franevrs je napisao/la:Kolega Eldare, ostavi najmanje dva najveća matičnjaka a one manje radi sigurnosti odnosno starosti poruši.
Može se desiti da je onaj najmanji i najstariji pa će ta matica izać prva te je u prednosti pred ostalima oko
borbe za opstanak.
pozdrav!
vuk je napisao/la:pozdrav svima može li mi neko objasnit kako je najlakše umnožit košnice a da ne oslabiš zajednice.imam 7 košnica lr i lani sam prvi put umjetno rojio tako što sam iz različitih zajednica uzeo 2 okvira zatvorenog legla 1okvir mladog legla 1 okvir perge i 2okvira meda sve to sa pripadajućim pčelama i sve to stavio u plodište stavio hhranilicu ulio sirupa i zatvorio leto 3 dana nakon tri dana dodao sam oplođenu maticu u kavezu i zajednica se super razvila i ove godine nema razlike od ostalih zajednica. Može li mi neko iskusniji objasnit da li je to u redu postupak i da nastavim isto tako ili da promjenim način jer mozda u necemu grijesim ipak sam početnik pa ne bih htio upropastit postojeće zajednice!?
vuk je napisao/la:nisu povlačile matičnjake a maticu su brzo prihvatili jer sa za desetak dana vidio mladog leglaa zajednica se odlicno razvila tako da je na vrijesku vec imala dobar unos meda, e sad me zanima jeli to bila sreća ili dobra godina i sta mislite dali da nestavljam mlado leglo?Razrojavanje sam napravio oko 1maja.Možeš li mi objasnit postupak sa zaleženim matičnjacima ili da i dalje uzimam oplođene matice?

irfan je napisao/la:pozdrav pogledao sam jedno društvo u kojem je bila neobilježena matica i na žalost nisam naišao na dobre rezultate. Matičnjaka ima previše samo u prvom nastavku sam našao 12 matičnjaka dok sam u drugom našao 18 matičnjaka od kojih su se na veliku štetu 4 izlegla tako da su se sigurno i izrojile a ja to nisam uhvatio, šteta velika za mene- sve je učinilo neiskustvo i nepažnja. E sada šta da radim sa ovolikim brojem matičnjaka u donjem nastavku sada nemam kako treba ni meda. Šta mi je sada činiti ?

irfan je napisao/la:Pregledao sam košnice jedno društvo sam razrojio pronašao dvije divlje matice tek izlježene, pokidao matičnjake samo ostavio po jedan u dva društva za svaki slučaj. Jedno društvo koje je dobro jako prebacio i na treći nastavak. Smanjio leto za ova dva razrojena društva. Ali pri otkidanju matičnjaka koji sam otkinuo matica je izbila jednu sam jedva uhvatio da je odstranim da ne upadne u košnicu pa belaj dvije matice da mi budu. Eto tako sam postupio, sada ću sačekati da vidim kako će se dalje situacija odvijati.
Kada ću im sirup da dam. Najbolje mi je sutradan poslije razrojavanja, jeli tako. Sada sam im samo stavio pogaču i neka im je sada to dovoljno.
Asim je napisao/la:Valahi sENADE ja ti to nebi smio sijati i ovako sam trapav i dok pregledam društvo jedno ugnjećim po desetak pčela aaaa, tek maticu , nebi mi moja hanuma dala nočit u kući da neka matica strada ,
Natrag na PRAKTIČNO PČELARSTVO
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.