna temperatura ili puše hladan vjetar.
Savjet: Strpi se nekoliko dana i obilno ih prihranjuj sirupom dok pčele ne steknu zalihe hrane preko 5 kg. Postepeno bi se trebale smiriti. Košnice otvaraj oko podneva kada se još podiže temperatura i pčele masovno izleću vani. Ako se više pčela vraća u košnicu nego što ih ozlazi vani treba prekinuti s pregledom. Zapravo pčele se masovno vraćaju u košnicu jer predosjećaju promjenu vremena ili će kiša ili će puhnuti hladni vjetar,a tada ako se pregledaju postaju znatno ljuće.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2813
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la schumy » 18 tra 2011, 08:20

Franevrs,
Kada doseliš pčele sa jedne lokacije na drudu na proljeće prije nego što su društva razvijena za pašu, ne otvaraj ih 8 do 10 dana. Svake večeri ako imaš mogućnosti prihrani ih sa sirupom u omjeru 1:1, a ako ti se da pripremi čaj od pelina, majčine dušice i stolisnika i njega koristi umjesto vode. Moraš pripaziti da ti koncentrat ne bude prejak, (nađi pod mojim nickom na ovome forumu recepte za spravljanje čajeva tipa schumy).
Pregled obavljati u sunačanom danu bez vjetra najbolje od 9 do 13 sati, kada su sve stare pčele sabiračice vani na paši. Bodu stare pčele, mlađe rjeđe ili nikako. Stare pčele su "kolovođe" napada na neprijatelja.
Mlađe pčele treba "zabaviti" sa dodavanje S.O. neka grade saće, jer su mlađe pčele "kolovođe" pojave rojevnog nagona. Treba proširivati gnijezdo sa dodavanjem S.O. maksimalno, sa time da se pazi da ima paše u protivnom pčele izgrizu S.O. pa imamo dvostruku štetu, pojavu rojevnog nagona i uništene S.O.
Pozdrav...........schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la Eldar » 18 tra 2011, 10:10

Kada u nukleus u kom želim da formiram novi roj budem dodavao okvir sa matičnjakom, u slučaju da na okviru ima više matičnjaka da li da ostavim jedan po svom izboru ili da ne diram ništa, da ostavim da pčele izaberu .....
Eldar
Čita, piše dovoljno
 
Postovi: 41
Pridružen: 27 kol 2010, 10:02
Lokacija: Tuzla

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la franevrs » 18 tra 2011, 20:41

Kolega Eldare, ostavi najmanje dva najveća matičnjaka a one manje radi sigurnosti odnosno starosti poruši.
Može se desiti da je onaj najmanji i najstariji pa će ta matica izać prva te je u prednosti pred ostalima oko
borbe za opstanak.
pozdrav!
Frane Vrsalović
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 201
Pridružen: 07 ožu 2011, 21:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la franevrs » 18 tra 2011, 20:48

Shumy zahvaljujem na osvrtu, nisam ih uspio smirit u 8 dana, doduše pregledavao sam ih i dodavao
nastavke jer su sve redom na 7-8 OL. Da sam išao usporenijom metodom smirivanja bojim se da bi se
sve rojilo. Dosta je tome pripomogla ova buretina već pet-šest dana uzastopno. Vidim da te nije bilo za
vikend sigurno si bio na pčelinjacima, dali je tebe bura ometala.
pozdrav.......
Frane Vrsalović
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 201
Pridružen: 07 ožu 2011, 21:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la schumy » 19 tra 2011, 06:10

