elmo je napisao/la:pozdrav za sve pcelare.Zovem se elmir i pocetnik sam u pcelarenju.poceo sam pcelariti u proljece 2009 godine sa 2 lr kosnice,i uz nesebicnu pomoc svog prijatelja sada vec imam 10 lr kosnica.toliko od mene za pocetak i nadam se da cu uz vasu pomoc nauciti jos vise....
Dobro nam došao elmo ,nadam se da će nam biti zadovoljstvo da komuniciramo i sarađujemo . Osjećaj se ugodno i ja se nadam da će mo i mi od tebe naučiti mnogo toga.
Drago mi je da si odabrao LR košnice ništa bolje za početničke dana i eto mašaAllah nagurao si već na 10 društava što je zavidan nivo . Vidiš kako je to lijepo imati nekoga nesebičnog pored sebe. Aferim.
Svaka čast, samo bi imao par primjedbi ako smijem , da nam otkriješ tajne koje se kriju u podnjači.
Prijećujem da podnjača nema poletaljku što je dobro ili je optička varka,
po utorima koje vidim naprijed to je AV podnica sa lim uloškom ili lesonit
lijeta su ti uska, nedovoljno za prodiranje zraka u košnice ako nemaš drugi otvora jer vidi se da košnice dobro dihtuju i da liježu jedna na drugu kvalitetno.
Obrati pažnju na one duple betonske blokove kako nebi došlo do prevrtanja. Ja sam imao prevrtanje košnice na drvenom kocu istina bio je smo jedan i uvjek tako radim međutim velike kiše poslije suše su doprinjele da je se zemlja raspršila i kolac je ostao plitak , malo vjetra i košnica na zemlji.
Dobra stvar , mislim da ti je pčelinjak u zavjetrini stim što bi trebao da im obezbjediš više dotoka zraka u košnicu.
Klupo sa 4 i više ulica pčele može lagano da prezimi i da nema nikako podnjače .
Evo ovako da krenem redom:podnjace su AV sa limom,stim da imam dvije koje sam nabavio za sakupljanje polena,poletaljke sam skinuo jer mi je to rekao moj prijatelj koga sam vec spomenuo u predstavljanju a sto se tice betonskih blokova njih sam postavio tako da sam ih unutra zalio betonom pa mislim da nebi trebalo doci do prevrtanja.
Lijeta sam im suzio zbog grabezi ,a nisam znao da trebam opet da im prosirim lijeto,i to cu da uradim odmah jos danas.
zahvaljujem se na primjedbama i puno pozdrava...
Morate vjerovati u sebe jer ste katkad jedina osoba koja vjeruje u vaš uspjeh.
Tim Blixseth
Elmo ako ti smatraš da kroz AV podnjaču prodire zrak onda nije nužno lijetoproširivati. Evo pogledaj kako moje pčele zimuju. POdnjača na prednjem djelu je konstantno otvorena tako da ima zraka dovoljno lijeta mogu biti i zadihtana. viewtopic.php?id=23
Još bi dodao da postaviš češljeve na lijeta i da češće obilaziš obzirom da vidim šumu iza, ako bi eventualno djetlić ili žuna remeti mir i znaju i da izbuše košnice.
KOd ovih betonski blokova i da nisi stavio unutra beton nema veliku ulogu,
Dešava se da tlo pod betonom isto tako i gdje su drveni kolići jednostavno radi , pomjera se tako da bi moglo doći dopomjeranja. Opet ti bolje znaš situaciji i stanje radi prema svojoj procijeni to je najbolje.
Ramiz je napisao/la:POZDRAV
Ja sam Ramiz iz Brčkog i pozdravljam sve pčelare iz BiH išire.Pčelarim sa LR.
Ramiz, dobro nam došao inadam se d a će mo se lijepo družiti bez obzira na različitosti. BI će mi drago akoovaj za sada jedini BH pčelarski forum obogatiš sa tvojim iskustvima i znanjem. i prije sve ga da se lijepo družimo..
I ja nekima svojim govorim da se registruju na ovaj forum jer imaju adsl internet obećavaju ali ne vidim im prijave. Jedino kažu da prate o čemu se ovdje govori pa nebi bilo zgoreg da nešto i priupitaju Senad zna dosta odgovora a i još nekoliko nas forumaša.
Dobro nam došao ,nadam se da će mo se lijepo družiti i da će mo nesebično pomoći onima kojima je potreban pomoć i da će mo se prije svega lijepo družiti.
