zvones je napisao/la:senad je napisao/la:
-germu prokuhama mada ovo nije nužno ( germu rastresem u veliku posudu dodam šećera,čekam da se rastopi i onda ide na vatru kuhanje, mješanje da ne zagori dovoljno je da kuha 5-10minuta)ohladiti .
-bjeli luk izmiksam pretvorim u kašu
- limun iscjedim , i još izmiksam
- čajevi standardno ne previše tečnosti
Sve sastojke sastavim, izmješam. kasnije uzimam koliko je potrebno da bi ugradio u mljeveni šećer tj napravio pogaču. Mislim ,nisam siguran ,, za 50 kg šećera treba oko 4 litra tečnosti da bi se izmješalo u pogaču
Bilo bi mi drago da malo objasniš postupak i količine .U koliko vode i koliko germe kad je prokuvavaš ? Dali u tu smjesu sipaš direktno šečer i koliko ili pripremaš šečerni
sirup i u kojem omjeru ? Jesam li dobro razumio da na kraju miješaš 4 L sirutke u mljeveni šečer ili to radiš na neki drugi način .Pretpostavljam da sirutku ne griješ ?
Evo da pokušam malo kavalitenije da objasnim
U gornjem postu sam samo naveo ono što se mora pripremiti , ono što zahtjeva obradu. GERMA; BJELI LUK; LIMUN; ČAJ
Moje mjere
* germe predvidio sam 10 kg na 200 kg šećera
* bjelog luka predvidio 1,5 kg na 200 kg šećera ( može i više nema štete)
* limuna predvidio sam 4 kg na 200 kg šećera ( može i više nema štete)
* čaja predvidio sam 0,5 kg pelin, i 0,5 kg majčina dušica oko 3 litra ( može više ,nema štete)
* meda predvidio sam 10 kg na 200 kg šećera
* surutka predvidio sam 4 litra može viđe ili manje zavisi koliko nam treba da dobijemo kvalitetnu pogaču glede čvrstoće
* perga i polen 1 kg na 200 kg šećera
*jabukovo sirće 4 litra na 200 kg šećera ( može i više nema štete)
KAko germu spremam:
Uzeti veliku, što dublju posudu,,, izdrobiti germu ,zatim uzeti šećera 3-5 kg zavisno od količine germe i posuti po germi,, nakon par minuta počinje reakcija germe ( još nismo stavili na peć) ,može se mješati dase ubrza proces ,ali mora se sačekati da se germa pretvori u gustu kašu ,kao istopljena čokolada..
U ovakvu kašu može se dodati spremljeni čaj i zajedno da se kuha. Ja to neradim već germu samu kuham, kada počne da kuha ostavim još 5-10 minuta da vri,, Tokom tog procesa dolazi do velike količine pjene, (iz ovog razloga je potreban duboka posuda kako ne bi kipilo),, Ne smijemo dozvoliti da germa zagori ,mora se stalno mješat. Onda skidam sa vatre i ostavim da se hladi.
Kako čaj pripremam
Čaj pripremam tako da u veliku posudu stavim 3 litra vode i predviđena količina čaja,, par minuta da vri ostavljam 24/48 da ostoji ,procijedim i dobro istisnem iz biljke vodu ,,,
Kako bjeli luk pripremam
Bjeli luk ogulim,, isitnim namale komadiće ,što sitnije tobolje,, ako imate eletričnu mašinu za meso može se samljeti ili ručnom mašinom,, Sve to uzmem i stavljam u mikser od voća.
Da bi mikser lakše radio i pretvorio u kašu dodajem sirutku jer je to komponenta pogače , može i voda, dobro izmiksam ( nema cijeđenja)
Kako limuni pripremam
Limun obradim kao za limunadu ,, stim što odstranim košpe, stavljam u miser da isitnim, da bude kao kaša ( nema cijeđenja)
Ovo gere nabrojano se mora pripremiti prije samog spravljanja pogače..ostale komponente dolaze kasnije
Sve komponente koje će biti ugrađene,
germa,čaj, luk,limun, med, sirće,surutka,sol, jod, polen/perga se
sastave u jednu posudu , dobro se izmješa ,sve dok med se ne rastopi. Ovo bi bi kao
koncentrat koji će se dodavati šećeru u prahu.. Mislim, možda i griješim jer nisam radio 2 godine pogaču, da je dovoljno 4 litra ovog koncentrata za 50 kg mljevnog šećera da bi pogača bila stabilna.
Oni koji znaju tačnu mjeru koncentrata z određenu količinu šećera u prahu mogu koncentrat zagrtijat do 40 C* i onda mješat pa odmah pakovat,,mnogo je lakše ispeglat pogaču u vrećici..
Ja to ne radim . Prije pakovanja u vrećice moje pogače uvjek odstoje da se ustabile. ovoje teža metoda prilikom pakovanja . To se odradi i brzo zaboravi napor .
Raniji godina sam radio invertazu šećernog sirupa pa sam i to dodavao , Kada dodajem invertovan sirup onda se mora imati malo više šećera u prahu .Teško je uganjati čvrstoću. Ili se moramo odreći nekih komponenti kao što je sirće,sirutka ili čaj.
Ako treba još nešto pjasniti recite .Pokušat ću da to sve uslikam ili snimim video ..Malo je nezgodno što nema posebnu prostoriju za spremanje pogača, Pokušat ću to i slikama da dočaram.