Franevrs, da bio sam na ladanju, radio sam u vinogradu i sadio medonosno bilje.
Pčele nisam dirao, sve radnje prevješanja i vertikalnih rotacija sam napravio za prošli vikend. U proteklom sam tjednu u četrvrtak dodao svim društvima po jednu pogaču "stimular" od 1 kg da im pomognem jer je jako zahladilo. Pogaču preferiram na proljeće dodati 1- 2 puta iz dva razloga. Prvi je podražajno prihranjivanje, a drugi još važniji je taj da se ispod PVC folije od donje strane pogače stvara povoljna mikroklima sa toplijim međuprostorom između okvira legla pa na taj način malo pomognem pčelama održati temperaturu legla na onih idealnih 35,5 st.C kojemu one teže. Najlon pomaknem prema letu jer je tu koncentrirano i leglo, tako da im je hrana odmah iznad "glava".
Pčele mi se lijepo razvijaju, nema onoga burnog razvoja kao lani kada sam gadno "nagrabusio" jer sam ih pred bagrem "nabrijao" u "mamut-društva" pa kada je sa bagremom došla i kiša, došao je i rojevni nagon pa ja svoju pčelarsku godinu 2010 nazivam "rojarskom" godinom, a sebe "rojarom-2010". Ove godine idem polakše, pa ću na svim onim društvima koje odu u rojevni nagon primjeniti Pelletov način razrojavanja kod kojega sve pčele i dalje ostanu pripadnice iste košnice ali ih razdijeliš na dva društva, staro na podnici u nastavku kojega ograničim i primjenim moju "zig-zag" metodu i pregradim sa matičnom rešetkom (MR), iznad jedan prazan nastavak sa izgrađenim saćem (OK) i satnim osnovama (SO). Na ovaj nastavak stavim staro plodište, nadomjestim okvire koji su ostali u plodištu P1 sa starom maticom sa SO ili OK, rasporedim buduće gnijezdo i čekam. Onda ide pravilo petog/šestog dana, pokidam sve matičnjake sa pažljivim pregledom da slučajno koji ne ostane. Ako ostane to je "škart" matica kako ju Senad zove! Nakon ovoga pčele izvuku najkvalitetnije matičnjake koje obilno hrane matičnom mliječi jer su par dana bile pune "tereta" kojega nisu imale kamo deponirati. Od izvučenih matičnjaka ostavim 2 komada jedan najveći uvijek sa strane saća prema vertikalnoj letvici koji je potpuno zatvoren i jedan koji nije još zatvoren ali je pred zatvaranjem ili je upravo zatvoren. Zašto? Zato jer je to "osigurač" kojim si spriječio da u slučaju da prva matica strada iz bilo kojeg načina ovaj drugi matičnjak dade njezinu kvalitetnu zamjenu - sestru iz iste podskupine u familiji i tako se sigurno nastavi uzgoj baš te - odabrane linije za uzgoj matica. Ovo ako je društvo visoko vrijedno, rodonačelničko, ako je društvo prosječno, čekam kraj paše napravim od njega nukleus, razvijem ga do jeseni u normalno društvo i na proljeće ide na prodaju. Ako je matica slaba, loša, uništim ju i razrojim ovo društvo i napravim nukleus sa kvalitetnom maticom koje u iduće proljeće ide u prodaju ili ostaje na pčelinjaku. Uvijek nastojim imati 4 do 6 "krvnih linija" koje nisu u srodstvu.
Toliko za danas, o medonosnom bilju pročitaj što sam napravio subotu i nedjelju pod temom "uzgoj i njega medonosnog bilja".
Pozdrav.............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la Eldar » 19 tra 2011, 07:34

franevrs napisao:Kolega Eldare, ostavi najmanje dva najveća matičnjaka a one manje radi sigurnosti odnosno starosti poruši.
Može se desiti da je onaj najmanji i najstariji pa će ta matica izać prva te je u prednosti pred ostalima oko
borbe za opstanak.
pozdrav!


Hvala puno na savjetima !!!!
Eldar
Čita, piše dovoljno
 
Postovi: 41
Pridružen: 27 kol 2010, 10:02
Lokacija: Tuzla

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la vuk » 29 tra 2011, 15:42

pozdrav svima može li mi neko objasnit kako je najlakše umnožit košnice a da ne oslabiš zajednice.imam 7 košnica lr i lani sam prvi put umjetno rojio tako što sam iz različitih zajednica uzeo 2 okvira zatvorenog legla 1okvir mladog legla 1 okvir perge i 2okvira meda sve to sa pripadajućim pčelama i sve to stavio u plodište stavio hhranilicu ulio sirupa i zatvorio leto 3 dana nakon tri dana dodao sam oplođenu maticu u kavezu i zajednica se super razvila i ove godine nema razlike od ostalih zajednica. Može li mi neko iskusniji objasnit da li je to u redu postupak i da nastavim isto tako ili da promjenim način jer mozda u necemu grijesim ipak sam početnik pa ne bih htio upropastit postojeće zajednice!?
vuk
Registrovan
 