Nadam se da ču uskoro otkloniti nedostatke za novi forum tako da će nam biti svima bolje i da imamo svi koristi, jer novi forum daje više mogućnosti za prezentaciju kao i uređivanje.
Stipo je napisao/la:Pozdrav Abdurahman! Nisam s Vlašića ali niti iz gercegovine li ako te interesuje vrijeskova paša kod Livna budem ti javio ako zamedi...
Predlog za Senada da napravi posebnu temu za seleće pčelare u kojoj će se moći dopisivati o stanju na terenima koji mede i koji ne mede i u koje doba. Informacija koja je ključna za seleće pčelare. Ja nisam seleći pčelar ali nikad se nezna. A treba i pomoći forumašima da imaju direkne koristi od ovog foruma.
Pozdrav
fahrudin je napisao/la:Pozdrav svima, ja sam Fahrudin iz Brckog.
Pcelarim vec duze vrijeme sa LR kosnicama. Trenutno imam 70 kosnica.
Lokacija pceljnjaka, Koraj.
Pohvale za pokretanje ovog foruma.
Fahro dobro nam došao i ovaj forum osjećajkao vlastiti. Čim otklonim nedostatke za novi forum postavit će mo i svako ko ima želja prijedloga da to postavimo na internet.
Sam se iznenadim odkle sve pozivi nedolaze i traže pčelinje proizvode, mnogo je onih koji dloze na kućni prag . Sve više se traži matična mliječ, polen, propolis i mislim da će se to u budućnosti još više tražiti. Bitno je d aimamo kvalitetan proizvod , Jedno je sigurno ba bosansko - hercegovački pčelinji proizvod daleko najcijenjeniji proizvodi u evropi bitno je imati kvalitet , marketing , kvalitetna prezentacija i uspjeh je neizostavan.
Udruženi pčelari gdje bi svi bili podjednako tretirani mogunapraviti čuda...
Ja sam Izet Husic Zivinice vec sam se predstavio na drugoj stranici i napisao par postova ali vidim da je ovo stranica za prestavljanje pa to cinim ponovo. Pcelarim desetak godina imam oko 40-ak LR drustava sa jednomaticnim i dvomaticnim drustvima. Pobornik sam jakih drustava i drzim samo super jaka drustva. Kroz praksu sam naucio da je jedno jako drustvo rentabilnije i bolje u svakom pogledu od dva srednje-jakog.Zato volim kosnice dizati u vis do 5 nastavaka. O tome i drugim stvarima u narednim postovima.
MEDNO I BERICETNO
Pozdrav Stipo.Pa da ti kazem bijo sam se pravo zagrijao za dvomaticno pcelarenje i imao sam jedno vrijeme vecinu dvomaticnih drustava. To me "zarazio"Ferid Velagic sa svojim knjigama i predavanjima a sa njim sa dosta puta i razgovarao.Al da ti kazem da sam sada dosta smanjio dvomaticnih dr.Kao i sve ima prednosti i mane ali sta najvise meni smeta je skidanje gornjeg drustva kad pregledas donje glavno drustvo(a inace imam probleme sa kicmom).
Isto kod prehrane donjeg drustva dolazi do problema.Ali ti si sigurno o tome dosta citao.Sad trenutno imam par dvomaticnih drustava ali da ti kazem koliko ta drustva na dobroj pasi donesu meda da ne povjerujes.
Dobro je probati pa covjek moze uporediti jedno sa drugim pa se odluciti sta mu je bolje.Ako te jos nesto interesuje pitaj ili bilo koga drugog ja sam sretan ako mogu nekom bilo sta pomoci.
Pozdrav
Hvala Senade na dobrodošlici, lijepo je kada imamo sa nekim podijeliti ovu našu zajedničku ljubav prema ovom božijem daru što se zove Pčela.
Pozdrav za sve učesnike foruma.
Izete dvije sam godine imao 4 dvomatična društva i zapanjio me njihov rad i prinos, a to što kažeš da je teško za kičmu istina je a dojnje društvo prihranjuj da u visoku podnicu staviš posudu sa sirupom naravno ako ukloniš mrežu
po posudi baciš malo slame da se pčele manje utapaju. Odgovorio bi i Senadu koliko donesu pa mnogo više nego bilo koja druga dva jednomatišna društva.Kod mene je te dvije godine slabo medilo ali zato sam imao preko 30 okvira s pergom po dvomatičnom društvu. Poslje sam dvomatična društva rasformirao jer sam otišao raditi u Hrvatsku. Namjera mi je ponovo vratit se u dvomatično pčelarenje pa ako nebude medilo imat ću bar polena za prodati.