Stipo hvala na ovom komentaru .Stipo je napisao/la:Na jednom pčelarskom sajtu pročitao sam recept kako jedan pčelar alkoholnu otopinu pretvara u vodenu otopinu propolisa:
Taj postupak kako on kaže je jednostavan i propolis ne gubi na svojoj vrijednosti.
Kaže kako alkoholnu otopinu treba staviti u teglu bez poklopca pokrivenu gazom treba ostaviti na toplo mjesto i kako alkohol isparava tako dodavati medicinsku čistu destilovanu vodu.
Kada alkohol do kraja ispari vodu dodati do razine do koje je otopina bila dok je u njoj bio samo alkohol to je važno da se zadrži isti postotak propolisa u novonastaloj otopini kao što je bio dok je otopina bila alkoholna.
Osobno nisam probao ovaj gore recept ali ću ga jednom oprobati da vidim na što to liči.
Pa bilo bi dobro da vi Senade pošto prodajete te otopine da po ovom gore receptu probate dobiti vodenu otopinu i da nam kažete ovdje negdje na forumu dali se to stvarno može izvesti, a vjerovatno da može onaj na svojoj stranici nudi za prodaju i alkoholne i vodene otopine propolisa za prodaju.
Normalno je da će reći da ima više djelatni tvari, čista komercijala, i sada će svi navaliti na vodeni extrakt?!Stipo je napisao/la:Da! Propolis nije topiv u vodi pod normalnim uvjetima ali koliko znam na tržištu se može naći vodena otopina propolisa koja je namjenjena djeci mlađoj od 12 godina.
Takva se otopina radi u Splitu pomoću ultrazvučnog uređaja.Znači propolis se djelovanjem ultrazvuka ipak topi i u vodi i kako kažu stručnjaci iz te grane da takva otopina sadrži mnogo više vrsta ljekovitih tvari nego alkoholna otopina propolisa. O kojim se novim tvarima radi nisu rekli.

Dodao bi još na Senadovo izlaganje da treba izbjegavati crni propolis jer vjerovatno sadrži bitumen kojeg pčele prikupljaju za vrijeme vrućih dana sa asvaltiranih puteva i mješaju s pravim propolisom zbog čega propolis dobije crnu boju.senad je napisao/la:negdje sam pročitao da laboratorijski kada se radi ,,,
1 gram sirovine: 5 militara otapala dobije se nekih 15 %-tno ( mislim daje ovakonekako)
Međutim kod propolisa sve ide u gramima, sabjera , množi , djeli ikao ukonačnici dobiješ postotak,,,, međutim tu bi trebalo vidjetikolikoje suhe tvari,,,i mnogo čega pa da se tačno zna,,,,
ako laboratorijski ide ovakvi omjeri kao što samnaveo i toje zvanično priznato onda zašto i mi nebismo tako koristili ,,,,
Mislimda će to mungos1212 satručnije objasniti
cope hvala tina info ,,možda bi dobro bilo obrazložiticope je napisao/la:Ja sam radio sa 96% alkoholom ali su me kolege savjetovale da je najbolje raditi sa 75 % alkoholom a razlog je zato što 96% alkohol
otapa i neke kancerogene tvari štetne za čovjeka i da je najbolji taj od 75% jer on otopi samo one ljekovite tvari
za senada ako otopiš 400 g propolisa u 1 l 96 % alkohola onda dobiješ 30 % otopinu provjereno
poz........