Postovi: 3
Pridružen: 29 tra 2011, 15:20

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la franevrs » 29 tra 2011, 21:44

vuk napisao:pozdrav svima može li mi neko objasnit kako je najlakše umnožit košnice a da ne oslabiš zajednice.imam 7 košnica lr i lani sam prvi put umjetno rojio tako što sam iz različitih zajednica uzeo 2 okvira zatvorenog legla 1okvir mladog legla 1 okvir perge i 2okvira meda sve to sa pripadajućim pčelama i sve to stavio u plodište stavio hhranilicu ulio sirupa i zatvorio leto 3 dana nakon tri dana dodao sam oplođenu maticu u kavezu i zajednica se super razvila i ove godine nema razlike od ostalih zajednica. Može li mi neko iskusniji objasnit da li je to u redu postupak i da nastavim isto tako ili da promjenim način jer mozda u necemu grijesim ipak sam početnik pa ne bih htio upropastit postojeće zajednice!?


Pozdrav Vučino! Sve si napravio ok. zatvorio zajednicu tri dana da ne izgubi letačicu i nakon tri dana si dodao
maticu sparenu u kavezu. Zanima me onaj okvir mladog legla,dali si ga kontrolirao da nisu povlačile matičnjake i
nakon koliko vremena si kontrolirao primanje dodane matice.
pozdrav.......
Frane Vrsalović
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 201
Pridružen: 07 ožu 2011, 21:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la vuk » 30 tra 2011, 09:11

nisu povlačile matičnjake a maticu su brzo prihvatili jer sa za desetak dana vidio mladog leglaa zajednica se odlicno razvila tako da je na vrijesku vec imala dobar unos meda, e sad me zanima jeli to bila sreća ili dobra godina i sta mislite dali da nestavljam mlado leglo?Razrojavanje sam napravio oko 1maja.Možeš li mi objasnit postupak sa zaleženim matičnjacima ili da i dalje uzimam oplođene matice?
vuk
Registrovan
 
Postovi: 3
Pridružen: 29 tra 2011, 15:20

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la franevrs » 30 tra 2011, 21:20

vuk napisao:nisu povlačile matičnjake a maticu su brzo prihvatili jer sa za desetak dana vidio mladog leglaa zajednica se odlicno razvila tako da je na vrijesku vec imala dobar unos meda, e sad me zanima jeli to bila sreća ili dobra godina i sta mislite dali da nestavljam mlado leglo?Razrojavanje sam napravio oko 1maja.Možeš li mi objasnit postupak sa zaleženim matičnjacima ili da i dalje uzimam oplođene matice?


Pozdrav Vuče! Kažeš dali je to bila sreća :?: ,mislim da u pčelarstvu sreća ima malo utjecaja. To je bila tvoja sposobnost
i znanje. Ja nebi u takvom slučaju gdje čekaš tri dana za dodat maticu stavljao najmlađe leglo iz razloga da nebi
povukle matičnjake. Što se tiče razrojavanja, ja radije iskoristim matičnjake ako ih imam i oformim nukleus na
način da stavim okvir meda sa peludom pa dva okvira legla sa pčelama, i naravno na tim okvirima da su dva lijepa velika matičnjaka, ako si natresao dosta pčele možeš stavit
i satnu osnovu te još jedan izgrađeni okvir. Staviš hranilicu i odneseš 5-6 km dalje dok se matica ne oplodi.Ako
nemaš uvjete za prebacivanje ili mjesto možeš ih i ostavit na pčelinjaku na neko hladnije mjesto zatvorene, te
ih otvorit nakon tri dana. Potraži na forumu stipin post on je tu situaciju ostavljanja nukleusa na pčelinjaku
lijepo opisao. Što se tiče kupovanja matica ili korištenja svojih rojevih, ja sam pristalica korištenja rojevih matica.
Prilično je jeftinije i ujedno pomaže u spriječavanju rojenja. Ako ne radiš sa nukleusima ovo sve možeš radit u nastavku
na podnici pa samo dodaješ okvire kako se društvo razvija. Tako otprilike ja radim kad naiđem na rojevne ili
matičnjake tihe izmjene.
Inače proizvodim matice za svoje potrebe na način da dužim vremenskim praćenjem odredim društva koja su po mom
mišljenju dobra te ih pripremam za uzgoj matica , nekakva poluselekcija, a to radim na sljedeći način.
Kad je društvo u naponu , malo prije nego bi se rojilo, obezmatičim ga. Nakon tri dana ili 72 sata tu zajednicu pregledam
porušim sve matičnjake i pokupim matičnu mliječ na koju u već pripremljen okvir sa osnovama matičnjaka koje su
voskom zalivene na daščice u obliku trzalice za gitaru dodam m.m. i presadim ličinke od dana starosti. Presadim oko
15-tak matičnjaka, one prihvate 12-13 te nakon 9 dana punim nukleuse sa tim materijalom i jedan do dva matičnjaka
utisnem u okvir sa leglom i stavim ga u sredinu, te nosim na udaljenu lokaciju na oplodnju.
Nadam se da će ti nešto od ovoga pomoći u tvom određivanju i na putu proširivanja pčelinjaka.
pozdrav i medno!
Frane Vrsalović
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 201
Pridružen: 07 ožu 2011, 21:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la irfan » 12 svi 2011, 14:39

