kudo je napisao/la:mislim da si ih malo preforsirao,cim su se pcele povukle u donji nastavak.Ali nemora to znacit jer one ce se povuci ako nema legla svakako cim malo zahladni.U svakom slucaju slazem se sa tvojim radom i mislim da je i bolje ih malo preforsirati nego ih pustiti da matica bude blokirana i da nema gdje da zalegne leglo.Citam tvoje komentare i nisam komentarisao jer nije ni bilo potrebe,i ja slicno radim sa svojim pcelama.
Sve pohvale tvojim postovima
Pozdrav kudo. U pravu si. Zahvat je izveden malo prerano. Ali da je bilo znati da će doći ovakvo zahlađenje i da će potrajati ovoliko dana.
Često u svojim tekstovima spominjem temperaturu legla od 36 oC, i mislim da se tome treba posvetiti najveća pažnja.
Da pokušamo objasniti. Pčele u košnici formiraju gnijezdo. Kad dignemo poklopac iznad legla, gnijezdo možemo prepoznati jer su pčele na
satonošama gusto poslagane iznad legla. Ako ih podimimo pčele se povuku među okvire, ali nakon par sekundi možemo primjetiti
Ulice u kojima su pčele poslagane gusto jedna do druge s glavama okrenutim prema nama. Vide se glave pčela jedna do druge.
To su mlade pčele, koje se brinu za leglo. Takva formacija nije obrambena, i nije složena u svrhu obrane društva.
Obrana društva u situaciji sastoji se slobodnih starijih pčele koje slobodno i uzbužeđeno trče po satonošama, dižu se iz
košnice i glasno zuje i traže napadača. Formacija koju su pčele složile između okvira služi za očuvanje
topline u gnijezdu. Gusto poslagane između okvira u visini gdje prestaje saće a započinju satonoše, malade pčele
svojim tijelima sprečavaju propuh između okvira i gubitak topline na gnijezdu.
Gnijezdo uvijek možemo prepoznati na taj način. Možemo procijeniti veličinu gnijezda i količinu zaleženog saća.
Unutar gnijezda nalazi se i med i pelud. Okviri na rubu gnijezda obično su popunjeni peludom i medom od vrha do dna.
Matica je uvijek u gnijezdu, i nese jaja na okviru s najmlađim leglom.
Med je unutar gnijezda raspoređen na okvirima iznad legla u vijence i može biti poklopljen ili ne.
U okvirima koji su uz rub gnijezda med se proteže po cijelom okviru do dna i obično nije poklopljen.
Obično pčele popune prvo jednu stranu okvira koja je do legla sviježim nektarom,
pa tek nakon toga pune drugu stranu.
Pelud je složen unutar gnijezda i može biti različito složen. Ali pretežno se nalazi ispod vijenaca
meda, u sredini okvira, na mjestu gdje je inaće idealna pozicija za leglo.
U kasno proljeće i u ljeto kad dnevne temperature prelaze 25 oC i dosežu i preko 35 oC okviri s leglom su
obično popunjeni leglom od vrha do dna, na okvirima tada gotovo da nema meda, samo se može naći peluda unutar gnijezda.
O čemu se radi. Zašto pčele slažu gnijezdo baš na taj način u proljeće?
U ovim danima kad dnevne temperature dosežu i koji stupanj preko 20 oC,
a noćne se spuštaju na oko 10 stupnjeva kako očuvati stalnu temperaturu na gnijezdu.
Normalno je da pčele noću gusto popune gnijezdo i griju leglo. Za grijanje troše med. Ali još je
jedna stvar veoma bitna. Med i pelud u okvirima. Ne samo kao izvor energije za grijanje i hrane
za uzgoj legla. Vijenci meda iznad legla i okviri meda na rubovima legla služe kao
izolator i trajnožareća peć. Pčele u toku proljetnog dana, kad je vanjska temperatura između 18 i 22 oC
troše manje energije da zagriju saće, med i pelud koji se nalaze unutar gnijezda. Med u saću akumulira
toplinu. U toku noći kad je vanjska temperatura niska, akumulirana toplina grije cijelo gnijezdo.
Pčele na taj način noću troše manje meda za grijanje gnijezda jer moraju samo dodatno grijati.
Noću si i sve izletnice u gnijezdu pa je količina pčela u gnijezdu znatno veća nego danju.
Zbog toga prilikom svih zahvata u košnici u ovim proljetnim danima treba voditi računa da se ne pothladi
leglo, ali niti med. Košnice treba otvarati u najtoplijem dijelu dana, bez vjetra i sve zagrijane okvire
vaditi samo ako je neophodno, i držati na dnevnoj temperaturi najkraće moguće vrijeme.
Ako smo ohladili med koji se nalazi u gnijezdu, pčele će ga morati ponovo zagrijati da akumuliraju
energiju za noć.
Kod svih zahvata koje obavljamo treba voditi računa o ovim detaljima tajni pčelinjeg gnijezda.
Pčele su vrlo racionalne u potrošnji energije i štede ju na sve moguće načine,
pa moramo i mi voditi računa o tome.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.