Pozdrav svim pčelarima, čitao sam ovu rubriku vještačko razrojavanje ali opet ne smijem da postupim po tome jer mi nije sve jasno. Sada imam dvije košnice na dva nastavka. Prije mjesec dana sam se proširio na drugi nastavak i za sada su pčele popunile srednje ramove u drugom nastavku samo još treba da popune po jedan ram sa strana. Jučer oko podneva kada sam došao iz škole babo mi je objasnio kako je stanje bilo oko 11 do 12 sati. I sljedeće što je vidio bilo je da su pčele oko 7 do 10 pčela kačile se jedna na drugu i visile na letu zatim padnu na zemlju, onda su se uzbunile let i zujanje su bile kao pucanj mitraljeza, zatim pčele je bilo puno na prednjoj strani košnice koja je stajala i neprestano zujala. Eh sada ne znam kako mi je najbolje da ih razrojim i da se ne bacim u neki veći gubitak pčela već proširivanja zajednica. A sada što se tiče paše ima Bagrema oko mene ali ne nešto puno tako da ću sačekat poslije drugu jaču pašu pa se onda baciti na med. Sada mi je glavno da razrojim pčele da ne bih hvatao roj na drveću. I još da napomenem da mi je jedna matica od prošle godine eto skoro pa nova prošle godine rođena i stavljena dok je druga starija matica i nije obilježena to mi je ujedno bila i prva košnica tako da sam dobio takvu maticu pri kupovini. Zato molio bih za pomoć pa ako neko može da mi to malo objasni da ne bih hvatao rojeve kod komšija. MEDNO
irfan
Čita, piše dovoljno
 
Postovi: 26
Pridružen: 21 ožu 2011, 00:18
Lokacija: Sarajevo

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la franevrs » 12 svi 2011, 21:25

Kolega Irfane trebao bi najprije pogledat u društva i vidit dali ima matičnjaka, pa ćemo onda postupati
dalje. :D
pozzz..........
Frane Vrsalović
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 201
Pridružen: 07 ožu 2011, 21:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la irfan » 14 svi 2011, 13:16

pozdrav pogledao sam jedno društvo u kojem je bila neobilježena matica i na žalost nisam naišao na dobre rezultate. Matičnjaka ima previše samo u prvom nastavku sam našao 12 matičnjaka dok sam u drugom našao 18 matičnjaka od kojih su se na veliku štetu 4 izlegla tako da su se sigurno i izrojile a ja to nisam uhvatio, šteta velika za mene- sve je učinilo neiskustvo i nepažnja. E sada šta da radim sa ovolikim brojem matičnjaka u donjem nastavku sada nemam kako treba ni meda. Šta mi je sada činiti ?
irfan
Čita, piše dovoljno
 
Postovi: 26
Pridružen: 21 ožu 2011, 00:18
Lokacija: Sarajevo


Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la senad » 15 svi 2011, 19:42

irfan napisao:pozdrav pogledao sam jedno društvo u kojem je bila neobilježena matica i na žalost nisam naišao na dobre rezultate. Matičnjaka ima previše samo u prvom nastavku sam našao 12 matičnjaka dok sam u drugom našao 18 matičnjaka od kojih su se na veliku štetu 4 izlegla tako da su se sigurno i izrojile a ja to nisam uhvatio, šteta velika za mene- sve je učinilo neiskustvo i nepažnja. E sada šta da radim sa ovolikim brojem matičnjaka u donjem nastavku sada nemam kako treba ni meda. Šta mi je sada činiti ?


Ako su matičnjaci razbacani , i nalaze se i na radiličkom leglu može biti da su prisilni matičnjaci,

Te matice što su izležene se nalaze u košnici samo trebaš pronać ,,

Pokušaj danađeš bar jednu maticu . Ako nađeš maticu matičnjake sve poruši. Ako ne nađeš maticu onda ostavi jedan najbolji matičnjak.

Ako želiš biti siguran da nema matice ,sve pčele treba prosijati kroz matičnu rešetku ,, u koliko bude matica ona će ostat na MR i lahko je uočiti.

NApravi temeljit pregled , pazi da matičnjake ne oštetiš i da ih ne razhladiš .

Sretno
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la Asim » 15 svi 2011, 20:01

Valahi sENADE ja ti to nebi smio sijati i ovako sam trapav i dok pregledam društvo jedno ugnjećim po desetak pčela aaaa, tek maticu , nebi mi moja hanuma dala nočit u kući da neka matica strada ,
Avatar korisnika
Asim
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 415
Pridružen: 23 tra 2010, 15:47
Lokacija: Sarajevo

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la irfan » 15 svi 2011, 20:24

Pregledao sam košnice jedno društvo sam razrojio pronašao dvije divlje matice tek izlježene, pokidao matičnjake samo ostavio po jedan u dva društva za svaki slučaj. Jedno društvo koje je dobro jako prebacio i na treći nastavak. Smanjio leto za ova dva razrojena društva. Ali pri otkidanju matičnjaka koji sam otkinuo matica je izbila jednu sam jedva uhvatio da je odstranim da ne upadne u košnicu pa belaj dvije matice da mi budu. Eto tako sam postupio, sada ću sačekati da vidim kako će se dalje situacija odvijati.

Kada ću im sirup da dam. Najbolje mi je sutradan poslije razrojavanja, jeli tako. Sada sam im samo stavio pogaču i neka im je sada to dovoljno.
irfan
Čita, piše dovoljno
 
Postovi: 26
Pridružen: 21 ožu 2011, 00:18
Lokacija: Sarajevo

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la senad » 15 svi 2011, 21:02

irfan napisao:Pregledao sam košnice jedno društvo sam razrojio pronašao dvije divlje matice tek izlježene, pokidao matičnjake samo ostavio po jedan u dva društva za svaki slučaj. Jedno društvo koje je dobro jako prebacio i na treći nastavak. Smanjio leto za ova dva razrojena društva. Ali pri otkidanju matičnjaka koji sam otkinuo matica je izbila jednu sam jedva uhvatio da je odstranim da ne upadne u košnicu pa belaj dvije matice da mi budu. Eto tako sam postupio, sada ću sačekati da vidim kako će se dalje situacija odvijati.

Kada ću im sirup da dam. Najbolje mi je sutradan poslije razrojavanja, jeli tako. Sada sam im samo stavio pogaču i neka im je sada to dovoljno.


Ništa ne daji osim okvira sa hraom kojeg si stavio, Tečna hrana nije dobra u naredna 48/72 h, bolj e da su gladne nego grabež.

Ako misliš da si uspješno razrojio, da su matice unutra, ništa ne diraj . 10-ti dan uđi i pogledaj da li je oplođena matica,,
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la Ismet » 16 svi 2011, 08:07

Asim napisao:Valahi sENADE ja ti to nebi smio sijati i ovako sam trapav i dok pregledam društvo jedno ugnjećim po desetak pčela aaaa, tek maticu , nebi mi moja hanuma dala nočit u kući da neka matica strada ,


i sam sam ti takav, Asime.
meni bi moja hanuma dala noćit u kući ali bi zato oklagija radila preko leđa :)
prije 7-8 dana sam razrojio društva. formirao sam 4 nova te im dao 4 oplođene matice, 2 bijele i 2 plave. prezadovoljan sam rezultatom. starke su za par dana radile punom parom a mlada društva sam obilno prihranjivao sirupom, baš kao da su male bebe. napravio sam jednu grešku. jednostavno se ne sjetih onog trika da im leto zatvorim travom pa da se izletnice ne vraćaju u starke košnice. ipak, u novim košnicama je ostalo solidno pčele. pri ovome mi je nesebično pomagao kolega Marin, bez njega bi meni sve to ipak bilo puno teže i dugotrajnije. puno ti hvala Marine.
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar korisnika
Ismet
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 591
Pridružen: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la Marin » 16 svi 2011, 09:10

Ismete, trava u tom slučaju ne pomaže , one bi se gurale i čekale svoj red da dodju na ulaz koji poznaju. Trava dolazi u obzir kod malog tihog grabeža da se slabije -lakše brane .
Vidio si šta se desilo sa onim bočnim otvorom za skidač polena za koji ja nisam znao pa ga nismo ni začepili za onih par sati dok smo trebali dodati matice . Kad ima malo paše i izobilje mlede pčele mogu se i neke greške tolelirati ali kad nije tako onda treba drukčija taktika .Knjiga je jedno a praktična primjena i konkretna situacija je drugo tada treba i malo improvizirati od onoga što imaš.Ako ništa vrijeme je vazda drukčije .Koji dan sad ću otići- poslije ovog zahladjenja pogledati kako pletu pa se čujemo. poz Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Marin
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 565
Pridružen: 03 kol 2010, 00:15
Lokacija: LJubuški

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la emkan » 05 lip 2011, 20:39

zanima me slijedece, neznam mozda je cak neko pisao o ovome, e ovako desilo mi se da mi se izrojila kosnica u kojoj nije bilo matice ali je bila puna maticnjaka, mislio sam da ce mlada matica to sve porusiti ali medjutim nije nego se izrojila, ostavio sam te maticnjak posto sam dobio savjet od jednog pcelara a sada vidim da je fulio, trebao sam mozda 3- 4 a ne vise, sada me zanima hoce li se ova zajednica i dalje rojiti ili sta mi je raditi?
Avatar korisnika
emkan
Čita i piše, dobar
 
Postovi: 175
Pridružen: 13 svi 2010, 16:17
Lokacija: Sarajevo

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la senad » 05 lip 2011, 21:03

emkan napisao:zanima me slijedece, neznam mozda je cak neko pisao o ovome, e ovako desilo mi se da mi se izrojila kosnica u kojoj nije bilo matice ali je bila puna maticnjaka, mislio sam da ce mlada matica to sve porusiti ali medjutim nije nego se izrojila, ostavio sam te maticnjak posto sam dobio savjet od jednog pcelara a sada vidim da je fulio, trebao sam mozda 3- 4 a ne vise, sada me zanima hoce li se ova zajednica i dalje rojiti ili sta mi je raditi?


Uđi u košnicu dobro je pregledaj , ako treba i pčele prosijat kroz MR , pokušat naći eventualnu izleženu maticu. Ako je nađeš sve matičnjake poruši. Ako je ne nađeš ostavi jedan najzreliji ,najbolji matičnjak . Ako nađeš slučajno dvije ili više mladih matica , ostavi jednu a od ostalih ako ti je jako društvo napravi razrojak

Nikada ne ostavljaj rojevne matičnjake bez kontrole,, u protivnom možeš naći praznu košnicu!

Da su kojim slučajem prisilni matičnjaci , prva matica koja se izleže ruši ostale.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la emkan » 05 lip 2011, 21:48

znaci vrlo je moguce da ima vise matica u kosnici, ko bi rekao :) uradit cu tako kao sto si rekao pa ce mo vidjeti , znaci rojedbene maticnjake uvjek rusiti i otavljati jedan ako zelimo novu maticu.
Avatar korisnika
emkan
Čita i piše, dobar
 
Postovi: 175
Pridružen: 13 svi 2010, 16:17
Lokacija: Sarajevo

Re: VJEŠTAČKO RAZROJAVANJE

PostPostao/la senad » 05 lip 2011, 22:23

emkan napisao:znaci vrlo je moguce da ima vise matica u kosnici, ko bi rekao :) uradit cu tako kao sto si rekao pa ce mo vidjeti , znaci rojedbene maticnjake uvjek rusiti i otavljati jedan ako zelimo novu maticu.Kada pregledaš može se vidjeti da li je iz nekog izašla matica
ako bude takvih matičnjaka da je izašla matica obavezno nađi maticu, nemoj stat sa pregledom ako je odmah nađeš na prvom okviru. Sve detaljno pregledat.

Kada utvrdiš činjenično stanje onda napravi zahvat

Ako ostaviš dva matičnjaka rojevna to može rezultirati rojenjem. sve zavisi šta želiš. Najbolja opcija je da izbjegavaš rojenje
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

PrethodniSljedeće

Vrati se na: PRAKTIČNO PČELARSTVO

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron